Iso-Britannia,  Lontoo,  Reppureissut,  Soolomatka

Soolomatkaajan Lontoo – Harry Potterin jäljissä halki kaupungin, ja enemmänkin!


HELPPO KOHDE SOOLOMATKALLE


Tämän vuoden ensimmäiseksi ulkomaan matkakohteeksi valikoitui kaunis Englanti ja sen monipuolinen pääkaupunki Lontoo. Tämä niin monen ihmisen suosima reissukohde oli erinomainen valinta lähteä tutkimaan maailmaa toisen soolomatkanI muodossa ja kaupunki tarjosi paljon mielekästä nähtävää ja koettavaa sekä unohtumattomia hetkiä. Julkisilla kulkeminen oli helppoa ja kaupungin karttakin oli kohtalaisen nopeasti omaksuttu. Innostus uuteen oli niin kova, että jännitykselle ei jäänyt tilaa. Lontoo, sinä jätit lähtemättömän vaikutuksen.

Pieni ja kotoisa majapaikkani sijaitsi aivan Harry Potteristakin tutuksi tulleen King’s Crossin juna-aseman sekä Regent’s Parkin välimaastossa, kävelymatkan päässä lähestulkoon kaikesta näkemisen arvoisesta Lontoossa. Nappasin mukaani läheisestä Sainsbury’sin kaupasta evästä ja aamiaistarpeita huoneeni jääkaappiin ja kevyen iltapalan jälkeen olikin aika mennä nukkumaan, sillä aamulla olisi aikainen herätys Harry Potter ja Lontoo -kävelykierrokselle.

The Three Greyhounds Pub


LONTOO ON PARHAIMMILLAAN AAMULLA


Rakastan matkoillani aamuja. On ihana herätä aikaisin ja lähteä nauttimaan aamu-auringosta kaduille paikallisten joukkoon, nautiskella aamukahvia ihanassa kahvilassa ja katsella, kun kaupunki hiljalleen heräilee uuteen päivään. Tämä on erityisen ihanaa aikaa myös silloin, kun olet turistien suuresti suosimassa paikassa ja haluat nauttia edes hieman rauhallisemmasta tunnelmasta nähtävyyksillä. Tosin rauhallinen ei ehkä ole osuva sana mihinkään kellonaikaan, kun Lontoosta puhutaan. Tunnelma on silti aivan eri aamuisin ja iltapäivisin, se on varma.

Trafalgar Square


HARRY POTTER NÄKYY KAIKKIALLA LONTOOSSA


Innolla kävelen läpi keskustan työmatkalaisista vilisevien katujen, suuntana Piccadilly Circus -aukio, josta kävelykierroksemme olisi määrä alkaa. Matkalla ehdin ihastella kauniita rakennuksia ja viktoriaanista arkkitehtuuria, toinen toistaan upeampia pubeja ja ohi huristelevia ikonisia punaisia kaksikerrosbusseja.

Piccadilly Circus on vilkas aukio, joka on keskeinen paikka niin monessa elokuvassa muun muassa siksi, että siitä on erinomaisen helppo katsojan tunnistaa, että nyt ollaan Lontoossa. Potter -aiheinen kävelykierroksemme kulkee läpi keskustan monumenttien ja mielenkiintoisten sivukujien kautta käsittelemään Lontoon salaisia helmiä, eli Harry Potter -elokuvamaailmaa inspiroineita lokaatioita, joita ei muuten kaupungissa ollessaan välttämättä edes tajuaisi kiertää. Nämä historialliset ja kauniit pienet sivukujat olivat juuri sellaisia, joita yleensä hämäryytensä vuoksi välttelisi matkoilla, mutta tällä kertaa ne tarjosivatkin ne ehkä kaupungin mielenkiintoisimmat tarinat ja nähtävyydet.

Piccadilly Circus


Siinä missä kaunis ja rauhallinen, antiikkikauppoja ja vanhoja kirjakauppoja täynnä oleva Cecil’s Court toimi yhtenä inspiraation lähteenä Viistokujalle, ihastuin itse vielä enemmän toiseen hyvänä inspiraation lähteenä toimineeseen paikkaan, Goodwin’s Courtiin, eli pieneen ja synkeään kävelykatuun kaarevine isoine ikkunaruudukoineen, josta voi suorastaan aistia vanhaa Lontoota ja Potterin velhomaailmaa yhdessä. Viistokujafanin kannattaa käydä myös tutustumassa Leadenhall Marketiin, jossa sijaitsee esimerkiksi Vuotavan Noidankattilan sisäänkäynti.

Cecil's Court
Goodwin's Court


Kierroksemme kulki Millenium Bridgen yli Thames -joen toiselle puolelle kohti Borough Marketia. Millenium Bridge on tunnettu myös nimellä “Wobbly Bridge”, eli heiluva silta, sillä avajaistensa aikaan silta ehti olla avoinna vain kaksi päivää epävakautensa vuoksi. Tämän jälkeen silta suljettiin jälleen korjattavaksi kahden vuoden ajaksi. Silta näkyy myös Potter -elokuvissa ja taustalla siintää sekä näyttelijä Daniel Radcliffen vanha koulurakennus että myös suuri ja historiallinen St. Paul’s Cathedral, joka kuvastaa elokuvissa sisältä ennustustornin portaikkoa ja on myös kuuluisa paikka Englannin kuninkaallisen hovin kirkonmenoille.

The Millenium Bridge


Thames -joen rantaa pitkin kävellessä oli ihana nautiskella auringosta ja ihastella edessä siintävää HMS Belfastia sekä taustalla kohoavaa Tower Bridgeä. Kierroksemme päättyi sopivasti Borough Marketille, joka on monipuolinen kauppahallialue houkuttelevine raivntoloineen ja myyntikojuineen ja jossa on toki myös Potter -elokuvissa esimerkiksi ajeltu venyvällä yölinjabussilla. Kiertelin hetken aluetta vielä itsekseni, ennen kuin jatkoin matkaani kohti Tower Bridgeä. Silta oli kaunis ja sen vaaleansiniset yksityiskohdat olivat erityisesti mieleeni.

HMS Belfast and Tower Bridge


KAUNIITA KAUPPAHALLEJA JA KIIREINEN KESKUSTA


Lontoo on täynnä idyllistä ja kuvankaunista nähtävää ja ulkokuoresta todella pidetään huolta. Talojen maalipinnat loistavat kirkkaina ja värikkäinä, kasvit ovat vehreitä ja keskusta on täynnä erilaisia upeita kauppahalleja ja kukkatoreja. Leadenhall Market on täynnä putiikkeja ja ravintoloita, mutta jos kukkaloistoa haluaa, kannattaa hypätä täältä kaksikerrosbussiin ja suunnata kohti Trafalgar Square -aukiota ja sen läheltä löytyvää Covent Gardenia. Covent Garden on myös putiikkeja ja ravintoloita täynnä, mutta jos haluat napata kuvan kukkia pulloillaan olevista puukärryistä viulumusiikin vieläpä soidessa taustalla, on tämä paikkasi. Itse sanoisin kuitenkin, että kulinaristille paras paikka on ehdottomasti näistä edelleen toispuol jokkee sijaitseva Borough Market. Kauppahalleista tulen kirjoittamaan erillisen postauksen myöhemmin.

Covent Garden


Illan hämärtyessä kuljen läpi värikkään Carnaby Streetin ja vilkkaan Oxford Streetin ostoskadun kaupungin iltavalaistusta ja ihmisvilinää katsellen. Tämän päivän aikana olen ymmärtänyt, miksi niin moni tätä kaupunkia rakastaa ja tänne aina uudelleen palaa ja vaikka olenkin reissussa yksin, ei täällä ole hetkeäkään tuntunut yksinäiseltä.

Carnaby Street
Evening at the Oxford St


PETTYMYKSIÄ NÄHTÄVYYKSILLÄ


Olen aina ollut tunnelmasta nauttiva tutkiskelija, enkä niinkään suurissa nähtävyyksissä viihtyvä ihminen. Tästä en poikennut Lontoossakaan. Halusin saada päähäni hyvän kokonaiskuvan kaupungista ja samalla imettyä itseeni rauhassa palan sieltä ja toisen täältä, nautiskellen ja ihastellen. Lontoo on kuitenkin tässä suhteessa siitä poikkeava, että täällä on esimerkiksi Natural History Museum, joka kiehtoo minua kovastikin ja harmittaa, etten tällä matkalla sinne ehtinyt. Kaikkea ei voi kuitenkaan mahduttaa pariin päivään, joten se jääköön ensi kerralle. Sky Garden jäi myös odottamaan ensi kertaa, sillä tuntui mahdottomalta lyödä sisäänpääsyaikataulua lukkoon muutenkin hieman tiukkaan matka-aikatauluun. Ensi kerralle jäi myös Harry Potter Studioilla vierailu sekä London Eye, mutta ai että kun on ihanaa voida palata näiden pariin!

Tärkeäksi ja helpoksi koin kuitenkin käydä katsastamassa Buckinghamin Palatsin, joka kuitenkin oli itselleni jokseenkin pettymys. Se oli jokseenkin tylsähkön näköinen enkä kyllä taatusti kokenut sitä suurta wow-efektiä. Mielestäni esimerkiksi Madridin kuninkaallinen palatsi on kauniimpi, mutta se on vain minun mielipiteeni. Vahdinvaihtoa en ehtinyt näkemään, mutta ehkä ensi kerralla, jos siltä tuntuu.

Buckingham Palace
Buckingham Palace


Westminster Abbey sen sijaan oli kaunis goottilainen rakennus, josta pidin kovastikin ja jossa oli mukava viettää aikaa yksityiskohtia katsellen. Kirkon takaa kiersin katsastamaan myös ikonisen Lontoon symbolin, Big Benin kellotornin, mutta koinkin vain karvaan muistutuksen kellotornin remontista. Tämä todella jäi harmittamaan, varsinkin kun vastarannalta yritin katsella sitä kuvauksellista iltanäkymää kohti kellotornia ja parlamenttitaloa. Talon iltavalaistus oli olematon eikä kellotornia remonttihupun vuoksi tietenkään näkynyt ollenkaan, joten suosittelen kohdetta pikemminkin päiväsaikaan katseltavaksi mikäli jotakin haluaa nähdä edes hieman.

Westminster Abbey
Westminster Abbey


JOS ET LÖYDÄ SITÄ LONTOOSTA, ET TARVITSE SITÄ


Lontoo ruokkii kulinaristeja, shoppailijoita, taiteilijoita ja kulttuurinnälkäisiä. Kaupunki tarjoaa runsain määrin ravintoloita, kahviloita, museoita, kirjastoja, kirjakauppoja, putiikkeja, ostospaikkoja, historiallisia nähtävyyksiä ja tapahtumia. Lontoo ei ole vain sen ydinkeskusta shoppailukatuineen, vaan ydintä ympäröi myös toinen toistaan mielenkiintoisemmat asuinalueet, kuten Notting Hill, Camden Town, Kensington.. Kaikille löytyy varmasti se oma “juttunsa”. Ensimmäinen päiväni kaupungissa oli vasta pieni, mutta sitäkin ytimekkäämpi pintaraapaisu Lontoon vilinään ja elämään.

Seuraavassa artikkelissa tutustutaan muun muassa Notting Hillin upeaan väriloistoon ja kauniisiin rakennuksiin sekä Camden Townin mielenkiintoiseen ja punk-henkiseen maailmaan. Pysy siis kuulolla!

Sky Garden and Thames view


<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

28 Comments

 • Hanneli /toisiinmaisemiin

  Mun on ollut hieman vaikea ihastua Lontooseen, mutta hiljalleen olen oppinut sentään pitämään siitä. Oot kyllä oikeassa tuon aamun tunnelmoinnin kanssa, se on ihan paras hetki. Ja Harry Potter -kävelykierros kiinnostaa tosi paljon, täytyykin mahduttaa se seuraavaan matkaan Lontoossa. Sitä studiota suosittelen kaikille, ja Edinburgh oli myös todellinen Harry Potter -kaupunki.

  • Tiina Johanna

   Aamut ovat <3. Voin kyllä suositella tuota kävelykierrosta, se oli hauska ja mielenkiintoinen eikä tylsä ollenkaan. Samalla sai nähdä kaupunkia vähän erilaisin silmin ja toki sai bongailla myös niitä perusjuttuja Lontoosta matkan varrella. Hinta oli vaivaiset 11 puntaa ja kesto noin parisen tuntia, joten ei ole hinnalla eikä ajan pituudellakaan pilattu. Airbnb -elämyksien kautta löytyi, jos haluat käydä kurkkaamassa. Tuo studio on kyllä ihan must paikka, joten ehdottomasti odotan sinne pääsyä. Kiitos myös vinkistä tuon Edinburghin suhteen, sekin kyllä toiveena joskus nähdä ja kokea. 🙂

  • Tiina Johanna

   Kiitos kaunis kommentistasi. 🙂 Se on kyllä todellinen valokuvakaupunki. Joka puolelta voi löytyy hyviä spotteja kuvaamiselle halutessaan, heh. 😀 Kaunis kaupunki todellakin. Paljon sitä saa mahdutettua pieneen aikaan, kun hyödyntää ajan hyvin, mutta täytyyhän sitä toki välillä pysähtyä nauttimaan näkemästäänkin. 🙂 Ihana Lontoo!

 • Reeta

  Kävin Lontoossa reilu vuosi sitten siskon perheen kanssa ja ihastuin nimenomaan kaupungin helppouteen! Moni museo ja kaupunginosa jäi odottamaan seuraavaa kertaa, jonka todennäköisemmin toteutan sooloreissuna! Odotan innolla sun Notting Hill postausta, se jäi näkemättä vaikka lähes vieressä asuttiin.

  • Tiina Johanna

   Todellakin, kaupunki oli niin ihanan helppokulkuinen ja sujuva. Kertaakaan ei tarvinnut kärsiä paniikista tai vastaavasta kiperissä tilanteissa, koska niitä ei tullut. 🙂 Notting Hill oli ihana! Ehdottomasti kannattaa käydä siellä pyörimässä ensi kerralla. Kauniita rakennuksia ja Portobello roadilla mukavia pikku putiikkeja. 🙂

 • Anne/ Matkahetket

  Ihania tunnelmallisia kuvia ja mielenkiintoinen postaus! En malta odottaa kauppahalli- ja Notting Hill -postauksiasi, koska itsekin olen haaveillut Lontoossa käynnistä iät ja ajat.

  • Tiina Johanna

   Kiitoksia kommentistasi! 🙂 Notting Hill ja kauppahalli -postaukset ovat tulossa lähiaikoina. Lontoon parhautta omasta mielestäni on juurikin tutustuminen eri kaupunginosiin ja alueisiin, vaikka ydinkeskusta toki mielenkiintoinen myös. Suosittelen ehdottomasti lähtemään tutustumaan tähän upeaan kaupunkiin ja voin luvata, että pari päivää ei riitä! Nähtävää on paljon. 🙂

 • Hannele Laakso

  Oijoi! Ihanalta vaikuttaa! Olen ollut muutamia kertoja Lontoossa, mutta Nyt tulevana kesänä yhdistelen soolo-osuuden ja parhaat tytöt -osuuden (eli mun ihanat ystävät).
  Aamujutut on parhaita. Siinä pääsee aistimaan tunnelmaa❤️
  Mulla on ”listalla” Notting Hillissä haahuilu ja Gamden Town, joten jään seuraamaan, mitä kivaa näit ja koit! Ja olitko kirppareilla???

  • Tiina Johanna

   Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta! 🙂 Lontoo on täydellinen kaupunkikohde juuri siksi, että se sopii niin monenlaiseen matkailuun ja kaikenlaisille ihmisille ja reissaajille. Postauksia Notting Hillistä ja Camdenista tulossa pian, mutta ovat kyllä ihania seutuja. Todella mielenkiintoisia kaupunginosia ja hyvin saa pidemmänkin aikaa kulumaan molemmissa! Joitakin vintagepuoteja kyllä tuli kierreltyä, mutta paljon jäi vielä ensi kertaan, kun kaikkea ei ehtinyt kerralla. :/

 • Sandra / The Present is Perfect

  Olet tosi nätisti käsitellyt kuvat, tuo ruskea sävy sopii kauniisti.

  Lontoo on Euroopan suurista kaupungeista vielä näkemättä, mutta ehdottomasti joskus! Olen myös samanlainen, että tykkään kuljeskella aamuisin kaduilla, jolloin monet muut turistit vetävät vielä sikeitä.

  • Tiina Johanna

   Kiitoksia paljon! 🙂 Itsekin tykkään, sopii omaan tyyliin hyvin. 🙂 Ehdottomasti suosittelen Lontoossa käymään, todella mielenkiintoinen ja mukava kaupunki. Paljon nähtävää ja koettavaa ja itsellänikin jäi niin paljon kaikenlaista vielä ensi kertaa odottamaan. Aamut on parhaita! <3

 • Paula - Viinilaakson viemää

  Ihania kuvia! Olisipa kiva päästä taas Lontooseen ihan vaan käppäilemään turistina. Viime kerralla olin työmatkalla, enkä oikein voinut vaikuttaa missäpäin pyörittiin, vaikka silloinkin kyllä tehtiin pieni sightseeing. Ja edellisestä varsinaisesta lomamatkasta sinne on jo tosi kauan. Itse en ole kova Harry Potter fani mutta mieheni kyllä on, ja nauttisi varmaan tästäkin aspektista Lontoossa.

  • Tiina Johanna

   Kiitoksia kommentista! 🙂 Tuo Harry Potter -kierros oli kyllä mielenkiintoinen ja toimii kyllä erinomaisena kaupunkikierroksena niillekin, jotka eivät Potteria niin fanittaisikaan. Pääsee ainakin samalla näkemään kaupunkia vähän erilaisesta näkökulmasta! 🙂

 • Laura/ Lauran tarakalla

  Ihana Lontoo! Toi Potter-kierros olikin mulle ihan uutta tietoa, sinne täytyy mennä ensi kerralla studion lisäksi. Lontoossa on mielettömästi nähtävää, sinne on siis aina syy palata takaisin. 🙂

  T. Laura/Lauran tarakalla

  • Tiina Johanna

   Potterkierroksia järjestetään itseasiassa todella paljon Lontoossa, itse varasin omani AirBnb -elämyksien kautta vain noin kymmenen punnan hintaan (en muista tarkkaa summaa..). Oli todella mielenkiintoinen ja samalla erinomainen tapa kierrellä kaupunkia ja nähtävyyksiä. 🙂 Lontoossa on toden totta paljon koettavaa, mitenkään ei yksi vierailu riitä, heh. Ehdottomasti on palattava takaisin!

 • Katja / Lähtöselvitetty

  Tämä juttu kyllä herätti Lontoo-kuumeen! Meillä on kotona jo hetki puhuttu viikonloppuvisiitistä Lontooseen, ja Harry Potter -innostus on nostanut päätään jo pitkään. Hauska tietää, että kaupungissa järjestetään ihan tuollaisia kävelykierroksiakin.

  • Tiina Johanna

   Viikonloppuvisiitti kuulostaa mahtavalta, ei muuta kuin menoksi vain! 🙂 Tuollaisia vastaavia kävelykierroksia on monia ja matkalla pääsee näkemään paljon Lontoota muutenkin, kuin vain Potter -näkökulmasta. Oma kierrokseni oli Airbnb -elämyksien kautta, mutta tosiaan niitä on monia tarjolla! Suosittelen kokeilemaan, jos vaan yhtään kiinnostaa. 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Vaikkakin Notting Hill on kaunista aluetta, niin tämä “vaikka kaduilla kuhisi instakuvien perässä juoksevia kuvaajia, niin kyllä sieltä helposti ne omat rauhallisemmat spotit löytyi paikkojen ihasteluun” – olen tästä jostain muustakin lähteestä lukenut ja sääliksi käy kyllä paikallisia asukkaita.
  Itse asuimme joskus Tapiolassa, joka oli erilaisten arkkitehtuurikierrosten suosiossa ja kun sunnuntai-aamuna kolmas bussi pysähtyy talomme eteen ja kaikki tuijottavat bussista elämäämme, niin ei enää tuntunut ihan kivalta! Onneksi silloin ei vielä ollut Instagramia!

  • Tiina Johanna

   Kyllä ihan ehdottomasti tämä instakuvaus on alueen ongelma, sitä ei voi kieltää eikä pyörtää! Itsekin näin pari aika ronskia “kuvaajaa”, joita ei paljoa paikallisten asukkaiden kotirauha kiinnostanut. Eräs mies jopa asetti kameransa itselaukaisulle toisen auton katolle ja hyppäsi talon portin päälle poseeraamaan. Tässä kohtaa kävelin itse toiseen suuntaan hämmentyneenä näkemästäni, sääliksi kävi kyllä asukkaita (ja autonkin omistajaa..). Kyllähän meistä alueella vierailevista jokainen olemme enemmän tai vähemmän jo häiriöksi alueen asukkaille, joten ei auta kuin pyrkiä olemaan mahdollisimman vähän sitä. Siinä pysyn silti sanojeni takana, että kyllä sieltä ne omat rauhalliset paikat löytää helpostikin ihailtavaksi, kunhan vain kärsivällisesti etsii ja ottaa huomioon oman vierailun ajankohdan. Iltapäivästä ruuhka on varmasti ihan eri luokkaa, kuin aikaisin aamulla. Tätä samaa turistiongelmaa sai todistaa myös San Franciscossa ja onhan se aika luotaantyöntävää, paikan asukkaista puhumattakaan. 🙁

 • Suvi / Suvin matkassa

  Oih, ihana Notting Hill! Ehdottomasti yksi kivoimmista ja kauneimmista alueista Lontoossa. Kyllä mä nyt niin odotan mun toukokuista Lontoon matkaa, että pääsen itsekkin noihin maisemiin kävelemään 🙂

  • Tiina Johanna

   Notting Hill todellakin on niin kaunis ja ihana! 🙂 Innolla odotan myös, että pääsen lukemaan blogistasi toukokuisen matkasi tunnelmia! Tulee varmasti huikea reissu! 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *