Espanja,  Kanariansaaret,  Reppureissut,  Soolomatka,  Teneriffa

Santa Cruz – Teneriffan kaunis pääkaupunki yhdistää kaupunki- ja rantaloman


Kaksiviikkoisen Teneriffan yhdistetyn omatoimi- ja vapaaehtoistyömatkan viimeinen etappi oli lähteä muutamaksi päiväksi tutustumaan saaren pohjoispuoleen ja erityisesti sen pääkaupunkiin, Santa Cruz de Tenerifeen.

Mietin pitkään ennen matkalle lähtöä, että mikä olisi itselleni se paras kaupunkikohde vapaaehtoistyön jälkeen, koska vapaaehtoistyöjakson aikana tuli jo erittäin tutuksi saaren eteläiset lomakylät, kuten Los Cristianos ja Los Gigantes (jossa olen ollut myös vuonna 2012). Halusin kunnollisen kaupunkikohteen, joka ei olisi pelkästään turisteilla kyllästetty ja ilmassa olisi mielellään ihan kunnollista paikallistakin tunnelmaa. Vaihtoehtoja tutkittuani tulin siihen tulokseen, että paras kohde näillä kriteereillä olisi tietenkin saaren pääkaupunki.

Santa Cruz on Kanariansaarten toiseksi suurin kaupunki ja Kanariansaarten pääkaupunki yhdessä Gran Canarialla sijaitsevan Las Palmasin kaupungin kanssa. Espanjalaiset perustivat kaupungin vuonna 1494 ja nykyisin alueella asustaa noin 225 000 ihmistä. Tätä ennen alueella ovat asustaneet jo noin 2000 vuotta sitten Kanariansaarten alkuperäisasukkaat, eli guanchet. Santa Cruz ei ole yleensä se ensimmäinen turistien valitsema lomakohde, joten kaupungissa on helppo nauttia paikallisestakin tunnelmasta. Sen sijaan päiväretkikohteena saaren lomakylistä tämä kaupunki on suosittu ja suurin turistien suosima loma-aika on talvikuukausien aikaan.


Matkasin Los Cristianoksesta bussilla tunnin ajomatkan verran Santa Cruziin ja bussireitti kulki upeita rannikkomaisemia pitkin etelän kuivista ja karun kauniista maisemista pohjoisen hieman vehreämpiä kaupunkinäkymiä kohti. Päästyäni perille lähdin heti lompsimaan kohti AirBnb -kotiani, joka sijaitsi aivan bussiaseman ja keskustan välissä, kävelymatkan päässä kaikesta. Kuljin ihastuttavien terassikahviloiden välistä aamuauringon lämmittäessä mukavasti ja ympärillä kuului ihanan tuttu ja kaivattu espanjankielinen puheensorina ja kahvikuppien kilinä.

Asuntoni oli mukava yksiö kaikilla mukavuuksilla ja isolla kattoterassilla varustettuna. Terassilta oli loistavat näkymät aina merelle saakka ja aurinkokin paistoi siihen sopivasti koko päivän. Välimatkat joka paikkaan olivat lyhyet, joka sopi minulle enemmän kuin hyvin ja mikä parasta, kaupungin upea kauppahalli Mercado de Nuestra Señora de África sijaitsi aivan nurkan takana. Saavuin perille jo aamupäivästä, joten lähdinkin tietenkin heti tutustumaan paikkoihin!

Terassini
Mercado de Nuestra Señora de África
Mercado de Nuestra Señora de África


Santa Cruzissa on shoppailijoille hyvät ostosmahdollisuudet ja putiikit, runsain määrin erilaista ravintola- ja baaritarjontaa hyvän ruoan ja juoman ystäville ja upeita nähtävyyksiä kierreltäväksi. Nähtävyyksistä tärkein on varmasti Auditorio de Tenerife, eli saaren pääkonserttisali. Konserttisali muistuttaa ulkokuoreltaan hieman Sydneyn oopperataloa ja rakennuksen ympäristössä on mukava esimerkiksi kävellä ja nautiskella meren kohinasta ja ilta-auringosta. Auditorion vieressä sijaitsee myös Castillo de San Juan -linnake, josta kaupunkia on suojeltu 1600 -luvulta lähtien. Lisäksi Auditorion ja linnakkeen vieressä sijaitsee Parque Marítimo César Manrique -puistoalue, joka on pääsymaksullinen viheralue uima-altaine ja ravintoloineen.

Auditorio de Tenerife
Castillo de San Juan


Santa Cruzin keskustan helmi on Plaza de España -aukio, jonka keskellä on suuri vuonna 2008 valmistunut tekojärvi suihkulähteineen ja kukka-asetelmineen. Aukion reunalla komeilee myös ristiriitaa herättänyt muistomerkki Espanjan vuoden 1930 sisällissodan uhreille. Aukion ympärillä on luonnollisesti kasapäin erilaisia terasseja ja kahviloita, johon on mukava istahtaa rentoutumaan kaupunkikiertelyn lomassa.

Plaza de España


Museoiden ja historian ystäville kaupunki tarjoaa myös herkkua, sillä pääkaupungissa sijaitsee mielenkiintoinen luonnonhistoriallinen ja arkeologinen museo Museo de la Naturaleza y el Hombre. Museo on suosittu vierailukohde turistien sekä saarten asukkaiden keskuudessa, sillä täällä voi nähdä Kanariansaarten alkuperäisasukkaitten eli guanchejen muumioita ja pääkalloja. Muumiot sekä museon meribiologinen osasto herättivät kiinnostukseni ja kävinkin katsastamassa nämä omin silmin, vaikka en yleensä museoista niin kiinnostunut olekaan. Vierailu oli kyllä opiskelijalippuhinnan (n. 3e) arvoinen, vaikka jokaikistä tekstinjyvää en jaksanutkaan jäädä lukemaan. Sen sijaan tutkailin mielenkiinnolla eri luontolajien ja merinisäkkäiden täysikokoisia replikoita ja sain kuin sainkin ihokarvani värisemään muumio-osastolla.

Yksi kaupungin suosituista nähtävyyksistä on myös kaupungin pääkirkko Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción, jonka kellotorni komeilee kaupungin joka suuntaan ja on ulkokuoreltaan valkoinen ja yksinkertaisen kaunis. Nykyinen kirkko on rakennettu 1600-1700-luvuilla paikkaa aiemmin koristaneen kirkon tilalle. Kirkossa sisällä näkee muun muassa islamilaistyylisesti koristellun katon ja muuta pienempää nähtävää. Itse tyydyin katsastamaan kirkon tällä kertaa vain ulkopuolelta.

Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción


Suuri nähtävyyksien mekka tämä saaren pääkaupunki ei ehkä ole, mutta itse nautiskelinkin enemmän paikallistunnelmasta ja kaupunkikulmien kiertelystä. Mikäli aika kaupungissa käy pitkäksi tai muutoin haluaa lähteä myös muita mantuja koluamaan, niin kaupungista on erittäin helppo lähteä bussilla saarta tutkimaan. Teneriffan bussiyhteyksiä hoitaa Titsa -bussi-yhtiö, jonka tunnistaa vihreistä linja-autoistaan. Yhteydet ovat erittäin kattavat ja ne toimivat todella näppärästi, joten tämä tekeekin matkailun ilman omaakin autoa saarella hyväksi vaihtoehdoksi. Etäisyydet saaren puolelta toiselle ovat vain alle 1,5h kestoisia ja hinnassakin selviää halvalla.


Playa de las Teresitas – Auringonpalvojille lähes unelmien uimaranta

Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsee pieni San Andrésin kylä sekä kylän vieressä komeileva kaunis kultahiekkainen uimaranta Playa de las Teresitas. Ranta on yksi Teneriffan kauneimpia ja erityisesti paikallisten suosiossa. Teresitakselle pääsee suoraan Santa Cruzin bussiasemalta noin kymmenen minuutin välein kulkevalla suoralla linjalla 910, jonka päätepysäkki sijaitsee heti uimarannan edessä.

Rannalla voit valita joko aurinkotuolit varjoineen tai levittää pyyhkeesi vaikka suoraan vesilinjan tuntumaan pehmeälle rantahiekalle. Hiekka on vaaleaa ja poikkeaakin siksi muista saaren laavahiekkarannoista. Omalla autolla kuljettaessa kannattaa poiketa myös viereisen vuoren päällä näköalapaikalla ihastelemassa rantamaisemia. Ainoa suuri miinus tässä ihanassa palmupuiden koristamassa uimarannassa on aivan vierestä kulkevat tankkerilaivat.


Kaikki reissut loppuvat aikanaan ja niin myös tämäkin Teneriffan seikkailu. Matka oli hauska ja aurinkoinen kokemus, joka piti sisällään omatoimista saarikiertelyä, tulivuorimaisemia Teidellä, kauniita vuoristomaisemia Mascan kylässä, sekä rantalomailua ja nähtävyyksien kiertelyä Santa Cruzin pääkaupungissa ja sen ympäristössä. Matkan pääkohta kuitenkin oli ikuisesti mieleeni jäänyt vapaaehtoistyö valaiden ja delfiinien parissa, jonka ympärille tämä koko kiertomatka rakentui. Tästä pääset lukemaan kaikki aiemmat postaukset matkalta:Oletko sinä käynyt Teneriffalla? Koetko saaren täysin turistirysäksi vai tunnetko saaren olevan ihan liian aliarvostettu luonto- ja aktiivimatkailijan paratiisi? Jaa mielipiteesi ja kokemuksesi kommenttikenttään! 🙂

<3: Tiina Johanna

Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

16 Comments

 • Saana

  Aivan liian aliarvostettu luontokohde. Anagan vihreät kaktusvuoret vuoret ovat mahtavat, Santa Cruzin kaupunki aito kanarialaiskaupunki. Masca oli reissullani kaikista “turistisin” paikka ja sielläkin ihan keskusta. Heti kun kulki 100 m muualle sai olla jo melkein yksin. Icod de Los Vinos oli myös nätti ja siellä varsinkin puisto, jossa iso Drago Milenario -puu kasvaa.

  • Tiina Johanna

   Nimenomaan <3 Tuolla Anagassa en ehtinyt käymään tämän matkan aikana ja se jäi kyllä harmittamaan. Onneksi Teneriffalle on helppo ja edullinen matkustaa kuitenkin, niin eiköhän uusi tilaisuus vielä tule eteen. 🙂 Tuo on niin totta ja tuli kyllä useaan otteeseen huomattua matkan aikana, että kun vain matkaa hieman turistikeskittymien ulkopuolelle ja menee omia reittejään, niin pääsee nauttimaan siitä aidosta kanarialaisesta tunnelmasta ja matka ottaa ihan erilaisen ja oikeasti mielenkiintoisen suunnan! 🙂

 • Saija

  Itse Teneriffalla käyneenä voin hehkuttaa saarta myös. Tosin Santa Cruz jäi näkemättä, joten ensi kerralla näillä vinkeillä suuntaan sinne. Kiitos kattavasta paketista!

 • Kohteena maailma / Rami

  Olin viimeksi viime viikon keskiviikkona Santa Cruzissa. Alun perin piti käydä myös Playa de las Teresitasissa rannalla, mutta keli oli siihen liian pilvinen. Itse tykkään Santa Cruzissa siitä, että siinä on kunnon kaupungista kysymys, mutta kuitenkin aika kompaktin kokoinen mielenkiintoisimmilta alueita. Parasta on kauppahalli, ja sen olutkaupan erinomainen valikoima iso plussa 😀

  • Tiina Johanna

   Oma reissuni sijoittui sopivasti lokakuun ajalle, joten silloin kuumat rantakelit oli vielä kohdillaan (n. +30 astetta). Varmasti näin talvisempaan aikaan voi olla jo hieman viileämpää ja/tai pilvisempääkin. Harmi kun et päässyt rannalla käymään, mutta ehkäpä ensi kerralla! 🙂 Santa Cruz on ihana kyllä nimenomaan juuri siksi, että se on kunnollinen kaupunki ja silti ei liian iso kuljettavaksi. Itse kun en autolla matkaile, niin tämä sopi minulle mainiosti. Kauppahallista pidin itsekin eniten (tosin hedelmien yms. vuoksi), onneksi satuin majoittumaan vieläpä ihan sen vieressä! 😀 Täytyy pitää mielessä, että olutvalikoima olisi kokeilun arvoinen ensi kerralla! Kiitos vinkistä! 😉

 • Reeta

  Kiintoisan oloinen kaupunki. Ja itseasiassa mua alkoi kiinnostamaan myös tuo vapaaehtoistyö Kanarialla, täytyypä lukea sun muut postaukset reissusta 🌞

  • Tiina Johanna

   Kiitos kommentista! 🙂 Santa Cruz on tosiaan ihana kaupunki. Vapaaehtoistyö Teneriffalla on todella mielenkiintoista ja tärkeää. Tein vapaaehtoistyötä valaiden ja delfiinien parissa, joita on saaren merialueilla paljon. Niitä kun on vaan niin huikea nähdä vapaana luonnossa, omassa elementissään! Työ oli helppo oppia ja muut vapaaehtoiset oli todella mukavaa seuraa, joten voin kyllä suositella. Linkki löytyy tästä postauksesta, jotta pääset lukemaan lisää! 🙂 Suosittelen kovasti!

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Santa Cruz on todella mukava kaupunki. Olen siellä kolmisen kertaa käynyt. Makoillut Castillo de San Juan -linnakkeen muurien katveessa ja ottanut aurinkoa, käynyt kauppahallissa fiilistelemässä ja ostoksilla, sekä metsästänyt Pokemoneja ympäri ostoskatuja. Kiva paikka muutamaksi päiväksi. Ollaan sitten aina jatkettu autolla kiertämään saarta enemmän.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *