Lissabon,  Portugali

Alfama – Lissabonin hurmaava vanhakaupunki


*artikkeli sisältää kumppanuusmarkkinointia


Lissabonissa on paljon mielenkiintoista nähtävää ja kierreltävää ja kaupungin parhaus piileekin sen eri kaupunginosissa, ei niinkään suurissa nähtävyyksissä. Rakastan viettää aikaa kaupunkia ja keskustaa kierrellen, sillä ainakin vielä tuntuu, että löydän jatkuvasti jotain uutta ja mielenkiintoista täältä. Jos kuitenkin pitäisi valita jokin kaupunginosa ylitse muiden ja josta kertoa ensimmäisenä, olisi se ehdottomasti Alfama, Lissabonin hurmaava vanhakaupunki.


HISTORIAA, MUTKIKKAITA KATUJA JA UPEITA NÄKÖALOJA

Alfama on Lissabonin vanhin kaupunginosa ja se sijaitsee aivan keskustan kupeessa, Lissabonin linnan, Castelo de São Jorgen, alapuolella. Alfama on täynnä mutkia ja mäkiä ja kapeita katuja, aivan kuten vanhat kaupunginosat yleensä. Korkeuserojen vuoksi Alfama on myös oivallinen valinta näköalojen ihasteluun, sillä täältä löytyy useita eri näköalatasanteita maisemien katselemiseen ja päivästä nauttimiseen. Näköalatasanteista varmasti suosituin on Miradouro de Santa Lucia, joka on jo itsessään kaunis paikka viettää aikaa näköalojen lisäksi. Santa Luciasta vain parin minuutin kävelymatkan päässä avonaisella aukiolla on myös toinen suosittu näköalatasanne Miradouro das Portas do Sol, josta on helppo hypähtää myös pysäkiltä raitiovaunujen kyytiin.

Alfama kätkee sisälleen paljon historiaa ja sen nimi tulee arabian kielen sanasta al-hamma, joka tarkoittaa lähteitä/kylpylöitä. Alfamassa on runsaasti erilaisia ihania ravintoloita ja kahviloita, joista myös meille vegaaneille ja kasvissyöjille löytyy paljon monenmoisia vaihtoehtoja. Alfama on myös ainoita kaupunginosia, joka säilyi ennallaan Lissabonin tuhoisassa maanjäristyksessä vuonna 1755 ja Alfaman useat rakennukset ja mutkikkaat mukulakivikadut ovatkin siis edelleen alkuperäisessä muodossaan. Näitä värikkäitä vanhoja rakennuksia pyritään myös kunnostamaan rapistumisen ehkäisemiseksi.

Tämä erityisesti kalastajien ja köyhien asuinalueena aikoinaan tunnettu mielenkiintoinen kaupunginosa on erinomainen paikka viettää lämmin ja aurinkoinen päivä katuja ja kujia tutkiskellen, näköalatasanteella maisemia katsellen ja ravintolatarjontaan tutustuen. Alfama on suosittu kohde niin valokuvaajien, turistien kuin paikallistenkin keskuudessa ja tunnelma Alfamassa on aina loistava. Paikalle pääsee helpoiten vanhoja keltaisia raitiovaunuja hyödyntäen, jotka ovat jo itsessään oma nähtävyytensä Lissabonissa, tai esimerkiksi taksilla/uberilla. Myös tuk-tukeja rempseine kuskeineen on tarjolla pilvin pimein, mutta kannattaa varautua siihen, että kyyti tulee varmasti olemaan pomppuinen. Välttyäkseen liiallisilta kiskurihinnoilta, kannattaa oma hauska tuk-tuk kierros* varata etukäteen.


NÄHTÄVYYKSIÄ JA TUNNELMAA

Kukkulan päällä komeilevan Castelo de São Jorgen vierailun ja alhaalla siintävän Tejojoen kauniin maiseman ihastelun lomassa historian ja nähtävyyksien ystävien kannattaa katsastaa myös esimerkiksi Lissabonin katedraali, Lissabonin kansallinen Pantheon sekä roomalaiskatolinen Pyhän Antoniuksen kirkko, jotka kaikki löytyvät Alfamasta.

Mikäli Lissabon on sinulle uusi tuttavuus, tai jos sinulla on vain muutama päivä aikaa tutustua kaupunkiin, on Alfama ehdottomasti se paikka, josta kannattaa aloittaa. Alfamassa saat kaiken aurinkoisista näköaloista pieniin putiikkeihin ja herkullisiin ravintoloihin ja kahviloihin, historialliset nähtävyydet keskiaikaisesta linnasta kauniiseen katedraaliin, sekä tietysti hyvät mahdollisuudet seurata keltaisia raitiovaunuja sekä itse kyydissä istuen että kadulta niitä bongaten – seuraa kiskoja, kyllä se vaunu ennemmin tai myöhemmin vastaan tulee! Paras ja suosituin linja on numero 28*, joka kiertää kätevästi ne ykköskadut Lissabonin ytimen tarkasteluun.


ALFAMA – FADON KOTI

Fado, tuo tunteikas, melankolinen ja perinteinen Portugalissa 1820-luvulla kehittynyt kansanmusiikin tyylilaji elää myös vahvasti Alfamassa ja Fado kuuluu myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Fadoa voi päästä kuuntelemaan esimerkiksi joissakin ravintoloissa, mutta pöytä kannattaa varata etukäteen, ettei jää nuolemaan näppejä ulkopuolelle.

Fado kertoo kaihosta (saudade) ja menetyksen tunteesta ja fado on aina ollut keino ilmaista tunteita vaikeinakin historian aikoina laulujen muodossa. Historiallinen fado ei ehkä enää nykyään elä omaa parasta kulta-aikaansa, mutta on silti edelleen vahvasti läsnä ja ehdottomasti kuulemisen ja kokemisen arvoinen asia Portugalissa. Opi lisää fadosta ja Alfaman parhauksista vaikkapa tämän yhdistetyn kävely- ja raitiovaunukierroksen* merkeissä.


TUTUSTU PINTAA SYVEMMÄLLE

Parhaat palat Lissabonista ja sen tarjonnasta sekä historiasta saa irti opastetun kierroksen muodossa*, jossa asiansa tunteva opas kertoo yleistiedon ja historiikin lisäksi myös omat paikallisvinkkinsä ja salaiset helmensä kaupunkiin tutustumista varten pintaa syvemmältä. Itse suosin opastettuja kierroksia erityisesti tiukan aikataulun kanssa toimiessa tai silloin, kun oikeasti haluan perehtyä kaupunkiin ja sen elämään tarkemmin. Tähän mennessä en ole joutunut pettymään ja näiden retkien ja kierrosten jälkeen on monesti pystynyt paljon helpommin luomaan kuvaa kohteesta ja suunnittelemaan tulevia reissupäiviä. Tällä hetkellä myös kierrokset on suunniteltu terveys ja turvallisuus edellä ja Portugalissa on edelleen voimassa esimerkiksi maskipakko julkisilla paikoilla.
TYKKÄÄTKÖ VANHOISTA KAUPUNGINOSISTA? OLETKO KÄYNYT ALFAMASSA? JAA KOKEMUKSESI KOMMENTTIKENTTÄÄN! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

18 Comments

 • Mari / Kodinvaihtaja

  Opastetut kierrokset ovat huippuja. Kerran yksi opas kertoi, että hän jo väliin kokee eläneensä sinä aikana mistä hän kierroksellaan kertoo. Tämä kertoo siitä, miten hän eläytyi. Tämä oli ehkä paras opastus koskaan!!

  • Tiina Johanna

   Todellakin! 🙂 Voi että, kuulostaapa hyvältä. Tuollaiset opastukset ovat ihan parhaita, itsekin olen onnistunut olemaan mukana oikein mukavilla kierroksilla ja ne todella avartavat kuvaa kaupungista entisestään. 🙂

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tykkään kyllä kovasti vanhoista kaupungisosista noin yleisesti. Tykkäsin kyllä lyhyellä käynnillä myös Alfamasta, mutta harmittavan lyhyellle ajalle oma tutustumiseni kaupunkiin jäi. No, tuossakin hyvä syy lisää lähteä taas Lissaboniin sen lisäksi, että ylipäätään kaupunki vaikutti mukavalta!

 • Anne | Elämää Nomadina

  Oi ihana Lissabon, ja tosi kauniita kuvia! Me asuttiin / reissattiin Portugalissa reilu kuukausi kolme vuotta sitten, mutta Lissabonissa oltiin tuosta ajasta loppujen lopuksi vain pari päivää, mikä ei kyllä mitenkään riittänyt. Alfaman alueen läpikin kuljettiin, mutta sinne, ja Lissaboniin ylipäätään voisi palata hieman pidemmäksi aikaa tutkimaan kulmia ja kuljeskelemaan katuja kaikessa rauhassa.

  • Tiina Johanna

   Kiitos paljon! 🙂 Lissabonissa on paljon ihanaa katseltavaa ja kuvattavaa. Kiva kuulla, että tykästyitte kaupunkiin. Suosittelen kyllä ehdottomasti palaamaan jossain kohtaa ja tutustumaan vielä lisää, varmasti löytyy vielä paljon uuttakin kivaa koettavaa! 🙂

 • Merja / Merjan matkassa

  Olen käynyt Alfamassa, mutta siitä on jo useita vuosia aikaa. Pidän muutenkin vanhoista kaupunginosista, niissä on aina erityislaatuinen tunnelma. Ihania kuvia, olisipa mahtavaa päästä pitkästä aikaa Lissaboniin! 🙂

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Ihana, ihana Lissabon! Edellisestä reissusta onkin yli 10 vuotta, kun vietettiin siellä miehen viisikymppisiä. Tuosta pidennetystä viikonlopusta jäi kyllä nälkä kaupunkia kohtaan ja nämä valokuvat vain nostivat sen jälleen pintaan 🙂

  • Tiina Johanna

   Lissabonissa parasta on kyllä juuri ihan tavallinen kuljeskelu ja ajanvietto, sekä rauhassa sulautuminen kaupungin menoon. Tunnelma on se juttu ehkä eniten koko paikassa. 🙂 Portossa olisi itselläkin toiveena käydä, se vaikuttaa upealta!

 • Eila

  Ihana ja ajankohtainen postaus, koska suunnittelemme menevämme Lissaboniin syksyllä kaveriporukalla. Emme ole koskaan käyneet manner-Portugalissa.

  Millaiset lämpötilat siellä on lokakuun ensimmäisellä viikolla? Miten neljän kaveruksen kannattaa majoittua, jos budjetti on 50 euroa / yö per kärsä?

  • Tiina Johanna

   Uskoisin lämpötilojen olevan hyvät vielä tuolloin. 🙂 Kannattaa varata mukaan sekä pitkähihaista että kesävaatetta, sillä välillä voi olla kylmempiä päiviä ja välillä täällä vähän tuulee viileästi. Jos porukalla matkailee niin Airbnb vuokrahuoneisto voisi olla kivoin vaihtoehto! 🙂 Lissabon on ihana ja eläväinen kaupunki ja nyt koronan vuoksi ei liiallisia turistimääriäkään näy katukuvassa, joten viihdytte varmasti.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *