Iso-Britannia,  Lontoo,  Portsmouth,  Reppureissut,  Soolomatka

Monipuolinen Englanti – Suurkaupungin tunnelmaa, rannikkomaisemaa ja maaseutua


*sisältää affiliatelinkkejä

Helmikuinen yhdistetty soolomatkani ja konserttimatkani Englantiin oli uusia ja ihania kokemuksia täynnä ja jätti ison ilontäyteisen muiston jälkeensä. Sain kokea omatoimisesti ja itsekseni Lontoon kaupunkihulinat ja upeat nähtävyydet, sekä fiilistellä Harry Potter -kävelykierroksen merkeissä elokuvien ja kirjojen tunnelmaa, jonka jälkeen sain nauttia räväkästä rockmeiningistä vielä Steel Pantherin konsertin merkeissä. Kaiken kruunasi vierailu ystävieni luokse Portsmouthiin ja ihaniin Englannin rannikkomaisemiin.

Boulevard of the coastline


MONIPUOLINEN JA UNOHTUMATON LONTOO

Lontoo on monipuolinen suurkaupunki upeine nähtävyyksineen ja osa näistä nähtävyyksistä onkin paikallisille pala jokapäiväistä arkea. Punaiset kaksikerrosbussit eivät ole pelkästään turistien huvitukseksi ja Notting Hillissä asutaan ihan oikeasti (vaikka tämä monilta joskus unohtuukin, valitettavasti). Oma muutaman päivän vierailuni Lontoossa jäi kutkuttamaan mieleeni niin kovasti, että tätä pientä pintaraapaisua syvemmälle on vielä päästävä ja kaupunkiin on ehdottomasti matkattava toistekin.

Sain Lontoosta sen, mitä tältä muutamalta päivältä halusinkin. Sain kokonaiskäsityksen kaupungista ja sen nähtävyyksistä ja pääsin monipuolisesti kiertelemään kaupunkia. Löysin suosikkeja ja inhokkeja, mutta vain pintapuolisesti, sillä syvempään tutkiskeluun ei nyt jäänyt aikaa. Omia suosikkeja oli ehdottomasti Portobello Road ja Notting Hill -asuinalue sekä räväkkä Camden Town. Näiden alueiden pintaa aion ensimmäisenä lähteä raapimaan seuraavalla Lontoon matkallani, joka toivottavasti koittaisi mahdollisimman pian.

Lontoon keskustassa on helppo liikkua kävellen ja julkiset kulkuvälineet toimivat moitteettomasti, kokemista ja jotakin uutta nähtävää löytyy joka kulman takaa. Lontoon katumarkkinat ovat varmasti yksi kaupungin suurimmista vetonauloista ja nekin ovat toki yhtä lailla iso osa paikallisten arkielämää. Näistä markkinapaikoista pääsin kokemaan muutamia, mutta vielä niin moni jäi myös kokematta. Ajatuksiani ja tunnelmia Lontoon katumarkkinoista voit lukea täältä.

Camden Town
Notting Hill beauty
The Millenium Bridge


JULKISILLA KULKEMISEN HELPPOUS

Kuten jo mainitsin, julkisilla kulkuneuvoilla on kaupungissa ja sen laitamilla helppo kulkea. Bussi- ja metroverkosto on kattava ja helppo ymmärtää, edes minä en onnistunut täällä eksymään. Julkisissa kannattaa suosia joko pankkikortin lähimaksua tai paikallista Oyster Card -matkakorttia, joita saa hankittua esimerkiksi juna-asemilta. Itse hankin Oysterin, sillä pelkäsin lähimaksun pettävän minut jossakin vaiheessa, mutta moni taas puhuu enemmän lähimaksun puolesta. Molemmat lienevät siis ok.


ENGLANNIN JUNAT YLLÄTTIVÄT

Koskaan ei voi tietää etukäteen, kuinka paikalliset junat pelittävät maailmalla. Espanjassa junat toimivat paremmin kuin Suomessa omasta mielestäni, mutta junien vessat ovat kohtalaisen luotaantyöntäviä kopperoita (no, missäpä ei?). Kuljin Briteissä pariin otteeseen junalla paikasta a paikkaan b ja yllätyin. Siinä missä Gatwickin lentokentältä maksoi matka sikahintaa Lontooseen, oli junamatka etelärannikolta, Portsmouthista, Gatwickin lentokentälle alle kymmenen puntaa, eli puolet halvempi. Lentokentiltä kulkee omat Express* -junat Lontoon keskustaan, mutta on mahdollista kulkea myös muilla junilla nämä matkat. Englannin junaverkosto on kattava ja etäisyydetkin hyvät.

Piccadilly Circus


RETKIÄ LONTOON ULKOPUOLELLE

Lontoosta kannattaa suunnata myös tutkimaan muuta Brittein maata, jos aika sen sallii. Kaupungista on helppoa tehdä erilaisia päiväretkiä tai useammankin päivän retkiä ja voihan Lontoota hyödyntää vain läpikulkumatkaankin. Lontoosta hurauttaa junalla alle kahdessa tunnissa etelärannikolle, jossa pääsee nauttimaan Portsmouthin satamakaupungista, Brightonin rantakaupunkitunnelmasta tai esimerkiksi Doverin valkoisista kallioista. Kahdesta jälkimmäisestä ei vielä ole omakohtaista kokemusta, joten suosittelen vain kuulopuheiden perusteella.

Suosituimpia retkikohteita Lontoosta ovat varmasti historiallinen Oxfordin yliopistokaupunki sekä Cotswaldsin idylliset maalaistalot. Myös Cambridge sekä Stonehenge kiinnostavat ihmisiä ympäri maailman ja näitä kaikkia edellä mainittuja on mahdollista tutkia joko omatoimisesti tai retkijärjestäjien mukana, itse suosin GetYourGuide* -sivuston retkijärjestäjiä.

Nähtävyyksien, kaupunkivilinän sekä katumarkkinoiden ja kauppahallien lisäksi Lontoo tarjoaa myös kulttuuria ja kauniita kaupunkipuistoja. Lontoossa kannattaa ehdottomasti suunnata tutustumaan erilaisiin museoihin ja käydä vaikkapa teatterissa tai musikaalissa viettämässä iltaa, sillä vaihtoehtoja ja mielekästä tarjontaa kyllä kaupungista löytyy. Aurinkoisena päivänä voi myös tutustua Lontoon tarjoamiin puistoihin, kuten esimerkiksi suosittuun Hyde Parkiin.

Old Portsmouth
Beach huts
Wickham countryside


SEURAAVALTA ENGLANNIN MATKALTA TOIVON..

Ehdottomasti lisää Lontoota! Kaupungissa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, ettei yksi kerta riitä. Erilaiset musikaalit, London Eye, The Shard sekä esimerkiksi luonnontieteellinen museo odottavat yhä kävijäänsä, afternoon tea -teehetkestä puhumattakaan.

Toivon myös pääseväni tutkimaan lisää kaunista maaseutua ja kokemaan ystävieni kotikaupungin, Portsmouthin, kesä-aikaan. Ehdottomasti olisi toiveena tutustua myös lisää etelärannikon ihastuttavaan tarjontaan sekä hypätä syvemmälle Harry Potterin maailmaan niin Oxfordin vierailun kuin HP Studiosin merkeissä, ja muutoinkin.

Sky Garden and Thames view


KUINKA PALJON SINÄ OLET KIERTÄNYT ENGLANTIA JA MITKÄ PAIKAT OVAT OMIA LEMPIKOHTEITASI?

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

*Artikkeli sisältää GetYourGuide affiliatelinkkejä. Linkkien klikkaaminen ei velvoita sinua mihinkään, mutta sivustolla tekemistäsi varauksista blogini saa pienen komission ja täten autat tukemaan blogini toimintaa.

14 Comments

  • Tiina Johanna

   Sitä mietin itsekin, että se varmasti vaatii aikaa hieman enemmän eikä sitä viitsi ihan juosten kusta läpi, niin sanotusti. 😀 Mielenkiintoista näkemistä siellä varmasti kuitenkin riittää jo pelkästään itse rakennuksen puitteiltakin! 🙂

 • Arja / Elämänmakuisia matkoja

  Lontoo on aina yhtä hurmaava! Itse olen asunut siellä yhden kesän vuosia sitten ja käynyt useamman kerran lisäksi, mutta välillä oli useamman vuoden tauko, kunnes edellissyksynä taas palattiin. Oli mukavaa imeä taas itseensä sitä elämääsykkivää tunnelmaa 💕

  Omia suosikkejani ovat mm. Covent Garden katutaitelijoineen, Camden Town ruokakojuineen ja musikaalit upeine puitteineen. (Näistä myös blogissa lisää.)

  • Tiina Johanna

   Varmasti ihana kokemus saada asua Lontoossa. 🙂 Pääsee kunnolla mukaan elämänmenoon ja tutustumaan paikkoihin rauhassa, ilman reissuaikatauluja. Covent Garden ja Camden todellakin mahtavia!

  • Emilia/Merkintöjä maailmasta

   Kiva postaus, tämä herätti kiinnostuksen entistä enemmän Lontoota ja Englantia kohtaan. Oli suunnitteilla sinne ihka ensimmäinen reissu toukokuussa, mutta voinen unohtaa sen. Mutta kiva silti fiilistellä ja lukea näistä, matkat voi siirtää ja haaveilua jatkaa☺ Nyt on ainakin aikaa perehtyä niihin kohteisiin, minne sitten suunta koronan jälkeen😊

   • Tiina Johanna

    Niin, toukokuu saattaa nyt olla hieman liian äkkiä tässä tilanteessa, emme taida selviytyä reissuihin vielä silloin. Nähtäväksi jää! Itsellä on myös Ranskaan matka varattuna toukokuulle, mutta kyllä tässä jatkuvasti odottelen, että milloinkas lento-yhtiö peruu lennot.. Ja muutoinkin tietysti tilannetta seuraillaan. Sillä välin on ihana pitää fiilistä yllä matkamuistoja ja kokemuksia lukien, hyvä että sait inspiraatiota tulevaan ja toivottavasti pian Englannin reissu onnistuisi! 🙂

 • Ne Tammelat

  Lontoo on kyllä yksi suosikkikaupungeistamme ja siellä on tullut pari kertaa käytyä. Kiva päästä fiilistelemään kaupunkia kuvien kautta. Me olemme matkustaneet junalla Lontoosta Leicesteriin ja sieltä lähistöllä oleville festareille. Junamatkoista jäi pelkästään positiivisia kokemuksia ja olisi kiva kurvata joskus Lontoosta etelään tai länteen.

  • Tiina Johanna

   Voi vitsit, festarit Briteissä olisikin aika mahtava kokemus varmasti. 🙂 Myös Leicester seutuineen on ihan uusi tuttavuus itselleni vielä. Kyllähän Englannissa paikkoja riittää! Voin ehdottomasti suositella etelärannikkoa, oikein kaunista seutua ja hyviä nähtävyyksiä. Myös BritRail voisi olla hauska kokemus. 🙂

 • Reeta / Tarinoita valoisista maisemista

  Lontoo jäi minunkin sydämeeni ja sinne menisin mielelläni uudestaan. Muutoin Englannista tai muista brittialuista ei ole kokemusta, mutta esimerkiksi joku englantilainen satamakaupunki voisi olla oiva kohde muutamaksi päiväksi Lontoon reissuun yhdistettynä 😊

  • Tiina Johanna

   Ihana kuulla, Lontoofaneja on paljon! Enkä ihmettele yhtään. 🙂 Portsmouthia voin ainakin suositella, jos joskus tulee sinne mahdollisuus suunnata. Toivottavasti kesällä/alkusyksystä pääsisi vielä lisää tutustumaan eri paikkoihin, saas nähdä. 🙂

 • Paula - Viinilaakson viemää

  Lontoo on kyllä siitä ihana, että siellä on niin helppo ja nopea kulkea metrolla, junilla ja busseilla. Ihan hetkessä voi olla kokonaan toisen näköisessä kaupungin osassa ja ihan kuin eri maailmassa. Ihana hypätä näiden kuvien myötä iloisiin tunnelmiin tämän kaaoksen keskellä. Nyt voi vain haaveilla tulevasta ja ehkäpä mekin taas suunnataan Lontooseen joku päivä.

  • Tiina Johanna

   On todellakin. Täytyy pysyä positiivisena ja pitää katse tulevassa. 🙂 Kyllä se Lontoon aika sieltä toivottavasti pian koittaa niin teille, kuin itsellenikin uudelleen! 🙂

 • Hannele Laakso

  Luen juttua tällä hetkellä ristiriitaisin tuntein, sillä kesällä minun piti lähteä Lontooseen. Nyt kun taitaa lomat palaa tähän kotona kökkimiseen koronan takia, jäänee reissu jo senkin takia tekemättä. Tässä kohtaa harmittaa, että olen sellainen huolellinen suunnittelija, että tiedän liiankin tarkkaan, mitä kaikkea menetän😂. Jos olisin vaan go-with-a-flow- reissaaja, olisi helpompi luopua reissusta. No, siellä se Lontoo pysyy ja odottaa mua. Otetaan seuraavaksi reissu-unelmaksi vaikka normaali työmatka!

  • Tiina Johanna

   No niin, voi hitsi! Meillä oli toukokuun alkuun varattu matka Ranskaan, mutta jääpi sekin nyt odottamaan vielä toiseen kertaan. Välillä tekisi mieli kirota että hemmetti sentään! Mutta eipä tälle mitään voi, päivä kerrallaan ja yritetään löytää niitä positiivisia asioita joka päivä edes vähän. 🙂 Kyllä tämä tästä! Lontoo ei häviä mihinkään (ainakaan toivottavasti, heh), joten eiköhän sinne vielä tilaisuus tule lähteä. Ja sitten se tuntuu varmasti vielä upeammalta! 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *