Latvia,  Riika,  Yhteistyö

Riika – Latvian eloisa pääkaupunki on viihtyisä kesäkohde


Kaupallinen yhteistyö: Ikaalisten Matkatoimisto

Pääsimme matkaamaan mielenkiintoiseen ja kauniiseen Riikaan heti elokuun alusta, kun ilmat olivat mitä parhaimmat ja aurinko lämmitti mukavasti koko matkan ajan. Tämä ihastuttava kaupunki on Latvian pääkaupunki ja Riika tunnetaan myös Baltian Pariisina. Odotimme matkaa kovasti, sillä nykytilanteen vuoksi ei voi enää pitää mitään itsestäänselvyytenä ja tämä on samalla myös hyvä oppi, sillä vaikka aina olen arvostanut omia matkojani paljon, niin nyt varmasti vielä enemmän.

Halusin matkalta rentoutumista, kaunista arkkitehtuuria ja vanhan kaupungin tunnelmaa, uusia kivoja kahviloita ja ravintoloita sekä herkullista vegaaniruokaa. Yhdessä halusimme myös helppoutta reissuun, toisin sanoen halusimme ehdottomasti hyödyntää mahdollisuuden suoriin laivamatkoihin Helsingistä Riikaan emmekä halunneet bussimatkata Viron kautta, vaikka sekään ei toki poissuljettu vaihtoehto ollut tarpeen vaatiessa. Päiväristeilyjähän on ollut pitkin kesää runsaasti tarjolla suoraan Riikaan, mutta useamman päivän maissaolomahdollisuuksia hyvällä ja kohtuullisella hinnalla taas oli hieman hankalampi löytää. Lopulta oma juuri sopiva matkapaketti löytyi Ikaalisten Matkatoimiston kautta, joka mahdollisti viihtyisät laivamatkat suoraan Riian satamaan Helsingistä sekä kahden yön hotelliloman vanhan kaupungin keskiössä.


Kotimainen ja luotettava matkatoimisto nappi valinta

Ikaalisten Matkatoimisto on kotimainen vuonna 1991 perustettu perheyritys ja matkatoimisto, joka tarjoaa luotettavia matkailupalveluja ystävällisellä ja ihmisläheisellä otteella, sekä erinomaisella hinta-laatusuhteella, joka sopii myös budjettimatkaajille yhtään silti hyvästä tarjonnasta tinkimättä. Matkatarjonta ylettyy aina monipuolisista Baltian risteily- ja hotellimatkoista Keski-Euroopan parhaimpiin kaupunkikohteisiin, kuten Pariisi, Wien ja Budapest. Ikaalisten Matkatoimisto ei peri toimisto- eikä varausmaksuja matkoistaan ja suosii erittäin joustavaa peruutusmahdollisuutta aina jopa vain 24 tuntia ennen matkalle lähtöä saakka.

Itse suosin reissatessa usein vain omatoimimatkailua, sillä tykkään järjestellä matkojani itse alusta loppuun, mutta joskus se paras vaihtoehto saattaa löytyä matkatoimiston kautta ja silloin en epäröi siihen tarttua. Onnistuneen risteily+hotellimatkan lisäksi järjestyi Ikaalisten Matkatoimiston kautta myös esimerkiksi suosittu ja erittäin ihana Riian kanavaristeily ja tarjolla on myös monia muita lisäaktiviteetteja, joilla tuunata omaa reissua haluamallaan tavalla. Helppoa kuin mikä!


SILJA SERENADEN KYYDISSÄ PERILLE ASTI

Laivamatkat Latviaan ja takaisin hoituivat Silja Serenaden viihtyisän laivan kyydissä. Kyyti oli tasaista, eikä matkapahoinvointilääkkeille tullut tarvetta. Pidin kovasti Serenaden promenadekadusta, jonka varrelta löytyi kätevästi kaikki putiikit, tax free sekä hyviä ravintoloita. Ravintolatarjonta laivalla on aina kallista, mutta pikaruokatyyppinen Fast Lane tarjosi myös hieman edullisempia vaihtoehtoja syötäväksi. Enimmäkseen nautiskelimme auringosta laivan kannella, mutta pitihän sitä tietysti käydä katsastamassa laivan viihdetarjonta keulabaarin tanssishown merkeissä.

Koronatoimenpiteet näkyi laivalla useiden käsidesipisteiden sekä tehostetun siivouksen muodossa ja turvavälien noudattaminenhan on jokaisen omalla vastuulla, kuten muutoinkin. Maskeja näkyi vain harvalla, sillä virallista maskisuositusta ei vielä tässä kohtaa oltu annettu ihmisille (en tiedä olisiko vaikutusta siltikään). Itse pidimme äärimmäisen hyvin huolta omasta käsihygieniasta sekä reiluista turvaväleistä ja vaikka laivalla oli paljon ihmisiä, niin jokaiselle oli myös hyvin omaa tilaa. Maihinnousua oli porrastettu ja ihmisten poistumista laivasta kontrolloitiin niin, ettei suuria ruuhkamassoja pääse syntymään. Tämä oli positiivinen yllätys, sillä olen aina inhonnut muutoinkin sitä, kuinka ihmiset ryntäävät jonottamaan ulos laivasta kuin kiireinen karjalauma. Toivottavasti tämä poistumisen kontrollointi jäisi pysyväksi toimenpiteeksi.


RIIKA – KUIN KAUNIS BALTIAN PARIISI

Saavuimme Riikaan aamupäivän auringon porottaessa täysillä taivaalta. Riian satama sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä vanhasta kaupunginosasta ja kävelymatka onkin parhaimmillaan, kun kulkee Väinäjoen (Daugava) rantaa pitkin maisemista nautiskellen. Emme laivalla syöneet aamiaista aamukahveja lukuunottamatta, joten pysähdyimme penkille haukkaamaan omia aamupalaeväitä ja ihastelemaan jokinäkymiä.

Hotellimme Radi Un Draugi sijaitsi keskellä vanhaakaupunkia, juuri meille täydellisellä sijainnilla. Hotelli oli puitteiltaan hyvä ja toimiva ja monipuolisen aamiaisen tilausmahdollisuus huoneeseen kruunasi lomatunnelman.

Riika on eloisa ja mukava kaupunki, joka on helppo ottaa haltuun jo parin päivän lomallakin. Kaunista arkkitehtuuria löytyy erityisesti vanhasta kaupungista, mutta myös modernin keskustan puolelta ja ravintolatarjonta on todella monipuolinen ja laaja. Kaupunki on kompaktin kokoinen ja kulkeminen onnistuu jalkaisin suuntaan ja toiseen, mutta aina voi ottaa allensa myös vaikka sähköpotkulaudan. Riian edullinen hintataso mahdollistaa ravintoloissa herkuttelun useampaan otteeseen myös meille budjettimatkailijoille.

Mukulakivikadut, pienet sivukujat täynnä uusia yllätyksiä ja suloiset puodit ravintoloiden terassien kukkaloiston keskellä ihastuttivat ikihyviksi. Oli ihana päästä kokemaan tätä tutkiskelun ja matkailun tuomaa tunnetta ja nautiskella vain päämäärättömästi kuljeskelusta ympäri Riian keskustaa ja vanhaakaupunkia. Modernin keskustan ja vanhankaupungin välissä sijaitseva puisto on myös kauniin vehreä paikka vaikkapa kesäiselle piknikille ja tauolle kaupunkiin tutustumisen lomassa.


RIIKA JA NÄHTÄVYYDET

Riiassa on myös upeita nähtävyyksiä, vaikka omasta mielestäni parasta onkin yksinkertaisesti vanhojen jugend-talojen ihastelu. Riika on kärsinyt kaksi maailmansotaa, mutta rakennuksia on entisöity ahkerasti. Varmasti tunnetuin nähtävyys onkin 1300-luvulta peräisin oleva Mustapäiden talo, jota pääsee ihastelemaan Raatihuoneentorilla, historiallisen vanhankaupungin keskellä. Kauniin ja yksityiskohtaisen Mustapäiden talon vieressä sijaitsee myös tylsähkön näköinen mustanvärinen rakennus, joka on nimeltään Miehitysmuseo. Mikäli komeat näköalat kiinnostavat, kannattaa suunnata torin laidalla sijatsevaan suosittuun Pietarinkirkkoon, tai tarkemmin sen torniin, josta pääsee ihailemaan jopa 72 metrin korkeudesta koko Riian upeutta.

Riian vanhakaupunki on kuulunut Unescon maailmanperintökohdeluetteloon vuodesta 1997 alkaen ja vanhankaupungin arkkitehtuuri onkin todella viehättävää ja kiinnostavaa katseltavaa. Suuri osa historiallisen kaupungin jugend-taloista on rakennettu 1800- ja 1900 -luvun vaihteessa ja parhaiten näitä pääsee ihastelemaan vain kävelemällä ympäri vanhaakaupunkia ja sen mukulakivikatuja. Kiinnostuneet voivat suunnata myös Arkkitehtuurimuseoon, joka sijaitsee Kolmen Veljeksen taloilla. Kolmen Veljeksen talot ovat myös suosittu nähtävyys, sillä ne ovat Riian vanhimmat jugend-tyyliä edustavat kivitalot. Näiden ympäriltä löytyy myös mielenkiintoisia paikallisten suosimia kahviloita pientä istuskelua varten.

Vanhankaupungin laitamilla komeilee korkea Vapaudenpatsas, joka pystytettiin vuonna 1935 Latvian itsenäisyyden kunniaksi. Patsas oli myös keskeisessä asemassa maan ollessa Neuvostoliiton vallan alla 1800-luvulla ja jälleen Latvian itsenäistyessä 1991.

Mikäli haluaa kiinnostavia matkamuistoja tai vaikkapa tuoreita ruokatarvikkeita, kannattaa piipahtaa Keskustorilla. Tämä koostuu vanhoista ilmalaivahangaareista ja on jo itsessään todellinen näky ja kokemus. Jos siis aikaa riittää, kannattaa poiketa myös täällä, vaikkei mitään ostaisikaan!

Mustapäiden talo
Raatihuoneentori
Kolmen veljeksen talot
“Talo, joka on rakennettu vuonna 1903”
“Kummitus” -patsas
Vapaudenpatsas (ja minä)


RIIAN KESÄINEN KANAALIRISTEILY

Yksi ehdottomista parhauksista Riian matkallamme oli kanaaliristeily Riian kanaaleissa ja Väinäjoella. Kanaaliristeily kestää vain hieman alle tunnin, eikä siis tee suurta lovea matka-ohjelmaan. Tämä on myös oivallinen tapa hengähtää kaupunkikiertelyn lomassa ja nautiskella luonnosta ja veden läheisyydestä sekä Riian maisemista risteilyn kiertäessä ympäri vanhankaupungin. Kanaalien lisäksi risteily kiertää myös Väinäjoelle ja tarjoaa hyvät mahdollisuudet Riian kaupungin katseluun myös keskusta-alueen ulkopuolella. Veneen kippari oli hauska paikallinen herra, joka osasi kertoa reitin varrelle osuvista rakennuksista ja nähtävyyksistä aina jotakin mielenkiintoista ja vaikka suuri osa näistä onkin jo unohtunut mielestä, niin hauskaa ainakin oli. Tämä oli todellakin ihana kesäinen veneretki enkä voi kuin suositella, jos vielä kaupunkiin olet suuntaamassa!


PERINTEIKKÄÄT KAHVILAT JA IDYLLISET RAVINTOLAT

Riika on täynnä hyvää ravintolakulttuuria, mutta suosittelen ottamaan etukäteen selvää omista suosikkipaikoista saadakseen juuri sitä mitä haluaakin. Tarjonta kun on sen verran laaja ja vanhassa kaupunginosassa hinnat saattavat myös hieman nousta turistisuuden vuoksi. Leivonnaiset ovat suuria, herkullisia ja suosittuja Riiassa ja näitä kannattaa ehdottomasti käydä nauttimassa jossakin hyväksi valitsemassaan kahvilassa.

Ensi postauksessa tulen listaamaan kaikki omat lemppariravintolat ja suosikkikahvilat Riian matkaltamme, joista jokainen palvelee myös erinomaisesti erityisruokavalioita sekä meitä vegaaneja! Pysy siis kuulolla tulevia kahvilavinkkejä varten. 🙂


ONKO RIIKA TÄNÄ VUONNA SINUN MATKAKOHDELISTALLASI TAI OLETKO KENTIES JO KÄYNYT TUTUSTUMASSA RIIAN VIIHTYISÄÄN TUNNELMAAN? JAA KOKEMUKSESI KOMMENTTIKENTTÄÄN!

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

16 Comments

 • Jenni / Unelmatrippi

  Riika on ihana paikka. Olen käynyt pari kertaa ja mieluusti menisin taas uudestaan. Erityisesti tykkään siellä vanhasta kaupungista, jugendista ja ihanista ravintoloista, joissa on loistava hinta-laatusuhde. Riika on myös helppo kohde, kun sinne pääsee Suomesta aika näppärästi.

 • Taina

  Ollaan oltu Riiassa aika samoihin aikoihin, itse kävin juuri siinä heinä-elokuun vaihteessa siellä ja myöskin Silja Serenadella matkasin 🙂 Ei ollut eka kerta itselle Riiassa, joten tällä kertaa keskityin enemmän joen toisella puolella oleviin alueisiin. Tutustumisen arvoisia nekin ehdottomasti 🙂

  • Tiina Johanna

   No kyllä, aika lailla samoihin aikoihin olemme olleet! 🙂 Ehdottomasti mentävä joskus uudelleen ja ottaa sitten haltuun myös lisää kaupunkia vanhankaupungin ulkopuoleltakin.

 • Reeta / Tarinoita valoisista maisemista

  Riika oli ihana elokuussa 2016 ja näyttää olevan sitä edelleen. Arkkitehtuuri, kahvilat ja puistot jäivät parhaiten mieleen. Myös kansallinen taidemuseo oli upea!

  • Tiina Johanna

   Oli todellakin ihana! 🙂 Tuo taidemuseo jäi meillä käymättä ja niin kaikki muutkin museot sisältä. Ensi kerralla sitten, nyt keskityimme kaupunkikiertelyyn, sillä emme museoissa kauheasti viihdy. Riippuu toki museosta! 🙂 Riika on todella kaunis paikka monin tavoin!

 • Katja / Lähtöselvitetty

  Riika on kyllä kiva paikka. Mä tykkäsin erityisesti Mihail Eisensteinin suunnittelemista taloista ja koko jugend-ympäristöstä siellä. Me käytiin Riiassa muutama vuosi sitten, ja silloin kaupunki oli brittiläisten polttariseurueiden kansoittama. Nyt heitä ei taida katukuvassa näkyä – eli jotain hyvää koronassakin.

  • Tiina Johanna

   Jugend talot ovat kyllä ehdottomasti upeita Riiassa. Kaunis kaupunki muutenkin. 🙂 Nyt ei brittituristeja näkynyt katukuvassa, aika rauhallista oli. Muutamissa suosituimmissa turistien kansoittamissa ravintoloissa näkyi terassit olevan täynnä bilettäjiä ja isompiakin seurueita, mutta en tiedä olivatko mistä tulleet. 🙂

 • Periaatteen Nainen

  “Olosuhteiden pakosta” (kun ei kotoisaan Espanjaan asti päässyt) vietin Riiassa yhdeksän päivää tänä kesänä! Kivaa oli, siinä ehti kyllä nähdä aika lailla kaiken näkemisen arvoisen – itse pidin Art Nouveau-alueesta ja siitä ns. uudesta puolesta eniten 🙂

  • Tiina Johanna

   Vautsi, yhdeksässä päivässä ehtiikin jo hyvin nähdä kaikkea ja tutustua paikkoihin paremmin. 🙂 Tuntuu todellakin, että tämä pari päivää oli vain pintaraapaisu Riikaan, sen verran viihtyisä se oli! Ehkä ensi vuonna uudelleen. Kaunis paikka on!

 • Juha Haapaniemi

  Hei! Olemme käyneet kerran päiväseltään Riiassa. Nyt kun oli hyvät kuvat ja houkutteleva kertomus, täytyy yrittää koronan jälkeen uudestaa. Mielenkiintoiselta vaikutti myös tuo suora laivamatka, me kun yleensä ajamme omalla autolla joko Tallinnan tai Trevemünden kautta etelämmäksi.
  Juha

  • Tiina Johanna

   Kiitos kommentista! 🙂 Ikaalisten Matkatoimiston kautta saa helposti hyviä ja erilaisia matkavaihtoehtoja Riikaan suorilla laivareiteillä, sekä myös autopaketteja, lentomatkoja ja Viron kautta kulkevia matkoja. Näiden ympärille on helppo itse räätälöidä omia juttuja matkalle. Tämä vaihtoehto tuli jopa halvemmaksi kuin se, että olisi omatoimimatkan tyyliin varannut kaiken itse erikseen ja eri paikoista. Voin siis suositella! 🙂

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Joka kesä tuolla on käytävä. Nyt vietin heinäkuussa kolme päivää Riiassa. Mulla oli oma auto mukana, joten liikkuminen vähän laajemminkin oli helpompaa. Tosin kyllä siinä ihan keskustassakin ja vanhassa kaupungissa riittää näkemistä! Oikein mukava kaupunki.

  • Tiina Johanna

   Ihanaa, että viihdyt Riiassa noin paljon! Se oli todellakin viihtyisä kokemus ja mekin ehdottomasti aiomme lähteä tutustumaan Latviaan ja Riikaan uudelleenkin. Näkemistä riittää, kiva kaupunki! 🙂

 • Outi / Maa Quzuu - matkablogi

  Riika on kyllä hieno kaupunki vaikka jostain syystä se on jättänyt parin vierailun jälkeen hiukan kylmäksi. Riiastahan pääsee myös helposti esim junalla Jurmalaan, josta tykkäsin jopa enemmän. Toki ovat kaksi ihan erilaista kaupunkia, mutta silti. Olen jopa kuullut, että tänä kesänä jotkut ovat tuon päiväristeilyn puitteissa lähteneet taksilla tai junalla tutustumaan Jurmalaan. Ei huono idea sekään.

  • Tiina Johanna

   Jurmala onkin vielä meillä käymättä, ehkä ensi reissuun täytyy sekin yhdistää! 🙂 Olen myös kuullut samaa, että se on hieno paikka ja helposti saavutettavissa Riiasta eri menopelein.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *