Lissabon,  Portugali,  Setúbal

Arrábida Natural Park – Kauniita rantoja ja upeaa luontoa Portugalissa


*artikkeli sisältää affiliatelinkkejä


Arrábida on ehdottomasti Portugalin upein luonnonpuisto ja sen uimarannat ovat vertaansa vailla. Arrábidan luonnonpuisto sijaitsee Setúbalissa, Lissabonin kuuluisan Ponte 25 de Abril -sillan eteläpuolella, jossa pääsee heti sillan ylitettyään nauttimaan boheemista rantatunnelmasta, sievistä maaseutumaisemista ja rennosta elämänmenosta.

Matka kohti Setúbalia ja Arrábidaa taittuu helposti junalla Lissabonin keskustan juna-asemilta alle tunnissa, jonka jälkeen voit tutustua Setúbalin viihtyisään vanhaankaupunkiin ja sitten napata bussin tai Uberin luonnonpuistoon. Paikallisbusseihin voi tutustua tarkemmin Moovit Appin kautta ja Uberin kylkeen suosittelen ehdottomasti lataamaan myös vastaavan, mutta huomattavasti edullisemman Bolt -sovelluksen.

Matkaa Setúbalista Arrábidan luonnonkauniille uimarannoille on noin 10 kilometriä, mutta reippaimmat ovat kyytien lisäksi myös patikoineet matkan kävellen kauniita merenrantamaisemia samalla ihastellen. Menomatka Setúbalista on enimmäkseen ylämäkeä, mutta paluumatkalla voi taas ottaa rennommin alamäen merkeissä. Uberilla pääsee myös kätevästi suoraan haluamansa uimarannan kohdille ja takaisin, mutta tieltä on vielä jonkin verran kävelyä alas rannoille. Hyvät jalkineet ovat suotavat joka tapauksessa, sillä reitit tieltä rannoille ovat paikoin kivikkoisia, jyrkkiä ja hankalakulkuisia polkuja, jotkut enemmän kuin toiset.


ARRÁBIDA NATURAL PARK – SUOJELTU VEHREÄ LUONNONPUISTO

Serra da Arrábida on kaunis ja vehreä suojeltu luonnonpuisto täynnä metsää ja vuoristomaisemia, mahtavia näköalapaikkoja, laaja kirjo erilaista eläinkuntaa ja kasvillisuutta ja koskematonta luontoa, sekä mitä ihastuttavampia uimarantoja, joista osa turistisempia ja osa taas on onnistunut säilymään luonnollisena ja melko salaisena vielä lähivuosiin saakka. Luonnonpuisto on täydellinen kokemus niin aktiiviliikkujille ja patikoijille kuin upeita luonnonrantoja sekä vesiaktiviteetteja rakastaville. Myös viinitilojen ystävät löytävät täältä uusia maistuvia kokemuksia, sillä luonnonpuiston alueella sijaitsee viinitiloja, joissa valmistetaan paikallista tunnettua muskottirypäleestä tehtyä Muscatel -viiniä. Tätä ei kannata jättää maistamatta Setúbalin alueen vierailulla!

ARRÁBIDAN LUMOAVAT UIMARANNAT

Arrábidan rantaviivaa koristaa toinen toistaan houkuttelevampia valkohiekkaisia uimarantoja, jonka kirkkaan turkoosissa merivedessä kelpaa uiskennella. Näille rannoille ei Portugalin surffiaallot yltä, sillä rannat ovat sopivasti Atlantin suurilta aalloilta suojassa. Kuten jo aiemmin mainitsin, rannat ovat hyvin erilaisia ja jokaiselle varmasti löytyy se omiin toiveisiin ja tarpeisiin sopiva paikka rantapäivän viettoon.

PRAIA DA FIGUEIRINHA

Praia da Figueirinha on suosittu täyden palvelun pitkäviivainen, valkohiekkainen uimaranta, josta ei tekemistä puutu. Rannan vieressä on iso parkkialue sekä bussipysäkki. Rannalta löytyy ravintola, wc-tilat, aurinkovarjopaikat, vesiaktiviteetteja ja kaikkea mahdollista siltä väliltä. Siinä missä ranta on kaunis tyhjillään päivän päätteeksi ihmisten poistuttua, en menisi koskaan rantapäivää tänne itse viettämään sen suosion ja ihmismäärien vuoksi. Tykkään enemmän rauhasta ja luonnollisuudesta, mutta esimerkiksi lapsiperheille tämä toimii palveluidensa vuoksi hyvin. Ranta on myös esteetön ja helppokulkuinen suoraan tieltä.


PRAIA DOS GALAPOS

Praia dos Galapos sijaitsee hieman pidemmällä rantaviivaa ja on myös suosittu ranta. Täällä on pieni terassiravintola ja wc-tilat sekä vesiaktiviteettimahdollisuuksia, mutta Galapos on rantana huomattavasti Figueirinhaa rauhallisempi ja ainakin omasta mielestäni myös kauniimpi. Galapos on myös autotieltä jalkaisin helposti saavutettavissa ja sopii esteettömään kulkuun.


PRAIA DOS GALAPINHOS

Praia dos Galapinhos on pitkään ollut oma suosikkini ja se sijaitsee aivan Galapoksen vieressä, ison kiviröykkiön takana. Näiden kahden rannan välillä pystyy laskuveden aikaan helposti kävelemään rantahiekkaa pitkin ja nousuveden ollessa vielä matalalla, myös kahlaamaan vettä pitkin. Korkean nousuveden aikaan en tiedä syvyydestä ja kulun haastavuudesta, mutta kastumatta ei ainakaan selviä ja liian läheltä kiviä ei aaltojen vuoksi kannata uida. Kiviröykkiön päältä pääsee kulkemaan, mutta tässä kannattaa olla varovainen, ettei satu haaveria. Itse tämänkin reitin testanneena voin silti sanoa, että kyllä se ihan tehtävissä on. Yleisin kulkureitti Galapinhosin kirkkaisiin vesiin on ylhäältä autotieltä alasjohtavaa polkua pitkin, joka on kohtalaisen helppo, mutta suosittelen silti tarkkaavaisuutta alas tullessa.

Galapinhos on hyvä valinta, jos haluat löytää oman paikkasi kivien välistä ja tuntea olevasi ihan omassa rauhassa. Täällä on myös hyvät snorklailumahdollisuudet ja helppo uida sekä katsella kaloja pinnaltakin. Keskemmällä rantaa on myös kajakki- ja suppilautavuokrausta sekä aurinkotuoleja varjoineen. Galapinhos on kaunis luonnonranta, jossa vain hieman palveluita ja hyvä mahdollisuus nautiskella omasta rauhasta.


PRAIA DOS COELHOS

Praia dos Coelhos on tällä hetkellä viimeisin löytöni ja tämänhetkinen suosikkini. Tänne reitti kulkee vielä hieman ylempää samaista luonnonpuiston rantatietä, pienen parkkipaikka-alueen keskeltä. Polku kannattaa selvittää etukäteen, että varmasti löytää juuri oikean reitin, sillä saatat helposti löytää itsesi jälleen Galapinhosille johtavalta polulta. Hyvä vinkki on, että käänny mieluummin oikealle, kuin vasemmalle. 😉 Coelhosin reitti on hieman pidempikestoinen, vaatii hyvät jalkineet kivikkoisuutensa vuoksi ja antaa hieman seikkailuntuntuakin kulkijalleen. Reitin haastavuus on kuitenkin sopivalla tasolla ja mikään huippukuntoinen ei tarvitse olla sitä kulkeakseen, kuten ei aiemmissakaan.

Kun vihdoin Coelhosille johtavan polun päässä aukeaa puiden siimeksestä ihana, vielä aamu-usvan peitossa uinuva hiekkaranta, tuntuu kuin olisi astunut toiseen maailmaan. Oman ensivierailumme aikaan aikaisin aamulla ranta oli tyhjä ja sumuinen, ilma lämmin muttei paahtava ja vain pari rannan reunaan leiriytynyttä telttailijapariskuntaa oli paikalla minun ja ystäväni lisäksi. Sumun seasta hämärästi erottui vedessä lipuva suppailija, joka kuitenkin pian hävisi takaisin sumun taakse. Asetuimme itse kivien taakse omaan pieneen koloon ja omaan rauhaan ja nautimme aamun rauhallisesta tunnelmasta virkistävän aamu-uinnin siivittämänä. Tämä hetki on se taianomainen hetki jota aina näillä Arrábidan luonnonrannoilla rakastan. Vain minä ja meri.

Hetken kuluttua tästä aurinko alkoi jo nousta ja sumu väistyä päivän tieltä. Ilma kuumenee äkisti ja hiljalleen rannalle alkaa lipua ihmisiä. Praia dos Coelhos on luonnonranta, eli täällä ei ole mitään palveluita. Sääntö on, että viet mennessäsi kaiken mitä tuot tullessasi, jotta ranta pysyy siistinä eikä ekosysteemi kärsi roskien vuoksi. Sama sääntö toki pätee kaikkiin rantoihin. Päivän edetessä ihmisiä on enemmän ja vilinää varsinkin viikonloppuisin voi riittää, mutta viihtyisä ranta on silti. Ranta ei ehkä enää ole niin salainen kuten ennen, mutta toivottavasti säilyisi silti juuri tällaisena, ilman palveluita ja ilman suuria turistimassoja.


VALINNANVARAA RIITTÄÄ KAIKILLE

Arrábidan luonnonpuistossa on myös muita rantoja, kuten Praia do Creiro ja suloisen kalastajakylän Portinho da Arrábidan ranta, sekä Setúbalin keskusta-alueen päädyssä sijaitseva Praia da Saúde, johon on vain lyhyt matka Setúbalissa ollessa. Tulen kertomaan Setúbalista vielä tulevissa artikkeleissa, joten pysy kuulolla.

Arrábidan patikointireitit ja polut rannoille löytyy helposti Open Street Mapin kautta.

Kävelymatka Praia da Figueirinhalta Praia dos Coelhosille Google Mapsissa


Tutustu Setúbalin ja Arrábidan luonnonpuiston aktiviteettitarjontaan ja erilaisiin retkimahdollisuuksiin:


PINNAA ARTIKKELI ITSELLESI TALTEEN PINTERESTISSÄ!


Katso myös:


ONKO ARRÁBIDAN LUONNONPUISTO SINULLE ENTUUDESTAAN TUTTU? JAA KOKEMUKSESI KOMMENTTEIHIN! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

14 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  No ei ollut entuudestaan tuttu, en itse asiassa ollut kuullutkaan paikasta. Todella kauniin näköisiä rantoja. Vaikka en varsinaisesti rannalla loikoilemisesta välitä, niin upeita rantoja on kiva päästä ihailemaan! Uskon myös, että nuo patikointireitit olisivat todennäköisesti itselleni aika mieluisia! 🙂

  • Tiina Johanna

   Uskon ilman muuta myös, että nuo patikointireitit olisi teille mieluisia ja varmasti pitäisitte myös rannoista, ainakin taukopaikkana patikoinnin lomassa! 🙂 Siellä myös paljon melojat ja suppailijat pysähtelevät rannoille taukoilemaan ja jatkavat sitten matkaa eteenpäin. Suosittelen ehdottomasti!

 • Mari / kodinvaihtaja/

  Jostain syystä aina, kun luen juttuja Portugalista, mulle tulee fiilis, että tuolla halusisin asua. Kävellessäni Portosta SDC:hen oli sama kotoisa fiilis. Se katosi, kun ylitin Espanjan rajan, outoa.

 • Pirkko / Meriharakka

  En tiedä olenko noilla rannoilla käynyt … mutta jotain tuttua monessa kuvassasi on.
  Tuo en tiedä tulee siitä, että kiertelin jonkin verran Portugalia teini-ikäisenä, mutta eipä niitä paikannimiä tullut silloin kirjattua ylös. Paljon myöhemmin tein sisarentyttärieni kanssa retken, jolla kävimme mm. Capo da Rocalla. Sattui kohdalle tuulinen päivä ja kyllä sitten tuulikin! Mutta kuvissasi rannat näyttävät kyllä leppeän lämpimiltä …

  • Tiina Johanna

   Nämä Arrabidan rannat ovat Setubalin alueella, jossa itseasiassa harvemmin tuulee hirveästi, varsinkaan kesä-aikaan. Arrabidan ja Setubalin kaupungin alueelta kun lähtee takaisin kohti Lissabonia, pääseekin jo tuulisemmille rannoille kuten Costa da Caparica, jossa myös surffailijat viihtyvät. Cabo da Roca on edelleen itsellä käymättä, se on Lissabonista hieman ylöspäin vielä. Täytyykin käydä vielä ennenkuin kylmemmät syysilmat iskevät! 🙂

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Vau miten kauniita rantoja! En tiennytkään, että tällaisia löytyisi läheltä Lissabonia, näyttää vähän samalta kuin Etelä-Portugalin Algarven rannat kuvissa. Nuo kaksi viimeisintä suosikkiasi näyttivät niin kutsuvilta. Nyt huomaan 1,5 vuoden laput silmillä elämisen jälkeen, että ulkomaat ja hiekkarannat alkavat näyttää taas niin kovin kutsuvilta. <3

  • Tiina Johanna

   Täällä on monenlaista rantaa ja lähempääkin Lissabonin keskustaa toki muutamia hyviä rantaviivoja löytyypi, mutta nämä Arrabidan rannat ovat ehdottomasti ne upeimmat! 🙂 Ei kyllä todellakaan uskoisi, että vain noin tunnin junamatkan päässä pääkaupungista pääsee näin erilaiseen maailmaan nauttimaan, nämä ovat ihan omia lempipaikkojani täällä. Algarvea siispä odotellessa, sinne olisi jossain vaiheessa tarkoitus lähteä tutustumaan myös!

 • Anna K. - Kaukaa haettua

  Portugalin rannoilla mittasuhteet on suuria, on jylhät kalliot ja pitkät hiekkarannat, ainakin jos vertaa Kreikan pikkupoukamiin. Tietysti sielläkin on monenlaista rantaa, niin kuin tästäkin jutusta tuli ilmi. Mulla sama juttu: nautin eniten siitä, kun saan olla yksin tai ainakin ilman ryysistä rannalla, meri ja minä fiiliksellä.

  • Tiina Johanna

   Todellakin, monenlaista löytyy ja jokaiseen tarpeeseen ja toiveeseen varmasti löytyy se sopiva ranta aina! 🙂 Kreikan pikkupoukamatkin houkuttelisi kyllä. Nämä pienemmät luonnonrannat ovat ne lempparit tosiaan, ilman suuria ihmismassoja.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *