Alcatrazin vankilasaaren monet kasvot – karua vai kaunista?
Yksi Pohjois-Kalifornian matkamme kohokohdista oli ehdottomasti vierailu Alcatrazin pahamaineiselle vankilasaarelle, joka on nykyisin myös Unescon suojelukohde ja tunnettu kansallispuisto.
Alcatraz on saanut nimensä saaren löytäneen espanjalaisen tutkimusmatkailija Juan de Ayalan toimesta, kun hän vuonna 1775 saaren löydettyään antoi sille nimen La Isla de los Alcatraces. 1850-luvulla saari alkoi toimia linnoituksena ja varuskuntana San Franciscon kasvavan kaupungin suojelemiseksi Kalifornian suuren kultaryntäyksen aikaan. Saarelle rakennettiin myös länsirannikon ensimmäinen majakka.
Alcatraz toimi sotilasvankilana aina 1930 -luvulle saakka, jolloin vuonna 1934 siitä muodostui liittovaltion vankila. Alcatraz keräsi mainetta erittäin pahamaineisena ja pakoyrityksille mahdottomana vankilasaarena, jonne toimitettiin Yhdysvaltain vaarallisimmat vangit. Tunnetuimpia vankeja olivat Al Capone, George ”Machine Gun” Kelly, Robert ”Birdman” Stroud, sekä useat muut gangsterit.
Pakoyrityksiä tämä rikkumaton valtion instituutio sai kokea kuitenkin maineestaan huolimatta useampiakin. Vankilan karut olot ja edessä tieto siitä, että tulet viettämään loppuelämäsi Alcatrazin kiviseinien sisällä ajoi monet miehet epätoivoon. Vangit yksi toisensa jälkeen yrittivät erilaisin toimin paeta saarelta hyytävän lahden yli, mutta kerta toisensa jälkeen he jäivät joko kiinni tai kuolivat pakoa yrittäessään. Muutamaa vankia ei koskaan löydetty ja heidän epäillään hukkuneen, mutta kuka tietää?
Pakoyrityksiä saarelta oli kokonaisuudessaan 14, mutta tunnetuimpia oli varmasti Alcatrazin taisteluksi nimetty vankilakaappaus, kun viisi vankia onnistuivat ottamaan haltuunsa osan vankilaa sekä useita aseita. Rytäkässä saivat surmansa kaksi vartijaa ja kolme vankia ja pakoyritys epäonnistui lahjakkaasti johtaen kohtalokkaisiin rangaistustoimiin.
Alcatraz sulki ovensa 29 vuoden jälkeen vuonna 1963. Sittemmin saaren valtasivat intiaanit vaatien valtiolta enemmän kunnioitusta väestöään kohtaan. Intiaanien miehitys päättyi 18 kuukauden jälkeen, mutta tänä aikana saaren rakennuksia ehdittiin vandalisoida ja tuhota ja saari vaati myös yhden kuolonuhrin lisää.
Vuonna 1972 saari julistettiin vihdoin suojelukohteeksi ja kulttuurihistorialliseksi muistomerkiksi. Seuraavana vuonna se avattiin yleisölle ja nykyisin saari toimii suosittuna turistinähtävyytenä. Saarelta löytyy matkamuistomyymälöitä ja se on vain pienen lauttamatkan päässä San Franciscon satamasta.
Alcatrazista voi olla montaa mieltä, mutta itselleni vierailu oli erittäin mielenkiintoinen ja jopa selkäpiitä karmiva. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ilmaista audio-kierrosta, jossa entiset vartijat ja vangit kertovat vankilan historiasta ja ohjaavat läpi vankilan eri paikkojen. Vankilarakennuksessa pääsee kiertämään todella laajasti sellialuetta ja tiloja, vaikka osa paikoista onkin yleisöltä suljettu.
Paikassa voi tuntea sitä historian havinaa ja jopa ahdistusta, erityisesti pimeässä eristyssellissä yksin seistessä. Kaiken tämän keskellä voi tuntea itsensä myös hyvin pieneksi historian edessä. Kiertelin vankilarakennuksen ja piha-alueen, ihastelin maisemia pienestä kämmenen kokoisesta ikkunaraosta, enkä voinut olla pohtimatta miltä kaikki tuntui silloin.
Vaikka kyseessä on suosittu turistikohde, niin päivästä voi silti saada erittäin paljon irti ja minua ei muut kävijät ainakaan haitanneet. Saari ja sen luonto vankilan ympärillä on myös erittäin kaunis ja maisemat lahden yli kohti San Franciscon kaupunkia ovat todella upeat. Myös veneretki lahden yli on jo itsessään hauska kokemus.
Oman säväyksen vierailuun toi myös tapaaminen entisen vangin, William Bakerin kanssa. Baker on kirjoittanut kirjan vankila-ajoistaan ja oli vierailumme aikaan matkamuistomyymälässä signeeraamassa teoksiaan. Olinhan pitkään kirjahyllyjen välissä pohtinut, minkä kirjan ostaisin ja tämä tilaisuus teki päätöksen suorastaan puolestani. Ostin kirjan, sain signeerauksen ja epätodellisen tuntuinen tilanne tallennettiin myös yhteiskuvan muodossa. Minä kakeltelin puheessani kuin pikkutyttö, Baker oli kiltin oloinen tavallinen ja hymyilevä vanha mies, jolla on takanaan värikäs historia.
Baker oli nuorena monen pahantekonsa vuoksi joutunut vankilakierteeseen ja pakoyrityksien vuoksi sittemmin myös Alcatraziin. Hän on itse haastatteluissaan kommentoinut jälkeenpäin olevansa hyvin otettu turistien kiinnostuksesta häntä kohtaan, koska on koko elämänsä ollut kaikkea muuta kuin haluttu. Tämä mies istui sattumalta viereeni myös lautalla, joka vei meidät takaisin San Franciscoon eikä hänestä huokunut mitään muuta kuin kujeilevaa lämminhenkisyyttä hänen jutellessa turisteille sekä nykyisille Alcatrazin työntekijöille.
Oletko sinä käynyt Alcatrazissa? Mitä pidit ja mitä ajatuksia se sinussa herätti? Oliko kokemuksen arvoinen vai veikö kenties muut turistit kaiken huomiosi?
Lue myös aiemmat artikkelit Castron seksuaalivähemmistöjen alueesta, Haight-Ashburyn historiallisesta hippikeskittymästä sekä Pier 39:n ihastuttavista merileijonista!
<3: Tiina Johanna
Seuraa matkassa mukana:
Instagram: @tiinajohannaaa
Facebook: Kookospalmun alla
Blogit.fi: Kookospalmun alla
Historialähde: Wikipedia, kuvat: Minä
10 Comments
Anmarien
Rakastan historiallisia kohteita, joten tämä on varmasti nähtävä mikäli jossain vaiheessa noille suunnille satun. Toisaalta ajatus vankilasta käyntikohteena vähän karmii, sillä ei varmasti ole mikään ”mukava” kohde. Hauska sattuma, että paikalla oli myös paikan entinen vanki. Mielenkiintoista miten julkkis voi tulla myös tuolla tavalla.
Tiina Johanna
Ehdottomasti voi kyllä suositella kohdetta. Mukava paikka ei todellakaan ole, jollakin tavalla karmiva ja epämukava pikemminkin. Mutta toisaalta, moni matkustaa myös Auschwitziin ja tuskin ainakaan mukavuuden vuoksi.. 🙂 Historiasta ja kyseisen paikan taustoista kiinnostuneille tämä on todella hyäv kohde ja vaikka vankila onkin kyseessä, niin olihan saarella muutakin toimintaa ja esimerkiksi vankienkin tekemä puutarhanhoito oli loistossaan. Saarella on siis myös kaunista nähtävää edelleen. Vangin tapaaminen oli mielenkiintoinen yllätys todella. Erikoinen sellainen. 🙂 -Tiina
Anni | Rajatapaukset
Kiinnostavaa nähdä vähän millaista tuolla olisi ollut. Vierailin itsekin San Franciscossa reilu kuukausi sitten mutta jätin Alcatrazin suosiolla väliin koska aikaa oli niin niukasti.
Hieman harhaanjohtavaa ehkä kutsua audio-kierrosta ilmaiseksi, kyllähän tuonne lippu täytyy ostaa, mutta tuo sitten ilmeisesti sisältyy hintaan?
Tiina Johanna
No itse audiokierros on ilmainen ja vapaaehtoinen. Alcatrazin saarelle täytyy tietysti hankkia lippu, paikan päällä voi itse päättää haluaako audiolaitteen mukaansa vai ei. Itse sitä suosittelen, mutta ei kaikki välttämättä tykkää tietenkään. 🙂 Mene ihmeessä joskus käymään jos vielä tilaisuus eteen tulee, kokemus oli mielenkiintoinen.
Tiina
Merja / Merjan matkassa
Me kävimme viime kesänä Alcatrazissa ja voin myös suositella kohdetta. Mieheni oli siitä etukäteen kiinnostuneempi kuin minä mutta oli mielenkiintoista. Minua eivät muut turistit häirinneet. Ihmiset hajaantuivat eri puolille saarta ja osa lähti heti opastetulle kierrokselle puutarhaan. Me jätimme sen väliin ja saimme suht rauhassa kiertää itse vankilarakennusta. Sinulla kävi tuuri, kun tapasit entisen vangin siellä. Ilen kuullut, että käy toisinaan esittelemässä kirjaansa siellä mutta meidän visiitin aikana ei harmiksemme sattunut paikalle. Liput tuonne kannattaa varata hyvissä ajoin. Varsinkin jos on mahdollisuus vierailuun vain tiettynä päivänä.
Tiina Johanna
Ihana kuulla, että teilläkin oli hyvä ja mielekäs kokemus! Olet ihan oikeassa, liput kannattaa varata etukäteen netistä. Itse kun lippuja hankimme, niin niitä oli kyllä todella runsaasti saatavilla, mutta riippuu varmasti ajankohdastakin. Varasimme vain muutaman päivän etukäteen, koska emme olleet reissuun lähdettyämme vielä varmoja Alcatrazista. Onneksi saimme liput, paikka oli nimittäin todella näkemisen arvoinen. 🙂
Tiina
Paula - Viinilaakson viemää
Alcatraz on hyvin tuttu. Useammankin kerran käynyt ja sinne vieraita vienyt. Se on aina yhtä vaikuttava paikka, ja lapsen mielestä oli vähän pelottavakin. Minua ei siellä muut turistit haittaa kun keskityn kuuntelemaan sitä opastusta kuulokkeista. Joka kerta on tullut jotain ”uutta” tietoa historiasta, tai varmaankin olen ehtinyt unohtamaan, ja sitten koen että opin taas jotain. Alcatrazista on myös hienot maisemat Cityyn.
Tiina Johanna
Mukava kuulla! Varmasti löytää aina jotakin uutta ja oppii uutta tietoa, kun useammin pääsee käymään vieraiden mukana. Hyvin siellä ne muutkin turistit keskittyvät kierrokseensa ja hajaantuvat omille poluilleen. Paikassa todella ehkä on myös jotakin hieman karmivaa, tai pelottavaa. Lapset aistivat asiat vielä hieman eri tavalla ja herkemmin kuin aikuiset.. 🙂 Saari on todella hieno paikka vankilan lisäksi, maisemat oli hienot todellakin!
Tiina
Sonja | FIFTYFIFTY
Alcatraz oli kyllä todella mielenkiintoinen kohde, tuo audiokierros oli aivan huippu! Yllätyin itsekin, miten kaunista saarella oli, vaikka toki vankilarakennuksessa itsessään sai ihon kananlihalle useaan otteeseen. Mekin näimme kierroksen lopussa jonkun ex-vangin signeeraamassa kirjoja, olikohan jopa sama henkilö. 🙂
Tiina Johanna
Voi vitsit, saattoi jopa olla! Hän kuulemma on aika paljon paikan päällä ollut signeeraamassa kirjojaan ja varmaankin jo pidemmän aikaa. Saaren maisemat kohti kaupunkia on todella upeat ja kasvillisuus niin kaunista myös. Paikalla kuljeskeli myös ankkaperhe pitkin teitä. 🙂 Mielenkiintoinen kokemus oli kyllä!
Tiina