Espanja,  Kanariansaaret,  Teneriffa,  Vapaaehtoistyö,  Yhteistyö

Vapaaehtoistyö delfiinien ja valaiden parissa – Teneriffan parhautta


Yhteistyössä: Ekomatkaajat.fi

Matka Teneriffalle sujui mallikkaasti ja menolennon ensimmäisen osion myöhästyminen ei onneksi päässyt haittaamaan, kun jatkolento odotti meitä aurinkosaaren matkailijoita kiltisti. Lensin ensimmäistä kertaa yksin pelkillä käsimatkatavaroilla ja halvimmalla mahdollisella lipputyypillä, johon ei kuulunut edes istumapaikkavarausta, joten jännitystä oli ilmassa, mutta onnekseni kaikki meni mukavasti.

Kuten jo aiemmassa postauksessa avasinkin, niin matkan tarkoituksena on tutustua Teneriffan saareen monipuolisemmin ja perusteellisemmin kuin aiemmin ja reissata sekä etelää että pohjoista puoliskoa. Ensimmäisenä kohteenani toimi idyllinen Los Cristianos, brittien suosima lomakylä etelä-Teneriffalla. Turistisen ulkokuoren alla Los Cristianos on itseasiassa ihan mukava paikka, mutta jos autenttista Kanariaa halajaa, niin ei ehkä se oivallisin vaihtoehto.

Los Cristianokseen tulen kuitenkin palaamaan vielä myöhemmin lisää, sillä tässä postauksessa käsittelen tämän Teneriffan matkani oikeaa ja alkuperäistä tarkoitusta, eli yhteistyössä Ekomatkaajien kanssa toteuttamaani vapaaehtoistyötä valaiden ja delfiinien parissa!


Teneriffalla voi tehdä monenlaista asiaa ja aktiviteettia, joista valaiden ja delfiinien bongailu on ehdottomasti yksi parhaimpia. Teneriffalla asustaa vakituiseen sekä pullokuonodelfiinejä että pallopäävalaita, mutta alueella on kausittain mahdollista nähdä myös muita valaita. Saarella toimii parikin järjestöä, jotka tekevät tutkimustyötä ja vapaaehtoistyötä merten suojelun sekä valaiden ja delfiinien parissa aktiivisesti. Ekomatkaajat.fi on ainoa yritys, joka tarjoaa mahdollisuutta lähteä vapaaehtoistyöhön kohteeseen Suomesta käsin.

Vapaaehtoiskeskus ja projektiorganisaation talo sijaitsevat Aronan kylässä, hieman Los Cristianoksesta sisämaata kohti vuoristossa. Talossa hoidetaan kaikki työhön liittyvät toimenpiteet ja majoittuminen tapahtuu yhtä lailla samassa pihapiirissä. Vapaaehtoisten työt ovat vaihtelevia ja vuorottelevat pitkälti talopäivien ja meripäivien välillä. Meripäivinä lähdetään työvuoroihin veneille keräämään informaatiota alueen delfiineistä ja valaista, sekä tallentamaan niiden käyttäytymistä ja keräämään valokuvamateriaalia tunnistamista varten. Talopäivinä tätä tietoa käydään läpi tutkimushuoneessa ja tallennetaan löydökset tietokantaan. Vapaaehtoiset hoitavat itse talon siivouksen, joten siivousvuorot hoituvat myös talopäivien aikana kätevästi.

Organisaatio tarjoaa kunnon kamerat valokuvaamista varten meripäivien ajaksi, mutta tiedonkeruupapereiden kanssa voi mennä hetki, ennen kuin oppii ne oikein täyttämään. Oppia kuitenkin ikä kaikki, joten ahkerasti työtä tekemällä oppii laskemaan tarkkailtavien delfiinien/valaiden lukumääriä sekä erottamaan aikuiset poikasista ja poikaset teini-ikäisistä. On tärkeää muistaa myös nauttia näkemästään ja kokemastaan liikaa itseään ruoskimatta, sillä näiden upeiden eläinten läsnäolo on aina ainutlaatuista!


Muut vapaaehtoiset auttavat uudet tekijät aina reippaasti alkuun työssä ja vapaaehtoiset ovat todellakin paikan sydän. Mikäli vastaava työ siis kiinnostaa, mutta lähtö jännittää, niin suosittelen ehdottomasti tarttumaan tuumasta toimeen ja unohtamaan jännityksen. Ihmiset täällä ovat todella sydämellisiä ja kaikilla on upeita ajatuksia ja ideoita merten suojelun edistämiseksi. Suuri osa vapaaehtoisista sekä koordinaattoreista ovat keskimäärin parikymppisiä, joten meno voi käydä välillä villiksi ja tähän kannattaa myös varautua. Mikäli hostellityyppinen majoitus organisaation tiloissa muiden vapaaehtoisten kanssa arveluttaa omaa “rauhaa” ajatellen, niin lähistöllä on myös maksullisia pieniä paikallishotelleja enemmän omaa tilaa kaipaaville vapaaehtoisille.


Vapaaehtoisten on mahdollista kokeilla myös monenlaisia aktiviteetteja oman matkansa aikana ja näin upealla saarella tekemistä todellakin riittää. Aktiviteetteja kannattaakin kokeilla nimenomaan projektiorganisaation kautta, sillä heidän kautta saa vapaa-ajan puuhista voi saada huimiakin alennuksia. Teneriffalla on mahdollisuus kokeilla esimerkiksi sukeltamista, surffausta, snorklausta, vaeltamista ja monenlaista muuta. Tulivuori Teidelle kiipeäminen on varmasti yksi suosituimpia asioita saarella. Uimarantaa auringonpalvojille riittää myös enemmän kuin tarpeeksi ja pulahdus Atlantin lempeisiin aaltoihin virkistää kuumassa helteessä mukavasti.


Oma vapaaehtoistyöviikkoni on nyt puolessa välissä ja kokemus on ollut erittäin hauska. Vaikka moni vapaa-ajan aktiviteetti ja ihanat vapaaehtoiset ovatkin mieluinen lisä tällä matkalla, niin mikään ei voita työpäivää upeita ja leikkisiä pullokuonodelfiinejä ja pilottivalasperheitä katsellen!


Mikäli kiinnostuit vapaaehtoistyöstä Teneriffan upeissa tulivuorimaisemissa ihastuttavien delfiinien sekä valaiden parissa, voit hakea mukaan Ekomatkaajat.fi kautta vapaamuotoisen hakemuksen muodossa. Minulla on myös ilo ja kunnia tarjota lukijoilleni 50€ alennus koodilla “Kookospalmun Alla“, joten muista ilmoittaa koodi vapaaehtoiseksi hakiessasi! Alennus on voimassa vain 2019 loppuun, joten ole nopea!


Teneriffa kiittää ja kuittaa tältä erää, seuraavassa postauksessa pureudutaan lähemmin merten suojeluun ja sen edistämiseen sekä työtehtäviin täällä vapaaehtoistyössä! Pysy siis kuulolla ja muista ottaa kaikki somekanavat seurantaan, jotta saat heti reaaliajassa kuulumiset ensimmäisten joukossa!

<3: Tiina Johanna

Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

9 Comments

 • Inka / Ollaanko jo perillä?

  Wau, kuulostaapa mielenkiintoiselta jo pelkästään sen puolesta, että olen aina halunnut nähdä delfiinejä ja valaita. Täytyykin ehdottomasti laittaa tämä korvan taakse! Jään mielenkiinnolla odottelemaan seuraavakin postausta, tuolla vapaaehtoistyössä oppii varmasti ihan hurjasti merten suojelusta! 🙂

  • Tiina Johanna

   On ollut todella mielenkiintoinen kokemus, huomenissa laittelen lisää postausta vapaaehtoistyöhön liittyen! 🙂 Viikko on pitänyt sisällään niin monia ajatuksia, kohtaamisia ja kokemuksia, että ei tiedä mistä alottaisi edes. 🙂 Aivan huikea mahdollisuus, voin ehdottomasti suositella kokeilemaan! -Tiina

 • Katja / Lähtöselvitetty

  Kiva, että sulla on ollut näin positiivinen kokemus vapaaehtoistyöstä! Itse kävin vuosia sitten juuri Teneriffalla valasretkellä, joka paikan päällä tuntui kaikkea muuta kuin eettiseltä. Etenkin delfiinejä ruokittiin runsaalla kädellä, ja sillä tavalla houkuteltiin yhteen paikkaan turistien pällisteltäväksi. Samalla olet selvästi nähnyt sitä kauneinta Teneriffaa niiden ahtaimpien turistikeskittymien ulkopuolella.

  • Tiina Johanna

   Kurja kuulla :/ Itse hyödynsimme vapaaehtoistyössä useita eri valaidenkatseluun tarkoitettuja retkiveneitä ja retkiä ja ne toimivat kaikki ihan hyvin ja rauhallisesti aina delfiinien ja muiden eläinten läsnäollessa. Toki maailma on täynnä myös niitä vähemmän eettisesti toimivia yrityksiä kyseisellä saralla, joten sinänsä en ihmettele. Harmi silti, että kokemuksesi ei ollut kovin hyvä. Oli kyllä kieltämättä ihanan positiivinen yllätys itsellekin kokea Teneriffa erilaisella tavalla. Saari on todella kaunis ja monipuolinen kohde ja todella helppo paikka kulkea julkisillakin ympäriinsä pitkin saarta. Turisteilta en tietenkään välttynyt, mutta Los Cristianoksen turistikeskittymää lukuunottamatta onnistuin nauttimaan paikallisuudesta ja luonnon tunnelmasta kiitettävän hyvin! Santa Cruzin kaupunki on myös hyvin paikallinen ja rennon espanjalainen, jota voin kyllä suositella. Itse ainakin viihdyin siellä paremmin kuin eteläisen puolen turistikylillä. 😉

 • Periaatteen Nainen

  Hei vau, jes,
  jos vaan pääsen palaamaan Teneriffalle niin tämä on ehdottomasti koettava (ja vanha kukkahattutätikotiäiti tahtoo totta kai dormiin!). Palkitsevaa ja tärkeää!

  • Tiina Johanna

   Suosittelen kyllä todella, oli erittäin mielenkiintoinen kokemus ja elämys, jota ei koskaan unohda. Teneriffakin antoi kohteena itsestään ihan uudenlaisia puolia, kun kyseessä oli yhdistetty omatoimimatka-soolomatka-vapaaehtoistyö! 🙂 Helppo paikka myös julkisilla kuljettavaksi, oma auto ei pakollinen todellakaan, vaikka sitä moni suositteleekin. Toki roadtrip aina hauskaa on, mutta itse suosin julkisia aina matkoillani. 🙂

 • Veera Bianca

  Ihana kokemus <3 Juuri tällaista matkustusta itsekin kaipaan, koska olen tehnyt vuosia sitten paljonkin vapaaehtoistyötä eläinten parissa. Olenkin muutamasta blogista nyt lukenut ekomatkaajista ja vasta ymmärtänyt mitä he oikein tekevätkään, pitänee tutustua paremmin, kiitos vinkistä!

  • Tiina Johanna

   Vapaaehtoistyön ja matkailun yhdistäminen on todella mielenkiintoista ja palkitsevaa niin monella tapaa. Eläimet ja luonto ovat todella lähellä minunkin sydäntäni, ihana että tällaista on mahdollista päästä tekemään! 🙂 Ekomatkaajat on erinomainen yritys ja heidän kauttaan saa ihanaa palvelua ja heiltä löytyy upeita mahdollisuuksia ja kohteita.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *