Travel Lifestyle,  Uncategorized

Mitä matkailu minulle merkitsee? – Top 5!


Matkailun saralla on nyt hiljaisempaa ja tulevaisuuden matkanäkymät ovat ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tyhjät. Matkahaaveita on toki paljon, mutta nykytilanteen vuoksi uskallus lähteä niitä vielä toteuttamaan ei ole kovin korkealla. Aina on kuitenkin tärkeintä pysyä positiivisena ja muistaa, että turha murehtia niitä asioita, joihin ei kuitenkaan voi itse enempää vaikuttaa.

Tästä matkavuodesta 2020 tuli hyvin erilainen, kuin mitä alunperin olin itselleni povaillut. Alkuvuodesta muistan kirjoittaneeni innostuneen artikkelin tämän vuoden tulevista matkasuunnitelmista ja kuinka tästä tulee varmasti jälleen huikea reissuvuosi. No, tästä vuodesta ei ehkä tullut juuri sellaista, kuin olin suunnitellut, kuten ei monella muullakaan, mutta elämällä on omituinen tapa tulla heittämään kierrepallo eteemme juuri silloin kun luulemme, että kaikki menee suunnitelmiemme mukaan. Ei ne aina mene, kuten tämä vuosi on meille kaikille todistanut, asiasta riippumatta.

Senja 2020


HYVÄN JA HUONON 2020

Tämä vuosi on tähän lokakuun ensimmäiseen päivään mennessä ollut osittain aivan täysi paska, sillä osalla meistä tämä on vaikuttanut fyysiseen terveyteen, osalla henkiseen. Osalla tämä on vaikuttanut töiden lisääntymiseen, osalla niiden loppumiseen kokonaan. Itsekin valmistuin matkailualalle juuri tämän kaiken keskelle ja tämä ei ole ollut helppoa aikaa. Itse pidän kovasti peukkuja pystyssä alan pikaiselle elpymiselle tavalla tai toisella, pienin askelin.

Tämä vuosi on kuitenkin osittain ollut myös loistava ja kyllä vain, tämä vuosi on pitänyt sisällään myös unohtumattoman upeita uusia matkakokemuksia. Vuosi alkoi ihanalla reissulla Englantiin, juuri ennen koronan ensimmäisiä rajoituksia. Kesä tuli oltua Suomen aurinkoisissa maisemissa ja teimme myös extempore -reissun Pohjois-Norjaan. Tämä matka olikin todellinen unelmien täyttymys, sillä pääsin näkemään miekkavalaita, jotka ovat itselleni olleet jo pienestä lapsesta asti erittäin tärkeitä ja rakkaita olentoja.

Juuri ennen uusien koronarajoitusten lisääntymistä saimme tilaisuuden lähteä vielä tutustumaan Baltian Pariisiin, eli Latvian pääkaupunki Riikaan. Tämä oli upea matka kesän loppupuolen tunnelmointiin ja näiden voimalla onkin jaksanut jälleen “olla ihan kotona”.

Riika 2020


MITÄ MATKAILU MERKITSEE MINULLE?

Nykytilanteen poikkeuksellisuuden vuoksi halusin hieman pohtia, mitä matkailu todella itselleni merkitsee ja miksi minä tykkään matkailla. Syitä meillä kaikilla on monia erilaisia, eikä yksikään varmasti ole huonompi tai tärkeämpi kuin toinen. Itseni kohdalla mieleen kuitenkin tuli ensimmäisenä nämä seuraavat syyt:

1. ELÄMYKSET JA KOKEMUKSET

Uudet elämykset ja kokemukset matkoilla ovat todella tärkeitä ja niitä voi tulla ihan pienistäkin asioista. Kyse voi olla jostakin mieltä ravisuttavasta aktiviteetista tai extreme-elämyksestä, tai ihan vain kauniista auringonlaskusta lempi uimarannalla. Se paras matkakokemus voi olla jokin ihan pieni hetki arjessa, jota matkalla elää.

Omat rakkaimmat matkakokemukset ovat liittyneet aina ihmisiin tai luontoon ja eläimiin. Viimeisimpänä ja rakkaimpana tähän mennessä ehdottomasti miekkavalaiden kohtaaminen Norjassa, mutta viime vuoden Teneriffan vapaaehtoistyömatka on jättänyt minuun myös pysyvät ja rakkaat muistot työn tärkeyden sekä ihanien ihmisten vuoksi. Viime vuoden ensimmäinen kaukomatka San Franciscoon oli kokonaisuudessaan unohtumaton reissu ja toissavuoden muutto Espanjaan oli yhden unelman täyttymys. Omat rakkaimmat matkakokemukset ovat niitä, millä on ollut jokin itselleni isompi merkitys taustalla.

Miekkavalaat // Vesterålen 2020 @ Tiina Johanna
Delfiinit // Teneriffa 2019 @ Tiina Johanna


2. UUSIIN IHMISIIN TUTUSTUMINEN

Kutsun itseäni usein sosiaaliseksi introvertiksi. Rakastan olla sosiaalisessa ympäristössä, mutta en koko päivää ja joka päivä. Rakastan tutustua uusiin ihmisiin ja olen kohtalaisen hyvä pinnallisessa ja vain hetken kestävässä small talkissa, mutta syvällisempi tutustuminen onnistuu vain harvojen ja valittujen kanssa, joiden kanssa kemiat todella kohtaavat ja ystävystyminen tuntuu luonnolliselta. Nämä molemmat tavat ovat kuitenkin antaneet ihania kokemuksia ja ihmiskohtaamisia matkoilla ja molemmista olen saanut paljon iloa. Tällä hetkellä asustan Tampereella, mutta rakkaimmat ystäväni asuvat ihan muualla, vain pari asustaa täällä Suomessa.

Teneriffalla vapaaehtoistyöviikkoni aikana tutustuin muutamaan ihanaan ihmiseen, joista tuli hetkessä itselleni erittäin tärkeitä. Kuinka viikossa voikin löytää ystävyyden niin nopeasti ja syvällisesti, en tiedä, mutta niin kävi ja juttelemme kuulumisia useammin kuin mitä juttelen Tampereella asustavien perheenjäsenteni kanssa. Valenciassa asuessamme tutustuimme erääseen Pohjois-Italiasta kotoisin olevaan pariskuntaan, joista tuli meille ne parhaimmat ystävät siellä. Tämä ystävyys on vain vahvistunut ja vaikka emme ole vuoteen nähneet koronan vuoksi, olemme todella läheisiä ja juttelemme useasti.

Teneriffa 2019


3. UUSIEN ASIOIDEN OPPIMINEN JA UUSIIN KULTTUUREIHIN TUTUSTUMINEN

Aina matkaillessa oppii uutta. Tämä voi olla uuden kielen oppimista tai uusien elämäntapojen omaksumista. Itselleni on ollut jo lottovoitto se, että opin ja osasin kulkea omatoimisesti Lontoon julkisissa eksymättä ja se, että uskaltauduin töihin Espanjaan, työskentelemään kielellä jota alkuun osasin vain alkeistasolla ja sellaiseen kaupunkiin, jossa espanjankielentaito on välttämätön. Opin kielen, opin uuden työn, opin uutta kulttuuria ja paljon uusia asioita itsestäni. Opin myös kohtaamaan erilaisista kulttuureista tulevia ihmisiä ja ymmärtämään entistä paremmin sen, kuinka erilaisuus kaunistaa ja rikastaa. Uudet opit ja uusiin kulttuureihin tutustuminen onkin monen matkailijan yksi merkityksellisimmistä seikoista matkailussa.

Lontoo 2020


4. OMA HENKINEN KASVU JA OMAAN ITSEEN TUTUSTUMINEN

Matkailu kasvattaa aina. Matkaillessa oppii aina jotakin uutta ja selviytyminen erilaisista tilanteissa vieraassa paikassa kasvattaa aina itsevarmuutta ja elämänkokemusta. Matkakohteella ei ole tässä väliä, sillä jokainen reissu on merkityksellinen tavalla tai toisella ja matkan jälkeen on jälleen yhtä kokemusta rikkaampi.

Itselleni ne opettavaisimmat matkat ovat olleet soolomatkoja, kuten Teneriffan vapaaehtoistyömatka, sillä vapaaehtoistyö delfiinien ja valaiden parissa oli mielenkiintoista, tärkeää ja tein matkan ensimmäistä kertaa täysin yksin. Englannin matka oli myös soolomatka, vaikka välissä paikallisia ystäviäni näinkin. On todella rohkaisevaa huomata, kuinka hyvin sitä lopulta itsekseen voikaan pärjätä eri tilanteissa ja olenkin sitä mieltä, että jokaiselle ihmisille tekisi erittäin hyvää edes yhden kerran elämässään tehdä yksi matka soolona. Soolomatkoilla sitä myös oppii omasta matkailijapersoonastaan ja omista kiinnostuksen kohteista enemmän, kuin porukassa reissatessa.

Minulle kaikkein tärkein ja rakkain oppi on se, että vaikka sairastan paniikkihäiriötä, voin silti reissata, olla rohkea ja kokea ihania matkakokemuksia, sekä yksin että yhdessä. En ole vielä aiemmin tätä asiaa blogissa avannut, mutta ehkä joskus tartun tähän aiheeseen enemmän.

Lofootit 2020


5. MATKAILU AVARTAA

Tämä niin kliseinen ja paikkaansa pitävä sanonta! Tähän kiteytyy kaikki nämä aiemmat kohdat tältä listalta, sillä uudet opit matkan aikana, uusiin kulttuureihin tutustuminen, uusiin ihmisiin tutustuminen, rohkeasti uusiin asioihin tarttuminen ja maailmankuvan kasvu matkailun myötä avartaa. Jokainen matka ja matkakokemus jättää jäljen, joista ne isoimmat kasvattavat ja muuttavat meitä myös ihmisinä jollain tapaa. Maailma on mielenkiintoinen, arvokas, värikäs, monipuolinen, hyvä, paha, alkeellinen ja kehittynyt samaan aikaan. Itse en malta odottaa, että pääsen jatkamaan omia tutkimusmatkojani maailmalla, sillä maailma on suurin rakkauteni.

Kaikella tapahtuvalla on tarkoituksensa ja aika näyttää, milloin ja miten seikkailut jatkuvat.

Suomi 2020


Kerro, mitä matkailu sinulle merkitsee! Olisi ihana kuulla ajatuksia ja tärkeitä matkakokemuksia, jotka ovat olleet erityisen merkityksellisiä. Kerro myös mitä muuta syksyysi kuuluu! Jaa kommenttikenttään! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

26 Comments

 • Siiri

  Osuvasti tiivistit sen kuinka matkailu rikastaa elämää ja kasvattaa ihmisenä. Minulle matkailu lisää kiitollisuutta. Rohkaiset monia, kun kerrot omasta paniikkihäiriöstä. Kiitos.

 • Mari / Kodinvaihtaja

  Ihan kuin olisin itse kirjoittanut. Olen saanut paljon elämyksiä kokea täällä Suomessa tämänkin vuoden aikana ja ensi viikolla lähden Itä-Suomen kansallispuistotourneelle. Mutta jos tämä vielä vuoden kestäisi, niin kyllä haastaisi itseä. Kaipaan vaihtelua, elämyksiä – maailmalla on niin paljon tarjota

  • Tiina Johanna

   Samaa mieltä todellakin, toista samanlaista vuotta en kyllä haluaisi joutua kestämään, toivottavasti ensi vuoden puolella pääsisimme elämyksistä ja uusista matkakokemuksista jälleen nauttimaan, tavalla tai toisella. 🙂

 • Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

  Pohdin tuossa heti tekstin alussa omia motiiveja matkailuun, ja hyvin moni samanlainen asia tuli tässä sinunkin tekstissä vastaan. Etenkin uudet kokemukset, erilaisten ihmiskohtaloiden tapaaminen, itsevarmuuden ja -luottamuksen lisääntyminen ja uuden oppiminen. Nuo kaikki on sellaisia asioita, jotka kannattelee arjessa ja valaa pohjaa hyvälle elämälle. Siedän hyvin tylsyyttä arjessa, tai oikeastaan harvemmin minulla edes on tylsää, mutta kaipaan silti aina välillä irtiottoja arjesta, ja haluan päästä nimenomaan kartuttamaan uusia kokemuksia. Niitä on kiva sitten muistella jälkeenpäin 🙂 Toki myös erilaisten ruokien maistelu on aina mukavaa!
  Ps. mä olen myös kuvailemasi sosiaalinen introvertti. Jaksan sitä hetken, mutta sen jälkeen kaipaankin pitkää omaa rauhaa!

  • Tiina Johanna

   Ehdottomasti! 🙂 Voi että rakastan ruokamatkailua, sen jälkeen kun täysin vegaaniksi ryhdyin, aukesi uudenlaisia ovia tämänkin matkailumuodon suhteen. Kyllä maailma vain on täynnä hyvää ruokaa! 😀

 • Marika / Matkalla Missä Milloinkin

  Nuorempana matkustaminen merkitsi minulle ennen kaikkea uuden oppimista, etenkin kielitaidon kertyttämistä. Viime vuosina reissuissa pääosassa ovat olleet kokemukset. En pysty poimimaan mitään yksittäistä merkittävää kokemusta, luontomatkailu on tarjonnut monia upeita elämyksiä. Olen kanssasi eri mieltä siitä, että yksin matkatessaan oppisi omista kiinnostuksen kohteista enemmän. Olen hyvin turvallisuuden hakuinen ja jopa arka ja Mikon kanssa olen päässyt unelmieni matkoille, matkoille, joista en olisi uskaltanut yksin edes haaveilla.

  • Tiina Johanna

   Luontomatkailu on todellakin ihanaa ja sen puitteissa itselläkin monia unohtumattomia reissukokemuksia. Rakastan kyllä itsekin ehdottomasti mieheni kanssa matkailua ja hänen kanssaan olemme kokeneet yhdessä todella upeita reissuja, sekä saaneet voittajafiiliksiä niinä huonompinakin reissuhetkinä. Nämä ovat myös kasvattaneet ja antaneet ihania muistoja. En suinkaan lue itseäni soolomatkailijaksi, sillä teen kaikenlaisia matkoja yksin ja yhdessä. Ne matkat, jotka ovat opettaneet itsestäni eniten, ovat kuitenkin olleet yksin tehtyjä reissuja, juuri siksi, että tilanteista on selviytynyt yksin. Olen myös arka ja minulla on paniikkihäiriö, joka tekee jo pelkästä tavallisesta kauppareissustakin pelottavan. Itsekseen reissussa ollessa sekä jännittävät että innostavatkin tilanteet kohdataan yksin ja se voimaannuttaa ja vahvistaa. Joskus myös mukavuusalueen ulkopuolelle astuminen on parasta, mitä voi tehdä ja sen ymmärtää vasta jälkikäteen. Kaikki ei kuitenkaan ole kaikkia varten ja en itsekään lähtisi yksin sellaisille upeille seikkailuille, joita te olette yhdessä tehneet! Ahkerasti olen reissujanne myös lukenut ja huikeita kokemuksia olette saaneet. <3

 • hannamarielina

  Itselleni matkailu merkitsee sitä, että pääsee vähäksi aikaa pois niistä omista arkiympyröistä (vaikka sekin ihan mukavaa on) hetkeksi ihan johonkin toiseen ympäristöön katselemaan maailmaa hieman eri näkökulmasta. Vaikka tykkäänkin laittaa kotia ja kotoilla on ihanaa päästä välillä ihan johonkin muualle. Ja se ihana vapauden tunne matkalla, kun voi päättää vapaasti mitä tehdä ja mihin mennä 🙂 Ja tietysti uuden kaupungin tai kohteen tunnelmointi esim illallisten ja kävelyjen merkeissä <3 Ja tuo on kyllä totta että ne matkat jättävät meihin aina jäljen joka tekee meistä juuri meitä, ja sitä että oppii katselemaan asioita tavallaan laajemmasta näkökulmasta.

  • Tiina Johanna

   Todellakin! <3 Tulee jo ihan ikävä reissuun taas, kun mainitsit kaupungilla illastamisen ja kävelyt uutta kohdetta tunnelmoiden. Joskus se irtiotto vain on juuri sitä, mitä tarvitsemme, vaikka arki olisikin mukavaa. 🙂

 • Maapalloilija

  Valitettavasti se on nyt mennyt siihen keskellä kiireistä työelämää, että matkailu on taukoja arjesta, lomailua. Matkat ovat jotain, mitä odottaa. Isommassa konteksissa ne ovat niitä elämyksiä ja muistoja, joista ei koskaan menetä.

  • Tiina Johanna

   Irtiotto on ihan yhtä lailla erinomainen syy! 🙂 Joskus se on juuri sitä, mitä eniten tarvitsemme. Erityisesti tällaisessa nykytilanteessa on ihana, että on matkamuistoja jota muistella.

 • Terhi

  Kaikella on tarkoituksensa ja joskus sen tarkoituksen ymmärtää vasta myöhemmin kun asiaan on tullut perspektiiviä. Minä tapaan lohduttaa itseäni muistelemalla miten paljon olen jo saanut enkä jaksa surra sitä mitä vielä haluaisin nähdä ja kokea.

   • Rosa

    Minulle matkailu on elämäntapa. Olen levoton ja kaipaan liikettä ja paikan vaihtoa säännöllisesti. Etenkin kevät oli tämän takia vaikeaa aikaa. En tarvitse matkoja kaukomaille. Olen iloinen matkoista naapurimaihin, mutta pelkästään Suomessa matkailu on hiukan puuduttavaa. Olisin myös halunnut matkustaa Riian, mutta sen kanssa en ollut ajoissa liikkeellä ja se mahdollisuus meni.

    • Tiina Johanna

     Ymmärrän erittäin hyvin ja meitä on varmasti monia, jotka levottomana sieluna täällä vaeltavat. Tämä on vaikeaa aikaa kaikenlaisen matkailun ja siihen liittyvän suhteen, ei voi tietää miten asiat etenee ja tämä tuntuu kurjalta. Riika oli upea kesällä, toivottavasti pääset sen kokemaan vaikkapa ensi vuoden puolella. Pidetään peukkuja matkailun elpymisen kannalta. 🙂

 • Aila ja Juha

  Kiitos hyvästä ja laajasta pohdinnasta. Koin monet asiat omikseni. Erityisesti sen, että matkailu avartaa. Matkat antavat monenlaisia uusia kokemuksia. Me haemme todella paljon kaikenlaisia ihan paikallisia kokemuksia, vaikka totta kai tutustumme myös asioihin, joita turistit laajemmin tekevät, esim nähtävyyksiin ja museoihin. Näitä paikallisia ovat esimerkiksi konsertit, jumalanpalvelukset ja pienten paikkakuntien tapahtumat, joissa todella usein olemme ne tilaisuuden ainoat ulkomaalaiset. Tähän ovat harrastamamme kodinvaihdot antaneet hyvän mahdollisuuden, koska silloin olemme jo valmiiksi usein pienellä paikkakunnalla ja paikallisten seassa. En pysty sanomaan, että nämä kokemukset silti olisivat tuoneet sellaisia ystävyyssuhteita, jotka ylittäisivät kotimaassa olevat, mutta pysyviä kontakteja meille on syntynyt. Tänä keväänäkin olemme yksityisviestein kuulleet paikallisten ihmisten tunnelmia, jotka osin ovat hyvinkin erilaisia kuin uutisten kertomat. Ja kielitaito ja sen ylläpitämisen tarve ovat yksi antoisimpia juttuja. Lukion lyhyt saksa ja ranskan alkeet ovat kaukana takana, mutta kun niitä pääsee aktiivisesti käyttämään, paljon pysyy mielessä. Ja espanjan olemme opiskelleet ihan viime vuosina alkeista. Ei ole pakko enää olla englannin varassa. Hyvää matkailun jatkoa sinulle!

  • Tiina Johanna

   Kiitos kommentista! 🙂 Ihanaa, että olette saaneet noin upeita kokemuksia, itsekin teemme kodinvaihtoa ja rakastan sitä matkailumuotoa kovasti. Se todellakin mahdollistaa paljon paremmin paikallisuuteen tutustumisen. Saksaa olen itsekin opiskellut ihan saksankielisestä päiväkotiryhmästä saakka (huh!), mutta valitettavasti näin aikuisemmalla iällä se kieli on päässyt unohtumaan. Täytyy kyllä alkaa palauttamaan sitäkin mieleen, se on hieno kieli! 🙂

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Nyt on tosiaankin sopiva aika pohtia, miksi matkustaminen on itselle tärkää – siispä kiva kirjoituksen aihe! Itselle matkustaminen on erityisesti uusia kokemuksia ja kulttuureja, mutta myös hetkessä elämistä. Osaan yleensä matkoilla paljon paremmin elää vain tässä ja nyt. Toisaalta korona on opettanut minut nauttimaan arjesta ihan uudell tavalla, eli jotain hyvääkin tässä. Tuntuu että nyt ei oikeastaan hypi edes seinille vaikka ei ole juurikaan päässyt matkustamaan ulkomaille yli vuoteen. Se tuntuu hyvältä, että olo on rauhallinen ja tyyni. 🙂

  • Tiina Johanna

   Kiitos kommentista! 🙂 Koronan aika on todellakin opettanut myös ymmärtämään läsnäolon tärkeyttä ja sitä, että on tärkeää osata arvostaa nykyhetkeä ja elämää tässä ja nyt.

 • Reeta / Tarinoita valoisista maisemista

  Hyvin samat asiat ovat itselle merkityksellisiä, sillä elän uusista kokemuksista ja elämyksistä. Ja parasta on se, että vaikka olen ollut aina kova jännittämään ja kärsin myös ajoittain paniikkihäiriöoireilusta, olen silti pystynyt toteuttamaan hienoja, ennen mahdottomaltakin tuntuneilta reissuja yksin tässä suuressa ja mielenkiintoisessa maailmassa. Kiitos sinulle kun jaoit omia kokemuksiasi 🙂

  • Tiina Johanna

   Kiitoksia ihanasta kommentista! 🙂 Kiitos myös itsellesi siitä, että jaat oman jännityksesi, meitä on moneksi ja on samalla ihana tietää, että emme ole yksin näiden asioiden kanssa. Kyllä matkailu vaan lisää itsevarmuutta ja voimaannuttaa, oli sitten minkälainen matka tahansa. <3

 • Periaatteen Nainen

  Olen perusluonteeltani utelias (mutta aika introvertti pohjimmiltani), ja ulkomailla saan nauttia kaikista ihanista virikkeistä ja silti olla vähän sivussa ja luvalla ulkopuolinen. Elämykset ovat yleensä kaikille aisteille – ruoka, arkkitehtuuri, äänet, hajut – ja jotenkin olen paremmin läsnä joka hetkessä. Ja olen aina vähän eri ihminen (hyvällä tavalla, omasta mielestäni) Suomen rajojen ulkopuolella.

 • Elina

  Matkailu merkitsee niin monipuolisia asioita, ettei sitä oikein voi yksiselitteisesti avata. Itselle matkailu on pitkään ollut vain vaihtelua arkeen, että on jotain mitä odottaa ja haluan nimenomaan että se kohde tarjoaa jotain uutta. Toisinaan lähden reissuun vaan rentoutumaan ja välillä fiilis sanoo, että kaipaan ihan kaupunkilomaa, mitä milloinkin! 🙂 Mutta joka tapauksessa se kohde antaa henkistä pääomaa, uusia kokemuksia!

  • Tiina Johanna

   Ehdottomasti näin! 🙂 Tätä on tullut paljon pohdittua näinä hetkinä, tätä “on jotain mitä odottaa”. Nyt kun ei samalla tavalla ole niitä matkoja tai matkaa, jota odottaa ja tähän on täytynyt asennoitua eri tavalla hetkellisesti ainakin. 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *