Suomi,  Tampere

Pispala – Tampereen kaunein kaupunginosa


Tampere on monipuolinen ja vilkas kulttuurikaupunki, eikä tekemistä puutu koskaan. Tampereella on kaunista luontoa, kiinnostavia rakennuksia, vilkasta iltaelämää ja monia mielenkiintoisia tarinoita. Tampere on myös oma kotikaupunkini ja paljasjalkaisena tamperelaistyttönä tuntuu suorastaan hölmöltä, etten ole omaa Manseani tuonut esille täällä blogissa kertaakaan aiemmin. No nyt tämäkin vääryys täytyy korjata.

Vaikka Tampereesta on moneksi, niin kaupungissa on yksi paikka, joka on aina ylitse muiden ja minulle se on ehdottomasti värikäs ja boheemi Pispala.


Historiaa harjun rinteillä

Pispalan kaupunginosa sijaitsee Pispalanharjulla, noin 2,5km päässä Tampereen keskustasta. Pispala jakautuu Ylä-Pispalaan ja Ala-Pispalaan ja se on rakennettu jyrkkään rinteeseen. Pispalanharju on Suomen korkein soraharju ja sitä ympäröi molemmin puolin kaksi suurta järveä, Näsijärvi ja Pyhäjärvi. On siis sanomattakin selvää, että näkymät harjun huipulta ovat huikeat, mihin suuntaan ikinä katsookaan.

Nimi “Pispala” juontaa juurensa Pispan talosta, jonka velvollisuus oli majoittaa piispa ennen muinoin. Vuonna 1840 valmistunut Pispan päärakennus purettiin pois vuonna 1989 ja mikä mielenkiintoisinta, Wikipedian mukaan vuonna 1869 Pispalassa oli ainoastaan kaksi maatilaa. Tätä onkin vaikeaa kuvitella nyt, kun harju on täynnä toinen toistaan värikkäämpiä puutaloja ja viihtyisiä pihapiirejä.

Pispalan taloja


Pispalanharju on yksi Tampereen valokuvatuimmista paikoista juurikin sen hauskan rakennustyylin vuoksi, sillä rakennukset ja kotitalot on aikoinaan rakennettu ilman suurempia kaavoja ja pohjapiirustuksia harjun rinteeseen. Rosoisuutta alueella on uusien omakotitalojen lomassa nähtävissä edelleen ja pihat pursuavat ihastuttavia yksityiskohtia. Vuonna 1937 virallisesti Tampereeseen liitetty työläisväestä koostuva Pispalan yhdyskunta on onnistunut säilyttämään boheemin tunnelmansa ja vaikka koko ikäni olen Tampereella asustellut, niin Pispalasta löytyy aina jotakin uutta ja erikoista.

Pispalanharjun keskiössä sijaitsee Pyykkimettän puisto, joka on ehdoton must visit -kohde Pispalan kävijöille. Tämä puisto on suosituin paikka upeiden näköalakuvien ystäville ja puisto tarjoaa kauniin panoraamanäkymän Pyhäjärven ylle, sekä pienen näkymän myös Näsijärvelle.

Näkymä Pyhäjärvelle
Näkymä Näsijärvelle


Kulttuuria, luontoa, taiteilijaelämää

Pispalan alueen parhaat nähtävyydet ja tärkeimmät tärpit ovat ehdottomasti sen upeat luontomaisemat ja liikuntamahdollisuudet. Ei ole Pispalassa käynyttä, jos ei ainakin kerran ole kiivennyt Tampereen tunnetuimpia puuportaita, Pispalan portaita, ylös ja/tai alas. Nämä portaat ovat lenkkeilijöiden ja urheilujoukkueidenkin keskuudessa erittäin suosittu treenipaikka, eikä suotta. Näiden lisäksi Pispalasta löytyy myös monia muita rappusia.

Porrastreenin jälkeen on hyvä rentoutua vaikkapa Rajaportin saunalla, joka on Suomen vanhin toiminnassa oleva yleinen yhteissauna ja saunojia onkin riittänyt aina vuodesta 1906 alkaen.

Pispalan portaat


Murkinaa napaan kannattaa käydä haukkaamassa Pispalan Pulterissa, vuonna 1968 vanhan maitokaupan tiloihin Alkon kokeiluravintolaksi alunperin perustetussa ravintolassa. Pulteri sijaitsee Pispalan valtatien varrella, jota pitkin kulkee useita eri bussilinjoja. Myös ylös Pispalanharjulle pääsee kätevästi bussilla.

Pulterin pubiruokien lisäksi kannattaa poiketa myös kahvikupposella tai brunssilla tunnelmallisessa Café Pispalassa, joka löytyy ovelasti kauniiden asuintalojen keskeltä Pyhäjärven puolelta harjua. Täältä kannattaa lasketella rinnettä vielä alemmas ihastelemaan Pyhäjärven rantaa ja kesäpuutarhoja Tahmelan uimarannalle ja ainahan voi samalla poiketa olusella Kujakollissa. Täällä saattaa jokunen tunnettu taiteilijakin kävellä vastaan, sillä Pispala-Tahmela on ja on ollut monien kuuluisien taiteilijoiden kotiseutua. Näistä osa mainitakseni ovat esimerkiksi Lauri Viita, Olavi Virta, Aki Kaurismäki, Hannu Salama, Seela Sella, Pauli Hanhiniemi, Keith Armstrong, Mikko Alatalo ja Salkkarit-faneille Ismona tutuksi tullut Esko Kovero. Moni taiteilija ja artisti on sisällyttänyt Pispalaa myös teoksiinsa ja lauluihinsa.

Muuta kokemisen arvoista edellä mainittujen lisäksi Pispalan seudulla tarjoaa Lauri Viita -museo, vaihtoehtokulttuurin ystävien musiikkikeskuksena toimiva Vastavirta-Klubi (tai paikallisten sanoin VeeVee), nykytaiteen keskus Hirvitalo sekä Tahmelan rannan tuntumassa komeileva Kurpitsatalo.

Kierrätys ja yhteisöllisyys näkyy Pispalassa


Pyynikiltä kesätunnelmaa ja Suomen parhaat munkit

Pispalasta kun laittaa suuntimat takaisin kohti Tampereen keskustaa, kannattaa tutustua myös Pyynikin ihaniin luontomaisemiin. Pyynikinharju kuuluu Pispalanharjun tavoin osaksi yhtenäistä harjuketjua, joka kulkee Tampereen läpi. Pyynikki on erittäin suosittua ulkoilumaastoa ja Pyynikin metsärinteitä on riittämiin joka lenkkeilijälle. Pyynikinharjulla komeilee Pyynikin Näkötorni, jonka alakerran kahvilan munkit ovat kaupungin kuuluisimmat. Pyynikin suuri uimaranta on kesäisin ehkäpä se kaunein paikka auringosta nauttimiseen ja täältä löytyy myös Pyynikin kesäteatteri. Pyynikki ja Pispala on helppo yhdistää samaan päivään, kunhan muistaa varata jalkaan hyvät kengät.

Pyynikinranta
Pyynikinranta


Sukujuuret vahvasti Pispalassa

Ei ole ihme, että oma henkilökohtainen suhteeni Pispalaan on kovin rakas, sillä sukujuureni juontuvat vahvasti Pispalan hurjiin rinteisiin. Pappani on aitoja Pispalan poikia, hän on alueella kasvanut ja viettänyt koko nuoruutensa rinteitä kiiveten ja kolttosia tehden. Sukuamme on aina asustellut Pispalan seudulla ja omassa lapsuudessani vietin myös paljon aikaa näissä mäissä. Sittemmin aikuisiällä asustelin itsekin Pispalassa, kunnes muutin poikaystävän perässä Tampereen toiselle perinteikkäälle asuinalueelle Nekalaan.

Maailma on täynnä upeita paikkoja ja vaikka itse olen asunut niin muualla Suomessa kuin Espanjan auringossakin, niin Pispalan rinteisiin rakastan aina palata. Maailma kutsuu edelleen, mutta Pispalan tyttönä pysyn ikuisesti.

Pyynikintorin kesäkukat


OLETKO SINÄ KÄYNYT PISPALASSA? JAA KOKEMUKSESI KOMMENTTIKENTTÄÄN! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

29 Comments

 • Stacy

  Minä juuri kirjoitin vähäsen Pispalasta blogiini ja huomasin heti, että ihan samasta paikasta kuvakin Pyykkimettästä. Suuri osa muistakin paikoista on tuttuja, vaikka sangen myöhään tutustuin Pispalaan. On nimittäin niin, että minun sukuni taas on asuttanut Rantaperkiötä ja Koivistonkylää ja olen suoraa sukua Koivistonkylän perustaneille Koivistoille. Taitaa olla viä niinki, että minut on pistetty alulle siellä Pyynikin rinteillä, mutta varmaks en mene sanomaan.

  • Tiina Johanna

   Ihana kuulla! 🙂 Pispala on mahtava paikka. Tuo Pyykkimettän puisto on kaikkein suosituin paikka valokuvausta varten ja tunnettu spotti. Samasta paikasta on kuvia niin monia, mutta onhan se vaan hieno paikka ja upeat maisemat, joten en ihmettele! Itse asustan parhaillaan Hatanpää-Rantaperkiö akselilla, ihan mukavaa seutua tämäkin ja kätevän matkan päässä keskustan tarpeellisista palveluista. Koivistonkylässä asusteli myös minun isovanhempani aikoinaan ollessani lapsi, sen jälkeen kun olivat toisensa nuoruusvuosina tavanneet. Koivistonkylä on siis myös tuttua seutua.

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Olen tuolla käynyt kiertelemässä monesti ja aina tuntuu löytyvän jotain mielenkiintoista uutta. En niin hirvittävästi Tampereelle muuten lämpiä, mutta tuo alue kolahtaa täysillä. No joo. On keskustassakin muutama aika mahtava paikka! Ainakin kun Ouluun vertaa 😉

  • Tiina Johanna

   Ymmärrän hyvin, Pispala on omasta mielestäni myös se kaikkein paras paikka Tampereella. 🙂 Keskusta on tällä hetkellä ratikkatyömaan vuoksi ihan karsea, mutta ne parhaat tekemiset löytyvät hieman ydinkeskustan reunamilta. Oulussa en olekaan koskaan käynyt! 🙂

 • Anna K. - Kaukaa haettua

  Aivan ihastuttavan näköistä! Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän kaipaan vanhaan puutaloon ja johonkin idylliseen paikkaan asumaan. Sinä onnekas Pispalan tyttö!
  Nyt jäin oikein miettimään omaa suhdettani Pispalaan ja sitä oonko käynyt siellä. Kyllä varmasti joskus, mutta äärimmäisen harvoin ottaen huomioon, että asuin aikoinaan Tampereella. Pyynikki oli se vakkari lenkkikohde, mutta Pispalaan asti ei jalat useinkaan kantaneet. 😀

  • Tiina Johanna

   Kiitos kommentista! 🙂 Pispala on huikea paikka, itsekin voisin kuvitella sieltä vielä joskus jonkun suloisen puutalon hankkivani. Tällä hetkellä tosin veri vetää maailmalle sen verran kovasti, että vielä ei voisi kuvitella asettuvan aloille ainakaan täysin. Ehkä joskus, ja silloin ehdottomasti puutalo ja Pispala! Ehkä olisimme naapureita. 😀 Pyynikki on yhtä lailla mukavaa seutua, joten ei huono sekään.

 • Muu maa mandariini / Oona

  Ihanan idyllisen näköistä! <3 Tuli ikävä Suomea!

  En ole koskaan käynyt Pispalassa, mutta nyt tuli sellainen fiilis, että ensi kesänä kun tulen vierailemaan Suomessa kanadalaisen poikaystäväni kanssa, voisi road trip olla paikallaan! 🙂

  T: Ulkosuomalainen

  • Tiina Johanna

   Ehdottomasti suosittelen! 🙂 Pispalassa pääsee nauttimaan Tampereen parhauksista, eikä ole liian kaukana keskustastakaan. Autolla pääsee helposti alueella liikkumaan ja välillä voi myös laittaa auton parkkiin ja kierrellä kävellen nurkkia. Hyvä kohde road tripille siis!

 • Kohteena maailma / Rami

  Pispala on maailma. Oli mukava käydä katsomassa sateessa Pispalan Haulitornin purkua, kun tietää sen palaavan entistäkin ehompana takaisin paikalleen. Minimivaatimus tamperelaisuuteen on tietysti Hirvikadun portaat (joissa viikonloppuna yksi kaveri urakoi reilussa 12 h maratonin 106 nousulla), Pispalan Pulterin mummon lihapullat keskikaljalla (missä pysähtyi myöskin Martti Pellonpään hautajaiskuljetus), maailman saunapääkaupungiksi vanhin yleinen sauna eli Rajaportin sauna ja iltapalaksi Vaakon Nakin Kuuma koira (hillomunkki makkaralla), tosin itse otan yleensä Pispalan Pamauksen.

  Kirjoitin itse aikoinaan oluenmakuisen unelmareissun paikallisten tapaan Pispalaan, joka on astetta rosoisempi kuin sinun upea tekstisi Pispalasta. https://kohteenamaailma.fi/kotimaa/tampere-paikallisten-tapaan-pyynikki-pispala/

  Ps. Viikinsaaren risteilyltä avautuu Pispala myös mukavasti, tämä postauksen lukeville turisteille tiedoksi.

  • Tiina Johanna

   No ehdottomasti! 🙂 Hyviä vinkkejä, itse kun en niin kovasti oluen ja makkaran ystävä ole (vegaanikin kun kaiken lisäksi olen), niin tästä voi näiden kyseisten peritamperelaisten herkkujen ystävät ottaa vinkkiä! Lenkki portaissa, saunomaan Rajaportille, sapuskaa Pulterissa, illanviettoa Vastavirralla ja yöpalaa Vaakon nakilta. 😉 Tuo hillomunkki makkaralla kuulostaa todella mielenkiintoiselta kyllä. Viikinsaaressa en ole käynyt toviin, ehkä kesällä voisi pitkästä aikaa.

 • Pirkko / Meriharakka

  Tänne! Joku vuosi sitten Tampereella käydessämme kävimme lounasristeilyllä ja näimme Pispalaa järveltä käsin ja sen jälkeen on ollut mielessä, että tuonne pitäisi myös jalkautua. Tänä kesänä olemmekin tulossa Tampereelle viikonlopuksi kesäkuun lopulla ja Pispala on ehdottomasti ohjelmassa. Pitääkin laittaa juttusi talteen tuota retkeä varten!

  • Tiina Johanna

   Suosittelen ehdottomasti jalkautumaan Pispalan seutuja koluamaan, erinomaista aluetta ja varsinkin kesällä! 🙂 Jään innolla odottamaan, josko tulisi kokemuksia teidänkin blogiin sitten luettavaksi. 🙂

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Pitäisi lähteä tutustumaan Pispalaan ja Pyynikinharjuun vähän perusteellisimminkin. Viimeaikoina ei kaupunkilomailua ole Suomessa juurikaan tullut harjoitettua, mutta TAmpere voisi kyllä olla kiva kohde. Joitain vuosia sitten TAmpereella ja sen läheisyydessä tuli vietettyä enemmän aikaa, mutta viimeisten vuosien aikana ei pikaisia päiväkäyntejä perusteellisempia vierailua olekaan tullut tehtyä.

  • Tiina Johanna

   Voin kyllä lämpimästi suositella käymään Pispalassa ja Pyynikillä! Mukavia paikkoja, erityisesti näin kesäisin. Kyllähän täällä Tampereella muutenkin kivoja paikkoja toki on, mutta jos vähän spesiaalimpaa haluaa niin kannattaa suunnata rentoutumaan näihin maisemiin. 🙂 Itsekin olen aika nolon vähän tehnyt kotimaan matkailua viime vuosina, ja vielä vähemmän olen omasta kotikaupungista jaksanut kirjoitella. Nyt sitten jaksoin! 🙂

 • Eveliina | Korkkarit rinkassa

  Pispalan portaat tulivat yleisurheiluaikoinani kovinkin tutuksi puskia myöden ja idyllisten puutalomaisemien lisäksi pidin aina Pispalan haulitornin tarinaan erityisen kiehtovana. Pitikin Ramin kommentin jälkeen ihan käydä tutustumassa, mitä sille on nyt tapahtumassa. Vastavirta-klubi pitäisi vielä ehdottomasti päästä kokemaan, siitä olen kuullut useita tarinoita jo Tampereelta poismuuton jälkeen.

  • Tiina Johanna

   Heh, et varmasti ole ainoa, joka Pispalan puskissa on pyörinyt, portaiden lomassa tai muutenkaan. 😀 Siellä paljon kyllä tosiaan urheilujoukkueita näkyy treenailevan, eli hyvät treeniportaat selkeästi! Itsekin niitä on tullut kipiteltyä. Vastavirta on kyllä mielenkiintoinen kokemus, itse olen useasti ollut joukossa “se ainoa väripilkku”, kun muut ympärillä olleet tummiin pukeutuneita punkkareita ja muita, mutta ihanan avoin paikka ja mukavaa kävijäkuntaa aina ollut. Keikkoja on myös laidasta laitaan, joten jos punk ei ole oma juttu, niin muitakin vaihtoehtoja on. 🙂 Yläkerran pubiterassi on myös mukava istuskeluun muuten vain.

  • Ex pispalalainen

   Taisi olla jotain vähän yli kymmenen vuotta sitten kun Vastavirta-klubin vieressä oli sellainen pieni terveyskauppa Pispalan Woima, se oli aika hauskaa kun Vastavirta-klubilla oli vaikka minkalaista sekavassa mielentilassa olevaa asiakasta ja naapurissa myydään vitamiineja. 🙂 Oli jotenkin hauska yhdistelmä.

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Pispala on kyllä todella ihana kaupunginosa, mutta siellä on tullut käytyä liian harvoin! Kerran olen kuitenkin noussut nuo kuuluisat portaat ja ihmetellyt noita ihania järvimaisemia. Täytyy ehdottomasti korjata tämä vääryys seuraavan kerran kun Tampereella olen. 🙂 Tykkään kovasti lukea tällaisia paikallisjuttuja Suomen kaupungeista, koska ainakin omat silmät ovat blogin kirjoittamisen myötä avautuneet sille, että täällähän on vaikka mitä nähtävää.

  • Tiina Johanna

   Suosittelen ehdottomasti vierailemaan Pispalassa jälleen, kun mahdollisuus tulee. 🙂 Itsekin blogin kirjoittamisen myötä olen valveutunut enemmän myös kotimaan kohteille. Myös tämä koronan aika on ajanut enemmän tutustumaan lähemmin omaan kotikaupunkiin ja Suomen eri aarteisiin. 🙂

 • Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

  Oon käyny täällä joskus lapsena, kun reissattiin perheen kanssa ympäri Suomea. Tais olla Särkänniemen reissu samalla. Ei kyllä hirveesti oo muistoja alueesta, joten ehkäpä tuolla pitää käydä joskus uudelleen 🙂 Aika harvoin tulee jostain syystä käytyä koskaan Tampereella, Turussa tai muualla lännessä, kun aina tulee sahattua vaan Helsingin ja Savon kohteiden väliä.

  • Tiina Johanna

   Uskon, että voisit tykätä erityisesti tuosta Pispalan seudusta, se kun on kuitenkin sitä parasta Tamperetta. 🙂 Jos joskus satut tänne päin, niin ehdottomasti kannattaa mennä tutkimaan Pispalaa enemmän. Itselläkin vielä paljon Suomen seutuja koluamatta, Helsinki ja Lahti ja rannikkoseudut yleensä vetäneet enemmän vierailulle (Lahti siksi, että isäni asustaa siellä..). 🙂

 • Paula - Viinilaakson viemää

  Jostain syystä Tampere on jäänyt minulle vähän tuntemattomaksi. Tunnen lähinnä vain ydinkeskustan, Särkänniemen ja raviradan.. ha ha. Olin ajatellut, että tänä kesänä tämä asia korjaantuu, sillä nyt jo kaksi hyvää ystävääni on muuttaneet Tampereelle, ja olisin varmasti viettänyt siellä aikaa. Harmi vaan kun emme päässeet tänä kesänä Suomeen mutta eiköhän se Tamperekin siellä pysy. Ihania maisemia ja niin vihreää!

  • Tiina Johanna

   Juu en usko, että tämä Tampere täältä mihinkään vielä häviää. 😀 Kyllä tänne ehtii, sitten kun taas uusi mahdollisuus tulee. Suosittelen ilman muuta silloin Pispalassa pyörähtämään! 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: