Kuusamo,  Suomi

Huskysafari – Sinisilmäiset huskyt hurmasivat Kuusamossa


Kuusamo ihastutti luonnollaan monellakin tapaa aina suurista koskemattomista lumihangista seudun kauniisiin kansallispuistomaisemiin. Kuten jo viime artikkelissa totesin, on Kuusamon viehätys erityisesti sen luontonähtävyyksissä ja aktiviteeteissa ja näistä yksi onkin mahdollisuus lähteä tutustumaan huskytarhaan ja hypätä koiravaljakon kyytiin ikimuistoiselle ja pörröiselle valjakkoajelulle!


Rukan nappisilmäiset huskyt

Rakastan huskyjä ja huskyt ovat mielestäni yksiä kauneimmista koirista, mitä tiedän. Olimme spontaanisti liikenteessä ja ajellessamme Rukatunturin lähettyvillä mietimme, että olisi mukava käydä tutustumassa johonkin huskytilaan, jos vain kivan paikan löytäisimme. Siinä sitten pikaisesti netistä selailin lähiseudun tarjontaa ja lueskelin nopeasti kokemuksia eri paikoista ja päädyimme lopulta Lähdetään taas -matkablogin artikkelin pohjalta tutustumaan Erä-Susi Huskies -nimiselle huskytilalle.

Erä-Susi Huskies sijaitsee Rukalla, osoitteessa Rukajärventie 30. Se on pääosin huskytila, mutta paikalla on myös muita eläimiä, kuten hevosia, laamoja ja poroja, sekä pieni viihtyisä matkamuistomyymälä. Koiria tilalla on yhteensä peräti 150 ja ammattitaitoiset oppaat tuntevat jokaisen koiran niin luonteelta kuin nimeltä hyvin.


Rakastava ja asiantunteva huskysafari jokaiseen makuun vuodenajasta riippumatta

Erä-Susi tarjoaa kesät talvet erilaisia ja eri pituisia huskysafareita, jotka sopivat koko perheelle iästä riippumatta ja huskysafarille voi osallistua yksin, kaksin ja porukalla. Perinteisin tyyli on, että yksi istuu valjakon kyydissä ja pari ohjaa ja puolessa välissä vaihdetaan rooleja. Minä olin meidän seurueesta ainoa halukas valjakkoajelija, joten sain paikan päältä itselleni kuskiksi pätevän ja todella mukavan oppaan, Saukon, ja sain itse nautiskella koiravaljakon hauskasta kyydistä.

Vuorovaikutus koirien kanssa on tärkeää ja jokainen Erä-Suden oppaista osaa lukea koiria ja niiden luonteita taitavasti. Tämä taito on tärkeää koiravaljakoita muodostaessa ja ohjatessa, sekä eläinten jokapäiväisessä hoitamisessa. Jokainen koira on erilainen luonteeltaan ja jokaisella on omat vahvuutensa, heikkoutensa ja klikkinsä. Osa koirista tykkää juoksennella paljon ja usein, kun taas osa tykkää ottaa rennommin ja juosta valjakossa vain joskus. Koirien keskinäinen kemia on myös valjakossa tärkeä huomioonotettava seikka, luonnollisesti.

Hollannista kotoisin oleva oppaani Saukko oli hauska, rento, ammattitaitoinen ja mukava opas ja hän kannusti koiria koko matkan ja kertoi myös, millä periaatteella koirat valjakkoon valitaan ja sijoitetaan. Omassa valjakossani energiset juoksijat oli etummaisina ja vahvimmat yksilöt lähimpänä minua. Hyvä kemia koirien välillä välittyi ihanasti koko ajelun ajan ja koirien menoa olisi voinut ihastella niin paljon kauemminkin. Ensi kerralla sitten lisää!


Kiinnostaako koirakummitoiminta?

Tarha-alue on laaja ja eläimistä huolehditaan rakkaudella. Koirat ovat ystävällisiä ja aktiivisia ja rakastavat huomiota ja rapsutuksia, joten vaikka mekkala voi olla tarhalla välillä kova, ei kannata sitä säikähtää. Viime vuosi on tuonut mukanaan haastavia aikoja myös huskytarhoille ja eläimistä huolehtiminen on kaiken ydin. Tämän vuoksi useat huskytarhat tarjoavat mahdollisuuden kummikoiratoimintaan, jonka avulla voimme auttaa tarhoja ja koiria näiden haastavien aikojen yli. Erä-Susi tarjoaa myös mahdollisuuden kummikoiratoimintaan ja oman suloisen kirkassilmäisen kummikoiran voi valita heidän nettisivujen kautta haluamallaan summalla. Summa käytetään koko tarhan hoitamiseen ja kehittämiseen.

Erä-Susi Huskies Oy on perustettu vuonna 1998, mutta koki omistajavaihdoksen vuonna 2017, kun pitkän eläinkokemuksen omaavat vantaalaiset eläinrakkaat Mervi Rantamäki ja Jukka Keinänen ostivat tarhan. Heidän tavoitteena onkin kehittää huskytilan toimintaa entisestään ja panostaa eläinten hyvinvoinnin edistämiseen täysin sydämin. Erä-Susi Huskies on myös saanut Tripadvisorin Travelers’ Choice -palkinnon vuonna 2020.


Ikimuistoinen elämys

Vierailu huskytarhalla oli ihanan piristävä kokemus ja koirat ovat todella hurmaavia räikeine silmineen ja rakastettavine luonteineen. Seuraavaksi suunnitelmissa olisikin lähteä mukaan kummikoiratoimintaan ja tukea tarhaa sitä kautta, seuraavaa huskytilavierailua odotellessa.

Valjakkoajelullani kävi myös ilmi, että valjakko-oppaani Saukko on hyvä ystävä meidän majapaikkamme Ajakan omistajan Miian kanssa ja Ajakan omasta pikku myymälästä ostamani poronsarvikorvakorut ovat Saukon käsityötä. Tämä oli siis täysi yllätys Erä-Suteen mennessämme, mutta selvästi tarkoitettu sattuma. Kiitoksia Saukko hauskasta ajelusta, sekä korvakoruista! Isoin kiitos myös ihanille koiruuksille tästä päivästä. <3

*Tiesitkö, että porot tiputtavat aika ajoin luonnostaan sarvensa ja kasvattavat tilalle uudet? Tippuneista sarvista on suosittua valmistaa esimerkiksi koruja, sisustuselementtejä ja monenlaisia käsitöitä.


Oletko sinä ollut koiravaljakkoajelulla? Kiinnostaako kummikoiratoiminta? Jaa kokemuksesi kommenttikenttään! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

10 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  En ole ollut, mutta voisi olla hauska kokemus. Kurjaan aikaan tuo omistajuus vaihtui, kun varmaan on lainaakin iso määrä. Kiva, että niin moni bloggaaja on näissä käynyt ja osaltaan vähän auttanut tilannetta omalla käynnillään ja myös jakanut jutun sitten blogissa.

  • Tiina Johanna

   Oli kyllä kieltämättä hauska kokemus! Suosittelen, jos joskus mahdollisuus eteen tulee. Safareita tehdään valjakolla myös erilaisiin upeisiin luontomaisemiin ja ajeluja on eri mittaisia, joten siitä voi saada ihan kokonaisen upean koko päivän luontoelämyksen samalla. 🙂

 • Taina

  Vaikuttaa huikealta kokemukselta! Itseäni huskyt kiehtovat todella paljon, mutta lapsuuden jälkeen en ole niiden kyytiin päässyt.

 • Anna | Muuttolintu.com

  Samaa mieltä, huskyt kuuluu ehdottomasti kauneimpiin koirarotuihin. Huskysafari on vielä kokematta mutta toivon mukaan jollain tulevalla Suomen matkalla päästäisiin se kokemaan. Kuusamo kiinnostaa muutenkin!

  • Tiina Johanna

   Kuusamo oli kyllä mukava kokemus kokonaisuudessaan ja tamperelaiseen räntätalveen tottuneena oli ihana käydä ihastelemassa paksuja lumihankia. 🙂 Sellaisia kun ei enää täällä alempana Suomea näe, ei ainakaan siinä mittakaavassa. :/ Huskyt on best! <3

 • Teija / Lähdetään taas

  Hei tosi kiva, että löysit blogini perusteella tuonne huskysafarille! Minullekin tuli tuolla tunne, että täällä pidetään koirista hyvää huolta. Huskyt on kyllä ihania. Meillä on edelleen kummikoiran valokuva seinällä muistuttamassa tytärtä vierailustamme tuolla 🙂

  • Tiina Johanna

   Ehdottomasti! Oli kiva lukea myös erilaisesta valjakkoajelusta talviajan ulkopuolella ja saada vähän tuntuvampaa arvostelua kokemuksineen paikasta ennen sinne menoa, kiitos siis vinkistä! 🙂 Muistelin, että Tinja oli teidän kummikoiranne, siellä se kovasti touhusi pentuaitauksessa lumipallojen kanssa samalla, kun kämppiksensä Anna ulvoi Tinjan perään tarhalla. Suloisia kaveruksia! <3

 • Eveliina / Reissukuume

  Täällä toinen huskyfani! Lueskelin juuri muutama viikko taaksepäin lapsuuden päiväkirjojani, ja silloin suurin haave oli ostaa 10 malamuuttia ja 5 huskya 😀 Vielä ollaan kaukana tavoitteesta, sillä en ole kumpaakaan rotua omistanut yhden yhtä kapoaletta.

  Ihana lukea, että koirista pidetään noin hyvää huolta! Itse en varmastikaan muistaisi 150 koiran nimeä ulkoa… 😀 t. Dementikko

  • Tiina Johanna

   Ihanaa! Huskyt ja malamuutit on täälläkin tosiaan aina olleet ne lempparit ja jos voisin, niin hankkisin niitä niin monta. Voitaisiin sitten perustaa vaikka yhdessä huskyblogi! Heh. Ihan parhaimpia rotuja kyllä, niin kauniita. <3 🙂 Itsellä tekee vaikeaa muistaa edes oman valjakon koirien nimiä, saati että pitäisi tuo 150 muistaa, mutta toisaalta joudun välillä soittamaan äidilleni tarkistaakseni minkä ikäinen olen, joten toinen dementikko täällä siis. 😀

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *