Kuusamo,  Suomi

Ajakka – Poroja, luontoa ja pohjoisen taikaa Kuusamossa


Tänä vuonna on tarkoituksella jätetty kirjoittamatta ylös vuoden matkasuunnitelmat ja ne omat pienet iloa tuoneet reissut ovat tapahtuneet poikkeuksellisesti kotimaan sisällä ja hieman puolivahingossa. Tämän vuoden ensimmäinen hieman pidempi matka johti yhden pysähdyksen taktiikalla Kuopion kautta Kuusamoon, kauas isoista ihmismassoista upeisiin ja hiljaisiin luontomaisemiin maaseudun rauhaan, Ajakkajärven rannalle.

Ajakka sijaitsee Ajakkajärven rannalla, noin 40km päässä Kuusamosta ja noin 18km päässä Rukalta, erinomaisten aktiviteettimahdollisuuksien keskellä. Ajakka tarjoaa idyllistä majoitusta kauniisti sisustetuissa ja hyvin varustelluissa huoneistoissa kauniissa puurakennuksessa, joka on historialtaan vanha kyläkoulu. Pihapiirissä on myös muutama erillinen pieni hirsimökki majoittujia varten sekä runsaasti tekemistä niin isoille kuin pienillekin matkailijoille.


Majoitusta ja lähiruokaa vanhan kyläkoulun tiloissa

Kahdesta isosta puurakennuksesta koostuva, puiden siimeksessä sijaitseva vanha kyläkoulu on remontoitu rakkaudella majoitustiloiksi sekä noin 50 henkilöä vetäväksi lähiruokaravintolaksi. Ravintolan tarjonta koostuu lähiruoasta, oman tilan eläinten sekä lähimetsien ja vesistöjen tarjonnasta. Ajakan omistaja Miia Oikarainen on ammatiltaan riistanhoitaja, eräopas, monenlainen monitaituri sekä intohimoinen kokki ja hän rakastaa tarjota vierailleen parasta ammattitaitoaan niin oppaana kuin ruoankin suhteen. Miian tärkeimpiä arvoja ovat luonnonmukaisuus ja omavaraisuus ja näihin perustuu pitkälti myös Ajakan toiminta.

Maajussille Morsian -ohjelmastakin tutun Miian lisäksi Ajakkaa pyörittävät niin ikää samasta ohjelmasta tutuksi tullut puoliso Kimmo, sekä tietysti Miian ihana äiti sekä lapset. Tilan tunnelma on kotoinen ja lämmin ja ympärillä kaikuu luonnon äänet sekä rauhallinen hiljaisuus. Ajakka sopii niin pariskunnille, lapsiperheille kuin ystäväporukallekin – jokaiselle löytyy varmasti mieluista puuhaa tai puuhattomuutta, mitä milloinkin haluaa.


Luontoaktiviteetteja ja lempeitä löylyjä

Aktiviteettitarjontaa riittää, sillä Ajakassa on kaikkea hauskaa niin kesällä kuin talvella. Omistajat tarjoavat hyviä vinkkejä lähiseudulle ja opaspalveluitakin on tarjolla. Lumikenkiä saa asiakkaat lainata ilmaiseksi ja kesäisin rannasta löytyy soutuvenettä ja kanoottia käyttöön. 100-vuotias tilava puinen rantasauna tarjoaa aina lempeät löylyt, jonka yhteydessä voi pulahtaa uimaan tai avantoon. Tarjolla on myös lisämaksusta savusauna sekä tietysti palju ja mikä lisäisi luontomatkailun tunnelmaa paremmin, kuin makkaran (tai vegaanimakkaran) paisto jossakin pihapiirin tunnelmallisista laavuista. Ajakasta on myös vain pieni kivenheitollinen Rukan laskettelukeskukseen, joten laskettelijoidenkin on helppo majoittua vaikkapa täällä.


Ihastele poroja, vuohia ja muita eläimiä suoraan omalla pihalla

Mikäli nämä eivät vielä vakuuttaneet, niin miten olisi oman pihan porot tai muut eläimet? Keskellä Ajakan pihaa voi ihastella kauniita poroja, joiden kanssa asustelee heidän paras ystävä, suloinen Tellu-kani. Tellua ja poroja on hauska seurata ja ne todella viihtyvät yhdessä. Itselläni on ollut aiemmin kaneja ja kyllähän siinä kieltämättä pieni pupukuume heräsi jälleen. Porojen ja Tellun lisäksi pihalla voi tutustua myös teeveestä tuttuihin Hynyseen ja Kyllikkiin, eli pihan vuohiin. Nämä tykkäävät huomiosta ja Hynynen poseeraa mielellään myös kameralle. Ajakassa on myös kanoja, kukko, kissoja sekä koiria ja kaikki tykkäävät rapsutuksista ja juttuseurasta.

Oli ihana herätä aamuisin tervehtimään eläimiä suoraan oman oven ulkopuolella ja nauttia maaseudun rauhasta. Rakastan eläimiä ja jos en olisi näin aktiviinen matkailijasielu, minullakin olisi varmasti monenmoista karvaista ystävää itselläni. Naureskelimme myös usein matkatovereideni kanssa, että emme edes vilkaisseet kelloa saati aikatauluttaneet menojamme täällä ollessamme, vaan nautimme vain vapaudesta tehdä fiiliksen mukaan.


Lähiseudun upeat luontonähtävyydet houkuttelee kesällä ja talvella

Emme ole lasketteluihmisiä, joten Rukalla kävimme vain ohiajelulla eikä Kuusamon keskusta myöskään liiemmin herättänyt tunteita suuntaan eikä toiseen. Kuusamon viehätys onkin mielestäni sen aktiviteeteissa ja upeissa luontokohteissa, kuten sen järvimaisemat, kosket, vaarat sekä lähiseudun Kansallispuistot. Näistä me tutustuimme Oulangan Kansallispuistoon, kapusimme Riisitunturille, nautimme aamuauringosta Käylänkosken varrella ja kävimme tervehtimässä ihania huskyjä huskysafarilla. Tulen tekemään näistä vielä erillisiä postauksia myöhemmin, sillä kaikkea hauskaa ei vain saa mahtumaan samaan artikkeliin.


Lähiruokaa ja omavaraista elämää

Ajakan ravintola on todella viihtyisä ja idyllinen. Nyt valitettavasti korona-aikaan ravintola on asiakkailta suljettu, mutta ruokaa saa tilattua takeaway -tyylisesti huoneisiin suoraan. Pääsimme tutustumaan ravintolaan hieman kuitenkin ja voisin hyvin kuvitella nauttivani siellä ehkä elämäni yhden parhaista aamiaisista – sen verran rentouttavalta se näytti. Toivottavasti ensi kerralla tämä jo onnistuisi. Kuten jo aiemmin mainitsin, ruoka on pääosin lähiruokaa itse metsästettynä, kalastettuna, poimittuna ja valmistettuna. Myös erikoisruokavaliot otetaan huomioon ja vaikka tällä kertaa meillä oli enemmän kuin tarpeeksi omia eväitä kokattuna, niin ensi kerralla menee varmasti Miian paljon puhuma vegaanipestopasta testiin.


Sielu lepää maaseudun rauhassa

Eräänä päivänä pitkän ulkoilun päätteeksi rantasaunassa istuessa ei vain voinut olla miettimättä, kuinka ihanaa onkaan ollut saada hetkeksi unohtaa kaikki maailman tapahtumat ja vallitseva koronatilanne, rentoutua täysin ja olla vaan. Ei muita ihmisiä, ei stressiä, ei uutisia. Vain luontoa, eläimiä, lumihankia ja lämmin sauna.

Eläinten, luonnon ja pohjoisen taika parantaa – jopa tämän kiireisen blondin kermaperseen.


Toivon palaavani takaisin Ajakkaan rentoutumaan seuraavaksi kesä-aikaan, kun pääsee uimaan ja melomaan kanootilla. Avantoa en uskaltanut testata, mutta kesäisen auringon lämmössä kyllä pulahdus järveen kuulostaa kivalta. Oulangan Kansallispuisto jätti myös paljon nähtävää, eikä koskaan voi rapsutella suloisia huskyjä liikaa. 🙂

Tutustu ja varaa lomasi: Ajakka nettisivut
Oletko sinä käynyt Ajakassa? Kutsuuko Kuusamo tänä vuonna ensimmäistä kertaa vai onko se jo vanha tuttu? Kerro kokemuksesi ja omat vinkkisi Kuusamoon kommenttikenttään! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

9 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Enpä ollut kuullut tästä Ajakasta, mutta kuulostaa kyllä todella kivalta ja idylliseltä. Kuusamo on itselleni hyvin tuttu kohde, olemme vierailleet siellä useita kertoja eri vuodenaikoina ja tänä vuonnakin olemme jo käyneet. Kuusamo on kuitenkin niin hieno paikka, että todennäköisesti tulee vielä tämän vuoden aikana käytyä. Täytyy pitää silloin myös Ajakka mielessä!

  • Tiina Johanna

   Kiva kun tykästyit, ehdottomasti suosittelen paikkaa tukikohdaksi Kuusamon reissulle. Se on kuin ihana maalaiskeidas kaiken aktiivisuuden ja puuhan keskellä, johon on kiva vetäytyä rentoutumaan päivän päätteeksi. 🙂 Tykästyin kovasti Ajakkaan, mutta toki myös Kuusamoon ja sen luontoon. Jo pelkät paksut ja koskemattomat lumihanget riitti ihastuttamaan, vastaavia kun ei enää Tampereella löydy parhaimpinakaan talvina. 🙂

 • Eveliina / Reissukuume

  Olipa kiva postaus! Ajakka on itselleni vieras kohde, mutta hauska oli lukea (näin suurena Maajussille morsian -fanina, haha) Miian ja Kimmon paikasta 🙂 Ja voi ei, tuo pupun ja porojen yhteiskuva on liikkis! En ole koskaan haaveillut kanista (, suurin syy lienee se, että omistan verenhimoisen mäyräkoiran), mutta jännästi alkoi sekä poron että pupun osto kiinnostaa 😀

  • Tiina Johanna

   Kiitos 🙂 Ajakka oli myös itselle mielenkiintoinen ja positiivinen yllätys, todella ihmisläheinen ja eläinrakas paikka, aivan ihana ja rauhallinen. Voisin kuvitella, että paikka olisi erinomainen tukikohta esimerkiksi aktiiviselle Kuusamon/Rukan aktiivi- ja laskettelulomalle, sillä majoitus Ajakassa tasapainottaisi varmasti kivasti sitä menemistä. 🙂 Sellaisenahan se toki on jo monelle toiminutkin. Itse en ole ohjelmaa koskaan seurannut, mutta pakkohan sitä oli kotona pikaisesti Miian ja Kimmon osuuksia käydä katsomassa, heh.

 • Sandra / The Present is Perfect

  Tuo osa Suomea on minulle ihan tuntematonta, mutta voi että, miten kauniilta ja tunnelmalliselta tuolla näytti. Voisin hyvin kuvitella vetäytyväni tuonne viikon hermolomalle, johon ei kuuluisi kuin saunomista ja hiihtoa.

  Ehkäpä ensi talvena suuntaamme Kuusamoon.

  • Tiina Johanna

   Kuulostaa juuri ihanalta tuo viikon hermoloma, tuo paikka sopisi sellaiseen kuin nenä päähän. En muistanut tekstiin itseasiassa sitä kirjoittaa, mutta Ajakassa ei ole wi-fiä ollenkaan vieraille eriksiin, juurikin siksi, että ihmiset nauttisivat enemmän hetkestä ja luonnosta netin sijaan. Suosittelen kovasti, tosi kiva paikka ja ihan kun eri maailmaan menisi. 🙂

 • Taina

  Kauniita kuvia ja tosi soman ja idyllisen oloinen paikka! Itse oon käynyt Kuusamossa vain lapsena, mutta olisi kyllä tosi kiva vierailla siellä uudelleen. Tuollaisessa Ajakan kaltaisessa paikassa sitä mielellään itsekin majoittuisi.

  • Tiina Johanna

   Ajakka todellakin on ihana paikka, todella idyllinen ja jos tykkää pienyrittäjiä ja paikallista yrittäjyyttä tukea, niin tämä on juuri siihen sopiva paikka. Kaikki oli niin rakkaudella tehtyä ja omistaja todella kiltti ja mukava. 🙂 Hyvä vaihtoehto Rukan rinteiden kaupallisuudelle esimerkiksi. 🙂

 • Henna Luukkonen

  En ole käynyt Ajakassa joskus lapsena viimeksi käynyt Rukalla ja Kuusamossa ja Rukalle kun on menoa 6.4 niin tämä sitten mukavan lähellä Rukaa et siellä hurahtaa vaikka taksilla

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *