Portugali,  Sesimbra,  Setúbal

Sesimbra & Praia do Ribeiro do Cavalo – Portugalin pitkään salattu helmi


*Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä


Sesimbra – Tuo Portugalin suloisin kalastajakylä hurmaa kävijänsä kerta toisensa jälkeen, enkä ihmettele. Tämä Setúbalin kaupunginosassa, vain reilu puolen tunnin junamatkan päässä Lissabonin keskustasta sijaitseva vanha ja idyllinen helmi kätkee itseensä vanhankaupungin tunnelmaa, viihtyisää rantabulevardin vilinää, historiaa, luontoa sekä upeita uimarantoja. Lumoudu Sesimbran linnasta siintävillä mahtavilla näköaloilla, herkuttele paikallisella ruoalla ja lähde seikkailemaan Arrabidan luonnonpuiston toinen toistaan kauniimmille uimarannoille – Tai ota haaste vastaan ja patikoi Praia do Ribeiro do Cavalon salaisen rantapoukaman kirkkaisiin merivesimaisemiin!


MITÄ TEHDÄ SESIMBRASSA?

Sesimbran keskusta on täynnä vanhankaupungin ja kalastajakylän tunnelmaa, mutkittelevia pikkukatuja, putiikkeja ja värikkäitä rakennuksia, viihtyisiä pieniä ravintoloita ja kahviloita sekä mielenkiintoisia yksityiskohtia valokuvausta harrastaville. Keskusta laskeutuu alas aurinkoiselle Praia do Californian leveälle uimarannalle ja sen rentotunnelmaiselle rantabulevardille, jonka varrelta löytyy runsaasti erilaisia ravintoloita, kahviloita ja baareja monenlaiseen makuun ja tarpeeseen.


SESIMBRAN LINNA

Keskustan vieressä kohoaa korkeaa vuorenrinnettä ylös harmaa maurilainen Sesimbran linna, Castelo dos Mouros. Linna on luokiteltu Portugalin Kansallismonumentiksi vuonna 1910 ja tämän strategisesti hyvin sijoitetun linnan panoraamanäköalat ovat käymisen arvoisia. Linnaan ei ole pääsymaksua ja sen muurien sisältä löytyy myös vanha hautausmaa sekä kirkko Santa Maria do Castelo, jonka sisäseinämiä koristaa kauniit sinivalkoiset azulejot.

Maurilaisen linnan lisäksi kannattaa vierailla myös rannalla sijaitsevassa Sesimbran linnoituksessa, Fort of Santiagossa, joka toimii nykyisin myös merimuseona ja johon paikalliset kalastajatkin ovat lahjoittaneet vanhoja esineitä.


SUPPAILUA LAGOA DA ALBUFEIRALLA

Kiinnostaako suppailu, mutta Atlantin tyrskyt jännittää?

Kävimme kokeilemassa ensikertalaisina Muu Maa Mandariini -blogin Johanna M.:n kanssa suppailua Albufeiran laguunissa, johon ei meren aallot yllä. Laguunilla on hyvä testailla omia taitojaan erilaisten vesiaktiviteettien parissa, kuten vaikkapa windsurfingin ja sup-lautailun, sillä laguunilla on hyviä välinevuokraamoita ja opastajia lajeihin. Tällä sinertävän kauniilla laguunilla on ihana rantautua myös sen keskellä oleville hiekkasärkille katselemaan rapuja, mutta kannattaa varoa varpaitaan, sillä ravut saattavat ilmestyä yllätävänkin läheltä!

Aktiviteettien päätteeksi voi rentoutua rantapäivän muodossa joko laguunin rannalla, tai siirtyä viereiselle merenrannalle hyppelehtimään aaltoihin ja nauttimaan Atlantin merinäkymistä.


HISTORIALLINEN CABO ESPICHEL

Setúbalin kaupunginosan läntisimmässä niemenkärjessä, noin 15km ajomatkan päässä Sesimbran keskustasta, sijaitsee kuuluisa Cabo Espichel. Täällä jyrkät kallioseinämät kohtaavat tyrskyävät aallot ja mahtipontinen rannikkomaisema paistattelee mielessä vielä pitkään vierailun jälkeenkin.

The Santuario de Nossa Senhora do Cabo Espichel, englanniksi the Sanctuary of Our Lady of Cape Espichel, on ollut suosittu kohde niin pyhiinvaeltajien kuin tieteilijöidenkin keskuudessa. Tarina kertoo, että tämä 1600 -luvulla rakennettu kohde on vetänyt pyhiinvaeltajia puoleensa siksi, että Neitsyt Marian on nähty ratsastavan jättimäisellä muulilla kallionreunamia pitkin alueella. Pienen matkan päässä kirkolta kohoaa myös Cabo Espichelin majakka, joka on edelleen toiminnassa ja vastaanottaa myös vierailijoita.

Kirkon takana kuultaa valkoinen Ermida da Memória -kappeli, joka on pystytetty merkitsemään sitä paikkaa, jossa Neitsyt Maria tarinan mukaan on ilmestynyt. Tarinan mukaan Neitsyt Maria on ratsastanut tällä jättimäisellä muulilla jyrkkää kallionseinämää pitkin ja hävinnyt juuri ylös päästyään, jättäen jälkeensä vain muulin suuret jalanjäljet. Tieteilijät ja paleontologit sen sijaan kertovat jälkien olevan dinosaurusten jälkiä.


PEDRA DA MUA JA DINOSAURUSTEN JÄLJET

Pedra da Mua on aivan Cabo Espichelin kirkon alueen vieressä ja mikäli esihistorialliset dinosaurukset kiinnostavat, on tämä must see paikka. Pedra da Mua on kuuluisa sen kallioista, joista on löytynyt dinosaurusten jalanjälkiä. Osa näistä painaumista on erittäin helppo havaita, osa vaatii hieman tarkempaa kiikarointia. Jälkien uskotaan olevan myöhäiseltä Jurakaudelta ja noin 145-200 miljoonaa vuotta vanhoja. Kalliot ovat olleet vedenpinnan peitossa, kunnes myöhemmin nousseet näkyviin ja niistä paljastuneet jäljet ovat löytyneet. Itseäni kiehtoo nämä dinosaurusten jäljet kovasti ja oli todella hauskaa päästä nämä näkemään, vieläpä ihan ilmaiseksi.


Lue lisää Cabo Espichelistä ja Pedra da Muan dinosaurusten jäljistä:


PRAIA DO RIBEIRO DO CAVALO

Praia do Ribeiro do Cavalo on ehdottomasti yksi omista suosikkirannoistani Lissabonin lähistöllä. Ranta on pysynyt vielä aivan lähivuosiin saakka kohtuullisen hyvin salaisuutena ja pitkään vain paikalliset tiesivät tästä upeasta luonnonrannasta ja sinne johtavasta patikointipolusta. Sosiaalisen median ja puskaradion myötä sana tästä kauniista rantapoukamasta alkoi kuitenkin hiljalleen levitä laajemmin ja nykyään paikka on myös monen turistin, reppureissaajan ja ulkopaikkakuntalaisen tiedossa. Tämä ranta on todellakin bucket list -kohde Lissabonin seudun matkailijalle, kunhan vain muistaa kunnioittaa sen luonnollisuutta ja viedä mukanaan myös kaiken, mitä tuo itse mukanaan.

Reitti rannalle on melko haasteellinen ja vaatii jo jonkin verran hyvää kuntoa, sillä polku on paikoin todella jyrkkää kiipeiltävää ja tässä kohtaa neljä raajaa ei ole ollenkaan liikaa. Hyvät jalkineet on ehdoton must, flip flopeilla ei kannata edes vaivautua. Rannalla ei ole palveluita, sillä kyseessä on täysin omassa ihanuudessaan kylpevä luonnonranta, joten omat eväät ja vedet on suositeltavia. Jälkikäteen ajateltuna en olisi yksin halunnut reittiä lähteä suorittamaan, erityisesti korkeanpaikankammoni vuoksi, mutta kyllä polusta silti selviää ehjin nahoin ja rantanäkymät palkitsevat lopussa. Onneksi minulla oli Johanna mukana oppaana ja naurukaverina!

Praia do Ribeiro do Cavalo Google Mapsissa polkuineen


MUUTA NÄHTÄVÄÄ JA TEKEMISTÄ SESIMBRASSA:


PINNAA ITSELLESI VINKIT TALTEEN PINTERESTISSÄ!


KATSO MYÖS ARRÁBIDAN LUONNONPUISTON UPEIMMAT UIMARANNAT:


OLETKO SINÄ KÄYNYT SESIMBRASSA JA PRAIA DO RIBEIRO DO CAVALOSSA? KERRO OMAT KOKEMUKSESI KOMMENTTIKENTTÄÄN! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

12 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Voi vitsit, miten kauniilta näyttäviä paikkoja taas! Oltiin tänään ihailemassa Aulangon maisemia ja vaikka ne kauniiit ovatkin, niin ei ne ihan noille karuille ja jylhille rantamaisemille vedä vertoja! 🙂 Taaskaan ei kuvissa muuten näkynyt pilven pilveä, siellä näyttää kyllä säät suosivan päivästä toiseen!

  • Tiina Johanna

   Kiitos paljon! 🙂 Kieltämättä täällä on ilmat pysyneet oikein hyvinä, vaikka hetken tuossa jo ehdin povata että alkaisiko syysilmat ottaa valtaa, kun joinakin päivinä alkoi mennä viileämmän puolelle. 😀 Nyt on taas parhaillaan noin +30 astetta, se kelpaa oikein hyvin! 😀

 • Eveliina / Reissukuume

  En ole vieläkään päässyt tutustumaan Portugaliin – kiitos Koronan… :/ Mutta on aina kiva lukea postauksia maasta ja samalla kasvattaa omaa matkakuumetta! Ehkä ensi vuonna minäkin käyskentelen tuolla 😉

  • Tiina Johanna

   Korona tuli kyllä ikävästi pissimään monien muroihin. :/ Olisi varmasti itselläkin jäänyt tulematta, jos kyseessä ei olisi ollut työhön liittyvä muutto. Onneksi tulin, sillä muutto avasi silmiä paljonkin ja täällä kyllä kaikesta koronasta huolimatta on pärjännyt oikein kivasti, eikä rajoitukset ole liiemmin omaa elämää haitanneet. Nyt niitä jo onneksi hyvin purettu ja tilanteet parempaan päin. Toivottavasti pääset jo ensivuonna, täällä kelpaa käyskennellä! 🙂

  • Tiina Johanna

   Kiva kuulla! Ja ehdottomasti sama täällä. Ei turhaa turismia, vaan pelkkä rannan oma kauneus ja ne ihmiset, jotka sinne jaksavat itsensä punkea mäkiä alas ja takaisin ylös näitä polkuja. 🙂

 • Anne | Elämää Nomadina

  Oi ihana Portugali! Reilu kolme vuotta sitten Portugalin road tripilla ajettiin tuon luonnonpuiston halki ja pysähdyttiin lyhyesti Portinho da Arrábidassa ja Setubalissa, mutta ehdottomasti olisi pitänyt viipyä tuolla seudulla pidempään. Hienoja maisemia niin rannassa kuin sisämaassakin, ja Lissabonin läheisyydestä huolimatta monin paikoin hiljaista ja rauhallista.

  • Tiina Johanna

   Tämä seutu on kyllä ilman muuta myös omaa suosikkiseutua, tulen tänne luonnon helmaan aina rentoutumaan kun siltä tuntuu. Ja biitsityttönä nämä rannat ovat parhautta itselle. 🙂 Ihanaa, että tämä on näinkin lähellä Lissabonin sykettä, mutta sitten kuitenkin tarpeeksi kaukana.

 • Sanna I Seven Seas

  Ihania beachimaisemia ja mieluusti tuolla suppailisin! 🙂 Dinosauruksen jälkien näkeminen kiinnostaisi myös, ja enpä niistä ollut aiemmin tuolta suunnalta tietoinenkaan edes.

  • Tiina Johanna

   Nuo jäljet tuli itsellekin ihan yllätyksenä kun niistä ensimmäisen kerran täällä ollessa kuulin. Hienoja ovat kyllä. 🙂 Näillä rannoilla kelpaa oleilla, heh. 😛

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *