Lissabon,  Portugali,  Setúbal

Setúbal & Tróia – Täydellinen viikonloppukohde Lissabonista


*Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä


Setúbal & Tróia yhdessä ovat täydellinen viikonloppukohde Lissabonista. Setúbal on viihtyisä kalastajakaupunki noin tunnin junamatkan päässä Lissabonista ja Setúbalin alueeseen kuuluu niin Arrábidan luonnonpuisto kuin Sesimbran idyllinen kalastajakylä ympäröivine nähtävyyksineenkin. Setúbalissa on paljon koskematonta luontoa, uskomattoman kauniita uimarantoja, erilaisia vesiaktiviteettejä sekä upeita patikointimaisemia ja tämän vuoksi se onkin ehdottomasti täydellinen paikka viikonlopun viettoon ja rentouttavaan irtiottoon Lissabonin vilinästä.

Troía Península, eli Tróian niemimaa, sijaitsee Setúbalin satamaa vastapäätä ja helpoiten niemenkärkeen pääsee vesitaksilla, tai säännöllisin väliajoin kulkevalla lautalla. Lautta maksaa noin 7 euroa ja vesitaksi noin 5 euroa ja molemmat löytyvät satamasta. Me suuntasimme erään ystäväni kanssa yhtenä kauniina kesäpäivänä Sado-joen yli Setúbalista Tróiaan juurikin vesitaksilla, sillä lautta oli lähtenyt aivan nenämme edestä ja seuraavan tuloon olisi kestänyt tunti. Vesitaksi on hauska ja nopea tapa ja sen kyydissä pääsee juuri haluamalleen paikalle niemimaalla, mutta jos ei pidä kovasta vauhdista ja roiskuvasta vedestä, suosittelen valitsemaan lautan.


SETÚBAL – ETELÄ-PORTUGALIN TUNNELMAA

Setúbal tarjoaa eteläisen Portugalin tunnelmaa aivan Lissabonin kupeessa. Kun minulta kysytään suosituksia ihanille päiväretkille ja viikonloppulomille Lissabonista, sekä parhaita uimarantasuosikkeja, vastaan aina Setúbal. Täällä olen itse viettänyt lukuisia onnistuneita rantapäiviä ja kokonaisia viikonloppuja hektisen kaupunkiarjen keskellä ja nauttinut jokaisesta täysin rinnoin. Setúbal on kompakti ja viihtyisä kalastajakaupunki, jossa on kaunis vanhakaupunki kahviloineen, putiikkeineen ja ravintoloineen, sekä satama-alue ja helpot kulkuyhteydet paikasta toiseen. Setúbalissa pärjää mainiosti kävellen sekä julkisilla kulkuneuvoilla, sillä juna Lissabonista tulee aivan vanhankaupungin laidalle, rantojen lähelle kulkee paikallisbussi ja muihin tarpeisiin voi aina tarvittaessa tilata vaikkapa Uberin tai edullisemman, paikallisen Boltin.

Setúbalissa parasta on kierrellä päämäärättömästi vanhankaupungin kauniita katuja ja ihastella niiden koristeita, jotka saattavat joskus jopa yllättää. Kadut ovat täynnä pieniä putiikkeja ja hyviä kahviloita jokaiseen makuun, sekä erinomaisia ravintoloita, josta parhaimpiin kannattaa kuitenkin tehdä pöytävaraus etukäteen tai ainakin viikonloppuisin kannattaa varautua jonottamaan, mikäli varausta ei ole. Paikallisena ruokavinkkinä kannattaa ehdottomasti maistaa choco fritoa, eli friteerattua seepiaa, joka on Setúbalissa suurta herkkua. Vegaaneille omaa choco fritoa ei valitettavasti ole ja tarjonta tässä kalastajakaupunkipahasessa ei ole muutenkaan ehkä kovin runsas, mutta jonkin verran käypiä vaihtoehtoja kyllä löytyy eikä nälkää tarvitse nähdä meidänkään. HappyCow -sovellus on hyvä apuri vegaaneille ympäri maailman ravintoloita etsiessä!

Kaupungin historia on vahvasti kytköksissä kalastukseen ja mereen sekä säilyketeollisuuteen ja lähemmin tähän historiaan voi tutustua esimerkiksi vanhaan säilyketehtaaseen rakennetussa Museu do Trabalho Michel Giacometti -museossa. Museon ulkopuolella on myös Setúbalin kaunis näköalatasanne Miradouro de São Domingos, joka muistuttaa hieman Lissabonin Miradouro de Santa Luziaa, mutta valitettavasti näköalat eivät ole yhtä upeat kuin Lissabonin versiossa.


TRÓIA PENINSÚLA – UPEAA RANTAVIIVAA JA LUKSUSMAJOITUSTA

Tróian niemimaa on kaunis ja sitä ympäröi peräti 13km pitkä valkohiekkainen rantaviiva. Tróian mäntypuiden siimeksessä on rauhaa ja luksusta havitteleville tarjolla hulppein hinnoin varusteltua majoitusta ja loma-asuntoja sekä tietysti muutamia ravintoloita fine diningista baareihin ja peruskahviloihin. Tróiassa voi hieman myös shoppailla, sillä täältä löytyy esimerkiksi Lacoste ja muutama muu hintavampi putiikki vaatteiden ystäville. Majoitusten ja putiikkien lisäksi Tróian satamassa komeilee myös Casino, jossa ei arvatenkaan varmasti pikkurahalla pelata. Itseäni ei hirveästi tämä luksuspuoli kiinnostanut ja kaikki loma-asunnot oli mielestäni jopa rumia (ulkoa ainakin) ja sieluttomia, enkä ymmärrä miksi näin kaunis paikka on pitänyt täyttää tuollaisilla, mutta makunsa kullakin. Ehkä en vain itse ymmärrä tässä “sitä jotain”, heh. 😀

Tróian maine luksuskohteena juontaa juurensa 1980 -luvulle, kun Tróian Golf resort sai alkunsa. Tätä golfaluetta pidetään yhtenä Portugalin upeimmista.

Niemimaan parhaus omasta mielestäni on sen kaunis rantaviiva, joka tarjoaa upeaa merimaisemaa silmänkantamattomiin, sekä myös näkymiä kohti Arrábidan vuoristoa. Lahden puolella on vesi tyynempää ja ehkä hieman lämpimämpää (näin ainakin väitetään, itse en ollut samaa mieltä), ja täällä taas on myös rauhallisempaa rantaviivaa. Suosittelenkin ehdottomasti ottamaan aikaa ja kulkemaan niemimaata pidemmälle, sillä täällä voi löytää myös omia sopukoita rannalta, ilman muita ihmisiä lähimain.

Tróiassa on myös Cetobrigan vanhat roomalaiset rauniot, jotka löytyvät aivan rantaviivan vierestä. Nämä ovat aikoinaat toimineet kalanjalostustiloina, kylpylöinä ja hautauspaikkoina.


SADON DELFIINIT

Sado-joki kulkee Setúbalin ja Tróian niemimaan välissä ja sen alueella elää paikallisesti pullonokkadelfiiniparvi. Tämä parvi on ainoa Portugalissa elelevä delfiiniparvi, joka asustaa paikallisesti vastaavanlaisessa lahdensuussa, ja onkin siksi erittäin mielenkiintoinen ja harvinainen. Tiedettävästi vastaavanlaisia parvia on Euroopan alueella vain kolme. Sadon delfiinejä on arviolta kolme kymmenkunta yksilöä, joita seurataan tarkoin ja alueen veneilijät ovat delfiineistä ja niiden oikeaoppisesta lähestymisestä tietoisia, ainakin paikalliset ja delfiiniretkitarjoajat.

Sekä Tróiasta että Setúbalista on mahdollista lähteä delfiiniretkelle katsomaan näitä ihastuttavia delfiinejä ja tapoja on monia aina katamaraaniajeluista pienempiin veneisiin ja pikaveneisiin. Jokaisessa on puolensa ja valinnanvaikeus voi tässäkin iskeä, mutta pääasiahan on delfiinit, ei itse vene. Itse olen viettänyt oikein viihtyisän katamaraanipurjeveneristeilyn Sadoa pitkin ja delfiinejä etsiskellen, aurinkoa ottaen ja lahdessa uiden, mutta yhtäkään delfiiniä ei tällä retkellä satuttu näkemään. Retki oli kuitenkin itsessään rentouttava ja hauska kokemus, joten mukavaa oli joka tapauksessa. Kerran olen käynyt nimenomaan delfiineihin keskittyvällä dolphin watching -retkellä pidemmän kaavan mukaan, kesken kovien vesisateiden kumiveneessä ilman kattoa, enkä tuolloinkaan nähnyt yhtä ainutta delfiiniä. Tältä kerralta ei jäänyt edes “mukavaa kokemusta” käteen ja olin jo varma että näitä delfiinejä ei edes ole täällä. 🙂 Kolmas kerta toden sanoo kuitenkin, kun vihdoin viimein delfiinejä pääsimme ihastelemaan, aurinko paistoi ja sekä delfiinit että kokemus itsessään olivat loistavia.


ARRÁBIDAN LUONNONPUISTO

Arrábida on Setúbalin suurin ylpeys ja vetonaula, sillä sen luontomaisemat ja vehreys, sekä ihanat kirkasvetiset luonnonrannat ovat vertaansa vailla. Nämä ovat omia suosikkirantojani ja myös hieman rauhallisempia esimerkiksi Algarven rannikon moniin luonnonrantoihin verrattuna (ainakin omasta mielestäni).


Lue lisää Arrábidasta:


TUTUSTU SETÚBALIN JA TRÓIAN MUIHIN NÄHTÄVYYKSIIN JA AKTIVITEETTEIHIN LISÄÄ:


PINNAA ARTIKKELI TALTEEN PINTERESTISSÄ!


LISBON CARD MATKAILIJAN PARAS HANKINTA

Lissaboniin matkaavien kannattaa ehdottomasti myös tutustua Lisbon Cardiin*, jolla pääsee kätevästi kulkemaan rajattomasti kaikilla julkisilla kulkuneuvoilla, kuten metrolla, bussilla ja raitiovaunuilla, sekä junilla esimerkiksi Cascaisiin tai Sintraan. Kortilla saa myös ilmaisen sisäänpääsyn kaikkiin parhaisiin nähtävyyksiin ja museoihin, sekä alennuksia ravintoloihin ja kahviloihin. Tutustu ja hanki omasi täältä!*


OLETKO SINÄ KÄYNYT SETÚBALISSA JA TRÓIASSA? MITÄ PIDIT? JAA KOMMENTTIKENTTÄÄN KOKEMUKSESI! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

14 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Todella hienoja delfiinikuvia! Muutamia kertoja olen delfiinejä päässyt näkemään ja ainakin minun näkemät yksilöt ovat olleet varsin vikkeliä liikkeissään – kuvien ottaminen on ollut varsin haastavaa! No, ollaan joskus jotain onnistuneitakin otoksia napattu! 🙂 Itse muuten ajattelen, että jos bongaa jotain vasta toisella tai kolmannella kerralla, saa se kokemuksen tuntummaan vielä hienommalta, kun saa huomata omakohtaisesti, ettei homma todellakaan ole mitään 100 % varmaa.

  • Tiina Johanna

   Kiitoksia kovasti! Näitä oli ilo nähdä, ja ihan totta, tuo pieni jännitys kun jo kolmatta kertaa yrittää delfiinejä nähdä, teki siitä vielä paremman kokemuksen. 🙂 Toki olen ennenkin delfiinejä ja valaita luonnossa nähnyt, mutta itselle se on aina yhtä arvokas ja ihana kokemus. Vikkeliä ne kyllä ovat, hehe!

  • Tiina Johanna

   Voi kiitos paljon, ihana kuulla! 🙂 Joo itse pohdin ihan samaa, en tiedä miksi hintaero menee noin päin. Olisiko ehkä siksi, että vesitaksi kulkee vain silloin kun tietty määrä ihmisiä on ilmouttautunut mukaan kyytiin, ilman tarkkaa aikataulua, vai mikä on syy. 😀

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Näyttääpä taas ihanalta ja jotenkin niin Portugalilaiselta, aistin tuon tunnelman! 🙂 Ihanat nuo delfiinit, ne on vaan jotenkin niin sympaattisia eläimiä <3 Tuollahan on vaikka mitä! Hyvä pitää mielessä sitten kun Portugalin matka joskus koittaa! 🙂

  • Tiina Johanna

   Ihana kuulla! 🙂 Setúbal on todellakin mukava paikka ja erityisesti luonto- ja aktiviteettimatkailua ajatellen hyvä kohde. Itse keskusta/vanhakaupunki on nopeasti nähty, mutta sielläkin silti rentouttavaa pyöriä ja rauhoittua kaupungin hulinan ulkopuolella. Nuo Arrábidan rannat ja luonto on se oma suosikkijuttu, sekä tietysti delfiinit. :)Varmasti viihdytte, jos tuonne päätätte eksyä joskus!

 • Pirkko / Meriharakka

  Setubal ja Arrabida … tuttuja nimiä vuosikymmenten takaa ajalta, jolloin isäni asui jonkin aikaa Lissabonissa ja kävin hänen luonaan joinakin viikonloppuina. Muistikuvat olivat kyllä jo hämäriä, mutta kyllä näiden kuviesi myötä jotkut maisemat tuntuivat tutuiltakin, eli mukava tapa testata muistiaan 🙂

  • Tiina Johanna

   Kiva kuulla! 🙂 Tämä on kyllä hyvä ja toimiva kaupunki asustella. Sopivan paikallinen, mutta kuitenkin kansainvälinen ja mahdollisuuksia riittää. 🙂

 • Tanja for Takeoff

  Tuli aivan järkyttävä ikävä Portugaliin tästä sun jutusta ja etenkin kuvista! Joskus suunniteltiin muuttoa sinne, mutta elämä vei muualle. Ehkä vielä joskus on Portugalinkin aika, onhan se ihana maa. Setubalin vanhakaupunki on kokematta, olen käynyt siellä vain työkeikoilla tehdasoloissa. Mutta rrrrakastan Lissabonia!

  • Tiina Johanna

   Ihanaa! 🙂 Tätä ei kyllä voi olla rakastamatta, aivan ihana kaupunki Lissabon. <3 Ja Setubaliin on mahtava lähteä aina välillä arkea karkuun ja rentoutumaan, kun on niin helpon matkan päässä. Sinne vain käymään jos joskus mahdollisuus tulee!

 • Eila

  Ihania maisemia ja upeita kuvia! Meidän piti mennä tänä syksynä kaveriporukalla Portugaliin, mutta kun se korona… Lissabonin lisäksi Sintra ja nyt Setubal houkuttavat sekä parin-kolmen päivän retriitti ihanassa suomalaisomisteisessa pikkuhotellissa jossain laaksossa, jota en nyt muista 🙂 Lisää vinkkejä otetaan vastaan!

  • Tiina Johanna

   Luulen että tarkoitat varmaan Casa do Vallea? 🙂 Se on kaunis pieni suomalaisomisteinen bed and breakfast Sintran laaksossa uima-altaalla ja saunalla. Itse en ole vielä käynyt, mutta ystävät täällä kyllä ovat ja ovat myös bloganneet paikasta Muu maa mandariini -blogiinsa. 🙂 Sintraan kannattaakin varata enemmän kuin yksi päivä, sillä siellä on peräti 7 eri palatsia pihapiireineen ja osa niistä on niin suuria ja mielenkiintoisia, että päivässä ehtii korkeintaan kaksi käymään läpi. Sintra, Cascais, Setubal, Sesimbra – Kaikki oikein kivoja retkikohteita Lissabonista!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *