Lofootit,  Norja,  Pohjois-Norja,  Roadtrip

Lumoavat Lofootit – Ihania kalastajakyliä ja upeita rantoja


Lumoavat Lofootit pitävät sisällään ihania kalastajakyliä ja upeita rantoja, sekä komeita vuorimaisemia ja idyllistä pohjoisen saariston tunnelmaa.

Pohjois-Norjan suosittu saariryhmä on luonnoltaan kaunis ja tarjoaa erinomaiset elinolosuhteet monille eläimille merikotkista lunneihin ja miekkavalaista kaskelotteihin. Valaita on mahdollista nähdä joskus hyvän tuurin sattuessa ihan rannalta käsin, mutta jos haluaa pelata varman päälle kannattaa ottaa valassafari.


Aktiiviliikkujan ja luontomatkailijan unelmakohde

Nimen “Lofootit” kerrotaan tarkoittavan ilveksen jalkaa, sillä lo on norjaksi ilves ja foten taas muinaisnorjaksi jalka. Myös saarten ulkomuodon kerrotaan muistuttavan ilveksen jalkaa, mutta itse en kyllä yhtänäköisyyttä huomaa, heh.

Lofooteilla asustaa noin 24 500 ihmistä, joiden tärkeimpiä elinkeinoja ovat kalastus ja matkailu. Tämä käy ilmi lukuisista toinen toistaan ihastuttavammista kalastajakylistä, joita Lofootit ovat täynnä. Lofoottien suosituimpia aktiviteetteja ovat ehdottomasti vuorikiipeily, patikointi, luontoretkeily sekä vesiurheilu. Saarilla on komeita ja korkeita vuorimaisemia patikoitavaksi, joista jokainen on eritasoisia ja oma taso kannattaa miettiä tarkkaan, sillä norjalaisten helppo patikka ei välttämättä ole sama asia kuin suomalaisten.

Vesiurheilua on mahdollista harrastaa esimerkiksi surffauksen, melonnan, sukelluksen, snorklauksen, uimisen sekä veneilyn muodossa. Kylissä löytyy erilaisia retkitarjoajia ja moni majapaikka ja leirintä-alue tarjoaa myös omia välinevuokrauksia sekä opastettuakin toimintaa. Tutustu Lofoottien monipuoliseen ja mielenkiintoiseen aktiviteettitarjontaan vaikkapa GetYourGuide* -sivuston kautta.


E10 on maisemareiteistä parhain

Ajelimme Vesterålenista, Langøyan saarelta seuraavaksi kohti Lofoottien upeuksia ja Leknesissä sijaitsevaa seuraavaa rorbumajoitustamme. Olimme viettäneet pari yötä lähellä Støn kalastajakylää, jossa kävimme kaksi päivää valassafareilla bongailemassa alueen monia erilaisia valaita sekä lunneja. Nyt oli aika siirtyä etelämpään ja lähteä tutustumaan niihin niin monien suosimiin Lofootteihin.

Ajoimme E10 -tietä pitkin kohti Svolvaeria, joka on yksi Lofoottien suurimmista kaupungeista. Täällä on hyvät mahdollisuudet ruoka-ostoksiin, tankkaukseen ja taukoiluun, mutta kesäsesonkina ruuhkaa voi olla, varsinkin huoltoasemilla. Onneksi sopu sijaa aina antaa.

Svolvaerista jatkoimme auringon lämmittäessä ihanasti kohti Leknesin kaupunkia ja sen lähellä sijaitsevaa seuraavan yön rorbumökkiämme. Matkalla pysähdyimme kuitenkin Henningsvaerin paljon kehuttuun kalastajakylään, jonne ikävä kyllä oli päättänyt pysähtyä kaikki muutkin juuri silloin.


HENNINGSVAER – Paljon kehuttu kalastajakylä

Henningsvaer on pieni ja todella kaunis kalastajakylä, jossa on suloisia kahviloita ja pikkupuoteja, sekä kauniita rakennuksia ja erityisesti aurinkoisena päivänä edukseen olevia kylää ympäröiviä luontomaisemia.

E10 -tieltä piti hieman poiketa tätä varten ja matkalla täytyy ylittää myös kaksi siltaa. Siltojahan Lofoottien matkalla riittää ja minusta ne oli erittäin hauskoja korkeuserojensa vuoksi, mutta kuskimme oli eri mieltä ja ajoi visusti laput silmillä sillat ylös ja alas.

Matkan varrella kohti Henningsvaeria pysähdyimme myös Rorvikstranda beachille hieman rantatunnelmaa ihastelemaan. Lofooteissa on kyllä vain ehdottomasti parasta nämä turkoosinkirkkaat merivesinäkymät ja vaaleahiekkaiset uimarannat. Rannalla oli joitakin rohkeita kylmän veden uimareita, eli lapsia, sekä muita tauolle jääneitä automatkaajia. Rannan vieressä on myös wc, joten tätä voi pitää oivallisena pysähdyspaikkana ennen tai jälkeen Henningsvaerin.


Henningsvaer kauniista maisemista ja rakennuksista huolimatta jätti kuitenkin hieman karvaan maun suuhun, sillä en kokenut sitä niin upeaksi, kuin mitä etukäteen olin paikasta lukenut. Ehkä odotukset olivat nousseet liian korkealle ja tähän vaikutti ihan ehdottomasti myös kylän ruuhkaisuus. Emme vielä aiemmin olleet näin ruuhkaisaan paikkaan päätyneetkään, ellei Senjan saaren Gryllefjordin autolauttasataman jonoa lasketa. Emme meinanneet löytää parkkipaikkaa ollenkaan ja jotenkin tämä ruuhkaisuus vaan pääsi ärsyttämään ihon alle. Ehkä joskus palaan uudelleen antamaan kylälle uuden mahdollisuuden sesongin ulkopuolella ja koen tämän paljon kehutun Henningsvaerin ihanuuden, joka nyt tällä kertaa jätti kyllä hieman kylmäksi, auringonpaisteesta huolimatta.


Kalastajamökkimajoitusta jokaiseen makuun

Henningsvaerista ajelimme takaisin E10 -tielle ja matka jatkui kohti Leknesiä. Leknes on Svolvaerin lisäksi toinen Lofoottien isommista kaupungeista ja täällä on myös erinomaiset mahdollisuudet ruokavarastojen täydennykseen ja tankkailuun. Itse vegaanina koin X-Extra ruokakaupat parhaiksi suuren valikoimansa ja erityisesti hyvän vegevalikoimansa vuoksi. Oma kylmälaukkujääkaappimme piti kaiken viileänä koko matkan ajan ja pärjäsimme omilla eväillä koko reissun.

Majapaikkamme oli moderni rorbumajoitus Statles Rorbusenter kauniilla ja rauhallisella paikalla rannikolla, lähellä Leknesin kaupunkia. Rorbumökkejä oli erilaisia aina perhemökeistä ja rauhallisiin ns. pariskunta/kaveri-mökkeihin, joka sopi meille mainiosti, sillä saimme nauttia kauniista ilta-auringosta täydessä hiljaisuudessa vain oman terassilaiturin alta kuuluvaa meren liplatusta kuunnellen. Lofooteilla on tarjolla runsaasti monenlaista majoitusta hostelleista hotelleihin ja kalastajamökkeihin, joita on myös erilaisia ja eritasoisia. Itse onnistuimme varaamaan omamme matkan varrelta sen mukaan, miten etenimme, mutta sesonkina kannattaa aina varautua toki majoitusten ruuhkautumiseen.


Reine ja Å i Lofoten – Upeita vuoria ja kalastajakylän tunnelmaa

Seuraavana aamuna suuntasimme kohti Lofoottien eteläkärkeä. Parin pienen välipysähdyksen jälkeen saavuimme vihdoin Reineen, joka on kaunis kalastajakylä Lofoottien eteläpäässä. Reinessä sijaitsee myös suosittu vuori Reinebringen, jonne monet patikoijat ja kiipeilijät suuntaavaat. Valitettavasti Reine jäi lyhyeksi kokemukseksi, sillä myös täällä ruuhka oli niin kova, ettei parkkipaikkaa löytynyt ja tyydyimme nappaamaan vain äkkiseltään muutamat valokuvat kylästä.

Paras paikka Reinen ihasteluun ja kuvaamiseen on ehdottomasti kylään johtavan tien päädyssä oleva pieni parkkipaikka, sillä täältä kylän näkee kunnolla ylhäältä ja myös ympäröivät vuoret ja vedet. Jos siis et aio kiivetä Reinebringenille maisemia katselemaan, niin tämä on nappi valinta. Parkkipaikalla saattaa joutua hieman tetristä pelaamaan, mutta tässäkin tapauksessa onneksi sopu sijaa antaa.


Oma lempipaikkani lukuisten turkoosina välkehtivien merenrantojen lisäksi oli kuitenkin se kaikkein eteläisin pieni kylä nimeltä Å, tai Å i Lofoten. Täällä ei suosiostaan huolimatta ruuhkaa ollut, parkkitila löytyi heti ja tunnelma oli rauhallinen ja viihtyisä. Suloiset punaiset rorbut tekivät maisemasta entistä upeamman ja täällä todella tunsi sitä pienen kalastajakylän taikaa.


Kokonaisuudessaan Lofootit olivat uskomattoman hieno kokemus ja parhaimpana mieleen jäi komeat vuoret, kauniit vuonot ja kirkkaat merivedet sekä suloiset pienet kalastajakylät. Lofooteilla kulkeminen on helppoa, sillä saarten välissä kulkee siltoja eikä tämän vuoksi lautoilla kulkemista tarvita. E10 -tie kulkee kaiken kauneuden läpi ja ohi, joten ainakaan paljoa ei tieltä tarvitse poiketa parhaat paikat nähdäkseen.

Tällä kertaa meidän matka koostui automatkailusta ja maan tasalla maisemien ihastelusta, mutta ensi kerralla luvassa ehdottomasti patikointia ja vielä enemmän luontomatkailua. Aion myös uhmata korkeanpaikankammoani ja kiivetä ainakin yhdelle helppokulkuiselle vuorelle. Kovasti jäi myös harmittamaan, etten ehtinyt melomaan kajakilla, mutta sekin jääköön ensi kertaan.


Lofootit – Koe ainakin nämä, tai osa näistä:

 • Å i Lofoten
 • Reine
 • Henningsvaer
 • Nusfjord
 • Rannat: Haukland, Ramberg, Kvalvika, Rorvikstranda Beach
 • Patikointi/kiipeily: Reinebringen, Ryten, Festvågtind

Yhdistä Lofoottien lomaan myös valassafari Vesterålenin komeassa luonnossa sekä kiertomatka Senjan saaren postikorttimaisemissa.

Onko tai oliko Lofootit osa sinun tämän tai ensi kesän matkasuunnitelmia? Mikä on lempipaikkasi? Kerro kommenttikenttään! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

*Artikkeli sisältää affiliatelinkin, jota klikkaamalla sinulle ei koidu haittaa eikä se velvoita sinua mihinkään. Linkin kautta tehdyistä ostoista minä saan pienen provision, joten kiitos, että tuet blogini toimintaa myös jatkossa! 🙂

26 Comments

 • Marika / Matkalla Missä Milloinkin

  Mekin kävimme Pohjois-Norjassa ja Lofooteilta suosikkikyläni oli Å. Myös Njusfjord oli viehättävä, meidän siellä ollessamme kylä oli hyvin rauhallinen. Oli mukava istua kahvilla ja katsoa Hop on hop off -laivan saapumista satamaan juuri kahvilan ikkunan alle. Muutoinkaan reissumme aikana elokuussa Lofooteilla ei ollut enää minkäänlaista ruuhkaa.

  • Tiina Johanna

   Å oli todellakin ihana! Minullakin se oli kylistä se oma suosikki. Njusfjordissa emme ehtineet tällä reissulla käymään, mutta tiedän sen olevan kyllä käymisen arvoinen, joten ensi kerralla ehdottomasti! Tuo laiva myös olisi kiva kokea, kuulostaa hauskalta. 🙂 Heinäkuussa oli kyllä ruuhkaa, mutta mitäpä menimme kesken suosituimman kesäsesonkikuukauden, heh. 😀

  • Mari /Kodinvaihtaja

   Olimme Lofooteilla elokuun puolen välin jälkeen, silloin kuin lähinnä vain suomalaiset pääsi maahan. Näimme siis Å:n ja Njusfordin autioina – eivät ole valloittavia siten. Henningsvaer on oma suosikki, myös sinne johtavan reitin upeuden vuoksi! ja valaita nähtiin livenä Skredan parkkipaikan lähellä Reinessä

   • Tiina Johanna

    Olen kuullut, että tuolla Reinen lähellä voi tosiaan valaita hyvällä tuurilla bongata ihan maistakin käsin. Itse kävimme ihan valassafarilla ja näimmekin paljon erilaisia valaita, mutta toki olisi hieno kokemus myös ihan maista nähdä niitä ihanuuksia! 🙂 Paljon on hienoa nähtävää Lofooteilla, itse tykkäsin Å:sta eniten, mutta Njusfordissa emme ehtineet pysähtyä tällä kertaa. Ehkä ensi vuonna uudelleen. 🙂

 • Sandra / The Present is Perfect

  Nyt on niin moni ollut Lofooteilla! Tämä on ollut itsellänikin jo pari vuotta mielessä, mutta nyt ajattelin, että tänä vuonna jätetään välistä. Ehkä ensi vuonna sitten. Nämä kuvat eivät yhtään ainakaan helpottaneet reissukuumetta.

  Hauskaa on ollut huomata, että useampi tämän kesän hääpari on suunnannut häämatkallaan Lofooteille, kun alkuperäinen matka on peruuntunut. Varmasti paras mahdollinen vaihtoehto niistä, joihin uskaltaa lähteä 🙂

  • Tiina Johanna

   Niin on, on ollut ihana saada kyllä tutustua Lofootteihin muiden blogikirjoitusten perusteella ja sitten vielä tullut käytyä itsekin ihan paikan päällä sen jälkeen. Ruuhkaan törmäsimme tosiaan vain noissa parissa suositummassa kohteessa, muutoin sai olla omissa oloissa. 🙂 En tiennytkään tuosta häämatka-asiasta, on kyllä mielenkiintoista! Eikä ollenkaan huono valinta häämatkakohteeksi, vaikkei ehkä kaukainen tropiikki olekaan kyseessä.

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Ihana kooste Lofooteista! Me vietimme juhannuksen Åssa ja tykkäsimme. Samoin myös Henningsvaer ista. Olisikos niin, että siellä pitää viipyä kauemmin. Tai sitten tykkäsimme paikasta, koska se oli ensimmäinen varsinainen loma kohteemme tolla reissulla…. Ja aurinko paistoi koko ajan.

  • Tiina Johanna

   Å oli todella meidänkin lempipaikka, se oli ihana! 🙂 Voisin kuvitella, että Henningsvaer saattaisi paljastaa itsestään uusia puolia, jos viipyisi hieman kauemmin kuin vain lyhyen päivävisiitin ajan. Myös ajankohta varmasti vaikuttaa, eli jos ruuhka haittaa, niin ei ehkä kannata suurimman ruuhkakauden keskellä matkustaa paikkaan.. No, tämä muistutukseksi ensi kerralle, nyt ei tiedetty mitä odottaa. Olihan paikka silti kaunis ja täytyy antaa toinen mahdollisuus sille sitten, kun seuraavan kerran Lofooteille matka käy. 🙂 Meilläkin aurinko paistoi lähes koko reissun ajan, parasta!

 • Katja

  Lofootit ihastutti 2018 ja tänä vuonna oli tarkoitus mennä taas. Ensimmäiset suunnitelmat peruuntui jo viime talvena, mutta nyt pari viikkoa sitten muutettiin vielä suunnitelmia uudestaan ihan lennosta, kun rupes tuntumaan että siellä on nyt niin paljon porukkaa että mennään mieluummin ihan Itä-Norjaan jossa onneks ei kyllä sit ollutkaan paljoa turisteja. Useammassa paikassa oltiin ainoat asiakkaat sillä hetkellä… kiva meille, ikävä yrittäjille.
  Kovasti toivon että ensi vuonna ois sellanen Lofoottien patikkaloma mahdollinen!

  • Tiina Johanna

   Ymmärrän, paikoin oli tosiaan ruuhkia, lähinnä tosin vain Reinessä ja Henningsvaerissä ainakin meidän reissun aikana heinäkuussa, muutoin saimme olla aika rauhassa ja omissa oloissa. Majapaikkoja ei ollut hankala saada lyhyelläkään varoajalla. 🙂 Muualla Norjassa olisi mukava käydä ensi kesänä nyt, kun Lofootit on nähty. Tokihan aina voi palata sinnekin, mutta ehkäpä seuraavaksi muualle kuitenkin välissä. Itä-Norja kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta!

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Lofootit on niin kauniit! Harmi kun ruuhkat “häiritsee” sitä paikkaa yhä enemmän, ainakin oon kuullut aina puhuttavan Lofoottien ruuhkista 😀 Kyllä se itellä vaikuttais tunnelmaan, jos paikka on täynnä muita, sitten jää parhaiten mieleen ne, missä saa olla enemmän omassa rauhassa, onneks niitäkin paikkoja aina löytyy 🙂 Niin hieno paikka joka tapauksessa, että ei ihme että vetää porukkaa 🙂 <3

  • Tiina Johanna

   Meidän kohdalla ruuhkaa oli lähinnä Reinessä ja Henningsvaerissä, muutoin saimme olla aikalailla omissa oloissa. Patikkareiteistä en tiedä, sillä niitä emme kulkeneet tällä kerralla. Komppaan kyllä, että ruuhka voi pilata tunnelman, kuten meillä kävi noissa kahdessa edellämainitussa kohteessa.. :/ Varmasti ovat ihania paikkoja, mutta ehkä hieman vähemmällä ihmismäärällä. 🙂 Upea oli silti reissu kokonaisuudessaan!

 • Merja / Merjan matkassa

  Hyvä kooste Lofooteista! Me jätimme tänä vuonna menemättä, mutta jos koronatilanne vaikuttaa vielä ensi kesänä matkustamiseen ja Norja vihreiden maiden joukossa, uskon että Lofootit kutsuu silloin. Kaunista näyttää olevan.

  • Tiina Johanna

   Kyllähän ne sillä tavalla, että kun omalla autollakin kätevästi pääsee, heh. 🙂 Matkan varrella tulee tutustuttua myös kotimaan antimiin. Norja ja Lofootit ovat todella huikea kokemus.

 • Kohteena maailma / Rami

  Norja on upea maa ja täytyy sanoa, että Lofootit kyllä sen parhaimmistoa. En ole siellä itse vielä käynyt, mutta suunnitelmissa on. Seuraava Norjan reissu tulee olemaan Bergenin ja Trondheimin välille, sen jälkeen ajatuksissa Lofootit. Tutkin Norjaa etelästä pohjoiseen 🙂

  • Tiina Johanna

   Ehdottomasti! Samaa mieltä. 🙂 Itseäni taas kiinnostaa seuraavaksi myös lähteä tuota eteläistä Norjaa tutkimaan, nyt kun tänä kesänä tuli Lofootit ja Senja valloitettua. Toisaalta, patikointipuolisko jäi kokonaan uupumaan tällä matkalla, joten sen vuoksi on pakko palata vielä näihinkin maisemiin, eikä haittaa yhtään! 🙂 Norjassa on varmasti paljon upeaa koettavaa.

 • Emilia/Merkintöjä maailmasta

  Tosi hyvä kooste Lofooteista! Näyttää niin kauniilta, upeat kuvat! Itse ehdin tänä kesänä Lyngeniin, joka on kaunis ja rauhallinen. Harmi, että ruuhkia sattui noin paljon, ehkä heinäkuu on tosiaan tuolla se ruuhkaisin aika.

  Toivottavasti itsekin joku päivä Lofooteille, täytyy sitten sitä ennen palata tähän sun hyvään koosteeseen ☺

  • Tiina Johanna

   Kiitos ihanasta kommentista! 🙂 Ensi vuonna ajattelimme palata näihin maisemiin, mutta täytyy miettiä ajankohtaa vielä tarkemmin. Myös muut Norjan alueet kiinnostaa, joten pidempi reissu täytynee tehdä seuraavaksi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *