Ilha Do Sal,  Kap Verde

10 Syytä matkustaa Kap Verdelle


*Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä


Kun Euroopassa talvi-aika on kovaa vauhtia käynnissä ja Suomessakin ensilumet ovat jälleen päässeet yllättämään, niin moni etsii pakopaikkaa lämpimään ja tästä syystä ajattelinkin listata nyt 10 syytä matkustaa Kap Verdelle!


1. Aurinkoa ympäri vuoden

Kap Verdellä paistaa vuoden ympäri aurinko ja ilmasto on aina lämmin, joten saaret ovat loistava valinta paeta talvipakkasia. Talvikuukausina voi aika ajoin olla tuulisempia päiviä ja erityisesti iltaisin saattaa silloin tällöin olla hyvä pitää pitkähihaista mukana, mutta yleisesti ottaen kuumuus vallitsee läpi vuoden. Keskimääräinen lämpötila Kap Verdellä pysyttelee aina noin +25 asteessa ja siitä ylöspäin, kesäkuukausina grilli pysyy yleensä kuumempana. Suositeltava aurinkosuoja on by the way 50+.

Sal


2. Jokainen saari erilainen

Kap Verde sijaitsee Länsi-Afrikan rannikolla ja se koostuu kymmenestä eri saaresta, joista jokainen on erilainen ja omalla tavallaan mielenkiintoinen, sekä ehdottomasti käymisen arvoinen. Itse asustan parhaillaan Salin saarella, joka on Kap Verden suosituin lomasaari ja suurin osa matkatoimistojen matkoista tänne myös suuntautuu. Salilla on hyvät ravintola- ja majoituspalvelut sekä erinomaiset puitteet rentouttavalle rantalomalle, sekä jonkin verran hauskoja aktiviteettejakin. Salin lisäksi Boa Vista on myös turistien suosima saari samankaltaisten elementtiensä vuoksi.

Kävimme poikaystäväni kanssa elokuussa tutustumassa myös itselleni vielä vieraisiin saariin, Sao Vicenteen sekä Santo Antaoon. Sao Vicente tarjoaa paikallista kaupunkilaiselämää sekä kaunista luontoa ja täällä suosituin aktiviteetti on lähteä snorklaamaan kilpikonnien kanssa. Santo Antao taas on täynnä jylhää ja vehreää vuoristomaisemaa sekä idyllisiä vuoristokyliä, joten saari sopii loistavaksi vastapainoksi Salin tasaiselle ranta- ja aavikkomaisemalle ja onkin erinomainen valinta patikoinnista kiinnostuneille. Näistä ja muistakin saarista tulossa omat blogiartikkelit lähiaikoina, joten pysy kuulolla jos Kap Verden erilaiset saaret kiinnostavat!

Sao Vicente
Sao Vicente
Santo Antao


3. Edullinen hintataso

Kap Verden hintataso on kohtalaisen edullinen ja paikallisissa ravintoloissa hyvän ruoka-annoksen saa eteensä jopa 4-8 euron hintaan. Sesonkiaikana jotkut turistisimmat ravintolat nostavat hintojaan reippaastikin, joten suosittelenkin eksymään paikallisia herkkuja etsimään muualta kuin rantakadun varrelta, mikäli halvemmat hinnat kiinnostavat.

Majoitusvaihtoehtoja löytyy laidasta laitaan ja erityisesti omatoimimatkailijat voivat päästä hyvinkin halvalla hankkiessaan itse oman majoituksen vaikkapa Booking.comin* kautta matkatoimistojen sijaan. Talvisesonkina toki nämäkin kalliimpia.

Mikään shoppailijoiden paratiisi tämä Kap Verden saariryhmä ei ole, joten tämä on hyvä ottaa huomioon jo ennen matkaa. Suurin osa esimerkiksi vaatekaupoista on pieniä kiinakrääsäkauppoja, jossa voi joskus tehdä kivoja löytöjä, mutta esimerkiksi merkkiliikkeitä, henkkamaukkaa tai suuria ostareita on turha hakea. Salille on avautunut muutamia uusia putiikkeja pääkadun varrelle, joista voi tehdä myös skandinaaviseen makuun sopivia löytöjä, mutta hintataso näissä taas on joskus jopa suurempi kuin pohjoismaissa ja vaatteet ovat usein niitä, mitä saa omasta kotimaasta edullisemmin.

Sal


4. Rento ja ystävällinen elämäntyyli

Kap Verden saarten motto on no stress, eli ei stressiä. Täällä ei turhia stressata ja kiristellä otsasuonia aikataulujen, työkiireiden, velvollisuuksien tai perhesuhteiden vuoksi, vaan kaikki asiat kyllä hoituu ja järjestyy omalla painollaan. Tokihan edellä mainitut asiat täälläkin ovat olemassa, mutta täällä ei niiden anneta kaataa maailmaa vaan asiat hoituvat hieman rennommalla otteella, heh.

Vaikka rakastin asua Lissabonissa yli vuoden ja edelleen voisin sinne joskus palata, niin huomaan nauttivani tästä saarielämästä enemmän kuin uskoinkaan. Omia työaikataulujani lukuunottamatta en pahemmin kelloa tuijottele päivisin vaan annan päivän edetä omaa tahtiaan ja teen asioita ihan fiilispohjalta. En myöskään koe enää samoja ahdistuneisuuden tunteita, joita hektinen ja suorituskeskeinen kaupunkiympäristö minussa yleensä nosti pintaan Euroopan eri kaupungeissa asuessani.

No Stress @ Sal


5. Mahdollisuus bongata delfiinejä, valaita, haita ja kilpikonnia

Kap Verdellä on mahdollisuus bongata muun muassa delfiinejä, valaita, haita sekä kilpikonnia luonnossa, omassa elinympäristössään melkein koska tahansa lajista riippuen. Valaat ovat ehkä hieman harvinaisempi näky, mutta mahdollinen kuitenkin. Kaikkia edellä mainittuja eläimiä on mahdollista bongata enimmäkseen mereltä käsin, mutta Salin saarella on mahdollisuus myös päästä kahlaamaan sitruunahaiden sekaan Shark Bayssä. Tämä tapahtuu haiden omilla ehdoilla eivätkä sitruunahait ole ihmisille vaarallisia. Kilpikonnien kanssa pääsee snorklailemaan kaikilta saarilta, mutta pesimäkautena niitä on mahdollista ihastella myös rannalta käsin. Saarilla tehdään myös vapaaehtoistyötä kilpikonnien parissa, johon on usein myös apukädet tervetulleita tietysti.

Shark Bay, Sal


6. Aktiviteetit ja nähtävyydet

Rehellisyyden nimissä Kap Verde ei ole mikään nähtävyyksien ja tuhansien aktiviteettien maa, mutta kyllä saarilta tekemistä silti jonkin verran löhöilyn kylkeen löytyy. Kaupunkipuuhastelua kannattaa harrastaa enimmäkseen Sao Vicenten Mindelossa tai pääsaari Santiagon pääkaupungissa Praiassa (varovaisuutta varkauksien suhteen suositeltavaa), mutta täällä Salin saarella on kiva myös kierrellä pääkaupunki Espargosissa, sekä tutustua saaren muihin pienempiin kyliin, kuten Palmeiran kalastajakylä, Murdeira (loistava paikka snorklailuun), sekä käydä kellumassa Pedra de Lumen suolavesialtaissa. Buraconassa voi käydä ihastelemassa Sinistä silmää ja Santa Marian rantakaupunki on mukava ja rento paikka kierrellä katuja ja nautiskella aurinkoisista rantapäivistä.

Aktiviteetteja Salilla löytyy jonkin verran myös. Ehdottoman suositeltavaa on kokea esimerkiksi Shark Bay, Zipline vaijeriliuku, Buggy ajelut, erilaiset saarikierrokset paikallisten oppaiden johdolla sekä erilaiset vesiurheilulajit. Kap Verdeltä tulee myös esimerkiksi Kite Surfingin maailmanmestareita, joten mikä parempi paikka opetella uusia lajeja kuin mestareiden opissa?!

Murdeira, Sal
Palmeira, Sal
Pedra de Lume, Sal


Varaa omat aktiviteettisi ja retkesi tästä:


Lue myös artikkeli Salin parhaista aktiviteeteista tästä:


7. Yöelämä

Yöelämääkin saarilta löytyy. Omat kokemukset ovat ainoastaan tähän mennessä täältä Salilta sekä Sao Vicenteltä. Sao Vicentellä on runsaasti erilaisia kahviloita, ravintoloita ja baareja sekä yökerhoja hienoissa puitteissa, kuten vaikkapa yökerho Martini, josta avautuu kauniit näkymät infinity poolin kera kaupungin ja meren ylle. Salilla baareja kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi baarit keskittyvät enimmäkseen pääkadulle, mutta muutamia esimerkkejä mainitakseni beach bar Ola Brazil tarjoilee kaupungin parhaat Caipit, Ocean Cafe tanssittaa aina iloisia juhlijoita iltaisin, Chill@ut Cafessa pääsee harjoittelemaan Kizombaa ja aina torstaisin kannattaa suunnata Funanaan joka viikkoisten bileiden merkeissä. Myös Bikini Beach Club on hyvä bilemesta ja erilaisia konserttejakin saaret tarjoilevat aika ajoin virkistämään arkea.

Bikini Beach, Sal


8. Festivaalit ja karnevaalit

Joka kesä jokainen saari järjestää omat festivaalit ja jokainen näistä on varmasti kokemisen arvoinen. Paikalliset sanovat, että Sao Vicenten festivaalit ovat parhaat ja tämän jälkeen Sal. Itse olen kokenut vasta Salin festivaalit, mutta ne oli todellakin kiva kokemus. Karnevaalit taas ovat aina alkuvuodesta ja myös näiden tiimoilta kuulemma Sao Vicente vie voiton, sillä ne ovat paikallisten kertoman mukaan Rio De Janeiron jälkeen suosituimmat karnevaalit maailmassa. Tämä jää nähtäväksi.

Santa Maria Festival 2022, Sal


9. Monipuolinen majoitustarjonta

Kuten jo aiemmin mainitsin, saarilla on hyvä ja monipuolinen majoitustarjonta. Erityisesti Salilla majoitusta löytyy niin luksushotelleista pienempiin Bed & Breakfasteihin sekä hostelleihin. Matkatoimistojen listoilta löytyy ne suurimmat hotellit, mutta Booking.comin* kautta voi omatoimisesti napata itselleen majoituksen mistä hintaluokasta tahansa aina hostelleista omiin huoneistoihin ja suurempiin hotelleihin saakka. Santa Maria ei ole suuri, joten karttaa ei liikaa tarvitse tuijottaa majoitusta varatessa, sillä täällä on helppo kulkea jalkaisin paikasta toiseen ja tarvittaessa taksin saa alle muutaman euron hintaan.

Tutustu tästä Salin ja muiden saarten majoitustarjontaan!


10. Hyvä paikka diginomadeille

Kap Verde tarjoaa loistavat puitteet diginomadeille, sillä saarilla on yleisesti ottaen hyvät nettiyhteydet ja mahdollisuus myös co-working tiloissa työskentelyyn. Ainoastaan vuoristojen keskellä yhteydet ovat huonot tai olemattomat, mutta kaupungeissa kaikki toimii yleensä moitteetta. Kaikki yhdeksän edellä mainuttua seikkaa taas toimii hyvänä syynä lähteä Kap Verdelle hetkeksi viettämään diginomadielämää, eikö?

Murdeira, Sal


Iloa, musiikkia ja värikästä kulttuuria

Värikäs ja ihmisläheinen kulttuuri, virkistävät afrorytmit, iloinen ja rento elämäntyyli sekä lämmittävä aurinko ympäri vuoden veti minua puoleensa niin paljon, että tein Salin saarelle vuoden 2022 aikana peräti kolme pidempää reissua sekä lopulta muutin saarelle elokuussa. Saari on helppo paikka diginomadeille pienempää tai pidempääkin irtiottoa varten ja tänne on helppo matkustaa yksin tai yhdessä, sillä paikalliset ovat avuliaita ja aina ystävällisiä.

Sal


TUTUSTU SALIN JA KAP VERDEN PARHAISIIN RETKIIN JA AKTIVITEETTEIHIN TÄSTÄ:


PINNAA ARTIKKELI TALTEEN PINTERESTISSÄ!


Saisiko joku näistä syistä sinut matkaamaan Kap Verdelle? 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinaunderthecoconut
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

*Kaikki artikkelin kuvat: Tiina Johanna, bloggaaja
*Kuvien editointi: Loov.fi “Tropical blues” presets – tutustu!

26 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kaikki hyviä syitä! 🙂 Eniten kuitenkin itseäni kiinnostavat näistä nuo lukuisat luontoon- ja eläimiin liittyvät aktiviteetit! Olen nähnyt snorklatessa lukuisia kertoja kilpikonnia, mutta rannalla en niitä ole koskaan päässyt näkemään. Osaatko muuten sanoa, mihin aikaan tuo kilpikonnien munintakausi on?

  Toki edellä mainittujen lisäksi erityisen vahva valtti on tuo aurinkovarmuus ja saarten erilaisuus keskenään.

 • Mari/Kodinvaihtaja

  Olin aikoinaan päättänyt, että en Kap Verdelle ja Maltalle mene – olen nyt ihastunut molempiin ja erityisten molempien vieraisiin saariin – kiitokset matkabloggaajille – ja sinulle Kap Verden suhteen!!

 • Pirkko / Meriharakka

  Viikko tuli tuolla aikoinaan vietettyä, muistaakseni Salilla. Monet mainitsemasi kohdat ovat kyllä tosia, olivat jo silloinkin, mutta matka sinne ellei nyt sitten satu pakettimatka suorilla lennoilla kohdille, oli kyllä aika pitkä, etenkin lyhyttä lomaa varten, silloin reittiä Hki – Frankfurt – Dakar – Kap Verde.

  • Tiina Johanna

   Juu Suomesta tänne pääsee ainoastaan vaihtolennolla tai matkatoimiston kyydissä. Nykyään Tjäreborg ja Tui tarjoavat pelkkiä lentoja tänne, eli heidän kautta löytyy suorat lennot kyllä ja joskus äkkilähtöjen kautta halvallakin. Yhden vaihdon taktiikalla pääsee mm. Rooman, Amsterdamin ja Lissabonin kautta lentäen omatoimisesti tullessa. 🙂

 • Eveliina / Reissukuume

  Kivoja perusteluja ja vinkkejä! Me on mietitty Kap Verdeä viime aikoina useaan kertaan, mutta jotenkin on pelätty, että se olisi liian “tylsä” kohde.

  Mua puhuttelee erityisesti tuo haiden, delfiinien ja kilppareiden bongausmahdollisuus! 🙂

  • Tiina Johanna

   Tylsää täällä ei ole, mutta toki jos todella paljon aktiivisuutta haluaa, niin ehkei rehellisyyden nimissä se paras vaihtoehto. Viikon matkalle kyllä tekemistä riittää ja vinkkailen mielelläni retki- ja aktiviteettimahdollisuuksia mikäli jokin kiinnostaa. 🙂

 • Raija / Kohti avaraa maailmaa

  Niin… Kap Verde ei ole ollut mikään suosikki minulla. Mutta jos oikeasti haluaisi viettää talviaikaa jossain muualla vaikka kirjoitellen, niin kai tuo voisi olla vaihtoehto 🙂 Hyviä puolia ainakin sää (vaikkakin aina tuulee), edullinen hintataso ja musiikki.

  • Tiina Johanna

   Kyllä täällä hyvin viihtyy, riippuu toki minkälaisesta elämästä tykkää. 🙂 Tuuli täällä vaihtelee, eli talvikautena on tuulisempaa mutta kesällä taas ei niinkään. On siis kyllä urbaanilegendaa että täällä aina tuulee, heh.

 • Sari /matkalla lähelle tai kauas

  Kiva lukea Kaap Vedestä hieman pintaa syvemmältä. Paljon on kirjoitettu, ettei siellä juuri mitään tekemistä ole. No pitääkö, jos arska paistaa ja lämpöä piisaa sekä merta.
  Tuonne vielä joku päivä lennän talvea pakoon.

  • Tiina Johanna

   Heh, nimenomaan, eipä sitä muuta oikeasti tarvitse! Ihmiset tottuneet liiallisiin ylellisyyksiin aktiviteettitarjonnan suhteen 😀 Tervetuloa, kyllä tänne mahtuu! 🙂

 • Terhi

  Sal on suosittu lomasaari ja sieltä löytyy aktiviteetteja, mutta olisi kiva tietää mitä niiltä muilta saarilta löytyy.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Kieltämättä Kap Verde kuulostaa varsin houkuttelevalta kohteelta näin diginomadille, ja toki myös ihan vaan lomareissaamiseen. Ja siis tuo maisema Santo Antao -saarelta on ihan todella hieno! Juuri tällä hetkellä meillä ei ole reissusuuunitelmia sinne Länsi-Afrikan suuntaan, mutta ehkäpä jossain vaiheessa tie vie myös Kap Verdelle!

 • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

  Olipa kiva postaus, juuri tällaista kaipailinkin Kap Verden osalta, kun mietittiin tämän vuoden talvolomakohdetta. Tänä vuonna suunnataan muualle, mutta ehkä ensi vuonna… Odotan mielenkiinnolla lisää postauksiasi Kap Verdeltä, ja erityisesti kiinnostaa se, kuinka kätevästi saarien välillä pääsee liikkumaan ja hyppelemään. 🤗

  • Tiina Johanna

   Lisää postauksia satelee täältä kyllä ja muilta saarilta luvassa myös pian. Tulen kertomaan myös piakkoin paremmin tuosta saarten välillä matkailusta! 🙂

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Kyllä ! Voisin hyvin kuvitella matkustavani tyttären kanssa joskus Kap Verdelle ! Uskon, että mekin viihdyttäis kun ei hirveästi aktiviteetteja tarvita, riittäis just vaan lämmöstä ja rennosta ilmapiiristä nauttiminen 🙂

 • Stacy Sofia Siivonen

  Ennen kaikkea siellä on ihan omanlaisensa linnusto. Nimistöhaku tuotti tällaista:
  Tieteellinen nimi Nimi suomeksi Nimi englanniksi Lisätietoja
  Laji
  Apus alexandri
  kapverdenkiitäjä
  Alexander’s Swift
  Laji
  Pterodroma feae
  kapverdenviistäjä
  Cape Verde Petrel
  syn. Fea’s Petrel
  Laji
  Calonectris edwardsii
  kapverdenliitäjä
  Cape Verde Shearwater
  Kyseessä on H&M:n (2013–2014) esittämä uusi laji, jota ei ollut Suomen vuoden 2006 nimiluettelossa.
  Laji
  Passer iagoensis
  kapverdenvarpunen
  Cape Verde Sparrow
  syn. Iago Sparrow
  Laji
  Acrocephalus brevipennis
  kapverdenkerttunen
  Cape Verde Warbler
  syn. Cape Verde Swamp Warbler

  Melko monipuoliset saaret. Ehdottomasti harkinnassa, mutta ei oteta mitään stressiä asiasta.

 • Sanna I Seven Seas

  Loistava kooste Kap Verdestä, josta olen kaipaillut enemmän infoa ja nämä vinkit ja kommentit tuntuivat erityisen rehellisiltä, eikä mitenkään liian kuorutetuilta.
  +25 sää ympäri vuoden on kyllä enemmän kuin houkutteleva!

 • Cilla Maria Travel

  Yllättävän monta noita saaria! Luulin että siihen kuuluu vaan pari-kolme. Ehdottomasti kiinnostais etenkin tuo vuoristoinen saari 🙂

  • Tiina Johanna

   Voisin niin nähdä sut juuri siellä patikoimassa ja tutkimassa, heh! 😀 Ihan sun saari. Ja monen muunkin lemppari kyllä, se on todella kaunis ja vehreä. 🙂 Jokainen saarista tarjoilee hienoja omanlaisiaan juttuja, osa enemmän ja osa vähemmän.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *