Lissabon,  Muutto Ulkomaille,  Portugali

BOM DIA LISBOA! – MUUTAN PORTUGALIIN!


Hip hei minä muutan Portugaliin!


Enää puolitoista viikkoa aikaa ja sitten koittaa lähtö Portugalin lämpöön, uusiin ja tuntemattomiin maisemiin ja uuteen auringontäyteiseen elämään. Portugali on itselleni täysin uusi kohde ja vaikka naapurimaa Espanja onkin jo hyvin tutuksi tullut, niin tämä kaunis maakaistale vierestä on aina jäänyt käymättä. Edes silloin, kun asuimme Espanjassa, emme poistuneet rajan taakse tutustumaan naapurimaan tarjontaan. Nyt sain uuden oman alani työmahdollisuuden Lissabonista, Portugalin rosoisen kauniista pääkaupungista, eikä tapoihini kuulu kieltäytyä mielenkiintoisista tilaisuuksista, joten kun minulta kysyttiin otanko työn vastaan, vastasin “kyllä“, ennenkuin ehdin sitä itse edes tajuta.

Portugali on kuin onkin manner-Euroopan läntisin maa, joka sijaitsee Atlantin valtameren ja Espanjan välissä. Portugalin pääkaupunki Lissabon on viihtyisän oloinen ja rosoisen kaunis, jossa on upeaa arkkitehtuuria ja aurinkoa läpi vuoden. Lissaboniin voi törmätä myös useilla maailman vihreimpien kaupunkien listoilla googletellessa.

Lissabon / Pixabay.com


CARPE DIEM – TARTU HETKEEN

Kaikki tapahtui hyvin nopeasti. Tämä kevät on ollut melkoista myllerrystä opetellen yrittäjyyttä ja oman yrityksen pyörittämistä sekä pohtien oman alan, eli matkailualan, työnäkymiä ja ikävöiden läheisiä ja ystäviä maailmalla. Koronan tuomat haasteet ja rajoitteet opettivat nopeasti sen, että koskaan ei kannata tuudittautua liikaan mukavuuteen ja pysyvyyden tunteeseen missään asiassa eikä mikään ole itsestäänselvyys.

Palkkatyö ei ole koskaan varma tulonlähde, sillä se voidaan koska tahansa viedä pois. Tämän kokeminen johti itselläni oman yrityksen perustamiseen, joka on ollut yksi elämäni parhaimpia ja hauskimpia päätöksiä ja tällä tiellä tulen pysymään jatkossakin, myös Portugalissa. Olen myös ihminen, joka tykkää tarttua uusiin mahdollisuuksiin ja tilaisuuksiin sellaisen eteen tullessa ja joskus on hypättävä kohti tuntematonta, vaikka se kuinka jännittäisi ja pelottaisi.

Tosiasiassa tätä työtä minulle tarjottiin jo maaliskuussa ensimmäisen kerran, mutta silloin koko kroppani huusi, että nyt ei ole oikea aika lähteä. Koronatilanne oli kaikkialla silloin huonompi vielä, yritykseni asiat olivat uutuudessaan hieman sekaisin, eikä se vain tuntunut hyvältä ajatukselta. Kun sitten huhtikuussa sain puhelun, että pääsisinkö toukokuussa lähtemään, vastasin myöntävästi ja se tuntui hyvältä.

Lissabon / Pixabay.com


SUURIA MUUTOKSIA JA UUSIA KOKEMUKSIA

Olen kerran aiemminkin muuttanut ulkomaille, kun muutimme puoleksi vuodeksi Espanjan Valenciaan opintojeni työharjoittelun perässä. Se muutto oli kuitenkin vain määräaikainen ja lähdin yhdessä Mikan kanssa, joten innoitsimme kaikesta yhdessä. Nyt tällä kertaa lähden pidemmäksi aikaa ja yksin, sillä Mikan näyttelijäntyöt vaativat hänen läsnäoloa Suomessa ainakin toistaiseksi. Tällä kertaa muutto tulee olemaan hauska ja jännittävä, ehkä myös pelottava, mutta myös hieman surullinen, sillä enhän minä mielelläni ilman Mikaa lähde. Etäsuhde ei koskaan ole ollut suunnitelmissa, mutta toisaalta nyt on meidän molempien aika toteuttaa unelmiamme ja tällä kertaa se vaatii ainakin hetkellisesti sen, että väliin tulee muutama ekstra maa.

Portugalilta odotan uuden työkokemuksen lisäksi upeita luontomaisemia, meren läheisyyttä, rosoisen kauniita kaupunkeja, hyvää ruokaa ja uuteen kulttuuriin tutustumista. Lissabon on myös oivallinen keskipiste muuhun Portugaliin tutustumiseen sekä muihin maihin matkailuun, tietysti koronarajoitteiden mukaan. Toivon tutustuvani myös uusiin ihaniin ihmisiin!

Lissabon / Pixabay.com


TERASSIKAHVIT KUTSUU

Portugaliin pääsee tällä hetkellä Suomesta esittämällä negatiivisen, maksimissaan 72 tuntia vanhan Covid-19 testituloksen. Testin saa hankittua tarvittaessa esimerkiksi yksityiseltä lääkäriasemalta ja eri paikat tarjoavat näitä eri hinnoin (n. 100-300€).

Tällä hetkellä Portugalissa on avattu rajoituksia hyvin ja esimerkiksi kahvilat, ravintolat ja leipomot saavat pitää ovet avoinna aina klo 22.30 saakka, 6 hengen ryhmät ovat sallittu sisätiloihin ja 10 hengen terasseille, ja isot yleisötilaisuudet ovat sallittu tietyin rajoittein. Myös maaraja Portugalin ja Espanjan välillä on ilmoitettu olevan avoinna 1.5. alkaen, korjaa jos olen väärässä. Maskipakko on voimassa edelleen julkisilla paikoilla. Nämä tiedot sekä ajankohtaiset päivitykset löytyvät helposti Visit Portugal -sivustolta.

Lissabon / Pixabay.com
Lissabon / Pixabay.com


LÄHTÖJÄNNITYSTÄ ILMASSA

Pian mennään, vähän jänskättää. Menolennon sain yhden vaihdon taktiikalla KLM:n kautta täysin joustavin vaihto- ja peruutusoikeuksin kohtuuhintaan, eikä sitä ainakaan vielä ole peruttu, joten näillä näkymin matka puolentoista viikon päästä toteutuu. Tunnelmia ja kuulumisia tulen päivittämään aktiivisesti tänne blogiin sekä instaan @tiinajohannaaa, enkä malta odottaa, että pääsen kertomaan teille Portugalin ihanuuksista paikan päältä! 🙂

Algarve, Portugali / Pixabay.com

OLETKO SINÄ KÄYNYT PORTUGALISSA? KERRO PARHAAT VINKKISI JA KOKEMUKSESI KOMMENTTIKENTTÄÄN! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

26 Comments

 • Piyya

  Onnea uudelle alulle Portugalissa ❤️
  Vitsit miten hieno tilaisuus vaikka välimatkaa tuleekin suhteeseen. Te olette sen varmasti hyvin jo aikaisemminkin punninneet niin täydellä innolla uutta kohti.
  Toisi kiva saada seurata sun asettumista ihan uuteen maahan.

  • Tiina Johanna

   Kiitos! <3 Kyllähän sitä näin pitkässä suhteessa on ehditty jo puida läpi asioita ja uskon, että pieni välimatka vain vahvistaa suhdetta. Onneksi olemme molemmat reissuhenkisiä ihmisiä eikä matkanteko toisen luo ole ongelma. Kunhan korona ei vaan iske lisäesteistä. 🙂 Odotan innolla, että pääsen tutustumaan Lissaboniin ja kirjoittelemaan siitä tänne blogiinkin!

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Ihan mahtavaa! Tuo kelpaisi vallan mainiosti itsellenikin. Kyllä tuollaiset mahdollisuudet kannattaa hyödyntää. En voi sanoa, että Portugali olisi itselleni kovinkaan tuttu maa, mutta positiiviset fiilikset lyhyestä visiitistä Lissaboniin itselleni on kuitenkin jäänyt.

 • Eveliina / Reissukuume

  Portugalista ei ole kokemuksia, mutta halusin tulla huikkaamaan suuren suuret onnittelut tästä mahdollisuudesta – ja rohkeudesta tarttua siihen 🙂 Olen itse aikamoinen jossittelija kaikissa isoissa päätöksissä, ja jälkeenpäin saattaa harmittaa, jos/kun missaa tällaisia ainutkertaisia tilaisuuksia. Mutta sun kohdalla kuulostaa mahtavalta, ja jään odottamaan postauksiasi Portugalista.

  • Tiina Johanna

   Kiitos kovasti! 🙂 Kaikki tsempit on nyt tarpeen kun lähtö lähenee, jännittää kovasti, vaikka innoissani olenkin. Kyllä tässä tunteet on vaihdelleet juupas eipäs -väliä, mutta eihän sitä nyt vaan voinut olla tarttumatta tilaisuuteen kun sellainen eteen näin osuvasti tuli. 🙂

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Jännää! Onnea uusiin haasteisiin, Portugali on varmasti kiva paikka asua! En oo käynyt, mutta tarkoitus on lähteä sinne kun rokotukset on kunnossa ja tilanne rauhoittunut, kummitätini asuu siellä osan vuodesta joten sinne päästään kyläilemään sitten 🙂

  • Tiina Johanna

   Kiitos paljon! 🙂 Itse joudun myös lähtemään vielä ilman rokotusta, enkä olisi lähtenyt, jos kyse ei olisi hyvästä työtilaisuudesta hyvine firman etuineen. Portugalissa on onneksi myös rokotukset hyvin käynnissä, joten ehkä saan sen siellä otettua, tai sitten jollain Suomen vierailullani myöhemmin, katsotaan. Tällä hetkellä vaativat tuon negatestin joka tapauksessa, joten sillä mennään tässä kohtaa. Toivottavasti saatte kaikki täällä Suomessa pikaisesti rokotteet, niin pääsette reissuille! 🙂 Ihanaa, että teillä sukulainen löytänyt toisen kodin Portugalista, on sitten valmiina kyläpaikka ja syy lähteä, heh! 😀

 • Merja / Merjan matkassa

  Mahtava juttu, onnea! Lissabonissa olen käynyt useita vuosia sitten ja tykkäsin kaupungista todella paljon. Haaveissa olisi päästä kiertelemään maata enemmänkin, varsinkin Porto kiinnostaisi. Rokotuksen saan onneksi ensi viikolla, joten eiköhän tästä pikkuhiljaa pääse muuallekin reissuun kuin lähimetsiin 🙂

  • Tiina Johanna

   Kiitos! 🙂 Kiva kuulla, että tykkäät Lissabonista. Porto kiinnostaa myös itseäni, nyt ainakin on hyvä tilaisuus sinnekin tehdä erillinen retki jossain välissä. Hyviä tulevia reissuja sinne myös! 🙂

 • Suvi / Suvin matkassa

  Kuulostaa ihanalta! Portugali ja Lissabon ova ihania ja jos vinkit kiinnostaa niin mun blogista löytyy juttuja näistä! Jään mielenkiinnolla (ja hieman kadehtien) seuraamaan sun matkaa Portugalissa 🙂

  • Tiina Johanna

   Kiitos kovasti, täytyy käydä lukemassa blogistasi juttuja! Ehdottomasti kaikki vinkit ja kokemukset on tervetulleita. 🙂 Pian on lähtö, kyllä vähän jännittää. Tulen tänne päivittelemään kyllä paljon juttuja, kiva että seuraat matkassa mukana! <3

 • Pirkko / Meriharakka

  Onnea uudelle alulle Portugalissa!
  Itseäni voisi lievästi hirvittää muuttaa kielitaidottomana johonkin maahan. Aikoinaan muutin pariksi vuodeksi “vain” Ruotsiin ja sentään osasin kieltä, eli työpaikallanikin käytin vain ruotsia. Mutta silti oli haasteita päästä sisään joihinkin juttuihin vaan siksi, että tausta maassa asumisesta puuttui. Esimerkiksi uutisissa saatettiin kertoa “villaskattin” muutoksista, mutta oli haastavaa ymmärtää mistä kaikesta ihmiset olivat kiihtyneitä, kun ei tiennyt miten asiat olivat ennen. Tai kun ihmiset puhuivat jostain vaikka televisiosarjoista tai konserteista tai vastaavista, kun ei tuntenut paikallisia taiteilijoita yhtään. Helpointa reissaaminenkin on maassa, jossa ainakin jossain määrin pärjää kyseisen maan kielellä, eli reippaasti olet ottamassa uuden haasteen vastaan!

  • Tiina Johanna

   Kiitos. 🙂 Kyllä ehdottomasti jännittää ja paljon, kielen vuoksi ja ihan muutenkin koko lähtö. Aikoinaan jännitti myös muuttomme Espanjaan, vaikka kieltä osasinkin jo alkuun. Lissabonissa on itseasiassa muutama tuttu kaveri jo valmiiksi ja työtä tulen tekemään paikassa, jossa myös muita suomalaisia, joten tämä lievittää hieman kielitaitoon liittyvää jännitystä onneksi. 🙂 Parin päivän päästä lähtö, katsotaan seuraavassa blogipäivityksessä, miten sitten matka sinne meni ja kuinka pääsen alkuun kaikessa, heh.

 • Sanna / Välimatkoja

  Vau, onnea matkaan!

  Olen käynyt kerran Lissabonissa, mieleen jäi erityisesti että joka paikassa oli korkeuseroja ja portaita 😀 Päiväretket Sintraan ja Cascaisiin olivat kivoja!

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Hyvää matkaa sulle ja onnea uusiin haasteisiin. Mukavaan kaupunkiin olet menossa. Pari kertaa kaupungissa käyneenä, nälkä vain kasvoi. Milloin vain voisin matkustaa sinne uudelleen.

  • Tiina Johanna

   Kiitos! 🙂 Kyllä ehdottomasti, varmasti entistä enemmän tulee sisältöä blogiin pitkästä aikaa, kun vihdoin jotain uusia aiheita, mistä sitten kirjoitella. Tämän viikon loppupuolella tulen jo ensimmäisiä kuulumisia laittelemaan blogiin, kun olen ensin asettunut uuteen kotiin. 🙂

 • Johanna

  Mielenkiintoista! Portugali on tuttu ja itsekin haaveilen osan vuodesta asuvani siellä joskus😊 jään seuraamaan blogiasti ja instaa 👍

  • Tiina Johanna

   Kiitos kovasti, pian on lähtö. 🙂 Tämän viikon loppupuolella tulen jo ensimmäisiä päivityksiä tänne blogiinkin tekemään, kunhan vain ensin saan asetuttua uuteen kotiin. 🙂

 • Anmarien

  Ihanaa lähdön tunnelmaa! Se hyvä jännitys kun ei tiedä mitä tuleman pitää, mutta on varma että jotain mahtaa on edessä on parasta ikinä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *