Tartto,  Viro

Tartto – Viron toiseksi suurin kaupunki on kaunis ja tunnelmallinen


Virossa on aina ihana vierailla ja käydä nautiskelemassa Tallinnan kauniista kaduista, vanhankaupungin tunnelmasta ja Telliskiven teollisuusalueen kulttuuritohinasta. Ravintolatarjontakin kukoistaa ja valinnanvaraa löytyy joka lähtöön – alati kehittyen vieläpä. Viro on kuitenkin paljon muutakin kuin Tallinna ja tämän viimeisimmän matkamme aikana kävimmekin vihdoista viimein tutustumassa myös maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin – Tarttoon.

Wikipedia luokittelee Tarton maan henkiseksi pääkaupungiksi ja kaupunkia kuullaan kehuttavan jatkuvasti toinen toistaan kauniimmilla sanoilla. Kovat oli siis odotukset tämän uuden tuttavuuden kohdalla ja pari tuntia kestävä bussimatka sateisena syysaamuna Tallinnasta Tarttoon olikin jännitystä täynnä.

Matkan maisemat muistuttivat kovasti kotimaan maisemia peltojen ja heinäpaalien muodossa. Perille päästyämme alkoi aurinkokin hieman paistaa ja sateet jäivät matkan varrelle. Tartto vaikutti mielenkiintoiselta ja innolla lähdimme kävelemään bussiasemalta joenrantaa pitkin kohti Raatihuoneentoria.


Tarton Raatihuoneentori on kaunis aukio, josta löytyy erilaisia matkamuistomyymälöitä ja ravintoloita sekä tietenkin itse Raatihuone. Aukiolla komeilee myös Tarton taidemuseo eli Vino talo, joka todellakin on vino. Kesä-aikaan aukiolla on paljon vilinää ja vilskettä erilaisten tapahtumien ja auringosta nauttivien ihmisten puitteissa.


Tartossa sijaitsee vuonna 1632 perustettu Viron vanhin ja suurin yliopisto, Tartu Ülikool, joka löytyy toriaukion takaa kätevästi vain lyhyen kävelymatkan päästä. Kulttuurikeskuksena pidetty kaupunki pitää sisällään myös vanhimman vironkielisen teatterin nimeltä Vanemuine, sekä Viron kansallismuseon. Vanhaa kaupunkia kiertäessä ei voi myöskään välttyä komealta punatiiliseltä Johanneksen kirkolta, jota itse tyydyimme katsomaan tällä kertaa vain ulkoa päin.


Vanhan kaupungin katuja on ihana kävellä päämäärättömästi auringon paisteessa ja nauttia koristeellisen kauniista rakennuksista ja suloisista kahvila-ravintoloista ympärillä. Kaupunki on tunnettu yliopistokaupunki ja sen huomaa myös katukuvassa, kuten myös sen, että Tartto on suosittu turistienkin keskuudessa. Opiskelijoiden ja muiden matkailijoiden kirjo ei kuitenkaan meitä haitannut, sillä kaikki hajaantuivat niin kepeästi ympäri keskustaa ja kaupungin kuppiloita omiin oloihinsa.

Yliopiston ja vanhan keskiön takana komeilee Tarton Toomemägi (tuomiovuori), joka on kaunis ja rauhaisa puistoalue. Puistosta on myös hyvät näköalat kaupunkiin, tai näin ainakin kuulimme, sillä itsehän emme mäelle nyt kiivenneet. Erityisesti kesällä ihana paikka on Toomemäen alapuolella sijaitseva Pigorovin puisto, joka on suosittu paikka piknikeille. Pigorovin puisto on suosittu myös opiskelijoiden keskuudessa, sillä se on myös ainoa paikka, jossa voi laillisesti nauttia alkoholia julkisesti anniskeluravintoloiden lisäksi, eli toisin sanoen hengata pussikeitolla. Tätäkään emme nyt tehneet.


Olimme varanneet koko päivän aikaa kaupungille ja tästä syystä katujen ja nähtävyyksien kiertelyn lisäksi saimme rennosti nautiskella myös hyvästä lounaasta pitkän kaavan mukaan sekä useammastakin kahvikupposesta monissa eri kahviloissa, sillä niitä tosiaankin riitti. Museoita kaupungissa löytyy moneen makuun taidemuseoista KGB-museoon ja kaikkea siltä väliltä, mutta itse emme ole museoiden suuria ystäviä, joten jätimme nämä välistä. Tarton museot ovat kuitenkin kuuleman perusteella erittäin hyviä lajissaan, joten kiinnostuneet varmasti saavat vastinetta rahoilleen.


Kun vanhakaupunki oli jo moneen kertaan läpi pyöritty ja kahvikiintiö oli täyttynyt, siirryimme nautiskelemaan Emajoen rannan iltanäkymistä ja tutkimaan hieman modernia keskustaa, sekä käymään sen ostoskeskukset läpi paluubussiamme odotellessa. Mitään emme ostaneet, mutta erään kahvion chai latte jäi mieleeni parhaimpana, mitä olen koskaan juonut.

Tämän pitkän, mutta antoisan päivän jälkeen olikin jo ihana päästä lepuuttamaan itseään bussimatkan ajaksi ja laittaa nokka kohti vanhaa tuttua Tallinnaa.


Oletko sinä käynyt Tartossa? Mikä jäi omaksi lempihetkeksesi? Kerro kokemukseni kommenttikenttään! 🙂

Lue myös sateisesta päivästämme Tallinnan Telliskivessä, sekä ikuisesta ihastuksestani Tallinnan vanhaakaupunkia kohtaan!

<3: Tiina Johanna

Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

12 Comments

 • Mari

  Tartto on kyllä mielikaupunkini Virossa. Yliopistokaupungissa on jotenkin nuorekas tunnelma ja keskusta on idyllinen. Leivoskahvilla pitää käydä kahvila Wernerissä ja onhan tuo Kansallismuseo upea. Olen käynyt siellä myös valofestivaalin aikana ja se oli kyllä hieno kokemus!

  • Tiina Johanna

   Oli kyllä todella mukavan oloinen kaupunki ja olen iloinen, että tuli käytyä. 🙂 Ihana kuulla, että ollut muidenkin mieleen! Tuo valofestivaali kuulostaa kyllä upealta!

 • Raija

  Tartossa olen viipynyt vain yhden yön yli kun oltiin Viron linnat ja kartanot kierroksella. Sinne olisi ehdottomasti mentävä ainakin kahdeksi päiväksi. Vaikutti viihtyisältä kaupungilta.

  • Tiina Johanna

   Kyllä ehdottomasti, todella mukavan oloinen kaupunki. Itsekin teimme nyt kokopäiväretken, mutta esimerkiksi kesällä voisi olla hienoa mennä uudelleen ja olla vaikkapa ihan yötäkin! 🙂

 • Raija

  Kartanokierroksella kun yövyttiin Tartossa, sanoi paikallisimpaamme, että Tarttoon kannattaa tulla silloin kun siellä on opiskelijoita. Silloin kaupunki on eläväisin.

 • Anna K. - Kaukaa haettua

  Kävin Tartossa kesällä, pari yötä olin perillä. Tykkäsin kovasti, varsinkin puistot olivat upeita ja vanha kaupungin keskusta. Mun hostelli oli siinä raatihuoneen aukiolla, täydellinen sijainti. Voisin mennä uudelleenkin!

  • Tiina Johanna

   Voi että, kesällä tuo on kyllä niin huikea kohde varmasti. 🙂 Ei siinä, olihan se nytkin! Aika mahtava sijainti hostellille, itsekin tykkään yöpyä aina hostellissa jos vain mahdollista.

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Olen käynyt Tartossa kahdesti ja en lämpene kaupungille lainkaan. Paikka on ollut aina vähän pakollinen yöpymispaikka autoreissuilla. En osaa sanoa, mikä mättää, mutta ei vaan viehätä paikkana. Sinällään museotarjonta ja yleiskuva on ihan OK ja kaupungissa kannattaa kyllä käydä muodostamassa oma mielipiteensä.

  • Tiina Johanna

   Hmm. Mikähän siinä sitten on, ettei iske teille.. No, tiedä häntä, mutta eihän sitä kaikki voi aina tykätä ihan kaikesta. Itsellänikin monta paikkaa josta en pidä, vaikka muut kuinka hehkuttaisivat. Ymmärrän kyllä hyvin ja vaikka Tartosta pidänkin, niin tiedän monen monia paikkoja, jotka viehättävät itseäni paljon enemmän. 🙂 Ihan kiva silti!

  • Tiina Johanna

   Suosittelen kyllä käymään. Ihan päiväretkikin riittää kyllä tutustumaan kaupunkiin ja voisin kuvitella, että kesällä kaupungista saa sen parhaimman kuvan irti. Nytkin toki oli kaunista, mutta kesällä varmasti vielä parempi meininki niin sanotusti. 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *