Haight-Ashburyn hippikeskus ja ikuinen Summer of love
San Franciscoa ajatellessa tulee yleensä ensimmäisenä mieleen upea punainen Golden Gate silta, vanhat kolisevat Cable carit ja värikäs hippikulttuuri. San Franciscossa on monipuolista historiaa ja paljon erilaisia mielenkiintoisia asuinalueita, joilla jokaisella on omat juurensa ja tarinansa. Aiemmat artikkelini käsittelivät jo Fisherman’s Wharfin sekä Castro Districtin, nyt hypähdetään rakkauden kesän ja hippiliikkeen synnyinmaille, Haight-Ashburyn keskelle.
1900-luvun alussa suuri maanjäristys runteli San Franciscoa, johtaen myös laajoihin tulipaloihin. Haight-Ashburyn alue onnistui kuitenkin säilymään koskemattomana. Alkujaan alue toimi kotipaikkana keskiluokan väelle sekä suosittuna viikonloppujen viihdekeskuksena koko kaupungille. Haight-Ashburyn yhdisti kätevästi keskustaan vuonna 1883 valmistunut kaapelivaunureitti ja Haight-Ashbury toimi myös loistavana kulkuväylänä Golden Gate Parkiin. Alueella toimi myös huvipuisto sekä pesäpallostadion, jotka lisäsivät alueen suosiota asukkaiden keskuudessa huimasti.
Lama ja toinen maailmansota iskivät lujasti myös tähän kaupunginosaan jättäen jälkeensä tyhjiä taloja ja pienemmiksi asuntokomplekseiksi paloteltuja viktoriaanisia rakennuksia. Suuri osa keskiluokasta siirtyi asumaan toisille laitamille.
1960 -luvulla alue alkoi kehittyä hippiliikkeen suosiokohteeksi tyhjien sekä edullisten puisten pikkukotien ja vapaiden asuinhuoneiden vuoksi. Hinnat olivat romahtaneet alas, koska alueelle oli yritetty rakentaa moottoritietä sen kuitenkaan onnistumatta. Alueelle kehittynyt hippikulttuuri levisi nopeasti ja tuli tunnetuksi ympäri Amerikan. Aluetta on kutsuttu myös nimellä ”Hashbury”.
Vuonna 1966 Haight-Ashburyn pääkadulle, Haight Streetille, perustettiin ensimmäinen kivijalkapuoti, josta ihmiset saivat ostaa kaikkea tupakoinnista marijuanaan ja muihin psykedeeleihin. Tästä puodista kehkeytyi yksi iso keskiö ihmisten kohtaamispaikkana.
Haight-Ashburyn alueella vaikuttivat monta erilaista persoonaa, joiden aatteet kohtasivat kuitenkin erittäin läheisesti. Tunnetuimpia ryhmiä ja henkilöitä ovat esimerkiksi The Diggers -katuteatteri- ja anarkistiryhmä, sekä paikalliset suosioon nousseet psykedeelisen rockin pioneerit kuten esimerkiksi Jefferson Airplane ja Grateful Dead. Haight-Ashburystä puhuttaessa ei voi myöskään olla mainitsematta pahamaineista Charles Mansonia, joka viihtyi alueella asustaen hippiskenen kulta-aikana.
Vuoden 1967 Rakkauden kesä oli musiikin nousuaikaa ja edellä mainitut paikalliset yhtyeet ottivat runsaasti tuulta alleen tänä kesänä. Rakkauden kesä toi mukanaan myös muita tunnettuja taiteilijasieluja alueelle, kuten vaikkapa Janis Joplinin, joka toimi paikallisen Big Brother and the Holding Companyn vokalistina. Rakkauden kesä kokosi yli 100 000 ”kukkaislasta” yhteen viettämään elämänsä kesää Haight-Ashburyyn ja Golden Gate Parkiin.
Hippikulttuurin hurmion tasaannuttua alueelle eksyi muitakin asukkaita ja alue toimi myös pitkään komediakeskuksena 1980 -luvulla. Täältä pomppasivat myös esimerkiksi Robin Williams ja Whoopi Goldberg uransa nousukiitoon.
Haight-Ashburyn hippikulttuuri on jäänyt pysyvästi elämään alueelle vielä tähänkin päivään saakka ja useiden artistien musiikki on suurelta osaltaan myös pitänyt siitä huolen lyriikoissaan. Haight-Ashbury on nykyään täynnä ihania ja persoonallisia pieniä putiikkeja ja kirpputorimyymälöitä, sekä vanhoja levykauppoja ja kahvila-ravintoloita. Värikkäät seinämaalaukset ja kauppojen edustat sekä vapaamieliset ja iloiset ihmiset kohtaavat toisensa täällä edelleen, vaikka vuoden -67 hippiryntäys onkin jo ohi.
Parhaat (ja edullisimmat) vaatelöydöt sekä herkullisimmat ruoka-ostokset tein San Franciscon matkallani juuri Haight Streetiltä. Ihmiskohtaamiset ja putiikkien mukavat myyjät jäivät erityisesti mieleeni ja täällä persoonallisuus on sallittua ja tärkeää. Jatkan matkaani iloisena ja seesteisenä kohti uusia seikkailuja, jotka odottavat jo seuraavan nurkan takana.
<3: Tiina Johanna
Seuraa / Follow:
IG: @tiinajohannaaa
FB: Kookospalmun alla
Blogit.fi: Kookospalmun alla
10 Comments
Mirka Hannele / Reason for Season
Otsikon perusteella ei kyllä ollut hajuakaan, missä päin maailmaa nyt ollaan :D. Mutta onpas viehättävän näköistä, mielelläni lähtisin tutkimaan tätä aluetta kuten toki kaupunkia muutenkin. Väreistä tulee vaan niin hyvä fiilis, auringosta puhumattakaan :P.
Tiina Johanna
Heh, aina ei otsikkoon pysty mahduttamaan kaikkea. 😀 Onneksi maailmankolkka selviää heti tekstistä. 🙂 Suosittelen kyllä ehdottomasti lähtemään tutkimaan San Franciscoa, jokainen asuinalue kun on oma mielenkiintoinen maailmansa ja koko kaupungilla on paljon kiinnostavaa historiaa. Luontokin todella upeaa! Väreistä tulee toden totta aina hyvä mieli. 🙂
Tiina
Sofia / Project Forever
Minä tykästyin myös Haight-Ashburyyn vieraillessani San Franciscossa syksyn maailmanympärimatkalla. Aika rajun näköistä porukkaa siellä tuli vastaan, ja alueella norkoili paljon kodittoman näköisiä nuoria, mutta juuri nuo putiikit ja ravintolat tekivät tunnelmasta kuitenkin pääosin mukavan! 🙂
Tiina Johanna
Ai että, maailmanympärimatkalle kun itsekin pääsisi vielä. Oli varmasti hieno kokemus koko matka! 🙂 Onneksi kodittomat ovat aika harmittomia Haightissa, niitä on paljon San Franciscossa ja koko Yhdysvalloissa ylipäänsä. Itse en kavahtanut sen kummemmin ketään, olen kai niin tottunut kaikenlaiseen vastaantulijaan asuttuani aina erilaisissa hippipunkkarilähiöissä niin Suomessa kuin ulkomailla. Toki terve varovaisuus on aina hyvästä, missä tahansa paikassa ja tilanteessa. Ihana alue silti ja hauska oli bongailla näitä eri vaikuttajien vanhoja asuintalojakin. 🙂
Tiina
INDIVUE
Mukava helppolukuinen postaus. Olisi kyllä mukavaa, jo ihan nostalgisista syistä, lähteä kuvausreissulle San Franciscoon ja verrata keskenään toista tuttua hippimekkaa Goan Anjunaa sekä San Franciscoa. Hippeys on suuri voimavara, kun sen toteuttaa terveellisesti.
Tiina Johanna
Kiitoksia. Ehdottomasti kannatan tuota ideaa, kuulostaa mielenkiintoiselta ja hauskalta reissuajatukselta. Olet ihan oikeassa, hippeys on suuri voimavara, kun sen toteuttaa terveellisesti. Hyvin sanottu! 🙂
Tiina
Sonja | FIFTYFIFTY
Ihan mielenkiintoinen historiikki Haight-Ashburysta! Mielelläni olisi kyllä lukenut lisää siitä, mitä kaikkea ja missä kaikkialla itse kävit siellä. 🙂 Meillä hippimesta jäi odottamaan seuraavaa SF-vierailua, kolmessa päivässä ei ihan kaikkea kiinnostavaa ehtinyt nähdä.
Tiina Johanna
Tykkään aina kirjoittaa eri alueiden historiaa mukaan, koska se on se mikä tekee monesta paikasta näkemisen arvoisen. Sen kummemmin en lähtenyt enempää erittelemään käymiäni paikkoja, kun kolusin hyvin pitkälti koko alueen. 🙂 Kaikissa ravintoloissa en ehtinyt tietenkään käydä ja harvemmin kirjoitan ravintoloista, joten ne esimerkiksi päätin jättää pois. Ehkä ensi kerralla taas lisää ja enemmän omiin tekemisiin keskittyen, nyt kun historiikit on jo kirjoitettu. Heh. 🙂 Meilläkin oli yhdeksän päivää aikaa kierrellä kaupunkia ja siltikin jäi paljon nähtävää odottamaan ensi kertaa. Onneksi San Francisco on paikka, mihin haluaa palata ihan muutenkin vain, ei pelkästään nähtävyyksien tms. vuoksi!
Tiina
Henna / Kulkutautiset
Tässähän ryhtyy ihan kaipailemaan aikakonetta 🙂 Olisi aikamoista nähdä tuon paikan meininki 60-luvulla! Alue jäi meiltä tutkimatta, kun muutama vuosi sitten kävimme San Franciscossa. Kaksi kokonaista päivää on kovin lyhyt aika tuolle kaupungille, ensi kerralla pidempään!
Tiina Johanna
Samaa mietin itsekin paikan päällä 🙂 Aikakone kun olisikin. Kaksi päivää on tosi lyhyt aika, toivottavasti pääset vielä joskus uudelleen käymään ja hieman pidemmäksi aikaa. Me olimme yli viikon ja siltikin jäi paljon näkemättä! Tekemistä riittää ja San Francisco on niin mielenkiintoinen kaupunki kaikin puolin.
Tiina