Espanja,  Kanariansaaret,  Teneriffa,  Vapaaehtoistyö,  Whale Watching,  Yhteistyö

Vapaaehtoistyö valaiden ja delfiinien parissa – Unohtumaton kokemus!


Yhteistyössä: Ekomatkaajat.fi


Viikon kestävä vapaaehtoistyöni Teneriffalla on ohi ja on aika siirtyä jatkamaan soolomatkailua saaren pohjoispuolelle kohti pääkaupunkia, Santa Cruzia. Sitä ennen haluaisin kuitenkin palata käymään läpi vapaaehtoisviikkoni sisältöä vielä hieman tarkemmin. Ensimmäisessä postauksessani pohjustin jo työnkuvaa ja elämää vapaaehtoistalolla, joten postauksen aiheesta voit lukea täältä.


Mitä vapaaehtoistyö pitää sisällään?

Vapaaehtoistyö pitää sisällään valaiden ja delfiinien sekä muiden merinisäkkäiden tarkkailua ja tutkimista, lyhykäisyydessään. Niin kutsuttuina venepäivinä etukäteen määrätyt vapaaehtoiset lähtevät joko ryhmissä tai pareittain veneille tekemään tutkimustyötä ja tarkkailemaan alueen valaita ja delfiinejä. Tällä hetkellä projektiorganisaatiolla ei ole omaa venettä, joten vapaaehtoiset hyödyntävät paikallisia Whale watching -retkiveneitä ja auttavat laivojen henkilökuntaa tarvittaessa vastineeksi “ilmaisesta” venekyydistä. Veneet ovat kyllin isoja kaikille, henkilökunta erittäin mukavaa ja suuri osa turisteista ovat hyvin kiinnostuneita vapaaehtoisten työstä sekä läsnäolosta. Olemme toisin sanoen aina valmiita kertomaan työstämme lisää ja valaisemaan kysyjiä heitä askarruttavissa asioissa merten suojeluun liittyen (oman tietotaidon rajoissa tietysti).


Veneellä työskentelyyn kuuluu eläinten valokuvausta ja tiedon keruuta. Yksi ottaa kameralla kuvia, tarkoituksena tallentaa mahdollisimman hyviä kuvia selkäevistä, jotta myöhemmin pystymme seuraamaan mikä yksilö oli kyseessä tietokantamme perusteella. Selkäevät ovat kuin näiden eläinten sormenjäljet, joiden perusteella heitä pystyy tunnistamaan.

Valokuvauksen lisäksi yksi vapaaehtoinen kirjaa ylös tietoja delfiini- ja valaskohtaamisista (kuinka monta yksilöä, kuinka monta on aikuisia/lapsia, miten eläimet käyttäytyvät ja kuinka veneiden läsnäolo vaikuttaa käytökseen jne.). Päivän päätteeksi kaikki data käsitellään organisaation talolla tietokoneella ja kirjataan tiedot tietokantaan. Tehtävät oppii todella nopeasti ja ovat ihan hauskaakin puuhaa. Paras osio on tietysti aina itse kohtaamiset valaiden ja delfiinien kanssa!


Vapaaehtoiset pyrkivät myös opettamaan kiinnostuneita merten suojeluun liittyvissä asioissa sekä tietysti myös muoviroskan haitoista ja sen vähentämisestä. Merten muoviongelma on todella vakava ja suuri osa tästä muoviroskasta valitettavasti päätyy näiden ihastuttavien merten asukkien ruoaksi. Kannattaa myös muistaa, että se mitä kalat syövät, sitä syövät myös ne ihmiset, jotka sitä kalaa syövät.

Ruoasta kun puhutaan, niin ruokailu vapaaehtoisten talolla tapahtuu omien eväiden pohjalta ja lähellä on ruokakauppoja tätä varten (eivät ole auki sunnuntaisin!). Arki-iltaisin vapaaehtoiset kokkaavat yhdessä illallista, joka on yleensä jotakin yksinkertaista ja vegaanipainotteista ruokaa. Tämä sopi minulle oikein hyvin. Lihansyöjätkin talolla huomioidaan kyllä, joten sellaisen ei kannata antaa jäädä esteeksi lähdölle, jos se mieltä askarruttaa.

Vegeburgereita illalliseksi


Merten suojelusta on tärkeä puhua siinä, missä ilmastonmuutoksestakin. Itse olen sitä mieltä, että suuria muutoksia saavat aikaan suuret tahot, eli esimerkiksi yritykset. Mikäli kuluttajille tarjotaan ekologisia tuotteita, on heidän jo lähtökohtaisesti helpompi toteuttaa elämää ekologisemmin. Me “pienet kuluttajat” voimme kuitenkin tehdä tästäkin huolimatta osuutemme esimerkiksi pyrkimällä kierrättämään mahdollisimman hyvin ja tekemään mahdollisimman ekologisia hankintoja ja valintoja. Tässä siis pari vinkkiä ekologisempaan elämään:


Valaat ja delfiinit vankeudessa – Älä tue toimintaa!

Yksi paljon puhuttava aihe on delfiinit ja valaat vankina. Sanoinkin vapaaehtoistyöni alkuvaiheessa, kuinka ristiriitaiselta tuntuu olla täällä Teneriffalla juurikin näiden aiheiden parissa työssä, kun samalla saarella sijaitsee yksi pahamaineisimmista valasvankiloista, Loro Parque. Fakta on, että on luonnotonta pitää merinisäkkäitä altaissa vankina ja että sellaisen olisi pitänyt loppua jo ennen kuin alkoikaan.

On todella hienoa, että monet suuret matkatoimistot, lentoyhtiöt sekä viimeisimpänä esimerkiksi TripAdvisor ovat lopettaneet SeaWorldin ja sen tytäryhtiöiden mainostamisen sekä lippujen myynnin. Itse toivon myös, että ihmiset tajuaisivat lopettaa käymästä kyseisissä paikoissa, koska jokainen sentti on liikaa vastaavaan toiminnan tukemiseen. Suuri osa kyseisten paikkojen kävijöistä on lapsiperheitä ja minusta se on surullista, koska lapsille pitäisi päinvastoin opettaa, että valaat ja delfiinit kuuluvat luontoon eikä altaisiin. Kuten jo viime postauksessa kerroinkin, niin mikään ei voita sitä tunnetta, kun pääsee näkemään näitä merten ihanuuksia omassa elementissään ja vapaana luonnossa.

Mikäli olet kiinnostunut saamaan lisää taustatietoa valaista ja delfiineistä vankeudessa (sekä historiaa vankeuden takana), niin suosittelen katsomaan dokumentit Blackfish ja The Cove. Dokumentit eivät ole heikkohermoisille, mutta ne ovat erittäin hyviä ja pureutuvat aiheeseen. Vapaaehtoiset viettävät lähes joka ilta elokuva-iltoja yhdessä ja satunnaisia kauhuleffahetkiä lukuunottamatta suurimmaksi osaksi katsotaan erilaisia merten suojeluun liittyviä dokumentteja.

Pullokuonodelfiini
Pallopäävalas


Rescuekoiria ulkoiluttamassa

Merten suojelun, muoviroskakeskustelun, sekä valaiden ja delfiinien tutkimisen lisäksi vapaaehtoiset pääsevät auttamaan paikalliselle rescuekoirakeskukselle. Kävimme tervehtimässä koiria ja ulkoiluttamassa näitä nappisilmiä muutaman vapaaehtoisen voimin yhtenä päivänä työviikkoni aikana ja se oli todella palkitseva kokemus. Jokainen koira oli oma tapauksensa ja jokaisella on oma tarinansa. Siinä missä yksi arkailee kaikkea ympärillä tapahtuvaa, toinen suukottelee pienestäkin huomiosta kiitokseksi. Keskuksella on todella paljon koiria sekä myös kissoja ja kaikki apu on aina tervetullutta. Vaikka kodin löytäminen jokaiselle olisi se ihanteellisin vaihtoehto, niin jokainen ulkoilutusapu sekä huomion antaminen koirille on tärkeää. Itse rakastuin koiraan nimeltä “Lucky”, joka on mitä kiltein pusuttelija. Voi kun sinut voisinkin mukaani ottaa.


Viimeisenä päivänäni kävimme joukolla melomassa kajakeilla katsomaan delfiinejä merelle. Oli ihana vain nautiskella merituulesta, ihastella kauniita delfiinejä uiskentelemassa ympärillämme ja allamme ja rentoutua vapaapäivän merkeissä. Itse kajakilla liikkuminen sen sijaan ei ollut niin helppoa, koska takana istuva parini nukahteli vähän väliä ja sain yksin tehdä kaiken työn. Heh.


Kokonaisuudessaan vapaaehtoistyö valaiden ja delfiinien parissa Teneriffalla on ollut hieno kokemus, jota en koskaan unohda. Tämä on ollut erilainen ja mahtava tapa kokea Teneriffaa matkakohteena ja kokemus opetti paljon monella eri tavalla. Mukaani sain tärkeitä oppeja ekologisempaan elämään, hyviä uusia vegereseptejä, upeita kohtaamisia valaiden ja delfiinien kanssa, suloisia hetkiä rescuekoirien kanssa ja kipeät käsilihakset liiallisesta melomisesta. Pelkän lomailun sijaan pääsi oikeasti tekemään jotakin mielekästä ja tärkeää. Sain myös uusia, ihania ja varmasti elinikäisiä ystäviä, joita en odottanut tapaavani ja joita tälläkin hetkellä jo ikävöin suuresti.

Jos sinä kiinnostuit vapaaehtoistyöstä valaiden, delfiinien ja rescuekoirien parissa Teneriffalla, niin hyödynnä koodini Kookospalmun Alla saadaksesi 50€ alennusta matkavarauksestasi osoitteessa Ekomatkaajat.fi! Ekomatkaajat on ainoa yritys Suomessa, joka järjestää tätä mahdollisuutta ja tätä kokemusta voin todellakin erittäin lämpimästi suositella kaikille halukkaille!

Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin ja mieltä askarruttaviin asioihin. Hintatietoja sekä lisäinfoa kannattaa käydä lukemassa suoraan Ekomatkaajien sivuilta halutessaan! 🙂


<3: Tiina Johanna

Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

16 Comments

 • Emilia/Merkintöjä maailmasta

  Hienoa, että lähdit tuonne ja kuulostaa upealta kokemukselta! Uskon, että itsekin nauttisin vastaavasta ja olenkin miettinyt, että haluaisin joku päivä mennä tekemään eläimiin liittyvää vapaaehtoistyötä. Nämä ovat minulle sydäntä lähellä olevia asioita, tällä hetkellä olen itse Keniassa vapaaehtoistyössä ihmisten parissa 🙂

  • Tiina Johanna

   Kokemus oli todellakin upea ja tällainen luo merkityksen matkalle ihan erilaisella tavalla. Luin sinunkin blogiasi vapaaehtoistyöhösi liittyen ja vaikuttaa kyllä yhtä lailla todella mahtavalta mahdollisuudelta ja matkakokemukselta! Onnea sinullekin omaan vapaaehtoistyöhösi ja odottelen innolla tulevia kokemuksiasi sieltä! 🙂

  • Tiina Johanna

   Kiitos kommentistasi! Ehdottomasti sain paljoa ajateltavaa ja oppia matkasta ja vapaaehtoistyöstä, kokemuksena tämä oli erittäin mahtava ja tärkeä. 🙂

 • Jenna / Huge passion for life

  Kuulostaa upealta kokemukselta. Kiva, kun kirjoitit aiheesta. Luulen, että harva tietää tällaisen vapaaehtoistyön olevan mahdollista, saati mitä se pitää sisällään. Tekisin vastaavanlaisen viikon mielelläni itsekin.

  • Tiina Johanna

   Sitä se todella olikin, ihana kokemus. 🙂 Ei kyllä koskaan tule unohtumaan. Itsellekin tämä tuli aika yllätyksenä ja olin erittäin onnellinen tästä mahdollisuudesta. Suosittelen ihmeessä kokeilemaan, jos vain kiinnostusta on!

 • Ne Tammelat

  Ihanaa, että olit mukana auttamassa delfiinejä ja rescue-koiria. Minut on taidettu viedä lapsena tuonne vesipuistoon katsomaan delfiinejä ja olen muistaakseni parikymppisenä nähnyt ensimmäisiä kertoja delfiinejä tuolla luonnossa jollain katamaraaniajelulla. Kummallakaan kerralla tietämys ei ollut kyllä kummoinen vielä, että mikä on oikein ja mikä ei.

  Nyt kun asioista on lukenut enemmän, niin delfiinien pitäminen vankeudessa kuvottaa ja on hyvä, että sitä nostetaan esiin sekä boikotoidaan. On niin paljon siistimpää nähdä niitä ja kaikkia muitakin eläimiä luonnossa jonne ne kuuluvat.

  • Tiina Johanna

   Kiitos kommentista! 🙂 Varmasti suuri osa maailman ihmisistä on ainakin kerran elämässään käynyt delfinaariossa tai Seaworldin kaltaisessa paikassa katsomassa delfiinejä tai valaita, itsekin olen lapsena käynyt. Toki jokainen päättää itse, mistä itseään ruoskii, mutta itse en ketään suosittele menneisyyden kokemusten takia itseään ruoskimaan. Se on ollut varmasti silloin lapsena jopa hauska kokemus ja tiedon puutteestahan nämä johtuu enimmäkseen. Tärkeintä on se, mitä tekee sen tiedon oppimisen jälkeen/tulevaisuudessa. 🙂 Koen tärkeäksi nostaa asiaa esille, koska se on niiden eläinten kannalta elintärkeää ja asia on erittäin lähellä omaa sydäntä. Valaiden ja delfiinien vankeutta ei tulisi tukea millään muotoa ja onhan se vaan niin paljon mahtavampaa nähdä niitä vapaana luonnossa, omassa elinympäristössään onnellisena! Varmasti jokainen pieni lapsikin saisi sellaisesta tuhat kertaa paremman muiston ja kokemuksen, kuin jostain tunkkaisesta delfinaariosta. 🙂

 • Katja / Lähtöselvitetty

  Minä olen jo aikaa sitten antanut itselleni anteeksi vanhat delfinaariokäynnit ja eläinpuistot. Etenkin 80-luvulla delfinaariot olivat matkojen huipentumia, joita käytiin katsomassa kaikkialla. Onneksi kuitenkin tietoisuus on lisääntynyt, ja delfinaarioiden sijaan on tullut tämäntyyppistä suojelutoimintaa.

  Loro Parque on ristiriitainen kohde: puistossa tehdään varmasti myös arvokasta suojelutyötä, mutta esimerkiksi miekkavalaisiin perustuvat showt eivät tuo hyvää mieltä. Puistolla on kuitenkin iso rooli Teneriffan matkailussa etenkin lapsiperheiden kohdalla. Me kävimme Teneriffalla lomaillessamme Loro Parquessa lähes kymmenen vuotta sitten, mutta enää en sinne menisi. Mieluummin lähtisin laskemaan delfiinejä ja valaita sinne luontoon.

  • Tiina Johanna

   Nimenomaan. On hienoa, että tietoisuus asian tiimoilta en kasvanut suunnattomasti viime vuosina ja jatkaa kasvuaan entisestään. Itse koen myös tärkeäksi viestiä levittää, koska kyseessä on itselleni erittäin tärkeä aihe. Katse kohti tulevaa ja nykyhetkeä ja uskon vahvasti, että yhä useampi kiinnittää eettisyyteen huomiota nykypäivänä omia matkojaan suunnitellessa sekä toteuttaessa. Toivon myös, että eläinten käyttäminen matkailun vetonaulana hiipuisi ja tilalle keksittäisiin jotakin vähemmän vahingollista tulevaisuudessa.

   Luonnossa omassa elementissään valaat, delfiinit ja muutkin eläimet ovat paljon mielekkäämpää katseltavaa ja sinne niitä mieluummin menisi ihastelemaan, kuten sanoit. 🙂

  • Tiina Johanna

   Ihana kuulla! 🙂 Ilman muuta suosittelen toteuttamaan kyseisen haaveen, se varmasti palkitsee moninkertaisesti. Ihan kuten mikä tahansa haaveen toteuttaminen, mutta lisäksi saa tunteen, että on ollut osallisena tekemässä jotakin pientä hyvää. 🙂

 • Elina | Vaihda vapaalle

  Onpa sulla ollut ihanan kuuloinen viikko vapaaehtoishommissa hyvän asian puolesta! Olen itsekin kirjoitellut paljon delfiinien ja valaiden vankeudessa pitämisen haitoista ja pyrkinyt valistamaan ihmisiä siitä, että näitä upeita eläimiä kuuluu nähdä vapaudessa, eikä vankeudessa. Ja nuo koirat! <3 Toivottavasti ne löytäisivät omat ihanat ihmiset pian.

  • Tiina Johanna

   Kiitoksia kommentistasi ja mahtavaa kuulla, että olemme samalla asialla. 🙂 Nimenomaan, vapaudessa näiden upeiden eläinten näkeminen on kaikkein parhainta ja palkitsevinta. Niin meille, kuin niille eläimillekin. 🙂 Ja pidetään peukkuja, että koirat löytäisivät kodit, kulkukoiriakin kun on ihan liikaa ja rescuekeskukset välillä liiankin täynnä. Ihan ympäri maailman. :/

 • Anna K. - Kaukaa haettua

  Oi vitsi, tällaiset matkat on tosi hienoja kokemuksia! Haluaisin itse myös tehdä joskus jotain vastaavaa. Ihania kuviakin olet saanut. Myös tuo melominen delfiineitä katsellen kuulostaa aivan mahtavalta. Sun olis muuten pitänyt lyödä sitä torkkuvaa takamelojaa melalla päähän! 😀
  Juuri päättyneellä Kreikan matkalla tulin laivalla Tilokselta ja katselin ihanaa sinistä merta. Ja yht äkkiä alkoi näkymään kunnon parvi hyppiviä, todella suuria kaloja. Meni hetki, ennen kuin tajusin, että nehän on delfiinejä! Olen aiemminkin nähnyt yhden tai kaksi, mutta nyt niitä oli kokonainen parvi! Yksi tuli sen verran läheltä laivaa, että sen tunnisti helposti delfiiniksi. Olipa hieno kokemus!

  • Tiina Johanna

   Kiitos kommentistasi! 🙂 Heh, hyvä idea, olisikin pitänyt pamauttaa melalla pikkuisen päähän häntä niin ei olisi tarvinnut yksin rehkiä. Meistä on myös hauskoja videoita, missä yritän hänelle huutaa “oikea, vasen, oikea, vasen” ja hän tekee silti aivan päinvastoin eikä kajakkimme liiku siksi mihinkään. 😀 Ensi kerralla vaadin oman kajakin tai ainakin eri melontaparin! 😉

   Voi vitsit, oli varmasti ihana nähdä delfiinejä laivan aaltojen mukana! Delfiinit tykkäävät ratsastaa aalloilla, ihana yllätys. 🙂 Todellakin varmasti upea kokemus!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *