Lissabon,  Portugali

Kodinvaihto Lissabonissa – Paluu Portugaliin


*Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä

Kodinvaihto Lissabonissa viime syyskuussa oli itselleni se kauan odotettu paluu Portugaliin. Olimme pitkään miettineet lähtöä Kap Verdeltä Eurooppaan joksikin aikaa, jotta mieheni pääsisi tutustumaan minun taustoihini ja ystäviini sekä perheeseen. Saarielämä Kap Verdellä on rentoa ja aurinkoista, mutta pieni vaihtelu tekee aina hyvää, matkajalka alkoi jo vipattaa ja kaipuu takaisin Portugaliin kasvoi kasvamistaan.

Syyskuussa 2023 laitoimme koiramme hoitoon sukulaisille, pakkasimme laukkumme, hyppäsimme lentokoneeseen ja matkasimme vihdoin Kap Verdeltä Lissaboniin. Se onnen tunne, kun näimme laskeutuvan koneen ikkunasta itselleni jo entuudestaan niin tutut Lissabonin lähestyvät oranssikattoiset talot!

Majoituksena meillä oli Campo de Ouriquen alueelta bongattu kodinvaihtokoti. Kannoimme kaikki kuusi ylitäyteen ängettyä matkalaukkuamme viihtyisään ensimmäisen kerroksen kotiin, jossa meitä vastassa oli asunnon omistajan kaveri. Hän esitteli paikat ja antoi avaimet ja näin saimme jäädä rauhassa kotiutumaan tähän perinteisen kodikkaaseen Lissabonin lomatukikohtaamme, jossa seuraavat 10 päivää tulisimme viettämään.AINA HURMAAVA LISSABON

Lissabon tarjosi meille kaikkea sitä, mitä toivoimme. Oli ihana palata takaisin omille vanhoille kotikulmille, jossa rakastin asua. Miehelleni tämä oli ensimmäinen kerta Portugalissa ja ylipäänsä koko Euroopassa, joten sain toimia matkaoppaana ja samalla nauttia hänen hämmästyneistä ilmeistään hienojen juttujen äärellä.

Kiertelimme Lissabonin keskustaa, ihailimme Tejo -joen näkymiä auringonpaisteessa Praca do Comercio -aukiolla, tutustuimme Alfaman vanhaankaupunkiin ja värikkääseen Bairro Altoon, jossa on useat hauskat illat tullut vietettyä kaupungissa asuessani. Vietimme aikaa Lissabonissa asuvien ystäviemme kanssa ja kävimme kävelyllä vanhalla asuinalueellani Saldanhassa. Kävimme myös viettämässä päivän Sintrassa, sillä täytyihän mieheni nähdä kuuluisa Palacio da Pena ensimmäisen Portugalin vierailunsa aikana. Mieheni on suuri jalkapallofani ja erityisesti Benfica on yksi hänen suosikeistaan, joten pitihän hänet myös viedä tutustumaan Benfica Stadioniin.

Bairro Alto
Bairro Alto
Alfama
Alfama
Bica
Benfica Stadion


Lissabon on loistava matkakohde pitkään tai lyhyeen kaupunkilomaan ja tarjoaa kulttuuria, historiaa, nähtävää ja paljon erilaista tekemistä. Lissabonin läheltä löytyy myös upeita uimarantoja, joten kaupunki on erinomainen valinta myös rantaloman ja kaupunkiseikkailun yhdistämiseen.

Campo Grande
Praca do ComercioKATSO TÄSTÄ LISSABONIN PARHAAT RETKET JA AKTIVITEETIT:


KODINVAIHTO – ILMAINEN MAJOITUS MATKALLE

Kodinvaihto on loistava tapa saada ilmainen majoitus matkalle, mutta ennen kaikkea erinomainen tapa matkustaa eri tavalla ja kokea elämää paikallisesta näkökulmasta. Samalla saa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ympäri maailman ja joskus hyvällä tuurilla nämä tuttavuudet kasvavat jopa kunnon ystävyydeksi. Kodit ovat ihan tavallisia ihmisten koteja, joten mitään hotellielämyksiä ei kannata odottaa ja kodeissa usein näkyy sen asukkaat tavalla tai toisella tavaroiden, sisustuksen ja persoonallisuuden muodossa. Kodinvaihtoon ihastuneet tietävät, että juuri nämä seikat ovat se juttu, miksi kodinvaihto on se itselle mieluisa matkailumuoto.

Lissabonin kodinvaihto ei ole meidän ensimmäinen kodinvaihto. Kokemusta löytyy jo entuudestaan ja kodinvaihto on mahdollistanut ihan huikeita matkakokemuksia eri puolilla maailmaa, kuten San Franciscossa, Valenciassa ja Kanariansaarilla.

Mikäli kodinvaihto ja sen mahdollistama ilmainen majoitus matkoilla kiinnostaa, tutustu tästä linkistä HomeExchange -sivustoon ja ihaniin koteihin ympäri maailman! Liittyessäsi saat myös lahjaksi 250 kodinvaihtopistettä (Guest Points), joita voit hyödyntää tulevissa kodinvaihdoissasi.


HomeExchange.com on suosittu ja erittäin luotettava sivusto, joka on tuttu monelle myös The Holiday -elokuvasta. Elokuvassa Cameron Diaz ja Kate Winslet vaihtavat koteja keskenään ja pääsevät tutustumaan toistensa elämään ja koteihin eri puolilla maailmaa hyödyntäen tätä sivustoa, jolla mekin kodinvaihtoa teemme.

Kodinvaihtoa voi tehdä päikseen koteja vaihtamalla, jolloin sinä matkaat jonkun kotiin majoittumaan ja hän tulee sinun kotiisi. Tämä on se kaikkein perinteisin muoto ja kodinvaihdon ydin. On myös mahdollista tehdä eri-aikainen vaihto, jolloin esimerkiksi sinä matkaat toisen kotiin ja hän menee jonnekin muualle, mutta tulee kodinvaihtoon kotiisi joskus toiste jolloin sinä puolestasi menet jonnekin muualle.

Kolmas vaihtoehto on kodinvaihtopisteillä majoittuminen, jonka periaate on melko sama kuin vaikkapa asunnon vuokraaminen, mutta rahan sijaan vuokraaminen tapahtuu kodinvaihtopisteillä, eli Guest Pointseilla. Pisteillä majoittuminen tarkoittaa myös, että tällöin kukaan ei tule sinun kotiisi vaan korvaukseksi annat pisteitäsi. Itse olemme kokeilleet jokaista muotoa aina riippuen hieman sen hetken tilanteesta ja tarpeista. Jokainen näistä on toiminut kiitettävästi ja jokaista voin suositella kodinvaihtomuotona oikein lämpimästi. 🙂 Nappaa tästä siispä 250 kodinvaihtopistettä talteen ja liity mukaan!
Katso myös nämä artikkelit Lissabonista:
OLETKO SINÄ KIINNOSTUNUT KODINVAIHDOSTA? OLETKO KENTIES JO KOKEILLUT KODINVAIHTOA? KERRO AJATUKSESI JA KOKEMUKSESI KOMMENTTEIHIN! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinaunderthecoconut
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

*Kaikki artikkelin kuvat: Tiina Johanna, bloggaaja
*Kuvien editointi: Loov.fi “Tropical blues” presets – tutustu!

12 Comments

 • Aila ja Juha

  Olipa kiva kuulla kodinvaihtokokemuksestanne! Me olemme myös tehneet kodinvaihtoja jo vuodesta 2010 lähtien ja olleet hyvin tyytyväisiä tähän lomailumuotoon. Kaikkein parhaat puolet meille ovat olleet juuri kontaktit paikallisten ihmisten kanssa ja samalla jopa vakituisiksi ystäviksi jääneet uudet ihmiset. Facebook-kaveruus jo on luonut mukavan kontaktin ja se on joidenkin kohdalla johtanut myös siihen, että on tavattu uudelleen. Myös lomamatkojen kustannusten vähentäminen on ollut ihan kiva asia, kun annan oman kotini toisen käyttöön, saan hänen kotinsa omaan käyttööni, ihan kiva. Oletko lukenut meidän kokemuksistamme?
  https://ailajajuha.com/2019/09/27/kodinvaihto-rentoa-lomailua/
  Ja myös toinen teksti: https://ailajajuha.com/2021/01/31/kodinvaihtoloman-plussat-ja-miinukset/

  Hyvää jatkoa sinulle! Terveisiä Barcelonasta, olemme täällä olleet toisen perheen lomakodissa vähän yli viikon ja viikon päästä jatkamme matkaa. Mukava kokemus tämäkin.

  • Tiina Johanna

   Heippa! Kiitos kommentista ja ehdottomasti olen lueskellut teidän kodinvaihtokokemuksia! On ihana seurailla minkälaisia kokemuksia muilla on ja mitä kaikkea tämän matkailumuodon avulla pääsee kokemaan ja näkemään. Antaa mahdollisuuden tutustua myös paikkoihin, joihin ei ehkä olisi muutoin välttämättä koskaan ajatellut menevänsä. 🙂

 • Eveliina / Reissukuume

  Kodinvaihto kiinnostaa koko ajan enemmän ja enemmän! 🙂 Vielä en kuitenkaan ole saanut miestäni ylipuhuttua tähän. Mutta mulla on väsytystaktiikka käytössä, eli ehkäpä jossain kohtaa.. 😀

  • Tiina Johanna

   Hehe, ilman muuta suosittelen kyllä! 🙂 Todella monipuolinen ja avartava matkailumuoto ja mahdollistaa paljon uudenlaisia kokemuksia. Väsytä kunnolla vaan! 😀

 • Pirkko / Meriharakka

  Kodinvaihto ei taida olla meidän juttumme, sillä kodissamme on sen verran paljon mm. kirjoja ja taidetta, ettei niitä helposti saisi pakattua pois enkä myöskään mielelläni jättäisi niitä vieraiden haltuun. Mutta ideana tuo, että turisteja oikeasti majoitetaan oikeisiin koteihin lienee paljon parempi kuin AirBnB, joka Lissabonissakin on tainnut viedä paljon asuntoja paikallisten ulottuvilta vain turisteille.

  • Tiina Johanna

   Ymmärrän kyllä eikä tietenkään kaikille sovi kaikki. 🙂 Molemminpuolinen luottamus kodinvaihdossa on tärkeintä ja yhtä lailla toinen osapuoli antaa oman kotinsa toisten käyttöön, eli liikaa sellaista ei kannata jännittää. Myös arvosteluja voi ja kannattaakin lukea mahdollisesta kodinvaihtoehdokkaasta eikä kenenkään kanssa tarvitse vaihtoja tehdä, jos ei “ehdokas” syystä tai toisesta miellytä tai osu kemiat yhteen. Jotkut toisaalta hyödyntävät vain noita pistevaihtoja, eli eivät ota kotiinsa itse ketään vaan menevät vain kodinvaihtopisteitä hyödyntäen ja niillä maksaen. 🙂 Jos sellaista kiinnostaa joskus kokeilla, niin suosittelen kyllä 🙂

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Lissabon tosiaan on kiva kaupunkikohde. Me olemme käyneet siellä vain lyhyesti, mutta tykästyttiin kyllä kaupunkiin. Kun tämä oli miehesi ensimmäinen kerta Euroopassa, niin seuraavaksi sitten tutustuminen Suomeen, lumeen ja pakkaseen? 🙂

  • Tiina Johanna

   Lissabon on todella kyllä ihana. 🙂 Juu, vähän jälkijunassa tämän kyseisen blogitekstin julkaisin eli nyt ollaan tällä hetkellä Suomessa ja hän on päässyt kokemaan talvea parhaimmillaan, haha! Hyvin on toistaiseksi kestänyt kylmää. Täytyy tänne blogiin hänen kokemuksiaan ja ajatuksiaan kirjoitella myös.

 • Mari/ Maailma kotina

  Home-exchangen sivuilla näkyy kotimme kohdalla, että takana 80 kodinvaihtoa. Tämä määrä tarkoittaa reilusti arvosteluja – ja sen myötä olen huomannut, että saamme kodinvaihtoja suht helpolla. Luottamus on ykkösasia ja noin suuri arvostelujen määrä lisää luottamusta. Onko teillä nyt missä sijaitseva koti listattuna?

  • Tiina Johanna

   Ihana kuulla, että tekin olette samalla sivustolla! 🙂 Kodinvaihto on mukava tapa matkustaa. Nuo arvostelut ovat äärimmäisen tärkeitä, sillä kokemuksien kautta syntyy luottamusta ja kodinvaihdossa molemminpuolinen luottamus on kaiken a ja o. Meillä ei ole ehtinyt vielä noin pitkää kodinvaihtohistoriaa kertyä taakse, mutta pikku hiljaa. Tällä hetkellä vain Suomen kotimme on listattuna.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *