Juupajoki,  Suomi

Juupajoen Rotko – Mystisen metsän taikaa


Oletko koskaan käynyt Juupajoella? Me kävimme siellä ensimmäistä kertaa muutama viikko sitten ja kieltämättä tämä Pirkanmaan maakunnan pienin kunta yllätti.

Juupajoki on pieni alle kahdentuhannen asukkaan kunta, johon ajaa Tampereelta noin tunnissa. Ajomatkalla pääsee nauttimaan kauniista maaseutumaisemista ja voihan alueella harrastaa vaikkapa patikointia tai melontaa. Myös erilaisia museoita löytyy alueelta historian ystäville.


JUUPAJOEN ROTKO

Juupajoen upein nähtävyys on ehdottomasti Juupajoen Rotko. Tämä rotko on noin 30 metriä syvä jääkauden muovaama rotkolaakso ja 30 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue. Juupajoen Rotko on täynnä mystiikkaa, luonnon omaa kauneutta, yllätyksellisiä vastaantulijoita ja satumetsän tuntua. Rotkon pohjalla virtaa joki.

Raviiniksikin kutsuttu rotkolaakso on syntynyt jääkauden sulamisvesien uurtamina ja alla virtaava joki on kuluttanut tämän Juupajoen raviinin muotoonsa. Rotko on monipuolinen maastoltaan ja paikoin myös jyrkkä, joten korkokengissä ei paikalle kannata suunnata. Luonnonsuojelualueella kulkee kaksi eritasoista luontopolkua, toinen haastavampi kuin toinen, ja kevyemmällä pärjää helposti ihan tavallisin vaattein ja tennarein. Haastavampi reitti vaatii jo varmasti parempaa maastokenkää.

Luonto tuoksuu raikkaalta rotkon pohjalla, eikä kuumuus puske liikaa suurien puiden oksien läpi. Lehtivihreää siintää silmänkantamattomiin ja heti kun ylhäältä parkkipaikalta lähtee puuportaita kapuamaan alas rotkoon, häviää kaikki ulkopuolinen melu ja hälinä korvista. Luontopoluilla voi tarkkasilmäisimmät bongata myös mahdollisesti peikkoja, maahisia, pöllöjä ja muuta mielenkiintoista.


KENELLE ROTKO SOPII?

Juupajoen Rotkoa ei suositella liikuntarajoitteisille tai huonokuntoisille, tai korkokengille. Myös kaikenlaiset lastenvaunut ja vastaavat kannattaa unohtaa, sillä kyseessä on luontopolku korkeuseroineen, metsäpolkuineen ja rappusineen. Kevyemmällä reitillä ei suinkaan silti tarvitse mikään Tarzan olla, sillä se on enemmänkin ihastelua ja nautiskelua varten oleva reitti. Muutoin rotko sopii ihan kaikenikäisille lapsista vanhempaan väkeen, paikalla on myös piknikpöytää eväitä varten (omien sotkujen siivous tietenkin hoidettava).

Lisää Juupajoen Rotkosta voit lukea täältä.


SUOMEN VANHIN KENKÄTEHDAS

Juupajoen Rotkon ohessa kannattaa piipahtaa myös rotkon kyljessä sijaitsevassa Suomen vanhimmassa kenkätehtaassa, Koskenjalassa. Koskenjalka on nykyisin kenkä- ja nahkamuseo ja sisäänpääsy on ilmainen. Museon kyljessä on myös pieni kahvio sekä myymälä. Museossa pääsee ihailemaan vanhoja nahkakenkiä eri vuosien saatosta ja samalla voi istuskella ikkunan äärellä alas rotkoon katsellen ja kahvion tuotteita nautiskellen.

Orivedellä 1869 syntynyt kenkätehtailija Wallenius perusti Tampereella vietettyjen oppipoikavuosiensa jälkeen tämän Korkeakosken nahkatehtaan vuonna 1894 ja kolme vuotta myöhemmin hän aloitti rohkeasti myös teollisen kengänvalmistuksen tehtaassa. Wallenius tarjosi hyväpalkkaista ja vakituista työpaikkaa työntekijöille ja tämä Suomen Kenkätehdas valmisti useita erilaisia hienompia sekä arkisempia jalkineita. Suomen kansan myös toivottiin myös tukevan paikallista työtä.

Jos haluat lukea lisää Kenkätehtaan historiasta, piipahda museon omilla nettisivuilla.Katso myös samaisen retkipäivämme toinen etappi ihanaan Ponimaahan ja Villa Kaaoksen värikkääseen miljööseen!


OLETKO SINÄ VIERAILLUT JUUPAJOEN ROTKOSSA TAI KENKÄMUSEOSSA? TAI AIOTKO KESÄLLÄ MENNÄ MAAHISIA ETSIMÄÄN? 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

19 Comments

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Olipa hauskoja nuo luontopatsaat, tosi symppiksiä! Ja kivan oloinen paikka muutenkin. Suomi on kyllä niin hauska maa, kun löytyy tällaista randomia nähtävää. En todellakaan olisi tiennyt, mitä Juupajoelta voisi löytää. 🙂

  • Tiina Johanna

   Niitä patsaita oli hauska bongailla, niitä oli piilosilla useampiakin erilaisia, en vain kaikkea halunnut paljastaa tänne. Jokainen voi etsiä itse 🙂 Kaikkea hauskaa todellakin onm tämäkin löytyi vähän puolivahingossa taas. Heh. 🙂

 • Stacy

  Juupajoen rotko on vielä näkemättä, mutta kenkätehtaalla olen käynyt. Se ei silloin ollut kyllä auki tai jotain, joten palloilin ulkona.
  Kuvista näkyy kyllä, ettei rotkoon ole mitään asiaa maastopyörällä, vaikkei sitä ollakaan menty kieltämään erikseen. Kiinnostava paikka ja mietin, mitähän tipuasukkeja tuolta rotkosta löytyy.

  • Tiina Johanna

   Jos joskus vielä tulee mentyä Juupajoen suunnille niin käy ihmeessä uudelleen katsomassa olisiko tehdas auki. Aukiolot taitanee kyllä netistäkin löytyä valmiiksi. Tuo luontoreitti on aina avoinna, mutta pyörällä ei kyllä pääse sitä kulkemaan. 🙂

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Joskus on tullut vietettyä paljonkin aikaa Orivedellä, mutta Juupajoki on jäänyt aika vieraaksi, lähinnä ohikulkumatkalla on Juupajokeen tullut tutustuttua. Täytyy kuitenkin laittaa nämä mieleen, kun seudulle seuraavaksi satutaan!

 • Sandra / The Present is Perfect

  Jo Facebookissa hehkutin, miten ihana postaus! Olen itse kotoisin Juupajoelta ja vasta aikuisena menin ensi kertaa (5-vuotiaana tehtyä päiväkodin kanssa tehtyä reissua en laske) Juupajoen rotkolle. Ihan uskomattoman kiva paikka, ja myös Kenkätehdas on vierailun arvoinen.

  Ja jos joku on heinäkuussa matkaamassa Juupajoelle suosittelen myös Kallenaukiota sekä Amorinrannan kesäkahvilaa, joka on aivan “out of this world” -ihana.

  • Tiina Johanna

   Kiitoksia paljon, ihanaa saada positiivista palautetta. 🙂 Juupajoki oli todellakin mukava pieni yllätys tämän hauskan paikan ansiosta ja ehdottomasti oli tämä blogiin saatava! Kyllä alkoi aikuistakin naista lapsettamaan noita peikkoja ja muita asukkeja bongaillessa! 😀

 • Johanna V.

  Ihana vihreä keidas 🙂 Ötököiden paratiisi? 😀 Ei ole kyllä entuudestaan yhtään tuttu, mutta täytyy lisätä yhä pitenevään Suomi-listaan..

  • Tiina Johanna

   Juu, sellainen se varmasti on! 🙂 Hauska paikka ja helppo poiketa vaikkapa vain ohikulkumatkalla pienen kävelyn merkeissä, sillä parkkipaikka on ihan rotkon yläpäässä ja kevyempi reitti sopii hyvin pieneksi happihyppelyksikin roadtripin välissä. 🙂

  • Tiina Johanna

   Ehdottomasti kannattaa, se on todella hauska ja samalla ihanan rentouttava luonnonläheinen keidas. 🙂 Patsaita oli enemmänkin ja niitä oli mukava bongailla!

 • Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

  Olipas erikoinen paikka, ja ihan uus tuttavuus mulle. Odotin rotkolta jotenkin samanlaista jyrkkää kallionotkelmaa, mitä esim. täällä päin Orinoron rotkossa on, mutta tuo olikin tollanen kivan vehreä metsäkeidas 🙂 Ja ihania noi peikot! Naurahdin hieman tolle “korkokengissä ei paikalle kannata suunnata”. Menin ite viime syksynä toiselle jääkauden aikaiselle kivimuodostelmalle, nimittäin Kivikuruun jollain ballerinoilla, ja oli pientä tuskaa hyppelehtiä isojen kiven lohkareiden päällä ja koettaa olla murtamatta nilkkojaan. En tiiä mitä oikein aattelin, kun sellaset kengät valitsin.. En varmaan mitään 😀

  • Tiina Johanna

   Itsekin odotin jotakin todella suurta rotkoa vuorten keskellä nimen perusteella, mutta tämä luonnonkaunis vehreys yllätti kyllä ja positiivisesti myös. Todella ihana ja hauska paikka, eikä ole vaikeasti saavutettavissakaan. 🙂 Kivikurussa olisi hienoa käydä kyllä joskus! Apua, ballerinat ei varmasti ole paras vaihtoehto sellaiseen maastoon, heh 😀 😀

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *