SANTIAGO – MINIOPAS KAP VERDEN PÄÄSAARELLE
*Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä
Santiago on Kap Verden suurin saari ja samalla koko saarivaltion pääsaari. Saarella sijaitsee koko Kap Verden pääkaupunki Praia. Santiago tarjoaa kulttuuria, ostosmahdollisuuksia, historiaa, värikästä arkkitehtuuria, vehreitä vuoristomaisemia sekä kauniita tummahiekkaisia uimarantoja. Tässä miniopas Santiagoon, Kap Verden pääsaarelle!
Santiagon pinta-ala on 991km² ja väkiluku on noin 240 000. Santiago sijaitsee Fogon ja Maion välissä kuuluen Sotaventon saariryhmään. Pääkaupunki Praian lisäksi käymisen arvoisia kaupunkeja ovat vanha kaupunki Cidade Velha, rantakaupunki Tarrafal sekä vuoristokaupunki Assomada.
Tämä monipuolinen pääsaari on nimestään huolimatta säästynyt suurelta massaturismilta ja näin ollen all inclusive hotellilomaa täältä ei kannata lähteä hakemaan. Sen sijaan paikallinen elämänmeno ja vilkas kulttuuri vievät mennessään.
Santiagolle pääsee liikkumaan muilta saarilta joko lentäen tai lautalla. Me nappasimme paikallislennon kotisaareltamme Salilta, sillä pitkäkestoinen lauttamatka kovassa aallokossa ei enää Sao Vicenten kokemuksen jälkeen houkutellut. Euroopasta, erityisesti Portugalista, kulkee Santiagolle hyvin suoria tai yhden vaihdon lentoja omasta lähtömaasta riippuen.
PRAIA – KAP VERDEN PÄÄKAUPUNKI
Praia on koko Kap Verden saarivaltion pääkaupunki. Praiassa on tarjolla runsaasti mielenkiintoisia kävelykierroksia ja retkiä paikallisen oppaan johdolla, jotta saa tästä historiallisesta kaupungista irti kaiken mahdollisimman kattavasti. Praiassa hyvä opas on nappivalinta myös siksi, että kaupungin rikollisuusaste on korkeampi kuin missään muualla ja varovaisuus on täällä enemmän kuin suositeltavaa.
Praiassa kannattaa tutustua Sucupiran markkinapaikkaan, jossa pääset käsiksi kunnon Afrikkalaiseen markkinatunnelmaan. Sucupirassa myydään niin vaatteita, asusteita, hedelmiä, vihanneksia ja muita ruokatuotteita aina elävään karjaan saakka.
Plateau on Praian vanhin asuinalue aivan kaupungin keskustassa. Täällä voi tehdä kivoja vaateostoksia ja muita löytöjä. Pääkadun varrella on myös turvallista kulkea putiikista toiseen. Kävelykadulla erinomaiseksi lounaspaikaksi osoittautui Kaza Katxupa, jossa kannattaa kokeilla mitäpä muuta kuin paikallista Cachupaa.
Quebra Canelan ranta on Praian kauneimpia ja alueelta löytyy lisäksi useita hyviä ravintoloita merinäköaloin varusteltuna. Tällä rannalla ei turisteja rantatuoleineen vilise ja rannan hiekka on tummaa tulivuoriperäistä hienoa hiekkaa. Suosittelemisen arvoisia ravintoloita Quebra Canelan rannan tuntumassa ovat esimerkiksi Seven, Nice Kriola, Osteria N3 sekä Poeta. Vain muutama mainitakseni. Jokainen näistä tarjoilee erinomaiset puitteet, oli sitten mikä tahansa päivän aterioista kyseessä.
Praian majoitustarjonta on laaja aina budjettihostelleista ja loma-asuntoihin ja hotelleihin, joissa voi pulahtaa uimaan merivesialtaisiin. All inclusive pakettilomia täällä ei tunneta, mutta vastaavaa tunnelmaa voi löytää esimerkiksi suuremmista hotelleista Oasis Praiamar tai Pestana Tropico. Erityisesti jälkimmäinen oli meidän suosikkimme ihanan henkilökunnan, herkullisen aamiaisen ja merivesialtaan vuoksi. Osan ajastamme vietimme Pestana Tropicon hemmottelussa, osan taas omatoimisesti Apartamentos Timas -nimisessä hyvässä, budjettiystävällisessä ja uima-altaallisessa vuokra-asunnossa.
Tutustu Praian majoitustarjontaan Booking.comissa*.
CIDADE VELHA – VANHAKAUPUNKI JA UNESCON MAAILMANPERINTÖKOHDE
Cidade Velha on koko Kap Verden saarivaltion vanhin ja ensimmäinen pääkaupunki. Tämä tunnelmallinen vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2009 lähtien ja kaupunki on täynnä historiaa aina yli 500 vuoden taakse. Cidade Velha on myös aikoinaan ollut tärkeimpiä orjakaupan keskuksia.
Tutustu tästä opastettuihin kierroksiin ja retkiin:
SAO FELIPEN LINNOITUS
Sao Felipen linnoitus on 1500-luvun linnoitus Cidade Velhan yläpuolella. Linnoitus toimi osana kaupungin isompaa puolustusjärjestelmää. Linnoitus on rakennettu Portugalista tuodusta kivestä, Portugalin Philip I vallan aikaan vuosina 1587-1593. Linnoitukseen pääsee tutustumaan vain kahden euron hintaan, käynti on joka sentin arvoinen ja henkilökuntakin erittäin asiantunteva, mikäli mieleen juolahtaa lyhyen esittelyvideon jälkeen lisäkysymyksiä.
TARRAFAL – POHJOISEN KAUNIS RANTAKAUPUNKI
Seuraavaksi matkamme jatkui paikallisen aluguerin, eli minibussin, kyydissä saaren pohjoispuolelle Tarrafalin rantakaupunkiin. Aluguer maksaa vain 6e/hlö ja matka kestää noin 1,5 tuntia. Tarrafalin kohokohta on sen kultahiekkainen kaunis uimaranta, joka tarjoaa erinomaiset puitteet aurinkoiseen rantapäivään ja snorklailuun.
Kultahiekkaisen päärannan lisäksi Tarrafalin seudulla löytyy ihania luonnon uima-altaita, joista suosituin on ehdottomasti Cuba Natural pools. Santiagon rannat ovat kuitenkin enimmäkseen tummaa tulivuoriperäistä hiekkaa ja näistä rannoista Praiassa sijaitsevan Quebra Canelan lisäksi ehdottomasti kokemisen arvoinen on Tarrafalin lähellä Ribeira de Prata, josta löytyy kaunis Silverbeach.
Tarrafalin majoitustarjonta on enimmäkseen pieniä hotelleja, bed & breakfast -majoituksia sekä huoneistoja. Itse majoituimme ihanan idyllisessä Villa Alegria Bed & Breakfastissa, jota voin lämpimästi suositella. Hieman tyylikkäämpään makuun suosittelen Tarrafalin ainoaa luksusmajoitusta tarjoavaa King Fisher Village -hotellia, jonka infinity pool ja herkullinen ruoka vievät mennessään. Hotellilla on myös oma laituriranta, josta on helppo pulahtaa uimaan tai snorklaamaan meressä omassa rauhassa. Kävimme testaamassa laituria uinnin ja snorklailun merkeissä vain ravintolassa asioinnin “hinnalla”, joten tämäkin vaihtoehto on olemassa mikäli majoittuminen ei syystä tai toisesta sovi suunnitelmiin.
Tutustu Tarrafalin majoituksiin Booking.comissa*.
TARRAFALIN KESKITYSLEIRI
Tarrafalin keskitysleiri perustettiin vuonna 1936 portugalilaisen Estado Novon vankilajärjestelmän uudelleenjärjestelyprosessin aikana. Sen tavoitteena oli poliittisten ja sosialististen vankien vangitseminen. Sijainti valikoitui strategisesti syrjäisyytensä ja epäterveellisen ilmaston vuoksi, joka lisäsi osaltaan sairauksien ilmaantumista. Paikan päätavoite oli tuhota Salazar -diktatuurin portugalilaiset sekä afrikkalaiset vastustajat eristäen heidät muusta maailmasta epäinhimillisiin olosuhteisiin. Vankitilat olivat karut, vankien kohtelu surkeaa, hygienia olematon, ruoka pilaantunutta ja vesi juomakelvotonta. Paahtavan kuuma aurinko sekä hikisen kostea sadeaika tekivät oloista entistä vaikeammat.
Keskitysleiri oli toiminnassa aina vuoteen 1974. Nykyään paikka toimii museona ja karuna muistutuksena siitä, kuinka julma ihminen voi olla toiselle.
SERRA MALAGUETA LUONNONPUISTO
Serra Malagueta on Santiagon saaren pohjoisosassa sijaitseva kauniin vehreä vuoristo, jonka korkein kohta 1064m. Serra Malagueta on suojeltu luonnonpuistoalue ja suosittu patikointikohde. Serra Malaguetassa kulkee useita eri reittejä ja näihin kannattaa tutustua asiantuntevan oppaan johdolla. Maisemat ovat jokaisen askeleen veroiset!
Tutustu tästä Serra Malaguetan retkiin:
SANTIAGON JA KAP VERDEN PARHAAT RETKET JA AKTIVITEETIT:
VAIN LYHYT REISSU TIEDOSSA? TUTUSTU SAAREEN YHDESSÄ PÄIVÄSSÄ LOISTAVAN SAARIKIERROKSEN MUODOSSA!
OLETKO SINÄ KÄYNYT SANTIAGON SAARELLA? MITÄ PIDIT? JAA KOKEMUKSESI KOMMENTTIKENTTÄÄN! 🙂
<3: Tiina Johanna
Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinaunderthecoconut
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla
*Kaikki artikkelin kuvat: Tiina Johanna, bloggaaja
*Kuvien editointi: Loov.fi “Tropical blues” presets – tutustu!
20 Comments
Merja / Merjan matkassa
Kauniita maisemia! Miten tuonne pääsaarelle pääsee? Onko omaa lentokenttää vai veneellä Salin saarelta? Mistähän johtuu, että pääsaarella käy enempää turisteja? Paljon kysymyksiä, mutta vaikuttaa kuvien perusteella kohteelta missä olisi kiva käydä.
Tiina Johanna
Kiitos. Santiagolle pääsee ihan lentäen suoraan Euroopasta (esimerkiksi Portugalista) tai muilta saarilta paikallislennolla. Lautallakin pääsee, mutta matka kestää pidempään ja aallokko voi olla hurjaa. Turismi on keskittynyt suorien matkatoimistomatkojen vuoksi Salille ja Boa Vistalle. Santiagolle eksyvät vain omatoimimatkaajat, sillä tänne ei lomapaketteja myydä.
Eveliina / Reissukuume
Tuo Sao Felipen linnoitus näytti upealta (kuten toki muutkin kuvat)! Muutenkin tosi hyvä ja mielenkiintoinen postaus 🙂
Tiina Johanna
Se oli hieno paikka! 🙂 Kiitos kommentista!
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Kuulostaa kyllä pääsaarikin oikein hienolta! Saaren rannat ja snorklausmahdollisuudet kuulostavat upeilta. Tuolla myös patikointi vaikuttaisi olevan oikein hienoa. Lisäksi keskitysleiri olisi varmasti näkemisen arvoinen paikka, vaikka varmasti saa mielen jonkin verran alakuloiseksi.
Tiina Johanna
Uskoisin, että saaren luonto ja monipuolisuus todella voisi teille sopia. Oli kokemuksena oikein kiva ja mielenkiintoinen ja kyllä vehreä vuoristo aina hyvää vaihtelua antaa tähän Salin hiekkamaastolle. 🙂 Heh. Keskitysleiri oli erilainen kokemus, mutta avartava.
Mari/ Maailma kotina
Sun postaukset on vaan niin ihania. Kaikki Kap Verdella olleet tutut haukkuvat paikan, mutta sinun jutut kannustaa minua tulemaan ja ottamaan itse selvää. Täällä kiinnostaa vaellukset, onnistuuko ne omatoimisesti (onko merkitty tai all trails apissö tms?
Tiina Johanna
Kiitos! 🙂 Moni Kap Verdeä lyttäävä usein näkee vain yhden saaren (pakettimatkoja saa vain esim. Salille ja Boa Vistalle). Kap Verde koostuu kymmenestä erilaisesta saaresta, joten Kap Verde on itseasiassa todella monipuolinen ja mielenkiintoinen. Vain yhden saaren nähneenä ei voisi mielestäni antaa mielipidettä koko saarivaltiosta, sillä esimerkiksi meidän kotisaari Sal on vain hiekkaa ja uimarantaa ja vesiaktiviteetteja, kun taas Santo Antao on pelkkää vihreyttä, trooppisia hedelmäpuita ja isoja vuoristoja. Tämä Santiago antaa kivasti vähän molempia: rantaa, vuoristoa, kaupunkielämää. 🙂 Fogon saari on taas tulivuorisaari, jossa voi kiivetä tulivuorelle. Eli erilaisuutta löytyy, mutta pakettimatkalle kaikkea ei saa yhdistymään. Vaelluksille on hyviä paikallisoppaita, mutta onnistuu myös omatoimisesti. Reitit on merkitty. 🙂
Sari / matkalla lähelle tai kauas
Eipä ole tullut käytyä Ka Verdellä. Usein on kyllä matka ollut liipaisimella mutta aina valikoitu joku muu. Siis saarella on unescokohdekin. Nyt alkoi kiinnostamaan. Kai noilta muilta saarilta on kuljetuksia pääsaarelle?
Tiina Johanna
Kap Verde koostuu kymmenestä eri saaresta ja valmismatkoja tehdään Suomesta vain Salille ja Boa Vistalle, jotka ovat kauniiden uimarantojen vuoksi turistisimmat saaret. Mikäli muut saaret kiinnostaa, matka täytyy tehdä omatoimisesti tavallisin reittilennoin. Esimerkiksi Lissabonin kautta saa suoria lentoja eri saarille. Myös Kap Verdellä voi paikallislennoin lennellä saarelta toiselle, jos vain varaa tarpeeksi aikaa matkalle, lentoja ei kulje päivittäin. Unescokohteita löytyy kyllä ja jokainen saari on erilainen, joten kannattaa tutustua blogini sekä netin kautta tarjontaan ja valita oma suosikki 🙂
Raija / Kohti avaraa maailmaa
En ole käynyt Santiagon saarella. Salilla olen, ja katsoin juuri, että aika pitkä matka sieltä on Kap Verden toiselle saarelle. Ihan mielenkiintoista ja hyvin kirjoitettua luettavaa, mutta siltikään Kap Verde ei toistamiseen oikein houkuta 🙂
Tiina Johanna
Salilla mekin asustellaan ja viihdytään. 🙂 Santiagolle pääsee paikallislennolla noin puolessa tunnissa, tai lautalla (kestää kauemmin). Mikäli joskus mahdollisuus tulee kuitenkin, niin suosittelen tutustumaan muihin saariin. Jokainen kymmenen saarta täällä on keskenään erilaisia!
Pirkko / Meriharakka
Selvästikin olisi kannattanut poiketa myös tuolla Kap Verden reissulla! Ehkä hyvä kombo olisikin ollut ottaa kahden viikon reissu Salille ja käyttää siitä sitten osa tuolla. Unescon maailmanperintökohde ja kaikki …
Tiina Johanna
Voisin hyvin kuvitella, että viihtyisitte Santiagon saarella. Saari on monipuolinen ja Euroopasta saa myös suoria reittilentoja suoraan tänne, jos ei enää esimerkiksi Salin lomasaari houkuta. 🙂 Saarten välillä pääsee toki kulkemaan paikallislennoin, mutta matka-aikaa kannattaa varata vähintään kolme viikkoa useampaa saarta ajatellessa, sillä lentoja ei kulje päivittäin.
Terhi
Santiago näyttää vehreältä ja kauniilta. Näin vain Salilla käyneenä luulin, että kaikki saaret olisivat yhtä karuja.
Surullista, että tuo keskitysleiri on ollut toiminnassa vielä niinkin myöhään kuin 1974.
Tiina Johanna
Heh juu, et ole ainoa joka niin ajattelee. Harva tietää Kap Verdellä olevan useampia saari ja että Kap Verde ei olekaan vain se hiekkasaari uimarantoineen, johon isot matkatoimistot matkojaan tekee. 🙂
Cilla Maria Travel
Vaikuttaa todella monipuoliselta saarelta. Erityisesti jäi kiinnostamaan vehreä vuoristoseutu ja tuo entinen keskitysleiri. Voiko näillä saarilla vuokrata autoa vai onko parasta liikkua noilla paikallisbusseilla?
Tiina Johanna
Tämä on tosi kiva ja monipuolinen saari kyllä. Voi ilman muuta vuokrata myös auton! Sillähän sitä itse asiassa kaikista kätevimmin varmasti pääseekin, kun nuo paikallisbussit kuljettaa vain tuota isompien kaupunkien väliä ja loput pikkumatkat menee sitten takseilla tms, mitä eteen sattuu. Myös toisella vihreällä saarella, Santo Antaolla, suosittelen vuokraamaan auton jos kiinnostaa eikä pelkää liikaa ajella kurvittelevia kapeita vuoristoteitä. 🙂
Marja / Ku
Ihana, rento tunnelma välittyy näistä kuvista. Santiagollapa ei tullut käytyä pari vuotta sitten – ilmeisesti olisi pitänyt.
Tiina Johanna
Kiitos! 🙂 Santiago on kyllä yksi omista lempisaarista. Se on niin monipuolinen. Sinne saa Euroopasta lentoja kyllä ja siellä voi yhdistää aurinkoisen rantaloman vuoristoon ja patikointiin, joten sinne vain uudelleen jos joskus tilaisuus sopivasti tulee eteen. 🙂