Tallinna,  Viro

Tallinnan vanhakaupunki – mielenkiintoista historiaa ja kulttuurin taikaa


Minne mennä silloin, kun haluat pikaista irtiottoa ja edullista kaupunkilomailua mahdollisimman pienellä vaivannäöllä? No Viroon tietenkin!

Meille on muodostunut vahingossa jo lähestulkoon perinteeksi, että käymme Virossa vähintään kerran vuodessa. Sinne on yllättävän helppo eksyä uudestaan ja uudestaan, koska Viron matkailu on kohtuullisen halpaa ja helppoa. Nytkin tarkoituksenamme oli saada vain pieni irtaantuminen omasta arjesta ja päästä johonkin hetkeksi nauttimaan mukavasta kaupunkilomasta. Tänä vuonna emme olekaan vielä Virossa käyneet, joten päädyimme kuin päädyimmekin laivalla matkaamaan kohti Tallinnan tuttuja kulmia.

Tällä kertaa valitsimme ihastuttavan vuokra-asunnon neljäksi päiväksi aivan Tallinnan vanhan kaupungin keskiöstä ja nautimme paikallisuudesta, rennoista aikatauluista ja löysistä aamuista. Asuntomme vanhat puulattiat ja rosoiset tiiliseinät yhdistettynä luonnonläheiseen ja retroon sisustukseen loi tunnelmalliset puitteet aamukahvin nautiskeluun syyssateen ropistessa vanhoihin puisiin ikkunanpokiin. Kahvin kyllästämänä oli hyvä lähteä tutkimaan kaupunkia ja antaa jalkojen viedä sen kummemmin määränpäätä miettimättä.


Historiallinen Raatihuoneentori

Tallinnan vanhakaupunki on kompakti ja ehdottomasti Tallinnan paras kaupunginosa, jossa on helppo kuljeskella ympäriinsä ja nauttia värikkäistä ja kauniista rakennuksista ja sivukatujen pikkupuodeista. Ravintoloita löytyy joka nurkasta ja pienellä etukäteen tehdyllä tutkiskelulla pystyy erottamaan jyvät akanoista.

Yksi keskeisimmistä nähtävyyksistä, josta myös monenmoista ravintolaa löytyy, on vanha Raatihuoneentori (Raekoja plats). Raatihuoneentorin keskellä komeilee Pohjois-Euroopan vanhin käytössä oleva kaupungintalo, joka on valmistunut jo vuonna 1404 ja rakennus edustaa kaunista goottilaista tyyliä. Joulun aikaan aukio Kaupungintalon edustalla täyttyy ihastuttavista jouluisista myyntikojuista, kun Tallinnan joulumarkkinat valtaavat paikan. Kojuista voi tehdä jouluostoksia tai nauttia vaikkapa kupillisen kuumaa paikallista glögiä.


Raatihuoneentorin laidalla sijaitsee myös yksi maailman vanhimpia toiminnassa olevia apteekkeja, Raadinapteekki. Vuonna 1422 apteekkia pyöritti jo paikan kolmas omistaja, eikä tarkkaa perustamisvuotta tiedetä. Apteekissa on nykyaikaisen toimintansa lisäksi museo, jossa voi nähdä vanhanajan lääkkeitä ja hoitomuotoja.

Yksi Tallinnan merkittävimmistä kirkoista on Raatihuoneentorin takana sijaitseva 1300-luvulla valmistunut Pyhän hengen kirkko, joka tunnettiin keskiajalla sorrettujen ja köyhien ystävänä ja täällä pidettiin myös uskonpuhdistuksen jälkeen ensimmäiset vironkieliset jumalanpalvelukset. Kirkon tunnistaa barokkilaistyylisestä tornistaan ja ulkoseinää koristavasta kellosta, joka on Tallinnan vanhin ajannäyttäjä. Toinen näkemisen arvoinen kirkko on myöhäisgoottilaista tyyliä edustava 1200-luvulla valmistunut Nikolainkirkko (Niguliste), jossa pääsee ihailemaan myös kaupungin tunnetuinta maalausta, Bernt Notken Kuolemantanssia.


Sivukadut ja sisäpihat yllätyksiä täynnä

Vanhakaupunki on täynnä isoja ja pieniä katuja, joista jokainen on näkemisen arvoinen. Parasta onkin, kun saa rauhassa kävellä ympäri katuja ilman suurempaa määränpäätä. Raatihuoneentorin lisäksi kirkkoja, luostareita, tärkeitä rakennuksia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia löytyy ympäri tätä vanhaa kaupunginosaa.

Vene ja Pikk -kadut edustavat varmasti niitä tunnetuimpia katuja. Näiden lisäksi kävelemisen arvoisia ovat esimerkiksi Lai ja Müürivahe. Jokainen katu tarjoaa historiaa, kulttuuria ja ravintoloita sekä baareja.

Hieman enemmän piilossa ovat myös mielenkiintoiset sisäpiha-alueet Mestaripiha sekä Katariinankuja (Katariina Käik). Nämä pihat ja kujat pitävät sisällään pieniä putiikkeja sekä kahviloita ja Katariinankujan päästä löytyy entisen Katariinanluostarin tilalle rakennettu dominikaaniluostari.


Historiaa, linnoituksia ja museoita

Paljon suosiota keränneet museot ja historialliset nähtävyydet ovat aiemmin mainittujen nähtävyyksien lisäksi myös Paksu Margareetan tykkitorni sekä sen yhteydessä oleva merenkulkumuseo. Suosittu vierailukohde on myös vuosina 1940-1990 toiminut KGB:n Tallinnan päämaja, sekä sen lähellä sijaitseva Olevisten kirkko, jonka torni kohoaa peräti 124 metrin korkeuteen.

Kiek in de Kökin linnoitusmuseo sekä Bastionin tunnelit ovat erittäin kiinnostava kokemus ja ne ovat peräisin 1600-1700-luvulta. Nämä yhdessä kaupungin muurien ja tornien kanssa ovat aikoinaan muodostaneet kaupungin toimivan puolustusjärjestelmän ja tunneleissa on säilytetty ammuksia, varusteita sekä kuljetettu sotilaita. Tunneleita on hyödynnetty myös vihollisten vakoilussa. Nykyään tunnelit ovat osa linnoistusmuseota ja tarjoavat varmasti historianherkkua siitä kiinnostuneille.


Toompea

Toompea on Tallinnan vanhankaupungin laidalla oleva yläkaupunginosa, jossa sijaitsee esimerkiksi eduskuntatalo, erilaisia hallintorakennuksia, suurlähetystöjä ja museoita. Yläkaupungissa on aikoinaan asunut kaupungin paremmistoa ja loivat ylämäet vanhankaupungin sekä yläkaupungin välissä toimivat hyvinä erottajina tavallisen sekä “paremman” väestön asuinalueille. Kiek in de Kökin linnoitustorni onkin saanut nimensä siitä, että sen ylimmästä kerroksesta on näkymät Toompeanmäen asuntojen keittiöihin ja tornin nimi tarkoittaa kirjaimellisesti suomenkielellä vilausta keittiöön.

Toompean tärkeimmät ja mieleenpainuvimmat nähtävyydet ovat Lossi plats -aukiolla sijaitsevat näyttävä Aleksanteri Nevskin tuomiokirkko sekä Toompean linna. Linna on kolmeosainen, joista yksi osa on keskiaikainen ritarilinna 46 metrisellä tornillaan. Koko linnake on tärkeässä osassa Viron hallitsemissa.


Toompealla sijaitsee myös upeat ilmaiset näköalapaikat Kohtuotsa sekä Patkuli, joista pääsee ihastelemaan kaupungin näkymiä ja katonharjoja yläilmoista aina merelle saakka.


Tallinnassa voi siis helposti samaan aikaan nautiskella niin keskiaikaisesta kuin nykyaikaisestakin tunnelmasta, tutustua neuvostovallan aikaiseen elämään ja shoppailla monissa pienissä designputiikeissa sekä isommissa ostoskeskuksissa. Täällä voit ihastella kaupunkinäkymiä modernissa keskustassa korkealta SkyWheel -maailmanpyörän kyydistä tai vaihtoehtoisesti tutustua vanhan kaupungin laidalla Toompeanmäellä sijaitsevien näköalapaikkojen maisematarjontaan. Tallinnan kaupunki tarjoaa kulttuuria ja historiaa ja kaikki lyhyen etäisyyden päässä toisistaan.

Tämä matka oli kattavin Tallinnan matkamme tähän mennessä ja nyt voinkin ilokseni todeta, että olen päässyt näkemään kaupungin jokaisen vuodenajan loisteessa. Rakastan aurinkoa ja lämpöä, mutta kyllähän nämä oranssinharmaat syysilmatkin oman tunnelmansa luovat. Onnistuimme välttymään kuurosateilta ja välillä saimme pilkahduksen sinistä taivastakin, viimeistä päivää lukuunottamatta. Lähtöpäivänämme satoi koko päivän niin kaatamalla, että vietimme päivän sisällä lämmitellen ja pakkaillen ja laivan lähtöä odotellen, kiitokset myöhäisen check-outin! Tunnelmia aiemmilta Viron matkoilta voi lukea täältä.

Tekemistä Tallinnassa:

 • Museot ja taidenäyttelyt
 • Kirkot ja historialliset rakennukset
 • Kiertely vanhankaupungin läpi
 • Shoppailu
 • Joulun aikaan Joulutori
 • Lähialueisiin tutustuminen: Kalamaja ja Telliskivi
 • Näköalojen ihastelu Toompealla

Ravintolasuosikit Tallinnassa:

 • Vegan Restoran V – Vegaaniravintola, Rataskaevu 12, Vanha kaupunki – Oma ykkössuosikki!
 • Hell Hunt – Viron ensimmäinen pubi, Pikk 39, Vanha kaupunki – Huikea pubitunnelma, halvat hinnat ja hyvä ruoka!
 • Kompressor – Ohukaisravintola, Rataskaevu 3, Vanha kaupunki – Edullinen ja herkullinen!
 • Peatus – Junaravintola, Telliskivi 62, Telliskivi – Hauska kokemus!
 • F-Hoone – Industriaalinen ravintolasuosikki, Telliskivi 60a, Telliskivi – Telliskiven suosituin!


Tallinnan keskustan sekä vanhankaupungin lisäksi mielenkiintoista nähtävää tarjoaa myös esimerkiksi Telliskiven ja Kalamajan alueet, joista lisää ensi postauksessa. Myös erilaisten päiväretkien tekeminen Tallinnasta käsin on helppoa ja itse kävimmekin tutustumassa myös Tarton kauniiseen kaupunkiin. Tästäkin luvassa lisää myöhemmin, pysy siis kuulolla!

Mitä sinä tykkäät Tallinnasta ja mitkä ovat omat suosikkisi Virossa?

<3: Tiina Johanna

Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

25 Comments

 • Raija

  Tallinnaan on helppo mennä ainakin täältä Helsingistä. Jo päiväristeilyllä ehtii nähdä ja kokea kivoja asioita.

 • Raija

  Tallinnaan on helppo mennä ainakin täältä Helsingistä. Pöiväristeilylläkin ehtii nähdä ja kokea paljon kivoja asioita.

 • Raija

  Viro tuli hetkeksi tänne Helsinkiin eli Martin markkinat nyt viikonloppuna. Paljon kivaa kulttuuriohjelmaa sekä tietysti elintarvikkeita ja käsitöitä. Pierre Chocolaterie piti taas kokeilla.

 • Virpi/Hätälasku matkablogi

  Tallinna on kyllä niin ihana! Itse kun asun täällä Pohjanmaalla, Tallinna ei minulle tarkoita helppoa ja nopeaa kohdetta, vaan sinne joutuu lähtemään samalla kaavalla kuin mihin tahansa Euroopan kohteeseen. Ainakin pari päivää on varattava aikaa. Mutta ihana se on, yksi lempparikaupunkeja Euroopassa!

  • Tiina Johanna

   Tuo on kyllä totta, helppo kohde se on ehkä enemmänkin eteläisemmässä Suomessa asustaville. 🙂 Itse asun Tampereella ja joudun myös hieman matkaamaan Helsingin satamaan päästäkseni, mutta pari tuntia bussissa ei ole onneksi paha. Ihana kaupunki kyllä! 🙂

 • Raija

  Martin markkinoilla törmäsin henkilöön joka oli Vaasasta. Hän oli ollut Helsingissä koulutuksessa ja jäi sitten tänne vielä viikonlopuksi ihan noiden Martin markkinoiden takia. Juteltiin aiheesta koska hänelle oli eka kerta tapahtumassa. Rinsaasti kukttuuria sisältävä ohjelma on todella piristysruiske marraskuun harmauteen.

 • Periaatteen Nainen

  Olen tänä vuonna innostunut enemmän Tallinnasta kuin koskaan ennen, erityisesti juuri ruokatarjonnan kanssa. Kuukausi sitten oli mahdotonta päästä ilman varausta V:hen, mutta sen sijaan sain vatsan täyteen mitä ihaninta ruokaa naapuriravintoloissa Rataskaevu 16:ssa ja Von Krahlissa.

  • Tiina Johanna

   Itse pääsimme kyllä V:hen ilman varausta, mutta ehkä onnistuimme sitten vain sattumalta paikalle juuri oikeaan aikaan että tilaa sattui olemaan. Kuulin kyllä, että esimerkiksi tuo Rataskaevu 16 on myös erinomainen paikka. Täytynee sitä testata ensi kerralla! 🙂 Tallinnassa viihtyy kyllä aina! 🙂

   • Raija

    Meillä tai ainakin minulla paras ravintolakokemukseni on juuri tuo Rataskaivo 16. Vain kerran siinä on käyty mutta ei jää ainoaksi kerraksi. Viihtyisä paikka kaikin puolin ja mainio henkilökunta. Saa nähdä mikä on ensi viikolla lounaspaikka, mies kun haluaa kokea uusia paikkoja.

  • Raija

   Juuri tuo Rataskaivo 16 on meidän lemppariravintola Tallinnassa. Persoonallinen palvelu merkitsee paljon. Ehkä valitaan se huomennakin. Kahvilassa varmaan ehditään myös pistäytyä eli luultavasti Pierre Chocolaterie tulee valittua.

 • Pirkko / Meriharakka

  Tallinnasta riittää varmaan moneksikin kerraksi – etenkin kun vähän vaihtaa kaupunginosaa kerta kerralta. Me emme kuitenkaan käy siellä kovin usein – jotenkin vaan muut kohteet maailmalla kiehtovat enemmän ja koska lyhytkin matka on matka, niin haluamme “säästää” matkapäivät pitempiin reissuihin.

  • Tiina Johanna

   Nimenomaan, itsekään en enää samoja nurkkia jaksa koluta jatkuvasti ja vaihtelua kyllä kaipaa Tallinnassakin. Itsellämme oli hieman pakkorakokin lähteä Tallinnaan, kun kodinvaihtajamme perui viime tipassa mutta matkat oli jo hankittu. Mikäli olisi ollut tilanne toinen, niin toki olisimme lähteneet jonnekin ihan muualle uusia maisemia tutkailemaan. Myös miehen tiukka työaikataulu tuli vastaan, joten ei voinut pitkälle lähteä ja hidas matkailu on enemmän meidän juttu, joten mikään parin päivän reissu kauemmaksi ei olisi tullut kuuloon meidän kohdalla. 🙂 Onneksi Tallinna on aina mukava kaupunki ja tekemistä kyllä keksii. 😛

 • Kohteena maailma / Rami

  Itseä kiinnostaa Tallinna tosi paljon ja sitä on tullut tutkittua vuosittain parin reissun verran. Nykyään Tallinnan kiehtovimmat jutut löytyvät vanhankaupungin ulkopuolelta, sillä on hieno seurata kuinka uudet kaupunginosat kehittyvät vuosien saatossa. Itse olen ajellut aika paljon Tallinnassa myös autolla, joka helpottaa tietysti alueiden tutkimista. Eipä silti, kyllä nämä Tallinnan vanhankaupungin historialliset rakennukset ja upeat kujat tulee joka reissulla myös jollakin tavalla koettua. Loistavia paikkoja olit tähän nostanut eteen, suositeltavia kaikille Tallinnan kävijöille!

  • Tiina Johanna

   Kiitoksia kommentistasi! Kyllä itsekin on alkanut jo tutkia muutakin kaupunkia, mutta toki silti rakastan eniten tätä vanhaa kaupunkia. Telliskivi on myös ihana. 🙂 Tuo autolla tutkiminen olisi kyllä varmasti hauskaa. Ehkäpä ensi kerralla sitten taas lisää jotakin uudenlaista! 🙂

 • Noora / Seikkailumielellä

  On ollut mukava huomata, että Tallinnan ja Viron arvostus matkailukohteena on suomalaisten keskuudessa lisääntynyt viime vuosina, eikä sitä nähdä enää pelkästään halvan alkoholin hakupaikkana. Minäkin luulin jonkin aikaa sitten, että Tallinna on jo nähty, kunnes lähdin tutkimaan alueita vanhan kaupungin ulkopuolella ja löysin ihan uuden puolen tästä tutusta etelänaapurista. Viime kesänä matkustin myös Tallinnan ulkopuolelle ja kävin päivän verran tutustumassa Tarttoon. Todella viehättävä kaupunki sekin ja uskon, etteivät seikkailuni Virossa jää tähän yhteen kertaan 🙂

  • Tiina Johanna

   Sitä samaa olen itsekin miettinyt ja vaikka yhtä lailla näitä viinanhakuisiakin turisteja edelleen Tallinnassa näkyy, niin jotenkin myös muulla tavoin tutustuminen kaupunkiin on alkanut kiinnostaa useampia. Itsekin Tartossa käväisimme ja siitä tulossa postausta tämän tulevan viikon aikana myös. 🙂 Oli kyllä mukava kaupunki sekin! On aina kiva löytää jotakin uutta. 🙂

  • Raija

   Olen ollut kahdella Viron linnat ja kartanot kierroksella. Ennen niitä oltiin kolme vuorokautta Tallinnassa eli olin silloin ihan noviisi mitä,Viroon tulee. Kartanokierrokset oikeastaan sai minut kiinnostumaan Virosta. Muutama kerta vuodesta käydään päiväristeilyllä jolloin museot ja erilaiset näyttelyt ovat käyntikohteita.

 • Raija

  Mielestäni ainakin Eckeröllä elo on ihan siistiä. Paluumatkalla kylläkin meillä on aina hytti,selittäisikö se jotain.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *