Ilha Do Sal,  Kap Verde

Kap Verde – Usein kysytyt kysymykset unelmien lomakohteesta


*Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä

Kap Verde on pitkään ollut monien suosikkilomakohde ympärivuotisen auringon ja houkuttelevien uimarantojen vuoksi. Nyt, kun talvi on saapunut Pohjolaan ja ilmojen viilentyessä on moni alkanut etsimään pakoreittiä lämpöön ja aurinkoon. Kap Verdelle lentää Suomesta joko tavallisin reittilennoin useasta eri Euroopan maasta yhden tai kahden vaihdon taktiikalla, sekä talvikauden käynnistyessä kätevästi suorin lennoin TUI:n ja Tjäreborgin siivillä. Lento kestää vain pari tuntia pidempään kuin Kanariansaarille ja Kap Verdeltä löytyy taatusti enemmän eksotiikkaa ja elämyksiä.

Samat kysymykset pyörivät aina uudelleen ja uudelleen ihmisten huulilla Kap Verden matkaa miettiessä, joten päätin koota tähän kerralla kaikki eniten vastaan tulleet kysymykset ja niiden vastaukset tänne matkaa suunnitteleville.

Vamos!Miten matkustaa Kap Verdelle?

Kap Verdelle lentää helposti noin 9 tuntia kestävin suorin lennoin talvi-aikaan Suomesta isojen matkatoimistojen, kuten TUI ja Tjäreborg siivillä. Matkatoimistot tarjoavat sekä pelkkiä lentoja että kokonaisia matkapaketteja hotelleineen.

Kap Verdelle pääsee myös todella kätevästi vaihtolennoin muinakin vuodenaikoina Euroopan isojen kaupunkien, kuten esimerkiksi entisen kotikaupunkini, Portugalin pääkaupungin Lissabonin kautta TAP Air Portugalilla tai Cabo Verde Airlinesilla. Reittilentoja voi löytää yllättävänkin edullisesti sesongin ulkopuolella ja suosittelen tätä vaihtoehtoa ihan omasta kokemuksesta tutkimaan.


Millainen sää on?

Tämä on varmasti eniten kysytyin kysymys, jota kysytään huolestuneena joka viikko useaan kertaan eri Kap Verden matkailuryhmissä. Onneksi vastaus on myös helppo: Aina aurinkoista ja lämmintä! Matkalaukkuun suosittelen vuodenajasta riippumatta pakkaamaan snorkkelin ja uimapuvun (tai useamman), kivaa shortsia ja niitä lomakuviin sopivia värikkäitä mekkoja, sillä niillä pärjäät loistavasti. Muistutan kuitenkin, että Euroopan talvikausi on talvikausi myös Kap Verdellä, joten tästä syystä illat ja yöt ovat viileämpiä ja vaativat valitettavasti pakkaamaan mukaan myös jotain pitkähihaista ja lämpimämpää.

Murran myös myytin siitä, että Kap Verdellä tuulisi aina. Ei tuule, joten ei huolta. Useat näin kertoneet ovat matkustaneet saarille nimenomaan vain talvikuukausina, jolloin valitettavasti tuulee enemmän kuin kesäkautena. Tuuli on kuitenkin omasta mielestäni lähennä virkistävä ja toivottu lisä paahtavan auringon kylkeen. Mikäli kohdalle osuu kovin tuulinen päivä, en suosittele makaamaan rantahiekalla, vaan aurinkotuoli saattaa olla mukavampi vaihtoehto, ellei sitten nimenomaan ole toivonut syövänsä lounaaksi aimoannoksen pikkukiviä.


Tekeminen ja aktiviteetit?

Kap Verde ei ehkä ole nähtävyyksien ja ostosmahdollisuuksien suhteen mikään paras valinta jos shoppailu tai kulttuuri kiinnostavat. Kap Verde on rentoutumisen ja aurinkoisen rantaelämän paratiisi, mutta toki aktiviteetteja löytyy!

Suosituin lomasaari Sal esimerkiksi tarjoilee aktiviteetiksi erilaisia saarikierroksia, joista suosittelen valitsemaan paikallisen oppaan isojen matkatoimistojen kierrosten sijaan. Saat takuulla hauskempaa ja asiantuntevampaa infoa ja menoa. Tutustu oppaisiin ja kierroksiin tästä.

Lisäksi kannattaa vierailla hairannalla, eli Shark Bayssä, jossa pääsee kahlaamaan sitruunahaiden seassa oppaan mukana. Hait eivät ole vaarallisia ja kokemus sopii koko perheelle. Shark Bayn jälkeen kannattaa suunnata vaikkapa hietikolle Buggy-ajelulle tai roikkumaan yläilmojen halki Zipline -vaijeriliukuradan kyydissä. Kap Verde on myös tunnettu kilpikonnistaan ja näitä pääsee ihastelemaan oppaan johdolla ihanan kilpikonnaretken muodossa.

Sal on saarena tasainen ja hiekkainen rantalomasaari, mutta mikäli olet kiinnostunut patikoinnista kauniin vehreissä vuoristomaisemissa, voit napata paikallislennon ja suunnata vaikkapa Santiagolle tai Santo Antaolle. Tarjolla on myös runsaasti opastettuja patikkaretkiä.


Kap Verden saarten välillä matkailu ja saarihyppely?

Olen tästä aiheesta kirjoittanut myös ihan oman artikkelinsa, jonka voi lukea tästä.

Saarten välillä matkaaminen onnistuu lautalla tai lentäen. Lauttamatkat ovat halpoja, mutta pitkäkestoisia ja yhteydet saattavat joskus muuttua äkillisesti muuttuvien sääolosuhteiden vuoksi. Matkat ovat myös rankan merenkäynnin vuoksi melko tuskaisia monelle, eikä ole yhtään vähäteltyä ottaa useampi pahoinvointilääke ennen matkaanlähtöä. Mikäli oksennusämpärissä matkustaminen ei tunnu kivalta idealta, voi aina valita paikallislennon, joka on huomattavasti kalliimpi, mutta mukavampi ja nopeampi vaihtoehto. Lennot myyvät loppuun nopeasti pienen konetilan vuoksi, joten näitä kannattaa olla varaamassa ajoissa. Lennot kestävät noin 30-60 minuuttia maksimissaan saarten välillä ja liput sisältävät aina myös ruumalaukun. Lennot ovat myös aikataulullisesti luotettavampi vaihtoehto, toki aina kannattaa pientä joustovaraa olla, jos sitten kuitenkin jotain sattuu.

Saarihyppelyä en suosittele viikon lomalle, mutta kahdessa viikossa jo ehtii jonkin verran. Kolmessa tai neljässä paljon enemmän.

Lennot: BestFly
Lautat: InterIlhas


Ruoka, juoma ja ravintolat?

Ruokaa ja juomaa löytyy enemmän kuin tarpeeksi. Jokainen isompi hotelli tarjoaa runsaat valikoimat ja hotellialueilla on useampiakin ravintoloita kokeiltavaksi. Suosittelen kuitenkin rantautumaan myös tutustumaan saaren muuhun ravintolatarjontaan! Esimerkiksi Santa Marian rantakaupunki on täynnä hyviä ravintoloita ja kahviloita, joiden hintataso vaihtelee sijainnin ja suosion mukaan. Turistisimmat rantapaikat ja pääkadun isoimmat ravintolat ovat luonnollisesti kalliimpia, kuin vähän sivummassa olevat pienemmät helmet. Mahan voit saada täyteen alle 8 euron hintaan tai kalleimmillaan annos voi olla 20-30 euroa.

Lähtökohtaisesti kaikki ruoka ja juoma täällä ovat turvallista nautiskella. Kuitenkin kannattaa varautua maalaisjärjellä ja maitohappobakteereilla, sillä perusbakteerikanta on erilainen kuin Suomessa ja kuuma ilmasto vaikuttaa myös. Jäät tulevat juomiin pussista eikä hanavedestä, joten jäitä ei tarvitse pelätä.

Kärpäsiä on kuuman ilman vuoksi valitettavasti joka paikassa ja niiltä ei eroon pääse, ellet kanna mukanasi omaa minituuletinta. Ärsyttävä riesa, mutta minkäs teet.


Turvallisuus ja rikollisuus?

En ole asiantuntija, mutta pääsääntöisesti Salilla on turvallista ja tykkään aina sanoa, että täällä turisteja hellitään. Turismi on Kap Verden pääelinkeino, joten tästä halutaan pitää huolta. Salilla kulkeminen on turvallista, mutta toki maalaisjärjen käyttö on suositeltavaa täälläkin. Älä esimerkiksi jätä arvotavaroita tai laukkua vartioimatta baarin pöytään tai kulje yksin keskellä yötä pimeillä sivukujilla. Muutoin voitkin olla aika rennosti.

Isommilla saarilla, kuten Sao Vicente ja Santiago, suosittelen enemmän valppautta ja varovaisuutta. Saarten pääkaupungit ovat rikollisuusasteeltaan kovempia ja esimerkiksi pääsaari Santiagon pääkaupunki Praiassa on myös alueita, joihin ei kannata mennä lainkaan.


Kaupat ja ostokset?

Supermarketteja ei koko Kap Verdeltä löydy lainkaan. Suurin osa ruokakaupoista ovat kiinakauppoja, eli kiinalaisten pyörittämiä pikkupuoteja, joita löytyy joka kadunkulmasta. Santa Mariassa oma lempikauppani ruokaostoksia varten on ehdottomasti paikallinen Cazu, joka vastaa hieman jotain K-Marketia. Me käymme joskus myös hoitamassa isompia ruokaostoksia Salin pääkaupunki Espargosissa, josta löytyy hieman isompi paikallinen ruokamarketti Sucata.

Vaateostokset kannattaa hoitaa Euroopan puolella, sillä Kap Verdellä ei ole hyviä shoppailumahdollisuuksia. Vaateputiikkeja löytyy kyllä, mutta kaikki vaatteet tulevat yleensä Euroopasta ja myydään täällä kolminkertaisin hinnoin. Tarjolla on myös runsaasti kiinakrääsäkauppoja ja niiden vaatteita, jotka ovat usein edullisia ja huonolaatuisia.


Raha, paikallinen valuutta ja käteinen? Käykö eurot?

Tärkeä ja hyvä kysymys. Ja yllätys yllätys, Salilla käy eurot, eli käteinen kannattaa tuoda mukanaan euroina, sillä Santa Mariassa voi maksaa joka paikassa euroilla. Eurot käyvät myös takseissa. Paikallinen valuutta on nimeltään escudo, ja sitä tarvitset ainoastaan Santa Marian alueen ulkopuolella, kuten Espargosissa. Escudoja ei voi vaihtaa missään etukäteen eikä paikallista valuuttaa saa lain mukaan viedä pois saarilta. Escudoja saat kaikilta automaateilta ja automaatteja löytyy runsaasti ympäri Santa Mariaa. 100 escudoa on 1 euro (jotkut paikat pyöristävät 110 escudoa vastaamaan yhtä euroa, tämä on ihan oikein myös). Myös kortilla voi maksaa useammissa paikoissa, mutta kannattaa aina tarkistaa summa korttikoneesta ennen maksua, ettei maksa “vahingossa” ylihintaa.


Majoitus?

Majoitusta löytyy joka lähtöön ja jokaiseen makuun ja tarpeeseen aina suurista all inclusive -hotelleista pienempiin hostelleihin ja bed & breakfasteihin, sekä loma-asuntoihin. Matkatoimistot tarjoavat vain isoja hotelleja vaihtoehdoiksi. Mikäli haluat jotain muuta ja persoonallisempaa, tutustu majoitustarjontaan Booking.comin* laajan valikoiman kautta.


Terveydenhuolto?

Terveydenhuollosta ei kovin usein itseasiassa kysymyksiä tule vastaan (ihme kyllä), mutta ajattelin kuitenkin lisätä tästä pienen tiedonpätkän myös. Harvoin jaan omia lääkärikäyntejäni somessa, sillä pidän niitä jotenkin henkilökohtaisena asiana. Sen verran voin kuitenkin jakaa, että ilman lääkäriä ei ole selvitty ja ihan omasta kokemuksesta tässäkin kirjoitan.

Terveydenhuolto on Kap Verdellä ihan ok tasoa, joten sairastumista tai mahavaivoja ei tarvitse pelätä. Perusjutut hoituvat kyllä taidokkaasti ja lääkärit ovat kouluttautuneet Euroopan tai Amerikan puolella. Lääkkeet ovat myös toimivia ja tulevat yleensä Portugalista (omaa kokemusta löytyy molemmista maista, joten lääkkeet tuttuja). Näihin perusjuttuihin luen mahavaivat, turistiripulin, poskiontelontulehduksen ja flunssaoireet, aktiviteeteista aiheutuneet venähdykset ja nyrjähdykset ja muut haaverit, sekä muut vastaavat tutut jutut.

Vakavammista vaivoista ei ole omaa kokemusta enkä lähtisi esimerkiksi suunnittelemaan suuria leikkausoperaatioita tai vastaavaa täällä. Suosittelen myös hoitamaan hammaslääkärihoidot muualla, sillä se on Kap Verdellä melko olematonta ja yksinkertaista.

Terveyskeskuksia löytyy joka saarelta ja hoidon taso vaihtelee myös joka saarella. Kuten sanoin, perusjutut kyllä hoituu silti. Hoitotilat ovat siistit, mutta pelkistetyt ja vähän alkukantaiset, hygienia on tarpeeksi ok eikä sitä tarvitse onneksi jännittää myöskään. Joka paikassa saa aina hoitoa ja turisteille paikallisilla terveysasemilla maksu on 15 euroa, paikallisille 2 euroa.

Salin saarella Santa Mariassa on myös yksityinen terveysklinikka Clinitur, jota hyödyntävät niin turistit kuin saarella toimivat isot matkatoimistot tarvittaessa asiakkaidensa kanssa. Tämä klinikka on hintavampi, mutta hoidon taso on ehkä asteen parempaa täällä. Jos siis epäröit ja olet omatoimimatkalla, suuntaa tänne.


Paikalliset herkut?

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä paikalliset herkut. Paikallista herkkuruokaa on ehdottomasti Catchupa, eli eräänlainen papumuhennos. Tämä on hyvää arkiruokaa ja erittäin suosittua paikallista herkkua. Toinen paikallinen ruoka on Feijoada, joka sekin on eräänlainen liha-papuruoka ja yhtä lailla hyvää ja kokeilun arvoista. Muutoin paikallinen ruoka koostuu helpoista asioista, eli riisi ja/tai peruna, liha, kala tai kana sekä kasvikset. Kala tulee aina paikallisilta kalastajilta, joita voi käydä tervehtimässä Santa Marian ikonisella puulaiturilla rannalla.

Paikalliset juomaherkut ovat Pontche sekä Grogi. Näitä vahvoja alkoholijuomia näkee nautittavan jokaisessa baarissa. Pontche on pehmeämpi ja huomattavasti miellyttävämpää (voin suositella), kun taas grogi on vahvaa ja väkevää ja omasta mielestäni pahaa (en tykkää kirkkaasta viinasta). Molemmat valmistetaan paikallisesti sokeriruo’osta ja sokeriruokopeltoja voi ihastella esimerkiksi Santo Antaon vuoristoissa. Drinkkien ystäville suosittelen brasilialaista Caipirinhaa, joka on Kap Verden suosituin cocktail. Tätä saa monessa eri muodossa, joista jokainen on namia.
Lue myös muut artikkelini Kap Verdeltä:


KAP VERDE PARHAAT AKTIVITEETIT JA OPASTETUT RETKET:


Onko teillä tänä talvena edessä matka Kap Verdelle? Jäikö jokin asia vielä mietityttämään, jota ei tullut näissä kysymyksissä ja vastauksissa ilmi? Jaa kysymyksesi ja omat kokemuksesi Kap Verdeltä kommenttikenttään! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinaunderthecoconut
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

*Kaikki artikkelin kuvat: Tiina Johanna, bloggaaja
*Kuvien editointi: Loov.fi “Tropical blues” presets – tutustu!

14 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tässä olikin kattava vinkkipaketti, josta varmasti on hyötyä matkaa Kap Verdelle suunnittelevalle. Hyvä vinkki muuten myös tuo, että lauttamatkat saarten välillä eivät välttämättä ole kovin mukavia. Veikaanpa, että oma valintani olisikin tämän vuoksi lentokone olisi varmasti oma valintani. Kap Verde voisi tosiaan voisi olla varsin näppärä talvikohde.

  • Tiina Johanna

   Kiitos ja mukava, että postauksen vinkeistä on hyötyä. 🙂 Itsekin olen tuon lentokoneen kannalla, kokemuksesta. Voin kyllä suositella Kap Verdeä, mielenkiintoinen ja monipuolinen saarivaltio, josta monikaan ei tiedä kuin pikku pintaraapaisun verran!

 • Mari / Maailma kotina

  Moni on ollut pettynyt Kap Verdeen, mutta sinä olet niin ihanasti kirjoittanut ja ottanut upeita kuvia, että minä haluaisin mennä. Yllätyin, että lentoaika on suoralla lennolla 9h, luulin lyhyemmäksi

  • Tiina Johanna

   Kiitos <3 Kap Verde jakaa mielipiteitä, mutta itse olen sitä mieltä, että se riippuu paljon siitäkin mitä ihminen omalta lomaltaan haluaa ja onko yhtään ottanut paikasta etukäteen selvää. Moni lomailija tulee Kap Verdelle isoon hotelliresortiin ja odottaa ehkä saavansa monenmoista huvitusta kylkeen vaivautumatta ottamaan selvää mihin oikeasti todellisuudessa on matkaamassa. Jokainen Kap Verden saarista tarjoaa jotakin erilaista ensinnäkin ja puuhaa ja tohinaa kyllä löytyy jokaiselta. Sal ja Boa Vista ovat rantaparatiiseja ja tasaisia hiekkasaaria. Paikallisuus ja paikallisten sekaan sukeltaminen tekee mielestäni parhaimman reissun Kap Verdellä, eli suosittelen aina jättämään ne resortin vain nukkumista varten ja suuntaamaan tutkimaan paikallista elämänmenoa ja ruokailemaan hotlien ulkopuolelle mieluummin. 🙂 Juuh, tuo lentoaika on vähän kurja hehe. Helposti pääsee myös tosi pienellä vaivalla lentämällä ensin vaikka Lissaboniin ja sieltä 4h lento Kap Verdelle. 😀

  • Johanna

   Kiitos vinkeistä! Reissu edessä ensi viikolla! 🤩 Kuinka yleisesti maksukortit hyväksytään ja maksaako kortilla maksaminen?

   • Tiina Johanna

    Ihanaa, kivaa reissua! 🙂 Maksukortit käy lähes missä vain Santa Marian alueella. Näistä veloitetaan noin 1€ tai 4% korttilisää useissa ravintoloissa ja kaupoissa. Santa Marian alueella käy myös eurot! 🙂 Automaateista saa nostettua kaikilla korteilla paikallista valuuttaa, eli escudoja. 100 escudoa on 1 euro, 1000 escudoa on 10 euroa ja niin edelleen. Eli tämä myös hyvä vaihtoehto jos ei jatkuvasti halua kortilla maksaa ja eurot loppuu lompakosta. Salin saaren pääkaupunki Espargosissa ei esimerkiksi käy eurot eivätkä kaikkialla edes kortit, joten escudoja kannattaa nostaa automaatista edes jonkin verran mukaan.

 • Cilla Maria Travel

  Tässä oli jälleen kerran paljon hyödyllisiä vinkkejä ja muutama yllätyskin, esimerkiksi tuo kauppojen ja supermarkettien olemattomuus. Mäkin olen lukenut jonkin verran pettyneiden kertomuksia Kap Verdeltä, mutta myöhemmin on selvinnyt, että he ovat olleet vaan yhdessä kohteessa. Mulla oli itelläkin ennen sun tuonne muuttoa se luulo, että Kap Verde on vaan yks saari, Sal, eikä siellä ole mitään tekemistä 😀

  • Tiina Johanna

   Kiitos kommentista! 🙂 Hehe juu, on ihan älyttömän super yleistä tuo, ettei tiedetä kuinka monta saaria oikeasti onkaan ja kuinka paljon kaikkea hienoa ja erilaista ne tosiasiassa tarjoavatkaan. Omasta mielestäni paras kombo on valita yksi rantalomasaari, kuten Sal tai Boa Vista (Sal on aktiivisempi), tai sitten paikallisempi rantalomasaari Maio. Siihen kylkeen sitten yhdistää patikointia yms varten jokin vehreä vuoristosaari, kuten Santo Antao. Jos rannat ei kiinnosta lainkaan, tai vain vähäsen, niin sitten voi napata vaikkapa lennon Lissabonista suoraan Sao Vicenten saarelle ja tutustua siihen sekä Santo Antaoon, jotka ovat vierekkäin. 🙂

 • Eveliina / Reissukuume

  Olipas tosi kivasti ja kattavasti toteutettu postaus! Listalla oli monia itseänikin mietityttäneitä kysymyksiä, joten oli kiva päästä lukemaan vastauksia 🙂

  Itsekin ihmettelin tuota 9 tunnin lentoaikaa. Jostain kumman syystä olin kuvitellut, että sinne lentäisi nopeammin 😀

  • Tiina Johanna

   Kiitos <3 🙂 Juu Kap Verde on Kanariansaarten alapuolella, siinä Senegalin edustalla karttaa katsellessa. Eli lentoaika on vielä tuon muutaman tunnin enemmän kuin Kanarialle suorin lennoin, johtuen siitä että tuo suora lento pysähtyy tankkaamaan hetkeksi Kanarialla. Ilman tankkausta suora lento olisi about 8h. 😀

 • Matkalla kaikkialle / Sarianne

  Ihanat kuvat ja kattava tietopaketti! 🙂 Kap Verde on ollut itsellä mielessä kauan ja olen moneen otteeseen bongaillut edullisia lentoja Keski-Euroopasta sinne, mutta toistaiseksi en ole vielä ehtinyt käymään. Kiva kuitenkin lukea enemmän kohteesta ja ihan varmasti jossain vaiheessa tulee sinne suunnattua!

 • Jouko Kuisma

  Tänä vuonna kaksi kertaa Kap Verdellä: tammikuussa Salin saarella, marraskuussa Boa Vistalla. Erinomainen lomapaikka, TUIn matkoilla huippuhotellit all inclusive -konseptilla, paras laatu-hintasuhde, mitä markkinoilta löytyy. Emme kylläkään katsoneet näillä saarilla olevan mitään nähtävää, pelkkää hiekkaa ja kiviä, hieman pensaita seassa. Meille riitti hotellin palveluista nauttiminen ja hiekkarannan rantatuolissa lukeminen. Ihmeellistä, miten kaikki tuo ruoka ja juoma pystyttiin hotelleissa tarjoamaan, kun saaret itsessään eivät varmaankaan kummemmin ruokaa tuota.

  • Tiina Johanna

   Kiva kuulla, että Sal ja Boa Vista tulleet tutuiksi lomailun merkeissä ja ainakin rentoutuminen on ollut taattu. 🙂 Kyseiset saaret ovatkin nimenomaan juuri tällaisia rantaparatiiseja, eli mikäli enemmän nähtävyyksiä tai vuoristomaisemaa kaipaa, kannattaa suunnata jollekin toisista saarista, kuten Santiago tai Sao Vicente esimerkiksi. TUI on Salin ja Boa Vistan suurin toimija ja nämä all inclusive hotellit ovat osa kansainvälisiä hotelliketjuja, joten tästä johtuen näissä ei tarjonta koskaan lopu kesken. Paikalliset eivät näitä rahavaroja tosin koskaan edes näe/koe, vaan nämä pennit uppoavat muille maille mahtaville niin sanotusti. Saarilla kyllä ruokatuotantoa on viljelysten ja hedelmäpuiden yms. saralla, mutta vain vehreämmillä saarilla.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *