City of Arts and Sciences,  Espanja,  Valencia

City of Arts and Sciences

Vierailimme viime viikolla Valencian yhdessä tunnetuimmista ja suurimmista nähtävyyksistä, City of Arts and Sciences -keskuksessa. 

Ciutat de les Arts i les Ciéncies on kuin erillinen oma maailmansa tämän monipuolisen suurkaupungin keskellä. Keskus koostuu seitsemästä upeasta osasta, joita ympäröi kaunis vehreä Jardin del Turia -puisto, joka jatkuu aina keskustaan saakka ja lähes sen ympäri.

Taiteen ja tieteen keskus kuuluu myös Espanjan kahdentoista aarteen listalle, jotka valittiin vuonna 2007. Muita listalle kuuluvia aarteita ovat muun muassa Barcelonan Sagrada Familia katedraali sekä Teneriffalta löytyvä tulivuori Teiden puisto, sekä tietenkin Guggenheimin museo Bilbaossa.

City of Arts and Sciences -kompleksiin kuuluu:

L’Hemisferic, joka muistuttaa ulkokuoreltaan hieman suurta silmää ja sisältä taas löytyy IMAX-teatteri, planetaario sekä laserio (laser-show -tila). Tämä on myös koko taide- ja tiedekeskuksen ensimmäinen valmistunut rakennus ja samalla koko keskuksen keskikohta. 

Pitkä rakennus, El Museu de les Ciències Príncipe Felipeon interaktiivinen tiedemuseo ja sekin upea ilmestys. Rakennus sisältää useita erilaisia viihdyttäviä näyttelytiloja ja on erityisesti lapsiperheiden suosiossa.

Kompleksin eteläreunalla ylhäällä sijaitsee kaunis ulkoilmapuutarha, L’Umbracle. Täältä löytyy tunnettujen kulttuurivaikuttajien muotokuvia sekä tarkkaan valittuja, vuodenaikojen mukaan väriä vaihtavia kasveja sekä Valencian alueelle ominaisia kasveja. Yöaikaan tämä upea puutarha muuttuu yhdeksi kaupungin suosituimmista yökerhoista!

Esittävien taiteiden sekä oopperan kotitalo, El Palau de les Arts Reina Sofia, sisältää neljä suurta esityssalia ja täällä järjestetään paljon erilaisia konsertteja ja esityksiä. Vaikkakin koko taide- ja tiedekeskus on kaikkinensa todella suuri ja jokainen rakennus onkin valtava, niin tämä nimenomainen saa minut aina tuntemaan itseni todella pieneksi, katselin sitä sitten suoraan alhaalta ylöspäin, sivuilta tai viereiseltä sillalta puolivälistä rakennuksen korkeutta.

Toinen runsaasti konsertteja, konferensseja sekä urheilutapahtumia sisällään pitävä, sinisen värinen kupolirakennus on nimeltään L’Agora. Tämän vierestä löytyy myös kaunis valkoinen kaapelisilta El Pont de l’Assut de l’Or.

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, on L’Oceanografic. L’Oceanografic on suuri akvaario ja merikeskus, joka sisältää erilaisia alueita, joissa asustaa erilaisia mereneläviä haista belugavalaisiin ja niin edelleen. Alueella on myös delfinaario. Tämä Oceanographic on suurin laatuaan Euroopassa, ja toimii myös tutkimuskeskuksena, jonka tarkoitus ei pelkästään ole toimia viihdykkeenä vaan myös tuoda tietoisuutta erilaisten merenelävien ja niiden elinalueiden suojelusta. Itse tyydyin toistaiseksi ottamaan vain etuportilta kuvan, sillä sisäänpääsy alueelle ilman alennuksia maksaa noin 30 euroa/henkilö ja koen jonkinlaista ristiriitaa aina akvaarionähtävyyksien kohdalla muutenkin.

Kokonaisuutena City of Arts and Sciences on todella mahtava ja mielenkiintoinen suurine rakennuksineen, joita ympäröi kaunis turkoosi vesi ja jokainen on oma upea arkkitehtuurinen luomuksensa. Vierestä kulkeva Turian pitkä puistoalue on myös todella kokemisen arvoinen runsaine lenkkeily-, urheilu- ja piknikmahdollisuuksineen. Tiesitkö, että Turian puisto on aikoinaan ollut koko kaupunkialuetta ympäröivä iso joki?

Tulemme itse vierailemaan tiedekeskuksen alueella ehdottomasti vielä useamminkin ja voin todella suositella nähtävyyttä. Ulkoalueilla kiertely on täysin ilmaista ja siinä saa jo hyvin tunteja kulumaan. Alueella pääsee myös vaikkapa soutelemaan rakennuksien ympärillä pientä maksua vastaan ja vaikka paikalla taatusti on muitakin turisteja, niin väljempää lääniäkin kyllä löytyy. Lisätietoa alueesta ja sisällöstä voi löytää täältä: City of Arts and Sciences.

Hyviä fiilistelyjä tieteen ja taiteen maailman parissa ja hyvää loppuviikkoa!

<3: Tiina Johanna

instagram: @tiinajohannaaa

Matkailu- ja lifestylebloggaaja jonka lempikahvi on cappuccino, lempikieli on espanja ja matkakohteena vain taivas on rajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *