Kap Verde,  Santo Antao

Santo Antão – Kap Verden vehreä paratiisisaari


*Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä


Santo Antão on Kap Verden vehreä paratiisisaari, jonka jylhät vuoristomaisemat ja kuvankauniit pikkukylät ihastuttavat kauneudellaan kerta toisensa jälkeen. Niin matkailijat kuin kapverdeläiset vastaavat aina “Santo Antão”, kun kysytään, mikä on upein saari Kap Verdellä. Pakkohan se uskoa, erityisesti kun itse kävimme tämän toteamassa lokakuussa 2022 Sao Vicenten matkamme yhteydessä.

Santo Antao


Vehreä patikoijan paratiisi

Santo Antão sijaitsee Kap Verden pohjoisosassa ja sen vehreät vuoristot tarjoavat oikean patikoijan paratiisin. Santo Antãolle ei lähdetä rantalomalle, vaan nauttimaan luonnosta, ulkoilusta, raikkaasta ilmasta ja trooppisen luonnon omista uima-altaista. Santo Antão on koko Kap Verden toiseksi suurin saari ja sen korkeimmat huiput ovat Topo de Coroa (1 979 m) ja Pico da Cruz (1 585 m).

Saarella ei ole enää haastavan maastonsa vuoksi lainkaan omaa lentokenttää, vaan lähin lentokenttä löytyy Sao Vicenten saarelta, josta pääsee etenemään lautalla Santo Antãolle. Lauttamatka kestää hieman alle tunnin ja matkalla nauttii rennosti kupin kahvia merimaisemia ihastellen. Sukuloituamme muutaman päivän Sao Vicentellä, nappasimme aamulautan Santo Antãolle ja itselleni tämä olikin ensimmäinen lauttamatka Kap Verdellä, joten vietimme koko matkan kannella aamuauringossa. Odotin näkeväni delfiinejä ja kilpikonnia, mutta eipä osunut meidän reitille tällä kertaa.

Santo Antao


Porto Novo – Satamakaupunki

Porto Novo on saaren satamakaupunki ja palveluiden ydin, jos näin voi sanoa tällä saarella. Kaikki laivat saapuvat tänne ja niin saapui meidänkin. Sataman ulkopuolella odottelee kasapäin paikallisia saarikierrosten tarjoajia, joista voi joko heti napata omansa tai vuokrata vaikka oman auton Porto Novon autonvuokrausfirmoista. Me emme tehneet kumpaakaan, vaan hyppäsimme aluguerin, eli pienbussin, kyytiin ja suuntasimme saaren toiselle puolelle kohti Ribeira Grandea, jossa ensimmäinen majoituksemme sijaitsi. Matkamme kulki läpi koko saaren kauneimpien vuoristo- ja rannikkomaisemien ja kyseinen väli maksoi vain 4 euroa henkilöltä.

Porto Novo
Porto Novo

Ribeira Grande

Majoituimme pienessä La Menor* huoneistohotellissa Ribeira Granden laaksossa. Majoitus oli viihtyisä ja huoneistomme oli kattohuoneisto suurella kattoterassilla varustettuna. Majapaikka tarjoili pientä lisämaksua vastaan todella runsaan ja herkullisen aamiaisen omien toiveiden mukaan, sekä pesulapalvelun. Erillisestä pyynnöstä majapaikan ravintola valmistaa myös illallista nälkäisille seikkailijoille ja koska saari ei ole mikään yökukkujien paikka, niin tämä illallinen tuli todellakin tarpeeseen pari kertaa.

Ribeira Grande tarjoilee myös jonkin verran palveluita aina ravintoloista pikkuputiikkeihin ja täältä on helppo napata aluguer alle ja lähteä tutkimaan saaren muita kyliä ja luontonähtävyyksiä. Santo Antão ei ole kansainvälisten korttimaksujen ystävä, joten varaa matkallesi käteisenä paikallista valuuttaa tarpeeksi. Escudoja saa helposti jokaisesta Kap Verden saarten automaatista omalla kortilla, mutta Santo Antãolla automaatteja on rajoitetusti vain isommissa kylissä.

Tutustu Santo Antaon majoitustarjontaan Booking.comissa!*

La Menor huoneistohotelli
Ribeira Grande
Ribeira Grande


Ponta do Sol – Pohjoisin kylä

Ponta do Sol sijaitsee 4km päässä Ribeira Grandesta ja se on saaren pohjoisin kylä. Ponta do Sol on aikoinaan ollut vain pikkuinen kalastajakylä, mutta 1880 -luvulla paikkaa alettiin kehittämään sekä rakentamaan enemmän asuinrakennuksia.

Ponta do Sol
Ponta do Sol
Ponta do Sol


Fontainhas

Fontainhas on suosittu nähtävyys ja ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka. Fontainhas on kaunis pieni kylä jylhien vuorten keskellä alas mereen johtavassa laaksossa, vain 2km matkan päässä Ponta do Solista. Fontainhas muistuttaa hieman Teneriffan Mascaa, mutta on omasta mielestäni vielä kauniimpi.

Fontainhas
Fontainhas


Lombo de Santa

Tätä paikkaa ei mainita missään, kun haetaan tietoa saaren parhaista must see paikoista. Mekin eksyimme tänne siksi, että mieheni tuttava on kotoisin täältä ja sattui olemaan saarella vierailulla kotitalossaan juuri samaan aikaan meidän matkamme kanssa. Lombo de Santa on pikkuruinen kylä vuoriston keskellä, jossa ei turisteja pahemmin pyöri ja paikalliset asuintalot ovat pieniä maataloja vuoren rinteillä. Istuimme ihastelemassa maisemia tien vieressä, söimme hedelmiä suoraan oman pihan puista ja puskista ja nautimme hiljaisuudesta. Tämä paikka jäi mieleen yhtenä omana lempipaikkana koko saarella, kaikessa yksinkertaisuudessaan ja koskemattomuudessaan.

Lombo de Santa
Lombo de Santa
Omaa maa täynnä tuoreita kasviksia ja hedelmiä


Vale do Paúl

Paul on koko saaren varmasti ihanimpia paikkoja. Siinä missä Porto Novossa paahtaa kuuma aurinko ja voi makoilla saaren tummahiekkaisilla uimarannoilla, Ribeira Grandessa ja Ponta do Solissa paistelee myös aurinko aika ajoin ja kylät toimivat lähinnä levähdyspaikkoina luontoa kierrellessä, niin Paulin laakson trooppinen ympäristö on kuin oma maailmansa.

Paulin laaksossa ilmasto on kosteampi ja laakso pursuaa vehreydestä ja trooppisista hedelmäpuista enemmän kuin mikään muu paikka saarella. Paulin laakso on suosittu nähtävyys ja majapaikka monelle matkailijalle juurikin näistä syistä, eikä laakson useat luonnon omat uima-altaat ainakaan vähennä tätä suosiota. Paulista löytyy monenlaista majoitusta luksuksesta budjettiin, sekä hyviä ravintoloita ja oma ravintolasuosikkini on ehdottomasti Casa Maracuja, josta saa varmasti jokaiseen makuun jotain pettymättä.

Vale do Paul
Vale do Paul
Banaanipuita
Aaseja siellä täällä
Heldelmäpuita


Xoxo

Xoxo on myös Paulin laakson tapaan trooppisen vehreä ja kiva alue, jossa kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa ja pulahtamassa päiväuinnille joko virtaavaan jokeen tai johonkin kivaan uima-altaaseen.

Xoxo
Xoxo
Sokeriruokomehu


Patikointi Santo Antãolla

Saarella on runsaasti eri patikointireittejä, joista jokainen on kulkemisen arvoinen. Reittien haastavuustaso vaihtelee, eikä kaikkia varmasti ehdi yhden lomamatkan aikana tekemään. Suosittuja reittejä ovat esimerkiksi Cova de Paúl – Vale do Paúl, Ribeira Grande – Ponta do Sol – Fontainhas, Chã da Igrejan reitti, Corda – Coculi. Itse kuljimme suurimman osan nähtävyyksistä, näköalapaikoista ja upeimmista reiteistä yksityisellä aluguerilla, mutta Paúlin reitti oli meille ihan must do juttu ja tätä reittiä ainakin voin suositella.

Oma Paúlin reitin patikointipäivämme sattui olemaan sateinen ja kostea, joten harmaa pilvipeite peitti näkyvyyden kraateriin (Cova) sekä laaksoon harmiksemme, eikä märät mukulakivet jyrkällä reitillä kovasti piristäneet korkeanpaikankammoista mieltäni, kun taas paikallinen mieheni paineli paikalliseen tapaan vain flip flopit jalassa rennosti kiemurtelevaa serpentiinireittiä alas ongelmitta. Itse tulin perässä kuin pelokas kauris lenkkareineni, mutta ainakin oli kokemus tämäkin. Ehkä ensi kerralla saamme nauttia näkymistä auringon kera.

Cova do Paul
Sumuista ja märkää
Vale do Paul sumupilven alla


Suosittelen myös tutustumaan rohkeasti moniin muihin reitteihin ja vaikka vain päämäärättömästi ajelemaan/kulkemaan paikasta toiseen. En koskaan unohda sitä tunnetta, kun kuljimme Cordan tietä niin ylös, että pilvipeitteet jäivät alapuolelle ja ylhäällä paistoi aurinko kirkkaalta taivaalta luonnon siintäessä vihreänä ja koskemattomana edessä. Maisema muistutti ikuista Suomen kesää.

Corda


Paikalliset herkut matkamuistoksi

Kap Verde on tunnettu paikallisesta grogistaan, joka on Santo Antãolla sokeriruo’osta valmistettu vahva alkoholijuoma. Santo Antãolla kannattaa ehdottomasti vierailla grogitehtaalla ja napata mukaan pullo tai pari grogia, sekä myös omaa lemppariani, Ponchea, joka on hieman makeampi paikallinen juoma.

Grogitehtaalta tuliaiset mukaan


Santo Antãolla ihmiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia ja täällä kannattaa rohkeasti käydä vaikkapa maataloista kysymässä oman tilan tuotteita purtavaksi. Me napsimme vuohenjuustoa, vuohenmaitoa, maissia, eri hedelmiä suoraan puista ja monia muita ihanuuksia niin välipaloiksi kuin matkamuistoksi. Saari on ihan oma maailmansa tarjoten paikallista tunnelmaa, koskematonta luontoa, upeita maisemia ja edullisia hintoja. Santo Antão on täydellinen vastapaino Salin tasaiselle hiekkamaastolle ja vaikka Salin uimarannat ovat tämän biitsitytön koti, niin Santo Antãon vehreys houkuttelee aina rentoutumaan yhä uudestaan.

Tuore vuohenjuusto ei ehtinyt kotiin astiVARAA ITSELLESI SANTO ANTAON JA KAP VERDEN PARHAAT OPASTETUT RETKET JA HAUSKIMMAT AKTIVITEETIT TÄSTÄ:PINNAA ARTIKKELI VINKKEINEEN TALTEEN PINTERESTISSÄ!


ONKO SANTO ANTAO SINULLE JO ENTUUDESTAAN TUTTU? ONKO KENTIES MATKA KAP VERDELLE EDESSÄ JA SANTO ANTAO KIINNOSTAA? JAA AJATUKSESI JA KYSYMYKSESI KOMMENTTIKENTTÄÄN! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinaunderthecoconut
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

*Kaikki artikkelin kuvat: Tiina Johanna, bloggaaja
*Kuvien editointi: Loov.fi “Tropical blues” presets – tutustu!

4 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Santo Antão näyttää tosiaan upealta, nuo vehreät vuoristomaisemat toden totta säväyttävät. En yhtään myöskään ihmettele, että Lombo de Santa osoittautui lempipaikaksesi. Santo Antão ei ollut itselleni lainkaan tuttu, mutta todennäköisesti olisi oma suosikkini Kap Verden saarista. Mielellään tuolla viettäisi viikon päivät patikoiden.

  • Tiina Johanna

   Voin kyllä niin nähdä teidät tuolla patikoimassa ja nauttimassa luonnosta ja maisemista. Santo Antao on kyllä ihan omaa luokkaansa ja moni yleensä yllättyykin, kun moni turisti näkee vain esimerkiksi Salin saaren eikä edes tiedä, että Kap Verdellä on useampia saaria. 🙂 Me suuntaamme seuraavaksi tutustumaan Fogon tulivuorisaareen! 🙂

  • Tiina Johanna

   No ehdottomasti! Santo Antao on upea paikka, ja ihan kyllä sun juttu! 😀 Tykkäät varmasti myös Sao Vicentestä, jonka kautta täytyy ensin kulkea Santo Antaolle.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *