KAP VERDE – TOP 12 HYVÄT & HUONOT PUOLET
*Sisältää affiliatelinkkejä
Kap Verde on monipuolinen ja eksoottinen saarivaltio Länsi-Afrikan rannikolla. Kap Verde koostuu useasta keskenään erilaisesta saaresta, joista jokainen on käymisen arvoinen. Tämä kaukainen saarivaltio on monen matkailijan haaveissa ja itsekin tänne eksyin vuonna 2022 ensimmäisen kerran. Nyt pian jo vuoden Kap Verdellä asusteltuani ajattelin listata Kap Verden Top 12 hyvät ja huonot puolet, sillä eihän kaikki aina pelkkää ruusuilla tanssimista ole tällaisessakaan rantaparatiisissa. Vai onko?
KAP VERDE HYVÄT PUOLET
Ilmasto
Kap Verdellä on aina hyvä ilmasto vuoden ympäri. Aurinko paistaa lähes päivittäin ja lämpöä riittää +25-30 asteen paikkeilla. Talviaikana sesonki on kovimmillaan, jolloin on myös Kap Verden tuulisin aika. Tuuli on kuitenkin lähinnä vain virkistävää paahtavan auringon porottaessa täydeltä taivaalta. Kap Verden kesä on kuuma ja helteinen ja rannoilla tilaa riittää, sillä myös Euroopan lomakausi on kovimmillaan eikä tänne tule suoria lentoja pohjoisesta. Sateita ilmenee enimmäkseen syksyllä ja sadepäivinä saattaa päästä kahlaamaan jopa polvia myöten sadevedessä, mutta sateet eivät ole päivittäisiä eivätkä tietenkään kestä koko päivää. Näin ollen myös auringonottoon on tilaa sadekautenakin.
Vesiaktiviteetit ja surffaus
Kap Verde ja sen turkoosinkirkas merivesi on erinomainen paikka uimiselle ja erilaisille vesiaktiviteeteille. Kap Verde on kuuluisa erityisesti surffaajien parissa ja täällä on mahdollista opetella esimerkiksi kite surfingia suoraan vaikka lajin maailmanmestarin opissa. Myös muita lajeja voi kokeilla runsaasti, kuten jet ski -ajelut, sukellus ja snorklaus, suppailu, veneily ja monia muita.
Saarihyppely
Kap Verde on loistava paikka saarihyppelyyn, toki riippuen omista matka-aikatauluista. Jokainen saarista on omanlaisensa ja täällä viihtyy niin patikoijat kuin rantalomailijat. Sao Vicente tarjoaa vilinää ja kulttuuria, Sal ja Boa Vista ovat rantalomailijoiden paratiiseja ja vehreä Santo Antao taas tarjoaa komeaa vuoristomaisemaa patikoijille. Välimatkat vaativat hieman epäluotettavien yhteyksiensä vuoksi kuitenkin aikaa ja kärsivällisyyttä, joten en suosittele saarihyppelyä alle 2 viikon lomamatkan aikana.
Lue lisää saarihyppelystä Kap Verdellä tästä artikkelista:
Edulliset asumiskustannukset ja ravintolahinnat
Mikäli haluat asua Kap Verdellä pidempään, suosittelen hankkimaan pitkäaikaismajoituksen paikallisilta vuokramarkkinoilta. Asuntojen vuokrahinnat ovat edullisia ja tilavan yksiön tai jopa kaksion voi saada 250-300 eurolla/kk Salilla, paikallisemmilla saarilla pääsee vieläkin halvemmalla. Uima-altaalliset resortit ovat yleensä hieman hintavampia palveluidensa vuoksi, mutta jäävät silti alle Suomen vuokrahintojen.
Ravintoloissa pääsee nauttimaan täyttävän päivän lounaan keskimäärin 4,50-6€ hintaan paikasta riippuen. Paikallisissa ravintoloissa ei tavallinen illallinenkaan hinnallaan päätä huimaa, mutta turistisemmat ravintolat nousevat hinnoissaan toki korkeammalle. Suosittelen siis rohkeasti kokeilemaan ja eksymään pääkävelykatuja kauemmas ruoan perässä.
Majoitusta jokaiseen budjettiin
Kap Verden jokainen saari tarjoaa majoitusta jokaiseen budjettiin ja tarpeeseen aina hostelleista idyllisiin bed & breakfasteihin, keskitason hotelleista matkatoimistojen suosimiin luksushotelleihin ja tietysti monenlaista asuntomajoitusta halvasta hulppeaan. Laatu, tyyli ja hintataso vaihtelevat runsaasti. Vaihtoehtoja voit selata esimerkiksi Booking.comissa.
No Stress
Rento elämäntyyli ja saarten motoksi noussut “No stress” -asenne on omalla tavallaan ihailtavaa. Kaikki kyllä järjestyy aina, ei stressiä. Nyt vuoden Kap Verdellä asuttuani en vieläkään ole tätä täysin sisäistänyt, sillä minussa asustaa sisäinen työaddikti ja stressaannun jokaisesta hoidettavasta velvollisuudesta helposti. Toisaalta nautin siitä, että saan olla paikassa, joka maksimoi rentoutumisen tunteen mahdollisuuden ainakin.
KAP VERDE HUONOT PUOLET
Kalliit elintarvikkeet ja rajalliset ostosmahdollisuudet
Kyseessä on saarivaltio, joten luonnollisesti kaikki on tuontitavaraa muualta. Tämän vuoksi elintarvikkeiden hintataso kaupoissa muistuttaa Suomen lähikauppojen hintoja. Mikään shoppailijoiden unelma tämä ei ole, sillä esimerkiksi Salilta löytyy vain kiinakrääsäkauppoja sekä muutama turistiputiikki, joissa pääsee tekemään lähinnä ylihintaisia löytöjä samoista vaatteista, joita saa Euroopasta jokaisesta tusinakaupasta kolme kertaa halvemmalla.
Katkeileva ja kallis sähkö, vesi ja internet
Nämä nyt on ihan ymmärrettäviä asioita ottaen huomioon kohteen. Aika ajoin täällä katkeilee milloin netti, milloin sähkö ja milloin vesi. Yllätykseksi kuitenkin nämä viat korjataan usein melko nopeasti ja asiat toimivat odotettua sujuvammin, eli ei varsinaisesti häiritse normaalia elämää. Sähkö, vesi ja internet ovat myös melko kallista täällä.
Asuntoihin liittyvät huijaukset
Kap Verden vuokrahinnat ovat ehkä edullisia, mutta kannattaa olla tarkkana, sillä esimerkiksi takuuvuokria pimitetään täällä helposti. Varsinkin vuokravälitystoimistojen kanssa suosittelen varovaisuutta. Lain mukaan täällä ei tarvitse suostua maksamaan yli yhden kuukauden takuuvuokraa ja asunto kannattaa kuvata tarkkaan asuntoon muuttaessa, jotta välttyy turhilta miinuksilta takuuvuokran palautushetkellä. Älä koskaan hanki asuntoa näkemättä. Itselläni on huonoja ja hyviä kokemuksia ja annan mielelläni vinkkejä asunnon hankintaan.
Pieni paikka, pienet piirit
Saarielämä on ihanaa ja rentoa, mutta saarella asumisessa on huonotkin puolensa. Pienellä saarella lähestulkoon kaikki tuntevat toisensa ja varsinkin toisten asiat, tai ainakin luulevat tietävänsä. Ajan kuluksi on tavallista myös vähän juoruilla ja aiheuttaa draamaa, ihan vain jotta tulisi hieman viihdykettä. Tästä ei kuitenkaan kannata ottaa stressiä, sillä jokainen tavallaan.
Surkea paikallinen palkkataso
Lähes poikkeuksetta kaikki yritykset laidasta laitaan ovat ulkomaalaisten yksityisyrittäjien tai isompien ketjujen omistuksessa. Paikallinen palkkataso on todella surkea eikä se kata edes paikallisten omia asumiskuluja, muusta kivasta puhumattakaan. Palkkataso on saaresta ja työstä riippuen noin 150-300 euroa/kk.
Isot hotellit ja matkatoimistot
Kap Verde elää pääosin turismista. Isot matkatoimistot tuovat suuret määrät turisteja saarille vuosittain. Samalla myös isot kansainväliset matkatoimistot sekä niiden suosimat suuret hotelliketjut syövät valitettavasti elantoa paikallisilta yrittäjiltä. Kap Verdellä on runsaasti laadukasta majoitusta ja hyviä pikku ravintoloita sekä paikallisia retkitarjoajia ja oppaita, jotka osaavat asiansa ja tuntevat omat saarensa luonnollisesti paremmin kuin muualta tulevat kausioppaat, joten suosittelen ehdottomasti tutustumaan paikallisten tarjoamaan retkitarjontaan joko netissä etukäteen tai paikan päälle saavuttua. Äläkä missään nimessä jää vain hotellialueelle aurinkoa ottamaan, sillä silloin et pääse kokemaan edes pintaraapaisua aidosta Kap Verdestä.
Tutustu tästä Kap Verden aktiviteetteihin ja retkiin:
PINNAA ARTIKKELI TALTEEN PINTERESTISSÄ!
OLETKO SINÄ MATKUSTANUT JO KAP VERDELLE? OLETKO ASUNUT ULKOMAILLA JA KOKENUT VASTAAVASTI MYÖS KOHTEEN HUONOJA PUOLIA? JAA KOKEMUKSESI JA AJATUKSESI KOMMENTTIKENTTÄÄN! 🙂
<3: Tiina Johanna
Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinaunderthecoconut
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla
*Kaikki artikkelin kuvat: Tiina Johanna, bloggaaja
*Kuvien editointi: Loov.fi “Tropical blues” presets – tutustu!
22 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
No kyllä nuo hyvät puolet selkeästi vievät voiton! 🙂 ja kaikkialla on myös huonoja puolia. Minkä hintaista sähkö siellä muuten on, luulisi ettei sitä onneksi sentään kulu samalla tavalla, kun Suomen -20 pakkasissa 😀 Mutta miten ihmeessä tuolla palkkatasolla muuten saa maksettua vuokran saati laskut ja ruoan, jos pelkkä vuokra on saman (tai enemmän) kuin palkka? Onko siis tavanomaista, että asunnon, yksiönkin, jakaa useampi henkilö?
Tiina Johanna
Näinhän se on! 🙂 Sähkö täällä on melko kallista. Meillä sähkölasku on noin 50-80 euroa kuukaudessa, riippuen toki käytön määrästä. Meillä kuluu paljon läppäritöiden vuoksi tietysti. Tuota palkkatasoa täällä paljon aina hämmästelen. Sillä kun ei tosiaan edes saa pakollisia kuluja hoidettua, saati sitten mitään ekstraa. On erittäin tavallista, että paikallisia asuu useampia samassa talossa/asunnossa, perheenä ja tuttuina. Täällä myös vallataan tyhjiä rakennuksia ja heitetään patjaa lattialle nukkumapaikaksi, sinne sitten muuttavat porukalla majailemaan. Itse kutsun näitä ns. “mörskiksi”, sillä muutamassa käytyäni ne todella ovat juuri sitä. Rähjäisiä, likaisia, haisevia, epähygieenisiä. Keittiönä vesisanko ja joku tulenlähde, vessa on vain pönttö jossa istua, mutta ei voi vetää koska ei tule vettä. Moni vastaavissa olosuhteissa asuva täällä itse asiassa näyttää päälle hyvinkin siistiltä ja tyylikkäältä, joten koskaan ei voi tietää minkälaisissa olosuhteissa kukakin asustaa todellisuudessa. Enkä tietenkään sano tätä mitenkään epäkohteliaasti, täällä se vain on sitä monen normielämää. Että lyhykäisyydessään olisi ihan tarpeen pieni palkankorotus paikallisille!
Marua Seppälä
Hei ja kiitos ihana blogi. Sanoit jossakin että olet valmis auttamaan asunnon pitkäaikaisvuokrauksessa.. no tulisin joulu-helmikuu 24 sinne vuokralle.
Ei siis varaa airbm mutta juuri tuo mainitsemasi halvempi vuokra-asunto olisi mahdollista. Miten voisit auttaa tässä ? Olisi hienoa jos jotain vinkkiä 😀
T Marua
Tiina Johanna
Hei ja kiitos kommentistasi. 🙂 Asunnon hankinta kannattaa ehdottomasti hoitaa täällä paikan päällä, eli ei koskaan näkemättä itse asuntoa ensin. Suosittelen siis ottamaan ensi alkuun vaikkapa viikoksi hotellin ja etsimään sitten asuntoa täällä paikan päällä. Valinnanvaraa löytyy runsaasti kyllä. Paikan päällä voi kierrellä eri asunnonvälitystoimistoja myös. Mikäli haluat apua asunnon hankintaan, voit laittaa tarkempia toiveitasi suoraan sähköpostilla minulle: kookospalmunalla@kookospalmunalla.fi ja voimme jutella asiasta lisää sähköpostitse! 🙂
Marua Seppälä
Hei hienoa ..
En osaa kai tarpeeksi kehua., olen itse haaveillut sinne kakkoskotia, joten jos pystyt yhtään vinkkaamaan sopivaa vukraluukkua sieltä 3 kk: deksi olisin ikionnellinen.,
Stacy Sofia Siivonen
Olen asunut ulkomailla Kaliforniassa. Kap Verdellä en ole käynyt, vaikkakin saaret kiinnostavat. Arvelisin saarten käyvän itselleni hyvin nopeasti hyvin ahtaiksi. Positiivinen piirre Kap Verdellä on endeemiset lintulajit. Geokätköjä on jonkin verran, etenkin Boa Vistalla. Tjäreborg näköjään myy matkoja saarelle, millä ei ole ainoatakaan geokätköä. Mikä painajainen!
Tiina Johanna
Kalifornia oli varmasti upea kokemus asua! 🙂 Kyllä täällä aika välillä tylsäksi käy, silloin olemme yleensä lähteneet testailemaan aktiviteetteja tms. Saaren vaihto on aina myös mahdollisuus! Tarkoittanet varmaan tuon Tjäreborgin kohdalla juuri tätä meidän saarta, mielestäni kyseinen firma myy matkoja vain tänne Salin saarelle.
Anne | Elämää Nomadina
Nuo Kap Verden maisemat on todella kauniita! Kiinnostaisi kyllä joskus käydä, tai ehkäpä viipyä hieman pidempään ja elää diginomadin arkea saarilla. Hienoa että nostit esiin myös noita negatiivisia puolia, kovin usein postaukset keskittyvät vain kaiken ihanan hehkuttamiseen, vaikka kolikolla on aina myös se kääntöpuoli.
Tiina Johanna
Kiitos kommentista! 🙂 Täällä on kaikesta negatiivisestakin huolimatta onneksi enemmän positiivista ja nomadina (itse omien tulojen herrana) hyvää elellä. Täällä on melko paljon diginomadeja eri maista, Suomesta tosin vain kaksi, minä ja eräs toinen.
Merja / Merjan matkassa
Olen käynyt Kap Verdellä ja yksi sen hyvistä puolista on mainitsemasi sää. Talviaikaan se on aika takuuvarma kohde, jos aurinkoa kaipaa. Kävimme Salin saarella ja pienihän se on, mutta viikko meni mukavasti. Jos olisimme olleet pidempään, sitten olisi pitänyt miettiä jo saarihyppelyä.
Tiina Johanna
Sää täällä ehdottomasti on aina bueno 🙂 Sal on juurikin 1-2 viikon lomaan täydellinen, sen jälkeen ihan ymmärrettävää jo haluta vähän hypellä muitakin saaria katsomassa!
Pirkko / Meriharakka
Yhden pakettilomaviikon kokemuksella muistuttaisin vielä noista vesiaktiviteeteista, että ainakaan yhtään pienempien lasten kanssa meressä uiminen on haasteellista tai mahdotonta – sen verran voimakkaita ainakin tuon viikon aikana aallot olivat. Mutta toki ranta, rannan puolella oli kiva!
Tiina Johanna
Aallot eivät ole (onneksi) jokapäiväisiä tai jokaviikkoisia! 🙂 Toki antaa haasteensa pienten lasten kanssa. Aaltoja ei tietenkään lomaa suunnitellessa voi etukäteen ennustaa, mutta enemmän täällä vuoteen onneksi mahtuu uintipäiviä kuin aaltoisia päiviä. Paljon rannalla lapset temmeltävät ja vedessä hauskuuttelevat. Sitten kun on aallokkoa, niin mereen uskaltautuu lähinnä kokeneet uimarit, paikalliset ja surffaajat. Valitettavasti talvi-aika on tuulisinta (myös aaltoisinta) aikaa ja juuri silloin sattuu pohjoismaalaisten lomasesonki olemaan, joten tästä syystä monien kokemus voi olla aaltoinen tai tuulinen, heh. :DD
Ismo for Takeoff
Tämä oli hyvä postaus. On aina hyvä kuulla myös paikkojen miinuspuolista, eikä pelkkää hehkutusta. Enkä siis tarkoita, että tämä blogi olisi ollut jälkimmäistä 🙂 Oikein hyvä myös muistuttaa matkaajia, että asukkaiden tulotasoon suhteutettuna hintataso ei ehkä ole kovin edullinen. Ja nähtävästi se Kap Verdellä ei sitä ole muutenkaan.
Vaikuttaa siltä, että jos muuttaisimme täältä Belgradista sinne, ei elintasomme eikä ihmisten elintapakaan juuri muuttuisi 🙂 Olisi kyllä meri ja lämpöä ulkona myös talvisin.
Sandra Maria Nenonen
Olipas kiinnostava postaus, sillä en tiedä ketään, joka asuisi Kap Verdellä. En tiedä, mutta luulen, että itselläni menisi hermo moneen asiaan, manana-meininkiin ja siihen, että tavaroita on hankala saada. Vaikutti jotenkin, että monet hyvät ja huonot puolet muistuttivat hieman Maltaa, jossa siis itse asuin joitakin vuosia sitten. Pienet piirit, tavaroita hankalampi saada ja paikallisten palkkataso huono ulkomaalaisten palkkatasoon nähden. Kap Verden tilanne vaikuttaa vain noin 4 kertaa ekstrememmältä.
Tiina Johanna
Täällä ei itse asiassa suomalaisia vakituiseen asu edes kuin minä ja eräs toinen nainen. Muut sitten tulee ja menee, mutta yhdellä kädellä pystyy laskemaan suomalaiset asukit. 🙂 Juu tämä saarielämä on vähän tätä. Välillä kieltämättä houkuttelee palata Eurooppaan, sitten taas välillä on ihana nauttia tuosta loputtomasta merimaisemasta täällä. Ymmärrän siis hyvin! 😀
Elina / elinanmatkalaukussa
Onpa siellä halvat vuokrat! Mutta ikävää, että paikallisten palkat ovat sitäkin huonommat, huh! En olisi osannut arvata, että ne niin paljon vähemmän, siis alle vuokrahintojenkin. Onko siellä sitten jokin pääkaupunki, jos tarvitsee ostaa jotain oikeasti tärkeää, esim jotain erikoista tai pyykinpesukone tms? Kuinka kauas joutuu lähteä sellaista hakemaan?
Tiina Johanna
Tuo palkkataso on kyllä ihan naurettava, totta. Ei edes pakollisia kuluja kata. Se mietityttää aina paljon, että miksei asialle tehdä mitään eikä kenelläkään vaikutusvaltaisella taholla ole halua kehittää asioita paremmaksi täällä. Täältä saa kyllä pyykinpesukoneita ja vastaavanlaisia tavaroita näistä molemmista ns. isommista kaupungeista eli pääkaupungista sekä täältä Santa Marian rantakaupungista, mutta ne ovat sellaisia kiinaputiikkeja tai sitten muuten ihan ylihintaisia liikkeitä. Suurin osa esimerkiksi asuntojen omistajista tuo huonekalut ja muut asuntojen tarvikkeet Euroopasta tai Amerikasta mukanaan.
Eveliina / Reissukuume
Olipas kivan rehellinen postaus hyvistä ja huonoista puolista! Tätä oli mielenkiintoista lukea, ja pakko myöntää että sun postausten myötä Kap Verde on alkanut kiinnostaa isosti! 🙂
Tiina Johanna
Ihana kuulla että olen saanut Kap Verden intoa kasvamaan! 🙂 Tänne vaan tervetuloa! Aurinko lämmittää mukavasti. 🙂
Kohteena maailma / Rami
Ei ole paikallisten palkkatasossa hurraamista. Eli lounas heille on todella korkeahintainen, meille turisteille halpa. Eli kaikella on varjopuolessa, kuten pienet piirit, mutta eiköhän sinulla kokonaisuus on jättikokoisen plussan puolella!
Tiina Johanna
Näin se on, valitettavasti. Kaikella on aina varjopuolensa, mutta onneksi enemmän hyvää kuin huonoa! 🙂