Lissabon,  Portugali,  Sesimbra

CABO ESPICHEL & PEDRA DA MUA – UPEA PÄIVÄRETKI LISSABONISTA


*artikkeli sisältää affiliatelinkkejä


Cabo Espichel ja Pedra da Mua ovat upea päiväretkikohde Lissabonista, tai vaikkapa erinomainen osa pidempää ajanviettoa läheisessä kalastajakylässä, Sesimbrassa. Kuuluisa Cabo Espichel sijaitsee Setúbalin kaupunginosan läntisimmässä niemenkärjessä, noin 15km ajomatkan päässä Sesimbran keskustasta. Täällä jyrkät kallioseinämät kohtaavat tyrskyävät aallot ja mahtipontinen rannikkomaisema paistattelee mielessä vielä pitkään.

Kaarsimme autolla Muu maa Mandariini -blogin Johanna M.:n kanssa Cabo Espichelin tilavalle parkkialueelle juuri samoihin aikoihin, kun paikalle oli kärräytynyt bussilastillinen eläkeläisiä päiväretkelle. Siispä päätimme aloittaa oman tutustumiskierroksemme vastakkaisesta suunnasta omassa rauhassamme, vaikka niemenkärjellä kyllä tilaa onkin riittämiin joka tapauksessa. Kova tuuli puhalsi vasten kasvoja reunamia lähestyttäessä, mutta onneksi kuuma aurinko ja Portugalin kesähelle pitivät huolen, ettei liian kylmä pääse iskemään tuulessakaan.


HISTORIALLINEN CABO ESPICHEL

The Santuario de Nossa Senhora do Cabo Espichel, tai englanniksi the Sanctuary of Our Lady of Cape Espichel, on ollut suosittu kohde niin pyhiinvaeltajien kuin tieteilijöidenkin keskuudessa. Tarina kertoo, että tämä 1600 -luvulla rakennettu kohde on vetänyt pyhiinvaeltajia puoleensa siksi, että Neitsyt Marian on nähty ratsastavan jättimäisellä muulilla kallionreunamia pitkin alueella. Nämä näyt vetivät puoleensa niin runsaissa määrin pyhiinvaeltajia, että kirkon molemmin puolin rakennettiin pitkät makuutilasiivet. Kirkon ja majoitussiipien lisäksi niemenkärjestä löytyy Casa da Agua, jonka puutarhassa kasvatettiin vihanneksia pyhiinvaeltajien ja majoittujien ruokkimista varten. Pienen matkan päässä kirkolta kohoaa myös Cabo Espichelin majakka, joka on edelleen toiminnassa ja vastaanottaa myös vierailijoita.

Kirkon takana kuultaa valkoinen Ermida da Memória -kappeli, joka on pystytetty merkitsemään sitä paikkaa, jossa Neitsyt Maria tarinan mukaan on ilmestynyt. Tarinan mukaan Neitsyt Maria on ratsastanut tällä jättimäisellä muulilla jyrkkää kallionseinämää pitkin ja hävinnyt juuri ylös päästyään, jättäen jälkeensä vain muulin suuret jalanjäljet. Tieteilijät ja paleontologit sen sijaan kertovat jälkien olevan dinosaurusten jälkiä, jota taas puoltaa se, että näitä dinosaurusten jälkiä on havaittavissa myös enemmän seudulla.


PEDRA DA MUA JA DINOSAURUSTEN JÄLJET

Pedra da Mua on aivan Cabo Espichelin kirkon alueen vieressä ja mikäli esihistorialliset dinosaurukset kiinnostavat, on tämä must see paikka. Pedra da Mua on kuuluisa sen kallioista, joista on löytynyt dinosaurusten jalanjälkiä. Osa näistä painaumista on erittäin helppo havaita, osa vaatii hieman tarkempaa kiikarointia. Jälkien uskotaan olevan myöhäiseltä jurakaudelta ja noin 145-200 miljoonaa vuotta vanhoja. Kalliot ovat olleet vedenpinnan peitossa, kunnes myöhemmin nousseet näkyviin ja niistä paljastuneet jäljet ovat löytyneet.

Suuri osa jäljistä on Sauropodien jalanjälkiä, joista osa on selkeästi pienempiä poikasten jälkiä. Tunnetuimpia Sauropodilajeja ovat muun muassa Brontosaurus ja Brachiosaurus, jonka moni varmasti muistaa Jurassic Park I -elokuvasta pitkäkaulaisena kasvissyöjänä, joka tuli tervehtimään Alan Grantia ja lapsia puun oksan vierelle.

Toiset löytyneistä jäljistä ovat Lagosteirosin dinosaurusjäljet ja nämä jäljet ovat peräisin hieman myöhemmältä aikakaudelta, liitukaudelta, noin 65-145 miljoonaa vuotta sitten. Nämä jäljet ovat Teropodien jalanjälkiä, eli niiden edustajien, joihin ei varmasti haluaisi iltakävelyllään törmätä. Tunnetuimpia Teropodilajeja ovat muun muassa Tyrannosaurus Rex sekä raptorit.

Pedra da Mua / Sauropodien jalanjäljet
Lagosteiros / Teropodien jalanjäljet

KUTSUUKO SESIMBRA? KATSO ALUEEN IHANIMMAT MAJAPAIKAT
HOTELS.COMIN MAHTAVIEN TARJOUKSIEN JOUKOSTA*!

TUTUSTU SESIMBRAN JA SETÚBALIN ALUEEN MUIHIN AKTIVITEETTEIHIN:

PINNAA MINUT PINTERESTISSÄ TALTEEN!

OLETKO SINÄ KÄYNYT CABO ESPICHELISSÄ JA PEDRA DA MUASSA? KIINNOSTAAKO DINOSAURUSTEN HISTORIA TAI OLETKO KENTIES KÄYNYT MUUALLA TUTUSTUMASSA VASTAAVANLAISEEN PAIKKAAN? JAA KOKEMUKSESI KOMMENTTEIHIN! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

18 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kyllä dinosaurusten historia kiinnostaa. Siihen liittyen on muuten varsin kiinnostava näyttely New Yorkin luonnontieteellisessä museossa, jossa kävimme pari vuotta sitten. USAssa olisi muutama vastaava kohde tullut viime vuonna kierrettyä, mutta korona nyt pilasi suunnitelmat. Huomenna saan toisen rokotteen, saa nähdä kutsuuko Portugali vielä tämän vuoden puolella.

  • Tiina Johanna

   Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Luonnontieteellinen museo on ehdottomasti yksi omista suurista haaveistani käydä joskus. Lontoossa piti käydä siellä myös, mutta aikataulu ei valitettavasti antanut enää myöden. Ensi kerralla sitten joskus. 🙂 Ei muuta kuin tervetuloa sitten Portugaliin vaan jos matkan saatte järjestymään (toivottavasti!) 🙂

  • Terhi

   On se varmaankin kutkuttava tunne katsella 200 miljoonaa vuotta vanhoja dinosauruksen jälkiä. Pidän kyllä muutenkin paljon noista Lissabonin seuduista, niitä on tullut joskus kierreltyä.

 • Taina

  Huikealta näyttää! Tuo kappeli näyttää tutulta jostain musiikkivideosta/elokuvasta, mutta saattaahan noita samannäköisiä toki muuallakin olla. Mua myös aina kiehtoo noi katolilaisten maiden Neitsyt Maria -legendat. Portugali on mulla vielä käymättä, ehdottomasti to do -listalla ja nämä sinun esittelemät paikat olisivat kyllä varmasti kokemisen arvoisia.

  • Tiina Johanna

   Ihan totta! Nämä ovat aina kyllä kieltämättä mielenkiintoisia juttuja. Suosittelen kyllä ehdottomasti käymään täällä, jos joskus siihen mahdollisuus eteen tulee. 🙂

 • Kohteena maailma / Rami

  Tässäpä oli hyviä vinkkejä Lissaboniin! Upeita maisemia tarjolla ja onhan noilla paikoilla oma merkittävä historiansa takana. Mikäli jossain kohtaa matka uudelleen vie Lissaboniin, voisin hyvin ottaa nämä ohjelmaan mukaan. Sopivaa vaihtelua kaupunkielämään.

 • Merja / Merjan matkassa

  Kyllä kiinnostaisi, upeita maisemia! Tälle vuodelle Portugali ei ole ohjelmassa (ellei jotain ihmeitä tapahdu) mutta pitkän tauon jälkeen sinne olisi kiva mennä uudestaan. Minkälainen koronatilanne siellä on tällä hetkellä?

  • Tiina Johanna

   Ilman muuta voin ehdottomasti suositella käymään täällä, jos seuraavalla reissulla sopiva väli tälle vain tulee. 🙂 Tällä hetkellä rajoituksia on kohtalaisen vähän eikä ne suuremmin tunnu jokapäiväisessä elämässä. Maskia täytyy käyttää edelleen, mutta se tulee jo luonnostaan eikä häiritse menoa. Majoitus- ja ravintolayritykset vaativat neg. testituloksen tai täyden rokotesuojan majoittujilta ja/tai ravintolan sisällä ruokailevilta. Terasseilla tätä ei vaadita. Lukemia en kuitenkaan ole nyt toviin seuraillut, mutta rokotustahti on myös ihan hyvässä tahdissa. 🙂

 • Mari / Kodinvaihtaja

  Portugalin aurinko vetää minua enemmän puoleensa kuin histiria. Historiallisissa kohteissa enemmän fiilistelen sitä, millaista on ollut elää ja millaista elämää nekin muurit yms. ovat nähneet.

  • Tiina Johanna

   Ehdottomasti voin suositella! Ei vie kauaa aikaa matkakalenterista tämä, sillä itse tutkimme paikan läpi nautiskellen ihan alle parissa tunnissa. Sesimbran kalastakyjä on myös kompakti paikka tutustumiseen, viihtyisä ja helppo. Kannattaa myös yhdistää tähän Cabo Espicheliin ja Sesimbraan kaunis, vielä muutama vuosi sitten salainen, biitsi nimeltä Praia Ribeira do Cavalo. Se on upea! Tulen siitä piakkoin tekemään myös juttua tänne blogiin lissää. :))

 • Anna K. - Kaukaa haettua

  Siis, tulin tänne katsomaan jotain uutta kivaa kohdetta ja sit tajusin, että täh, mähän oon käynyt tuolla! Yhdellä Portugalin työmatkalla oltiin tuolla Capolla maisemia ihailemassa, mutta nimi oli unohtunut. Hieno paikka, maailman laidalla tai ainakin Euroopan, kirjaimellisesti.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *