Norja,  Pohjois-Norja,  Roadtrip,  Suomi

Pohjois-Norja ja roadtrip halki Suomen – Upeita luontomaisemia


Pohjois-Norja ja roadtrip halki Suomen parhaiden luontomaisemien on monen unelma. Automatkailu Suomen sisällä sekä Lapin tunturimaisemissa on selvästi erityisesti tämän kesän hitti, kuten myös pidemmät roadtripit eri puolille Pohjois-Norjaa. Olemme kaavailleet omaa roadtrippiämme Lapin halki kohti Senjaa ja Lofootteja jo pidemmän aikaa, mutta nyt jos koskaan tuli vihdoin otollinen aika tälle meidänkin matkallemme.


KAUNIIT KALAJOEN HIEKKASÄRKÄT – ERINOMAINEN VÄLIPYSÄHDYS

Matkamme kohti pohjoista starttasi aamuvarhaisella Tampereelta, pienellä mustalla Nissanilla. Tämä olisi ensimmäinen pidempi roadtrip omalla autolla meille ja valitsimme reitiksi Suomen kauniit rannikkomaisemat, jotka veivät meidät Kokkolan halki Kalajoelle ja sieltä edelleen kohti käsivartta ja Kilpisjärveä. Kalajoella pysähdyimmekin jalottelemaan kunnolla ja vaikka ilma oli tuulinen, lämmitti aurinko silti mukavasti näissä ihanissa merimaisemissa. En ole vielä koskaan aiemmin Kalajoella käynytkään, mutta hiekkasärkät olivat kieltämättä mieluisat!

Kalajoen pysähdyksen jälkeen matka jatkui kohti Keminmaata, jossa vietimme yön yli pysähdyksen Motel Käpylän ystävällisen palvelun parissa. Motelli on hyvä pysähdyspaikka matkalla pohjoiseen, jos ajaa samaa reittiä kuin mekin, eli länsirannikkoa pitkin kohti Kilpisjärveä. Motellissa saa monipuolisen aamiaisen hyvin varusteltuun huoneeseen ja kahvit ja teet sekä iltapuurot voi keitellä itse ympäri vuorokauden oleskelutilassa. Ystävällinen henkilökunta kruunasi kaiken, joten en voi olla suosittelematta.


OMAT EVÄÄT RETKEILIJÄN JA VEGAANIN PELASTUS – PANOSTA KYLMÄLAUKKUUN

Seuraavana aamuna pakkasimme jälleen pikkuautomme. Rinkka ja matkatavarat peräkonttiin, eväät takapenkille ja kylmälaukku hurisemaan. Lainasimme ystävältä matkalle mukaan kylmälaukkujääkaapin, jonka saa yhdistettyä auton sytykepistokkeeseen sekä sisätiloissa tavalliseen pistorasiaan johdolla. Kylmälaukku pysyy hyvin kylmänä myös pienten pysähdysten aikana. Tämä olikin todellinen pelastus, sillä ruoat pysyivät koko matkan kylmänä ja koska minä olen vegaani, oli omien eväiden säilyminen tärkeää. Pohjois-Norjan pienissä kylissä ei vegaanivaihtoehdot ravintoloissa silmille suuremmin hypi ja halusimme budjetin vuoksi suosia omia eväitä muutenkin.

Vinkkinä muille vegaaneille, että X-Extra ruokakaupasta löytyy parhaimmat vegeruoat ja tarvikkeet ja näitä kauppoja löytyy kohtalaisen hyvin Senjan, Vesterålenin sekä Lofoottien hieman isommista kaupungeista (Myre, Svolvaer, Leksnes..).


LAPIN POROT HURMASIVAT

Lapin maisemat olivat karut, mutta kauniit. Hyttyset kiusasivat, mutta se ei estänyt nauttimasta vastaantulevista suloisista poroista matkan varrella. En ole aiemmin Lapissa käynyt, joten olin koko matkan ihan täpinöissäni näistä porokohtaamisista, vaikka niiden suhteen saikin tarkkana olla tien päällä.


KUKKOLANKOSKI – LAPIN KOSKINÄKYMÄÄ JA VIIHTYISÄ PYSÄHDYSPAIKKA

Keminmaan ja Kilpisjärven välillä pysähdyimme oikomaan koipia vielä Kukkolankosken pauhaavissa koskimaisemissa ja kyllähän siinä oli ihmettelemistä, kun paikallisia kalastajia kosken pauhujen keskellä katseli. Erityisesti aurinkoisena päivänä Kukkolankoski on todella viehättävä paikka, josta löytyy kahvila ja wc-tilat, joten paikka on erinomainen välipysähdys matkan varrella.

Kilpisjärvellä tankkasimme auton ja eväskassit täyteen, ajelimme komean Saanatunturin ohi ja pian olimmekin jo Norjan puolella. Rajanylitys oli helppo ja nopea ja taustalla kohosi komeat lumihuippuiset tunturivuoret, jonkalaisia en ole koskaan ennen nähnyt.


POHJOIS-NORJAN KOMEAT MAISEMAT VAILLA VERTAANSA

Pohjois-Norjan maisemat avautuivat ylväinä ja komeina, vuoret olivat niin korkeat, että piti avata pikku-nissanin kattoikkuna huiput nähdäkseen. Ensimmäiset vuonomaisemat ja kuurosateista huolimatta kirkas merivesi piirtyivät verkkokalvoille ikuisiksi ajoiksi, onhan ne maisemat vain ihan omaa luokkaansa.

Karavaanikansaa oli liikenteessä todella paljon ja vastaantulijat olivat enimmäkseen muita suomalaisia tai paikallisia norjalaisia lomailijoita. Matkamme kulki käsivarren rajalta kohti Senjaa, tuota luonnonkaunista ja monipuolista saarta Lofoottien yläpuolella. Korkeanpaikankammoinen kuski puristi rattia kämmenet hiessä ensimmäisen korkean sillan kohdalla, eikä erittäin kapeat tiet ja pienet korkeuserot auttaneet asiaa. Itsehän olin tästä kaikesta vain innoissani!

Ensimmäinen majapaikkamme oli valkoinen pieni hirsimökki mukavalla leirintäalueella Senjan pohjoisella puoliskolla, rentouttavissa merimaisemissa. Ajomatkan ja uusien mielenkiintoisten luontonähtävyyksien väsyttäminä ja kellon ollessa jo todella paljon, menimme nukkumaan. Seuraavana päivänä alkaisi Senjaan tutustuminen virkein silmin.


Senjan upeasta roadtripistä seuraavassa postauksessa. Lisäksi tulossa kokemuksia unohtumattomalta valassafariltamme, sekä Lofoottien kalastajakylistä. Pysy siis kuulolla ja ota blogi seurantaan!

Siihen asti matkaamme pääsee tunnelmoimaan jo etukäteen instagramissani: @tiinajohannaaa.


Oletko sinä tehnyt roadtripin tänä vuonna Pohjois-Norjaan ja jos olet, niin minne päin? Mitä reittejä te ajelitte? Kerro kommenttikenttään! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

22 Comments

  • Tiina Johanna

   Ihanaa! 🙂 Valassafarit olivat todellakin huikea kokemus ja kyllä vain näimme useampiakin miekkavalaita. Kesällä se on harvinaista, mutta mahdollista silti. 🙂 Aina näkee jotakin ja muita mahdollisia ovat esimerkiksi ryhävalaat, pyöriäiset, pallopäävalaat, kaskelotit ja lahtivalaat. Näimme lähes kaikkia näitä, sekä lunneja, joita näkee 100% varmasti! 🙂 Teen postauksen pian!

 • Teija / Lähdetään Taas

  Upea reitti! Norja on aina yhtä hieno ja porot joka kerta niin eksoottisia etelästä tullessa! Kalajoen hiekkasärkät toimi meilläkin muutama vuosi sitten samantapaisen road tripin välipysäkkinä! 🙂

  • Tiina Johanna

   Toden totta! 🙂 Oli mukava valita matkan varrelle sellaisia pysähdyspaikkoja, jotka ovat vielä jääneet käymättä aiemmin. Kalajoen hiekat oli todella hienot tuulisellakin säällä ja porot oli ihan mahtavia! Oli hauska katsella niiden menoa, kun kävelivät välillä keskellä tietä.

 • Mari/kodinvaihtaja

  Upeat kuvat poroista. Oikeasti kuvat hämäävät, näin poroja Lemmenjoen reissussa muutama viikko sitten ja kesäturkki on livenä kaamea :-). Seuraan Instassa teidän reissua ja haaveena olisi päästä syksyllä vielä reissuun – katsellaan onnistuuko?!

  • Tiina Johanna

   Kiitos! 🙂 Porot olivat ihania, mutta olihan osalla tuo karvoitus hieman hassun näköinen. 😀 Toivon että pääsette reissuun, ihan mahtava paikka ja kokemus kokonaisuudessaan! 🙂 Meitä ei sesongin aiheuttama ruuhka tavoittanut eikä haitannut, ainoastaan Reinen ja Henningsvaerin kylissä oli tungosta ja tämä latisti tunnelmaa niiden kylien kohdalla. Muutoin oli hyvin tilaa ja maisemista sai nauttia täysin rinnoin! 🙂

 • Merja / Merjan matkassa

  Upeita maisemia! Tänä kesänä Norja on ollut monella reissaajalla kohteena kun oikein muualle ei ole päässyt. Heräsin itse tähän ajatukseen sen verran myöhään ettei ollut mahdollisuutta enää pohjoiseen lähteä mutta kenties ensi vuonna (ellei pääse jo jonnekin lämpimään). Senja ja Lofootit olisi kiva joskus päästä kokemaan.

  • Tiina Johanna

   Juu, useita suomalaisia tuli tosiaan matkalla vastaan. Tämän kesän hittijutut ovat selvästi Baltian maat sekä Norja, mutta en toisaalta ihmettele, sillä upeitahan nämä ovat! 🙂 Senjaa ja Lofootteja voin todellakin suositella koko sydämestäni, aivan mahtavia paikkoja ja tuo luonto on vain niin kaunista!

  • Tiina Johanna

   On ihanaa, että Senja ja Lofootit sisältävät näitä virallisia maisemareittejä. Ne helpottavat kummasti matkailijaa, varsinkin jos joitakin pätkiä täytyy edetä nopeammin, mutta ei halua tinkiä maisemista. 🙂 Paljon on kuitenkin upeaa nähtävää!

 • Terhi

  Onhan nuo vuoret niin upeata katseltavaa tälläiselle tasamaan kasvatille. Eipä silti on Kalajoellakin kauneutensa. Siitä on aikaa kun olen viimeksi ollut autolla Norjassa, viimeksi olen risteillyt Lofooteilla.

  • Tiina Johanna

   On kyllä todellakin hienoa nähtävää Pohjois-Norjan maisemat, piristi mieltä kovasti päästä tien päälle uusiin maisemiin. 🙂 Risteilykin olisi varmasti mielenkiintoinen kokemus Lofooteilla!

  • Tiina Johanna

   Se on varmasti ihana paikka asua, mielestäni Lappi on kuitenkin Suomen eksoottisinta aluetta. 🙂 Eikä ole pitkä matka rajan yli Norjaan, jos alkaa kotikulmat kyllästyttää! Lapsena varmasti Kilpisjärvellä erityisen hauska puuhastella luonnon helmassa.

 • Pirkko / Meriharakka

  Pohjois-Norjan sijaan suuntaamme, toivottavasti, elokuussa etelämmäs, Ålesund – Oslo -välille. Lofooteilla kävimme joku vuosi sitten, mutta koska pitkät automatkat eivät ole oikein mieleemme, niin ostimme lennot Bodöhön (ja takaisin) ja vuokrasimme sieltä auton ja menimme lautalla yli Moskenesiin ja kiertelimme saaria viikon ja palasimme samaa reittiä takaisin. Henningsvaer jäi ehkä upeimpana kylänä mieleen tuolta matkalta.

  • Tiina Johanna

   Tuosta lauttamatkasta olen myös kuullut hyvää ja ehkäpä itsekin sen vaihtoehdon hyödynnämme tulevaisuudessa. Oslo olisi myös matkahaaveissani, odotan innolla teidän kertomusta sieltä! Henningsvaer oli todellakin upea, mutta suuret turistimäärät kyllä tällä kertaa latistivat tunnelmaa valitettavasti. Hyvä kun autoa sai edes parkkiin, mutta osasimme tätä odottaa nykytilanteen ja siitä johtuvan Lofoottien suosion vuoksi tänä kesänä. 🙂

 • Paula - Viinilaakson viemää

  En ole tänä vuonna ollut Norjassa kun olemme tavallaan jumissa täällä Kaliforniassa. Mutta lapsuudessa käytiin joka kesä Norjassa ja kyllähän siellä on niin kaunista. Suunnitelmissa on ollut viedä amerikkalainen mieheni sinne kesällä mutta taas joutuu sanomaan, että “ehkä ensi kesänä sitten”. Kiva kun pistäydyitte Hiekkasärkillä. Olen ollut siellä töissä ja se on tavallaan jäänyt ikuisesti sydämeeni. ❤️

  • Tiina Johanna

   No, onneksi Kalifornia on yhtä lailla kaunis ja ihana paikka luontonähtävyyksineen! 🙂 Mutta Norja on todellakin upea, varmasti olisi vielä paljon lisääkin nähtävää siellä. Hiekkasärkät oli niin kauniit, ei haitannut tuulinen sää lainkaan siinä raikkaassa meri-ilmassa! 🙂

  • Tiina Johanna

   No mahtuu hienosti, paljon luontoa ja lääniä jokaiselle. Eikä ole pakko leiriytyä juuri niihin täysinäisimpiin leirintä-alueisiin, kun voi etsiä sen omankin sopukan jostakin. 🙂 Kukkolankoski oli todellakin mielenkiintoinen ja viehättäväkin kesäpaikka, suosittelen piipahtamaan joskus!

 • Katja / Pinkkis

  Ihania kuvia!
  Ja kyllä, ekan roadtripin heitin kesä-heinä vaihteessa kaverin kanssa, ja nyt ollaan ens viikolla lähdössä miehen kanssa.
  Ensimmäinen reissu mentiin yli Näätämöstä, sieltä Kirkkoniemeen, Annijoelle, Nordkappiin, Hammerfestiin ja Altaan. Kilpisjärven kautta sitten pois.
  Nyt ei ole tuota ensi viikon reissua vielä ihan kauheesti suunniteltu muuten kuin että nyt kun lähdetäänkin Itä-Suomesta eikä länsirannikolta kuten yleensä, niin toppuutellaan ekalle etapille jo Hossaan. Yli mennään varmaan joko Utsjoelta tai Näätämöstä taas, ja Varanginvuonolle suunnataan tälläkin kertaa, tosin ei käännytä takas Annijoelta vaan ajellaan menemään pitemmälle.
  Niille suunnille kuitenkin! Senjasta olin itsekin haaveillut, mutta sielä tuntuu tänä vuonna olevan kaikki niin tuumattiin jättää se odottelemaan ensi vuotta, eiköhän se oo yhtä upea vielä silloinkin!

  • Tiina Johanna

   Kuulostaa hyviltä reissuvalinnoilta nuokin! Nordkapp ja Alta kiinnostavat itseäkin kovasti, ehkä sitten vuorostaan ensi vuonna ne. 🙂 Senjalla oli toki matkailijoita, mutta en kokenut, että olisi ollut enempää kuin normaalisti kesä-aikaan muutenkaan voisi olla. Onhan siellä tilaa olla ja mahdollisuuksia etsiä ne vähemmän täydet leirinnät ja majapaikat. 🙂 Varmasti on Senja upea myös ensi vuonna!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *