Senja – Kauniita vuonoja ja jylhiä vuorimaisemia
Senjalla on kauniita vuonoja ja jylhiä vuorimaisemia ja Senja on ehdottomasti Pohjois-Norjan kaunein saari. Ensikosketus saareen sai ainoastaan yhden sanan suustani ja se oli wau.
Senja – Vuonoja, rantoja, vuoria
Senja on Lofoottien ja Vesterålenin saarten yläpuolella sijaitseva monipuolinen saari, jossa luonto kukoistaa. Rannat ovat vaaleaa hiekkaa ja turkoosinkirkasta merivettä ja ympärillä kohoaa korkeat ja vehreät tunturivuorimaisemat sulapuroineen. Senja on ehkä aika ajoin jäänyt Lofoottien varjoon matkakohteena, mutta omasta mielestäni Senjan maisemat olivat kauneimmat koko Pohjois-Norjan roadtripimme aikana.
Senja sijaitsee Tromssan läänissä ja se on Norjan rannikon toiseksi suurin saari. Saarta ympäröi niin avomeri kuin kauniit vuonot ja saaren useista korkeista tunturihuipuista korkein on 985m korkea Breitinden. Vuorivaelluksista varmasti suosituin on 639m korkea Segla, josta näkymät ovat vähintäänkin komeat ja kuvatkin tämän jo todistavat. Itse en Seglaa tällä kertaa valloittanut, sillä vuori on todella jyrkkä ja korkeanpaikankammoni ei tästä varmasti olisi hyvää tykännyt.
Seglan näkymistä voi kuitenkin nauttia myös viereisen Hestenin huipulta, josta näkee Seglan koko komeudessaan ja Hesten on myös hieman loivempi patikoida, vaikka sekin kuulemma vaativa.
Muita hyviä patikointireittejä ovat esimerkiksi Lonketind ja Sukkertoppen, josta pääsee nauttimaan kauniista turkooseista merinäkymistä kohti Hamn i Senjaa. Nämä patikoinnit jäivät vielä tällä kertaa välistä, mutta ensi kerralla menevät ehdottomasti testaukseen.
Leiriydy vuoren huipulle tai rannan tuntumaan – maisemat kuin sadusta
Upeita rantoja ja rannikkomaisemia Senjalla on runsaasti, mutta näistä varmasti tunnetuin on Ersfjord Beach. Ranta on todella kaunis ja tämän ovat myös leirityjät hoksanneet, sillä vierailumme aikaan rannan vierustat olivat täynnä karavaanareita ja telttailijoita. Jos siis kesäsesonkina omaa rauhaa haluaa, ei tämä ehkä ole paras vaihtoehto. Toisaalta taas, sopu sijaa antaa ja ovathan Ersfjordin näkymät kuitenkin ihan omaa luokkaansa. Ersfjordilta löytyy leiriytyjille myös kultainen vessa, joka on sanansa mukaisesti juuri sitä.
Bergsbotn – Tunnetuin näköalatasanne
Ihastuttavia ja jylhiä näköaloja pääsee saarella ihastelemaan vähän väliä matkan varrella saaren rannikkoa kierrettäessä, mutta näköalapaikoista tunnetuin on varmasti Bergsbotnin näköalatasanne. Bergsbotn tarjoaa todella upeat näkymät alas lahtipoukamaan ja ympäröiviin vuoriin ja näköalapaikkaa ei voi erehtyä ohittamaan, jos ajoreittinä on Senjan virallinen maisemareitti, joka kulkee saaren ympäri enimmäkseen rannikkoa pitkin. Maisemareitin varrelle osuu kaikki Senjan upeimmat nähtävyydet, joten jos on vain 1-2 päivän roadtripillä, kannattaa tämä muutaman tunnin reitti ehdottomasti ajella.
Majoitu kuten haluat – Mökissä, teltassa, autossa tai hotellissa
Majoittuminen Senjalla on helppoa, sillä saarella on myös jokamiehenoikeudet ja kunhan muistaa pitää vähintään 150m etäisyyden asutukseen, voi teltan pystyttää lähes mihin vain. Suojeltuja alueita tulee välttää tietysti.
Itse emme telttailleet, vaan majoituimme leirintäalueen suloisessa hirsimökissä Fjordbotn Camping -leirintäalueella. Mökissä oli viihtyisä oleskelutila, kaiken tarpeellisen sisältävä keittotila, makuuhuone kerrossänkyineen sekä hyvä kylpyhuone erillisellä lämpölampulla kosteanviileitä iltoja varten. Leirintäalue oli pieni, mutta erinomaisella sijainnilla lahden poukamassa ja henkilökunta oli ystävällistä ja avuliasta. Saarella on tarjolla myös hotellimajoitusta sitä haluaville.
Autolautta saarelta toiselle – Varaudu kesällä ruuhkiin
Senja on kauniita vuonoja ja vuorimaisemia, mutta Senjalla on myös Lofoottien tavoin pieniä kalastajakyliä sekä asutuskeskuksia, joissa on mukava pysähtyä jaloittelemaan. Näistä muutamia ovat esimerkiksi Senjahopen, Gibostad sekä Gryllefjord. Saari on siis oivallinen kohde myös mielenkiintoisten kylien ja maan tasalla kulkevien maisemareittien ystäville, eikä tarvitse olla kiinnostunut patikoinnista saadakseen matkasta irti täyden kympin.
Mikäli matkasi suuntaa Senjalta kohti Vesterålenin saaria (Andøya, Langøya, Hinnøya, Hadseløya), pääsee Gryllefjordista suoraan autolautalla Andøyan pohjoispäähän Andenesiin. Kesäsesonkina lautat täyttyvät nopeasti, joten kannattaa saapua jonottamaan ajoissa. Itse jonotimme noin 2-3 tuntia iltapäivän lauttaan, emmekä mahtuneet kyytiin ja jouduimme odottamaan vielä 4 tuntia lisää illan viimeiseen lauttaan. Tässä ajassa olisimme toki ajaneetkin jo määränpäähämme, mutta halusimme antaa kuskin lepuuttaa ajojalkaa ja päätimme jäädä jonoon. Odotellessa oli kuitenkin mukava tutustua alueen kauniisiin taloihin ja Gryllefjordin vuonomaisemat ovat todella kauniit jaloitteluun.
Vesterålen tarjoaa parhaat puitteet valaiden bongailuun ja valassafareihin
Lopulta autolauttaan päästyämme matkamme eteni Andenesiin ja Vesterålenin saaristoa tutkimaan. Langøyan saarella vietimme seuraavat kaksi yötä valassafarien parissa, joista kerron seuraavassa artikkelissa. Luvassa upeita valaskohtaamisia muun muassa ryhävalaiden, pyöriäisten, sillivalaiden sekä erityisesti miekkavalaiden kanssa. Tästä lisää seuraavaksi, pysy kuulolla!
Oletko sinä käynyt Senjalla? Peukutatko enemmän Senjaa vai Lofootteja? Kerro kokemuksesi kommenttikenttään! 🙂
Lue myös matkamme alkuvaiheista kotimaan maisemissa ja Lapin porojen keskellä:
<3: Tiina Johanna
Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla
9 Comments
Marika/Matkalla Missä Milloinkin
Osaatko sanoa Senjan patikkareittien pituudesta? Senja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja kauniilta kohteelta.
Tiina Johanna
Senja on upea, todellakin. 🙂 Patikkareittien pituudesta en äkkiseltään osaa sanoa, sillä oma matkamme ei nyt tällä kertaa sisältänyt patikointia. Suuri osa Lofoottien ja Senjan reiteistä ovat kuitenkin ihan päiväretkiä, eli eivät ole usean päivän rupeamia. Näin olen muilta patikoijilta kuullut ainakin. 🙂
Mari / Kodinvaihtaja
Mä niin elän ja hengitän näitä Norjan kuvia!!! Värit sun kuvissa on huiput, millainen kamera sulla on?
Tiina Johanna
Ihanaa, kiitos ihanasta kommentista! 🙂 Rakastan värikkäitä kuvia itsekin, nyt kuvailen enimmäkseen puhelimellani, eli Huawei P20 Pro:lla. Todella hyvä kamera, vastaavasta puhelimesta on toki jo uudempiakin versioita ja varmaankin vieläkin paremmalla kameralla, heh. Niissähän ei pysy koskaan perässä. 🙂 Järkkäriä käytän ainoastaan villieläinkuviin, mutta se on vielä ihan harjoittelun alla. Tämä on toiminut erinomaisesti puhelimen kameralla tähän asti!
Vera / Muu Maa Mandariini
No huhhuh mitä maisemia! Vau! Tuonne on kyllä päästävä, kunhan koronalta joskus pääsisin edes Suomeen.. 😀 Hyvä vinkki tuo telttamajoittuminen. Paljonko teidän leirintäaluemajoitus maksoi?
Tiina Johanna
Suosittelen ehdottomasti, heti kun mahdollisuus tulee. 🙂 Mökkimajoitus oli kalliimpaa lystiä, hinnat olivat jopa noin 100 euroa yöltä. Kaikki hyödyntämämme mökkimajoitukset olivat kuitenkin todella hyvätasoisia ja ihanilla sijainneilla, ja koska kulut menivät jakoon kahden kesken, niin hinta ei tuntunut niin pahalta. Saimme myös kokkailla omat ruoat ja säästimme isosti ruokakuluissa koko reissun. Mökit ovat yleensä neljän hengen mökkejä tuolla hinnalla, joten jos saa enemmän porukkaa mukaan, menee tietysti hintakin neljään pekkaan! 🙂 Telttapaikat ovat varmasti paljon edullisempia! 🙂
Paula - Viinilaakson viemää
Vitsi mitkä postikortti maisemat! Olen ehkä joskus lapsena käynyt tuolla mutta en muista siitä kyllä mitään. Toissa kesänä kovasti haikailtiin Lofooteille ja sukulaiset kehotti menemään Senjaan Lofoottien sijaan. Silloin ei valitettavasti päästy kumpaankaan. Nyt vähän harmittaa.
Tiina Johanna
Nuo Senjan maisemat ovat kyllä upeat ja oli hyvä päätös suunnata ensimmäisenä sinne, sillä maisemia osasi jotenkin arvostaa vielä tuhat kertaa enemmän, kun ei vastaavaa ollut koskaan aiemmin vielä nähnyt. Lofootitkin kyllä kauniit silti. Toivottavasti ensi vuonna tai lähitulevaisuudessa pääsisitte sinne käymään, nyt on niin monet matkasuunnitelmat kyllä kaikilla menneet nurinperin. :/
Pingback: