Ilha Do Sal,  Kap Verde

Ilha Do Sal – Rentoa rantaelämää Kap Verdellä


*Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä


Ilha Do Sal on aina aurinkoinen ja viehättävällä tavalla karun kaunis saari Kap Verdellä. Sal on suosittu lomakohde monille, mutta sen rento elämänmeno ja rauhallinen rantatunnelma voi viedä mennessään pidemmäksikin aikaa.

Sal on yksi Kap Verden kymmenestä saaresta ja täältä löytyy kaunista vaaleahiekkaista rantaviivaa silmänkantamattomiin, kirkkaanturkoosin meriveden houkutellessa taustalla. Talviaikaan saari on tuulinen, mutta lämpötilat pysyttelevät silti aina suotuisina rantalomailijoille läpi vuoden. Saaren pääkaupunki on nimeltään Espargos, jossa tuli vierailtua myös pikaisesti, mutta oma reissuni sijoittui pääasiassa ihastuttavan Santa Marian kaupungin rantahiekalle ja pikkukatujen väriloistoon.Oma matkani päätyi lopulta olemaan kaikkea muuta, kuin sitä mitä alunperin olin kaavaillut. Siinä missä normaalisti matkaillessani pyrin tutustumaan paikkoihin mahdollisimman hyvin ja kokonaisvaltaisesti, veikin Salin stressitön ja rento tunnelma mennessään ja huomasinkin lopulta nauttivani no stress -elämää täysin rinnoin.

Kap Verde on tänä keväänä ollut monen lomamatkailijan suosiossa, mutta oma syyni matkaan oli ensisijaisesti päästä tapaamaan yhtä parhaimmista ystävistäni pitkästä aikaa, joka asustaa parhaillaan Salilla työn vuoksi. Tutustuimme ystäväni kanssa täällä Portugalissa, kun aloitimme samassa työpaikassa työt yhdessä samaan aikaan ja olemme olleet erottamaton kauhukaksikko siitä asti. Jälleennäkeminen vihdoin Salin paahteessa oli siis todella ihana ja tätä seurasi lähes kahden viikon kestävä seikkailu yhdessä rantaelämää viettäen, paikkoihin tutustuen ja pitkälle aamutunteihin asti juhlien uusien paikallisten tuttavuuksien kera.ILHA DO SAL – MIKÄ JA MIKSI?

Sal on Länsi-Afrikan rannikolla Atlantin valtameren keskellä sijaitsevan Kap Verden saariryhmän vanhin saari, joka syntyi tulivuorenpurkauksen seurauksena noin 50 miljoonaa vuotta sitten (lähde: Wikipedia). Sal on pinta-alaltaan 216 km² ja sen pituus pohjoisesta etelään on vain reilu 30 kilometriä. Paikallinen valuutta on Escudo, mutta euroillakin pärjää ja paikallista rahaa saa automaatista helposti ulos, eikä näin ollen rahaa tarvitse eikä kannata vaihtaa etukäteen. Saarella järjestetään matkailijoille erilaisia puolipäivä- ja kokopäiväretkiä, jossa pääsee helposti tutustumaan saaren parhaisiin paloihin päästä päähän yhden päivän aikana oppaan kanssa. Saarta pääsee kiertämään myös omalla vuokra-autolla tai julkisilla kulkupeleillä, mutta oman auton vuokraamista kannattaa harkita tarkkaan, sillä tiet ovat paikoin todella huonoja.


Suosituimmat vierailukohteet Salilla ovat Santa Marian kaupunki ja sen rento rantaelämä, pääkaupunki Espargos, Buraconan sininen silmä, Murdeiran rantakylä, Palmeiran kalastajakylä, Shark Bay sekä tietysti saarella aikoinaan toiminut Pedra Lumen suolakaivos, jossa pääsee edelleen vierailemaan ja kellumaan vanhaan tulivuorenkraateriin muodostuneessa suolavesijärvessä. Tämä oli erittäin hauska kokemus ja tekee myös todella hyvää iholle.

Salilla vesiurheilulajit ovat todella suosittuja ja rannalla loikoilun lisäksi saarella voikin helposti löytää itsensä kokeilemasta esimerkiksi surffausta tai leijasurffausta, joka on saarella iso hitti. Myös sukellusta ja snorklausta, sekä esimerkiksi delfiinien ja valaiden bongausta voi harrastaa täällä.

Espargos
Palmeira
Palmeira
Buracona
SuolavesijärviONKO SAL TURVALLINEN KOHDE?

Matkailu Salilla on turvallista, mutta maalaisjärkeä on syytä käyttää myös täällä. Taskuvarkauksia tapahtuu erityisesti baareissa melko paljon, joten arvotavarat kannattaa suosiolla jättää kotiin tai tallelokeroon talteen eikä näin ollen kannata antaa varkaille tilaisuutta. Ei myöskään kannata kuljeskella pimeillä sivukaduilla yksin yöaikaan, jos ei ole ihan pakko ja omaa juomaa kannattaa pitää silmällä, ettei sinne pääse kukaan mitään sujauttamaan puolivahingossa. Vieraiden mukaan ei myöskään ehkä kannata lähteä, oli kyse sitten yöelämästä löytyneestä tuttavuudesta tai päiväsaikaan putiikkiinsa houkuttelevista kaupustelijoista, mutta jokainen tehkööt nämä päätökset itse oman harkintakyvyn ja fiiliksen mukaan.

Oman matkani kohokohdat olivat nähtävyyksien sijaan tärkeimpänä rakkaan ystäväni kanssa vietetty aika, sekä uusiin ihaniin ihmisiin tutustuminen. Sain pitkään saarella jo asustelleen ystäväni kautta tilaisuuden tutustua useisiin hauskoihin ja mukaviin paikallisiin ja nämä ihmiskohtaamiset ja uudet tuttavuudet todella tekivät matkasta mitä parhaimman.

Sal jätti niin suuren palon palata takaisin, että uusi reissu Kap Verdelle on jo suunnitteilla, enkä malta odottaa mitä seuraava kerta tuokaan mukanaan. <3


Reissu Salille tulossa? Koe ainakin nämä:
 • Pääkaupunki Espargos
 • Rantakaupunki Santa Marian rento tunnelma ja pitkät hiekkarannat
 • Palmeiran kalastajakylä
 • Murdeira
 • Buraconan Sininen silmä
 • Shark Bay – kahlaa sitruunahaiden seassa!
 • Pedra Lumen vanha suolakaivos ja suolavesijärvessä kelluminenEnsi postauksessa tulen pureutumaan enemmän saaren nähtävyyksiin ja eri kaupunkeihin tarkemmin, joten pysyhän siis kuulolla!

PINNAA ARTIKKELI TALTEEN PINTERESTISSÄ!


OLETKO SINÄ KÄYNYT KAP VERDELLÄ JA ILHA DO SALILLA? MITÄ PIDIT? JAA KOKEMUKSESI JA AJATUKSESI KOMMENTTIKENTTÄÄN! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinaunderthecoconut
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

*Kaikki artikkelin kuvat: Tiina Johanna, bloggaaja
*Kuvien editointi: Loov.fi “Tropical blues” presets – tutustu!

16 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Miksi Kap Verde muuten on ollut monen matkailijan suosiossa? Nyt sinne kai neg. testitulos tarvitaan, mutta onko tuo asia muuttunut, että aiemmin politiikka on ollut liberaalimpi?

  Se, jos reissun jälkeen on uusi reissu suunnitteille, niin on kyllä paras mahdollinen reissusuositus kaikille. Eipä sillä, en oikeastaan mitään negatiivista ole Kap Verdestä kuullut, kaikki siitä ovat tykänneet!

  • Tiina Johanna

   Nyt en oikeastaan edes tiedä miksi sinne juuri tänä keväänä niin moni on päättänyt matkustaa. Vaaditaan neg. testitulos myös rokotetuilta ainakin vielä, mutta toisaalta muutoin elämä saarella on koronan suhteen hyvin vapaata, eikä esimerkiksi maskeja katukuvassa pahemmin näy. Matkailu saarelle on myös kohtalaisen helppoa ainakin täältä Portugalista, kun pääsee suorin lennoin. Suomesta taas TUI järjestää valmismatkoja kattavin paketein ja hyvien tarjouksien kera, joten silläkin voinee olla vaikutusta tähän kiinnostukseen. Ihana paikka kaikin puolin ja kyllä jäi maailman murheet ja arjen hektisyys unholaan heti saarelle päästyä! 🙂

 • Ne Tammelat

  Moni onkin nyt kirjoitellut Kap Verdestä ja kyllähän se tosi viihtyisältä ja rennolta paikalta vaikuttaa. Valaiden bongaus voisi kiinnostaa itseäni eniten, ne ovat niin vaikuttavia eläimiä.

 • Raija / Kohti avaraa maailmaa

  Oli kyllä tutun näköisiä paikkoja sinun kuvissa! Kahden viikon matkalla Salille ehtisi kyllä koluta varmaan joka ikisen nähtävyyden ja ajanvietteen, mitä saarella on tarjolla. Sen verran pieni paikka on. Mutta hyvä on välillä vaan levätä ja nauttia 🙂 Itsellä ei ole kyllä aikomuksia tuonne enää mennä… Vaikka ei siellä mitään varsinaista vikaa ollutkaan.

  • Tiina Johanna

   Kyllä kahdessa viikossa ehtii jo vaikka ja mitä, ja jos mukana ei ole matkakaveria (tai minun tapaani paikallisia kavereita) ja varsinkin jos vesiurheilu ei ole oma juttu, niin voisi jopa kyllästyäkin aika ajoin oloon saarella. 🙂 Ehkä seuraavaksi joku toinen saari koluttavaksi!

 • Maria Ojajärvi

  Moikka Tiina, postauksesi toi ihania muistoja mieleeni. Oli ihana lukea Kap Verdestä, joka on pitkään ollut bucket listallani. Ehkä ensi kerralla menet auttamaan sinne merikilpikkonnia?

  • Tiina Johanna

   Ihana kuulla! 🙂 Kap Verde on ihana ja ensi kerralla ehdottomasti olisi toiveena päästä merikilpikonniin tutustumaan paremmin. Saarella niistä huolehditaan hyvin ja niitä arvostetaan suuresti paikallisten keskuudessa. <3

 • Maapalloilija

  Suosittu kohde tuo Kap Verde. Jotkut sitä moittivat, että eihän siellä ole mitään tekemistä ja näkemistä, mutta eipä tämä nyt siltä vaikuttanut. Tuommonen rento oleilulomareissu joskus kelpaisi kyllä hyvin itsellenikin.

  • Tiina Johanna

   No näinpä! Kyllä siellä tekemistä on ja vähän näkemistäkin, ei toki yhtä paljon kuin vaikkapa Euroopan suurkaupungeissa, mutta juuri siksi se onkin ihana paikka omasta mielestäni. 🙂 Jokainen saari Kap Verdellä on myös erilainen, eli kyllä varmasti jokaiseen makuun löytyy puuhaa.

 • Pirkko / Meriharakka

  Jäin viipyilemään tuossa rentouttava -sanassasi. Kyllähän aina välillä tällaisetkin kohteet, joissa on oikeastaan aika vähän mitään nähtävää tai erityistä koettavaa puoltavat paikkansa. Aikoinaan vietimme siskontyttäriemme kanssa saarella viikon, lähinnä rannalla/uima-altaalla tai hotellihuoneessa leffoja tietokoneelta katsellen, mutta ihan hyvä matka se oli!

  • Tiina Johanna

   Ehdottomasti. Joskus on ihana vain olla ajattelematta kalenteria ja kelloa, mennä vain tunteen mukaan ja nautiskella olosta rauhassa. Oli ihanaa, kun ei ollut suurta tarvetta juosta kaikkia nähtävyyksiä (niitä kun kauheasti ole) ja muita puuhia läpi, vaan voi mennä ihan rennosti ilman aikatauluja. 🙂

  • Tiina Johanna

   Kap Verde on kärsinyt koronan seurauksista kyllä kovasti turismin loistaessa poissaololla, mutta muutoin tilanne on koronan suhteen pysynyt ihan hyvänä kyllä. Sal on ehdottomasti Boa Vistan ohella suosituin reissukohde saarista ja ehdottomasti voin suositella Salia. Jokainen saari Verdellä on omanlaisensa, Sal on kaunista hiekkarantaa ja karumpaa tasamaisemaa, kun taas esimerkiksi Santo Antao on vehreää vuoristomaisemaa saaren täydeltä. 🙂

 • Sandra / The Present is Perfect

  Kap Verde on todellakin näkynyt viime aikoina paljon blogeissa – ja kohteesta olen lukenut vaihtelevia mielipiteitä. Osa tykkää, osa ei usko menevänsä uudestaan. Uskon, että tuolla kyllä sujahtaa helposti letkeään tunnelmaan, joissakin kohteissa on myös itselleni käynyt niin. Parasta on, jos paikan päällä on paikallinen tuttu, silloin näkee varmasti enemmän kuin vain perusturistina 🙂

  • Tiina Johanna

   Ehdottomasti. 🙂 Itse koen, että en olisi varmasti saanut reissusta näin paljoa irti, jos en olisi tuntenut saarella asuvia ihmisiä entuudestaan. Heidän kanssaan pääsee kuitenkin aina vähän “pintaa syvemmälle” niin sanotusti. 🙂 Saaria on useampia ja jokainen saari tarjoaa erilaista luontoa ja erilaisia asioita, joten kyllä varmasti jokaiselle jotain löytyy Verdellä!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *