Espanja,  Kanariansaaret,  Soolomatka,  Teneriffa

Teide – Teneriffan kuvankaunis tulivuori


*Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä


Teneriffan saari tarjoaa matkailijalle monenmoista nähtävää ja koettavaa aina rantalomailusta vesiurheiluun ja upeisiin luontomaisemiin. Teneriffa on suosittu vaelluskohde monipuolisen luonnon ja tulivuorimaisemiensa vuoksi ja kukapa ei matkallaan haluaisi käydä katsastamassa Teiden tulivuorta?

Kohtalaisen tiukan aikataulun, autottomuuden ja uteliaisuuden vuoksi varasin itselleni GetYourGuiden kautta opastetun jeeppi safarin, jonka kyydissä pääsisin koko päivän kestävälle kiertomatkalle läpi Teiden kansallispuistomaisemien ja Vilaflorin kylän aina Mascan henkeäsalpaavan kauniiseen laaksoon asti. Vaikka aluksi jännitinkin safarin turistimaisuutta, niin päivä oli lopulta erittäin onnistunut ja hauska.

Letkamme lähti liikkeelle aamulla Los Cristianoksesta ja kaikki noukittiin kyytiin omien majoitusten nurkilta kätevästi. Jeepit sopivat vaikeankiin maastoon, joten kyyti tuntui paljon luotettavammalta vuoren rinteitä mentäessä, kuin mitä esimerkiksi suuret bussit tuntuisi. Samassa autossa kanssani oli mukava brittiläinen perhe, joiden kanssa oli hauska matkustaa ja sain heitä värvättyä muutamaan otteeseen napsimaan edes pari pakollista matkakuvaakin itsestäni. Yksin matkatessa kun ei ole sitä omaa henkilökohtaista valokuvaajaa mukana.TEIDEN KANSALLISPUISTO

Teide


Parin ensimmäisen näköalapysähdyksen jälkeen safarimme saapui vihdoin ensimmäiselle pääpaikalleen, Teiden karun kauniiseen kansallispuistoon. Kansallispuisto on kuulunut UNESCOn maailmanperintökohdeluetteloon vuodesta 2007 alkaen ja nähtävyytenä tämä onkin ehdottomasti Teneriffan parhautta parhaimmillaan!

El Pico del Teide on 3718 metriä korkea ja on täten Kanariansaarten korkein vuori sekä koko maailman kolmanneksi suurin tulivuori. Teiden lounaispuolella sijaitseva Pico Viejo on 3134 metriä korkea ja on yhtä lailla komea näky Teiden rinnalla. Teide on edelleen toiminnassa oleva tulivuori ja se on yksi tarkimmin seuratuista tulivuorista maailmassa, jonka viimeisin purkaus tapahtui vuonna 1909. Tällöin Chinyeron sivukraatterin purkaus kesti kymmenen päivää.

Teide
Pico Viejo


Alkuvuodesta 2019 uutisoitiin suurista maanjäristyksistä Teneriffalla ja Gran Canarian saarella ja tällöin heräsi epäilyt mahdollisesta uudesta tulivuorenpurkauksesta. Epäily muodostui aiheettomaksi, mutta historiaa ajatellen Teiden purkautumisväli on ollut keskimäärin 70 vuotta ja nyt edellisestä on jo yli sata vuotta. Aika olisi siis jo korkeakin.

Mahdollista purkausta varten on saarella osattu valmistautua ajoissa ja ympäri vuorta onkin kiinnitetty lukuisia räjähteitä, joiden avulla purkauksen sattuessa pyrittäisiin ohjaamaan laava kulkemaan pois asutuilta alueilta pitkin ennalta suunniteltuja reittejä.


Teiden tulivuorta ympäröi peräti 48km suuruinen kaldera Las Cañadas, joka on 150 000 vuotta sitten tapahtuneen voimakkaan purkauman johdosta syntynyt kraatterialue. Las Cañadas yhdessä Teiden tulivuoren kanssa muodostavat Teiden kansallispuiston, jonka pinta-ala on kokonaisuudessaan noin 190 neliökilometriä. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1954.

ROQUES DE GARCIA


Teiden kansallispuiston yksi suosituimmista nähtävyyksistä tulivuoren lisäksi on mielenkiintoinen kivimuodostelma nimeltä Roques de Garcia. Useista kerrostumista muodostuvat ja eroosion muovaamat yksityiskohtaisen kauniit kivimuodostelmat ovat aikoinaan jakaneet Las Cañadasin kalderan kahteen eri osaan. Roques de Garcia koostuu kolmesta erillisestä kivimuodostelmasta: La Catedral, La Cascada ja suosituin kaikista Roque Cinchado. Nämä Roques de Garcian kivimuodostelmat löytyvät aivan Cañada Blancan vierailijakeskuksen vierestä ja ovat helposti saavutettavissa jalkaisin.


Cañada Blancan vierailijakeskus on oivallinen paikka aloittaa tutustuminen kansallispuistoon. Täältä löytyy majapaikkaa haluaville kaikki palvelut sisältävä hotelli Parador de las Cañadas del Teide, sekä ravintola, kahvila ja matkamuistomyymälä. Vierailijakeskukselta pääset käsiksi myös alueen vaellusreitteihin ja täältä on hyvä aloittaa myös nousu kohti tulivuoren huippua. Suurin osa turistibusseista ajaa vierailijakeskukselle, lisätietoa keskuksesta ja kansallispuistosta saat täältä.

Teidelle on mahdollista nousta myös maksullisella köysiradalla, joka vie kyytiläiset aina 3555m korkeuteen saakka. Tästä eteenpäin on mahdollista nousta jalkaisin, mutta vain erillistä lupaa anomalla. Nousu ei ole huonokuntoisille ja ilmanala korkeuksissa on todella heikkoa. Mukaan kannattaa myös varata tarpeeksi vettä. Liput köysirataa varten kannattaa hankkia etukäteen, sillä Teide on erittäin suosittu turistinähtävyys ja kansallispuistossa vierailee vuosittain yli 2,5 miljoonaa kävijää. Köysirataliput maksavat noin 25-30€, joten kannattaakin ajatella sitä enemmänkin sijoituksena, eikä niinkään budjettivalintana. Myös lupa nousta köysiradan huipusta ylemmäs kannattaa hakea hyvissä ajoin.


LÄPI VILAFLORIN PIKKUKYLÄN

Jeeppisafarimme ajoi matkalla myös ihastuttavan pienen Vilaflorin kylän läpi. Vilaflor on Teideä lähinnä sijaitseva kylä, jossa voi halutessaan myös majoittua hieman vierailijakeskuksen hotellia edullisemmin. Vilaflor on Teneriffan vähiten asutuin kunta, vain 2000 asukkaan määrällä. Kylä sijaitsee 1400m korkeudessa. Täällä kävimme nauttimassa myös maukkaan lounaan paikallisessa ravintolassa, jossa onnekseni löytyi listalta myös vegeruokavalioon sopivia vaihtoehtoja.


Kokonaisuudessaan Teiden kansallispuisto jätti minuun lähtemättömän vaikutuksen. Ensimmäisellä vuoden 2014 Teneriffan matkallani en Teiden lähelle päässyt ja tämä tulivuori onkin kummitellut minua siitä asti. Kansallispuisto on upea nähtävyys ja sen karut maisemat vertaansa vailla.

En myöskään ihmettele yhtään, että Teneriffalla suositellaan oman auton vuokraamista saaren kiertelyä ja kansallispuistoja varten. Onnekseni safarimme oli kattava ja omaa aikaa kiertelyyn oli erittäin riittävästi ja reitti kiersi kaikki parhaimmat nähtävyydet ja näköalapaikat. Oppaat olivat hauskoja, rentoja ja asiantuntevia ja tuntui kuin olisi ollut omalla autolla liikenteessä. Tästä onnellisena voinkin edelleen jatkaa elämääni autottomana, mistään vielä toistaiseksi paitsi jäämättä.

Boca Cangrejo
Boca Cangrejo


Seuraavassa postauksessa siirrymme kohti Mascan upeita laaksomaisemia ja sen historian havinoita. Pysyhän siis kuulolla!

Oletko sinä käynyt Teideä katsomassa? Mitä pidit?

<3: Tiina Johanna

Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla


12 Comments

 • Sini

  Enpä ole Teidelle päässyt, mutta ihastellut sitä kavereiden kuvista. Kanariansaarilla olen ollut vain Fuerteventuralla ja sieltä tehtiin päiväretki Lanzarotelle. Ne oli karuja ja ihan kivoja lomasaaria. Jos joskus vielä mene Kanariansaarille niin kyllä se on Teneriffa. 🤘

  • Tiina Johanna

   Oi, itsekin joskus haluaisin omin silmin käydä tutkimassa Lanzarotea ja Fuerteventuraa. 🙂 Teneriffaa voin kyllä suositella todella lämpimästi. Se on todella monipuolinen saari ja kulkeminen julkisilla on todella helppoa ja nopeaakin (vain tunti matkaa etelän ja pohjoisen välissä), joten turistisiin lomakyliin ei tarvitse jumiutua vaan voi lähteä omin neuvoin seikkailemaan, myös ilman omaa autoa. 🙂

  • Tiina Johanna

   Ihanaa! 🙂 Kävinkin tuon lukaisemassa ja todella kivalta vaikutti! Itselläkin olisi tarkoituksena lähteä vaeltamaan Teneriffalle vielä joskus, se luonto ja maisemat kun vaan ovat niin upeita. Nyt ei ihan vaeltamiseksi mennyt tämä matka, joten se jää vielä odottamaan kolmatta Teneriffan reissua. 😉

 • Elina | Vaihda vapaalle

  Teide taitaa olla Tenskun must see -kohde ja silti on pakko sanoa, etten ole tuolla käynyt. Puolustukseksi on sanottava, että olen ollut Teneriffalla viimeksi yli 20 vuotta sitten vanhempieni kanssa. 😀 Ei taida kuvat tehdä Teidelle oikeutta, vaan se pitäisi nähdä itse. En tiennytkään, että sinne menee köysirata.

  • Tiina Johanna

   Kyllähän se sellainen koko saaren ja peräti kaikkien Kanarian saarten parhain nähtävyys taitaapi olla. Teidelle käsittääkseni tehdään ihan valmiita retkiä muiltakin saarilta. Hieno paikka on ja kuvat eivät kyllä todellakaan tee oikeutta tälle tulivuorelle, vaikka kuinka sen yrittäisi vangita linssin läpi. 🙂 Jos joskus mahdollisuus eteen tulee, niin suosittelen kyllä käymään. Teneriffalla on paljon annettavaa omatoimireissaajalle ja paikallisuutta löytyy ihan siinä missä turistipaikkojakin. 🙂

  • Tiina Johanna

   Suosittelen kyllä ehdottomasti käymään! Teide on upea näky ja luonnonpuistossa viihtyy tovin jos toisenkin käyskentelemässä ja tulivuorimaisemia ihastelemassa. 🙂 Teneriffa on ihana saari, jossa paikallisuutta kyllä löytyy turistikylien ohessa yhtä lailla. Luontokohteena erinomainen valinta ja aktiviteetteja löytyy ihan laidasta laitaan. Omatoimimatkailu on todella helppoa, sillä bussit kulkevat näppärästi noin tunnissa saaren puolelta toiselle eivätkä hinnatkaan päätä pakota. Turistimaine kannattaa jättää omaan arvoonsa ja lähteä omatoimisesti itse tutkimaan paikkoja. Erityisesti pääkaupunki Santa Cruzissa kyllä viihtyy, jos paikallisempaa menoa haluaa. 🙂

 • Johanna V.

  Tuolla päin ei olekaan ikinä tullut käytyä, mutta tulivuorissa on jotain mystistä ja mielenkiintoista, joten ehkä myös meidän matka suuntautuu joskus Teneriffalle 🙂 Aktiiviset tulivuoret kyllä herättävät pientä kuumoittelua, varsinkin kun sijainti on saarella valtamerellä 😀 Teneriffalla kiinnostaisi myös paikalliset viinit, joihin vulkaaninen maaperä tekee ihan oman säväyksensä.

  • Tiina Johanna

   Ihan totta! 🙂 Teide on vaikuttava näky ja Teneriffa on saarena todella mielenkiintoinen matkakohde. Ihan liian aliarvostettu suorastaan Kanarian turistisen maineen vuoksi. Kyllähän sitä tulivuoren purkautumista voi vähän jännittää, varsinkin kun ajallisesti voisi olla otollinen hetki sen tapahtumiselle. Onneksi saari on kuitenkin siihen varautunut, jotta mahdollisen purkauksen sattuessa “tuhot” saataisiin ohjattua asumattomille alueille. Onhan tulivuoret todella mahtavia ja näyttävät kyllä voimansa, joten tiedä sitten kuinka tositilanteen sattuessa käypi. 😉 Suosittelen kyllä vierailemaan Teneriffalla, viinien ja tulivuoren ystävänä!

 • Kohteena maailma / Rami

  Olen pari kertaa Teidellä käynyt ja ensi viikolla olisi kolmas reissu Teneriffalle. Se on huikea saari ja kuten mainitsitkin, niin autonvuokraus on kyllä parasta Teneriffalla, että ei sitä ole turhaan hehkutettu. Me vuokraamme koko loman ajaksi auton ja kiertelemme saarta ja sen upeita paikkoja. Tällä kerralla ei Teidelle mennä, mutta varmasti lähistöltä joku ajomatka suuntautuu. Pelkästään maisemat siellä Teidän lähistöllä on jo huikeita, upea paikka kerta kaikkiaan!

  • Tiina Johanna

   Voi vitsit, voisin hypätä teidän takakonttiin salamatkustajaksi mukaan! 🙂 Varmasti teillä luvassa ihan huikea reissu, matkatunnelmia odotellessa. Kyllä se vaan toden totta on niin upea saari kaikkinensa. Hyvää Teneriffan kiertomatkaa teille! 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *