Kodinvaihto,  Majoitus

Ilmainen majoitus matkalle?


*sisältää alelinkin HomeExchange.com

Olen useaan otteeseen kuullut, kuinka moni tyytyy haaveilemaan erilaisista matkoista läpi elämänsä kuitenkaan koskaan niitä toteuttamatta. Kuinka tämä jokin unelmien loma tuntuu niin kalliilta ajatukselta, ettei siihen koskaan uskalla edes tarttua saati asiaa pidemmälle tutkia.

Moni tietää vain sen 1-2 nettisivua, mistä matkoja etsiä ja useasti nämä heittävät ensimmäisenä eteen sen kolme tuhatta euroa maksavan pakettimatkan johonkin lämpöiseen resorttiin. Summan näkeminen pelkästään saa jo ihmisen kavahtamaan ja perääntymään puolustuskannalle. Nyt on niin kallista, ettei näillä palkoilla ainakaan kymmeneen vuoteen..

Sitten se jää. Siihen ehkä palataan vuoden päästä, mutta todetaan jälleen sama asia, ja taas se jää siihen.

Täytyy kuitenkin muistaa, että muitakin vaihtoehtoja on.


Monelle meistä nämä runsaat vaihtoehdot ovat hyvinkin tuttuja, mutta monelle taas ei läheskään. Tässäkin asiassa pätee tuttu lausahdus, oppia ikä kaikki. Jokainen kokeneempi reissaaja on joskus ollut kokematon. Jokaiselle vaihtoehdot ovat löytyneet pikku hiljaa ottamalla asioista ja eri mahdollisuuksista selvää. Jokaisella on myös ne omat jutut, millä tavalla haluaa matkustaa ja mitä matkaltaan haluaa. Kaikki ne ovat yhtä oikein.

Itse en ole koskaan ollut erityisen varakas ja kaikki reissut menee budjettimatkailun puolelle reippaasti. Itseäni ei myöskään edes kiinnosta suuret lomaresortit, vaikka näissäkin olen joskus yöpynyt. Nykyään pieni värikäs ja edullinen hostelli tuntuu paljon mielekkäämmältä, mutta vuoden päästä voin taas olla eri mieltä. Onneksi on vaihtoehtoja.

On hostelleja, hotelleja, motelleja, bed&breakfasteja, kotimajoitusta muutama mainitakseni. Nämä kaikki kuitenkin vielä maksavat, osa enemmän ja osa vähemmän. Sitten on olemassa kodinvaihto.

Kodinvaihto on monelle varmasti tuttu elokuvasta Holiday, jossa Cameron Diaz ja Kate Winslet vaihtavat kotejaan uuden rentouttavan loman toivossa (tämä on muuten yksi omista lempielokuvistani). Monelle tämä vaihtoehto on jo tuttu juttu, mutta nyt haluan avata asiaa enemmän niille, kenelle tämä on uutta.

Nimensä mukaisesti kyseessä on siis vaihto kodista toisen ihmisen kotiin ja päinvastoin. Sivustoja löytyy muutamia googlettamalla, mutta varmasti suosituin on HomeExchange.com, joka on myös oma suosikkini. Homma toimii yksinkertaisuudessaan niin, että etsit haluamastasi kohteesta itseäsi kiinnostavia ja tarpeisiisi sopivia asuntoja ja sitten laitat viestiä ja varauspyyntöä asunnon omistajalle. Ennen tätä täytyy tietenkin viimeistellä oma profiili tietoineen sekä itsestä että omasta kodista.

Rekisteröityminen maksaa noin 100 euroa, mutta maksaa itsensä takaisin jo pelkästään yhdellä tai kahdella toteutetulla lomalla. Tämä on vielä pieni maksu kokonaiskuvaan nähden, sillä tämä mahdollistaa muutoin ilmaisen majoituksen vaikka koko vuoden ajaksi. Itse olemme kokeneet upeita majapaikkoja ja erilaisia majoituksia ympäri maailmaa kodinvaihdon kautta ja samalla päässeet kokemaan matkakohteita paikallisesta näkökulmasta. Osa majapaikoista on sellaisia, joihin emme rahallisesti olisi muutoin koskaan voineet majoittua budjetin vuoksi.


Jos joku kammoaa vielä ajatusta oman kodin avaamisesta ventovieraille, niin ei hätää. Se ei ole pakollista.

Kodinvaihtoloman voi tehdä myös sivustolla käytettävillä vieraspisteillä (GuestPoints), eli sivuston valuutalla. Edes tämä ei vaadi sinulta omaa rahaa, sillä rekisteröitymisen ja profiilin teon yhteydessä saat ison kasan pisteitä lahjaksi. Pisteillä maksettu “kodinvaihto” tapahtuu tällöin kuin mikä tahansa muukin kotimajoitus, eli sinä menet lomalle kyseiseen kotiin, joka on sinulle on varattu, mutta kukaan ei tule sinun kotiisi.

Kodinvaihdon voi tehdä pisteillä maksun lisäksi myös eri aikaisena vaihtona. Tällöin voit mennä jonkun luokse, hän menee jonnekin muualle ja tulee sinun kotiisi jonakin toisena sovittuna ajankohtana. Tällöin sinä vuorostasi annat kotisi hänelle. Tämä on nimeltään non-reciprocal exchange.

Suosittelen kuitenkin harkitsemaan ehdottomasti myös ihan perinteistä kodinvaihtoa, sillä se on ilmaista molemmille osapuolille myös pisteiden osalta. Nekin säästyvät.

Luotettavuutta asioiden sujuvuuteen kannattaa hakea arvosteluja läpikäymällä. Uutena aloittelijana kannattaa muistaa, että myös vastapuoli ajattelee sinusta varmasti täysin samoin ja ottaa riskin, sillä sinulla ei arvosteluja vielä pohjalla ole. Rehellisyys ja avoimuus toisen kanssa viestittelyssä siis on kaikkein aa ja oo, molemmin puolin.


Kyllä
. Majoitus voi siis olla täysin ilmaista. Yhtäkkiä matkalta tippuikin iso kasa hintaa pois, kun ei tarvitsekaan tuhlata sitä kolmea tai neljää sataa (tai enemmän) hotelliin. Ja vaikka majoitus olisikin vaihtoehtoisesti halvassa hostellissa, niin eikö se oma kodinvaihdon kautta saatu rantatalo olisi vaikka hieman mukavampi?

Kuten jo alussa sanoin, vaihtoehtoja on ja tämä on yksi niistä. Meille tämä on erittäin tärkeä vaihtoehto, koska budjetilla olemme useimmiten liikenteessä. Tänä vuonna meillä on luvassa jälleen upeita matkoja, jotka eivät olisi olleet mahdollisia toteuttaa ilman tätä vaihtoehtoa.

Tästä syystä myös kaikille teille uusille kodinvaihdosta (ja sen eri muodoista) kiinnostuneille annankin mahdollisuuden tienata heti rekisteröitymisen yhteydessä 250 vaihtopistettä! Vieraspisteitä saat jo muutenkin runsain määrin rekisteröityessä, mutta tämän linkin kautta rekisteröitymällä saat vielä 250 lisää!


Ota pisteet talteen ja toteuta se lomahaaveesi, joka vihdoin voisikin olla mahdollista!

Jos jokin askarruttaa aiheeseen liittyen tai muutoin haluat jakaa omia kokemuksiasi kodinvaihdosta, niin jätähän kommenttiboksiin viestiä. Kuulen ja vastaan mielelläni. 🙂

<3: Tiina Johanna

*kaikki artikkelin kuvat: ilmainen kuvapankki Pixabay

3 Comments

 • Espanjaan

  Kodinvaihto on valtavan kiva tapa lomailla. Meillä on takana jo tusinan verran onnistuneita ja jopa monella tavalla odotukset ylittäneitä kodinvaihtoja. Ei meilläkään ikinä olisi ollut varaa lomailla kuukautta Marbellassa, muutamaa viikkoa Berliinissä, Wienissä, Pariisissa, Sveitsissä ym. ilman tätä. Onhan siitä toki myös vaivaa. Oma koti pitää laittaa vieraille sopivaksi, sopia ja ottaa vieraat vastaan, hankkia heille sopivia vinkkejä ja ties mitä, mutta vaivannäkö kannattaa kyllä. Tuota kirjoituksessasi ihmettelen, että kodinvaihdosta pitäisi vielä maksaa jokin vaihtomaksu järjestölle tai keräillä pisteitä. Oletko tutustunut Intervaciin? Ei meille ole ollut mitään muita maksuja kuin pelkkä vuosijäsenmaksu.

  • Tiina Johanna

   Ihana kuulla, että tästä tavasta on ollut teillekin iloa ja hyötyä matkailussa! 🙂 Sivustoja on nykyään monia erilaisia, ja hieman sisältävät myös erilaisia mahdollisuuksia/käytäntöjä tietenkin. Tuo niin kutsuttu vaihtomaksuhan koskee niitä, jotka eivät ole rekisteröityneet loppuun saakka vuosijäseneksi. Itse olen rekisteröitynyt jäsen ja itsekin maksan vain vuosijäsenmaksua, kuten tekin. Ilman tätä täysipäiväiseksi jäseneksi rekisteröitymistä, joutuu maksamaan ns. yksittäisen vaihdon vaihtomaksun. Ja nuo kyseiset vaihtopisteet ovat hyvä asia, ei suinkaan huono tai omituinen. 🙂 Ne ovat pisteitä, mitä saa kerättyä rekisteröitymisen yhteydessä ison kasan ja halutessaan niitä voi käyttää ns. maksuvälineenä, jos haluaa tehdä kodinvaihtoloman ilman, että antaa omaa kotiaan toisen käyttöön. Toisin sanoen, ne ovat sivuston valuuttaa, joita voi käyttää kodin “vuokraamiseen” ilman oikeaa rahaa. Tämä on hyvä vaihtoehto siksi, että kaikki ihmiset eivät ole halukkaita avaamaan omaa kotiaan toisten käyttöön, mutta haluavat silti itse hyödyntää näitä koteja, mitä sivustolta löytyy 🙂 Toivottavasti tämä selvensi edes hieman?

 • Espanjaaan

  Okei, ymmärrän, mistä puhut. Intervac, jossa me olemme jäseninä ei tarjoa tuota mahdollisuutta majoittua jonkun kodissa ilman vaihtoa. Eli vain tuon vuosijäsenyyteen perustuvan vaihtosysteemin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: