Ilha Do Sal,  Kap Verde

Ilha Do Sal Kap Verde – Top 10 Nähtävyydet ja aktiviteetit


*Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä


Ilha Do Sal ja sen viihtyisä ja rento rantatunnelma tarjoaa parastaan turkoosin meriveden, pitkien hiekkarantojen ja kuumien rytmien muodossa ympäri vuoden. Ilha Do Sal on yksi Kap Verden suosituimmista lomasaarista ja suurin osa saaren turismista keskittyy lähes poikkeuksetta eteläkärjessä sijaitsevaan Santa Marian rantakaupunkiin.

Kap Verden saaret sijaitsevat noin 600 kilometrin päässä Länsi-Afrikan ja Senegalin rannikosta ja jokainen Kap Verden kymmenestä saaresta on erilainen. Salin ja Boa Vistan saaret ovat näistä eniten matkailijoiden suosiossa upeiden rantojen ja hyvien lomapuitteiden vuoksi, mutta myös muut saaret tarjoavat mielenkiintoista koettavaa ja nähtävää aina kauniista uimarannoista vehreisiin vuoristomaisemiin, suloisiin kalastajakyliin ja tietysti paikalliseen kulttuuriin, historiaan ja tavalliseen kaupunkielämään. Saarille on suosittua matkustaa erilaisten vesiurheilulajien perässä ja esimerkiksi surffaus ja leijasurffaus vetävät paljon lajien harrastajia ja innokkaita kokeilijoita puoleensa. Kap Verdellä on helppo tehdä myös saarihyppelyä, mikäli haluaa tutustua useampaan saareen saman matkan aikana.


Tutustu tästä opastettuun saarikierrokseen ja koe Sal paikallisen oppaan hauskassa seurassa!

Santa Maria


ILHA DO SAL, RANTAPARATIISI RENTOON ELÄMÄÄN

Kuten jo viime artikkelissa mainitsin, aion tällä kertaa pureutua hieman enemmän Salin saaren tarjontaan, nähtävyyksiin, tekemiseen ja saaren eri kolkkiin. Yleistä tunnelmointia ja ensimmäisiä ajatuksia saaresta voi lukea siis aiemmasta postauksesta ja tämän myötä saada parhaat palat takataskuun tulevia reissuja varten.

Santa Maria
Santa MariaSANTA MARIA

Santa Maria on matkailijoiden the place to be. Santa Marian värikäs pääkatu ja sen lähiseutu tarjoavat ravintoloita ja kahviloita moneen eri makuun ja kaupungin pieni, mutta pippurinen yöelämä löytyy myös tämän pääkadun varrelta. Santa Marian uimarannat ovat pitkää vaaleaa hiekkarantaa silmänkantamattomiin turkoosin meriveden hohtaessa taustalla kauas horisonttiin ja värikkäät, puiset kalastajaveneet koristavat rantamaisemaa ikonisen Santa Marian laiturin kupeessa. Sen lisäksi, että kyseisellä laiturilla pääsee ihastelemaan kalastajia työssään, on myös suosittu perinne hypätä laiturin nokasta alas mereen, ainakin kerran elämässä, tai paikallisten tavoin vähän väliä. Tämä perinne odottaa itselläni edelleen suorittajaansa, mutta ehkä ensi kerralla, ehkä…


Santa Maria on oivallinen tukikohta muuhun saareen tutustumiseen, sillä palvelut ja ravintolatarjonta toimivat moitteetta päivittäin. Saarella matkailu onnistuu hyvin lyhyessä ajassa paikasta toiseen, sillä saaren pituus päästä päähän on vain noin reilu 30 kilometriä. Matkat taittuvat helposti joko omalla kulkupelillä, matkatoimiston retkien muodossa tai paikallisbussilla, joka on jo itsessään hauska reissukokemus ja erittäin suositeltava sellainen. Hintaa Santa Mariasta esimerkiksi pääkaupunki Espargosiin paikallisbussilla tulee vain 1 euro / suunta ja bussit lähtevät bussipysäkiltä täyttymisjärjestyksessä. Varsinaisia aikatauluja busseilla ei siis ole.

Oma lempinähtävyyteni Santa Mariassa on sen salainen helmi Shell Cemetery Beach, eli omine sanoineni simpukkaranta. Simpukkaranta löytyy The Budha Beach Hotelin edustalta, noin 1,5km päästä Santa Maria Pieristä, kävellen matka taittuu helposti suoraa reittiä rantaviivan suuntaisesti alle 20 minuutissa (katso karttakuva alapuolelta). Shell Cemetery Beach on täysin ilmainen ja vapaa “nähtävyys”, jossa on hauska tutkia simpukoita, kävellä ja istuskella nautiskelemassa meren kohinasta.ESPARGOS

Espargos on Salin saaren pääkaupunki ja sijaitsee aivan saaren keskellä, josta löytyy myös Salin lentokenttä. Espargosin korkein kohta on 109 metrin korkeuteen nouseva Monte Curral Hill, jonka päältä on mukava käydä katsastamassa maisemia alas kaupunkiin. Salin maasto on melko karua ja kuivaa ja tämä näkyy myös hyvin ylhäältä päin katsottuna. Espargosiin on helppo tehdä vaikkapa päiväretki omatoimisesti Santa Mariasta paikallisbussin kyydissä, kuten aiemmin mainitsin. Espargos on paikallinen ja viihtyisä kaupunki, vaikka tekemistä täälläkään ei paljoa ole pikkuputiikkeja ja ravintoloita lukuunottamatta. Espargos on kuitenkin loistava irtiotto Santa Marian turistisemmasta hälinästä, kun haluaa päästä vain rauhassa kiertelemään, katselemaan ja oleilemaan “jossain muualla”. Pääkaupunkina tämä on myös samalla must visit ja itse viihdyn Espargosissa kovasti joka kerta siellä käydessäni. Seuraavalla reissullani kesäkuussa tulen viettämään entistä enemmän aikaa Espargosin puolella, joten kannattaa ottaa somekanavat seurantaan lisämaistiaisia varten.


PALMEIRA

Ihastuttava Palmeira on pieni kaupunki Salin saaren länsirannikolla, noin neljän kilometrin päässä pääkaupunki Espargosista. Palmeira on saaren pääsatama ja täällä pääsee nauttimaan viehättävästä pienen kalastajakaupungin tunnelmasta. Palmeira on yksi omista suosikkipaikoistani, jossa käydä pyörimässä päivää, sillä paikan rentous ja rauhallisuus vetää puoleensa ja paikallinen tunnelma antaa hyvää vastapainoa Santa Marian turistisemmille nurkille. Tykkään katsella paikallisia kalastajia työssään ja parasta on, kun alueen lapset tulevat satamaan hyppimään laiturilta milloin minkäkin keksimänsä vesileikin perässä. Se aito ilo ja energia on tarttuvaa.


MURDEIRA

Murdeiran kylä sijaitsee myös Salin länsirannikolla, noin yhdeksän kilometrin päässä Espargosista. Murdeira on alkujaan ollut maanviljelijöiden ja kalastajien seutua, mutta 90-luvun lopulla alueelle rakennettiin turistiasutusta, jotka ovat nykyään sekä paikallisten että muualta tänne tiensä löytäneiden omistuksessa. Tämä oma pieni yhteisö ja kylä sijaitsevat poukamassa Murdeiran lahdessa, joka on myös pienestä koralliriutastaan ja rikkaasta merenalaisesta elämästään tunnettu luonnonsuojelualue.BURACONA JA SININEN SILMÄ

Buraconan pieni lahti sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Palmeirasta pohjoiseen ja se kuuluu osaksi Buracona-Ragonan suojeltua maisemaa, joka kattaa Palmeiran ja Ponta Pretan välisen rannikkoalueen sekä Monte Leste -vuoren. Buraconassa nähtävyytenä on sen luonnonallas, joka on muodostunut meren voimasta vulkaanisten kivilohkareiden keskelle. Buraconan tunnetuin nähtävyys kuitenkin on sen Sininen Silmä, “Olho Azul”, joka on syvä luola, jonka pohjalla on vettä. Kun auringon säteet osuvat luolaan ja veteen, on näky aivan kuin kirkkaansininen silmä. Omalla Buraconan retkelläni en valitettavasti tätä Silmää nähnyt, sillä aurinko ei ollut säteilevällä päällä sinä päivänä, mutta ensi kerralla sitten. Heh.

Sininen Silmä


PEDRA DE LUME

Pedra de Lumen kylä löytyy Salin itärannikon puolelta, noin viiden kilometrin päässä Espargosista. Pedra de Lumesta löytyy niin pieni satama kuin majakkakin, mutta sen tunnetuin houkutin on kuitenkin sen suolavesialtaat, jossa on mahdollista päästä myös kellumaan ja kokemaan suolaveden virkistävä ja parantava voima. Suolavesialtaat sijaitsevat vanhan tulivuoren kraaterin sisällä ja kraateri sekä altaat ovat osa suojeltua aluetta yhdessä Cagarral -vuoren kanssa. Suola-altaat heräsivät kukoistukseensa 1700-luvun loppupuolella ja suolan tuotannon parhaat kaudet jatkuivat aina 1800-luvun lopulle saakka, jonka jälkeen suolan tuotannon arvo ei ole enää ollut entisellään. Nykyään turismi on saaren suurin ja tärkein elinkeino.


SHARK BAY

Shark Bay on oma suosikkinähtävyyteni Salin saarella, sillä täällä on mahdollista kahlata sitruunahaiden seassa ja nähdä nämä kauniit eläimet luonnossa ja lähietäisyydeltä. Sitruunahait tulevat tänne syömään kalaa ja planktonia ja hoivaamaan poikasiaan eivätkä ne ole ihmisille vaaraksi. Hait voivat tulla hyvinkin lähelle, erityisesti jos ihmisiä ei ole paljoa paikalla, poikaset erityisesti tykkäävät pyöriä jaloissa sillä pääsevät helpommin matalikkoon. Shark Bayhin kannattaa tulla opastetun retken* muodossa, jolloin saa myös tietoa haista ja alueesta enemmän. Paikan päällä vuokrataan käyttöön vesitossuja 2e hintaan, sillä pohja on kivikkoista ja hankalakulkuista paljain jaloin.


TUTUSTU LISÄÄ ILHA DO SALIN AKTIVITEETTI- JA RETKITARJONTAAN:KATSO MYÖS SALIN IHANIMMAT MAJOITUSTARJOUKSET BOOKING.COMISTA*!
PINNAA ARTIKKELI TALTEEN PINTERESTISSÄ!


OLETKO SINÄ KÄYNYT KAP VERDELLÄ JA ILHA DO SALILLA TAI ONKO KENTIES MATKA VIELÄ EDESSÄ? JAA KOKEMUKSESI JA AJATUKSESI SEKÄ TIETYSTI ASKARRUTTAVAT KYSYMYKSET KOMMENTTIKENTTÄÄN! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinaunderthecoconut
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

*Kaikki artikkelin kuvat: Tiina Johanna, bloggaaja
*Kuvien editointi: Loov.fi “Tropical blues” presets – tutustu!

12 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  En ole Kap Verdellä käynyt, mutta saa nyt nähdä, että tuleeko kenties lähdettyä, kun maan koronapolitiikka tuntuu olevan varsin matkustusmyönteinen. Tuo Shark Bay ja sitruunahait kiinnostaisivat kovasti, olen nähnyt paljon erilaisia haita, mutta sitruunahaita ei vielä ole koskaan tullut vastaan.

  • Tiina Johanna

   Maan koronapolitiikka on todella matkustusmyönteinen, ainakaan täältä Portugalista kun matkustaa (Suomen passi toki itsellä), niin itsellä rokotettuna riittää pelkkä rokotetodistus, testejä ei vaadita sinne mennessä eikä tänne palatessa. Myös Passenger Locator Form poistui täällä Portugalissakin juuri käytöstä. Kap Verdellä maskia käytetään lähinnä lentokentällä ja isommissa ruokakaupoissa (tosin en tiedä ehtiikö tämäkin muuttua jo nyt tässä toukokuun aikana). Ulkonahan saarella enimmäkseen kaikki aikaa viettävät muutenkin, raittiissa ilmassa 😉

 • Maapalloilija

  Tunnelmallisia kuvia ja hienoja rantoja, voisin tykätä! Tuonne haiden sekaan siis varmaan saa mennä kahlailemaan myös omine nokkinensa? Vaikka opas ei paljoa kyllä maksakaan. Meillä on hankittuna sellaisen uima/kahluukengät entuudestaan, pitäisikin muistaa aina ottaa rantalomalle mukaan. Kutsumme niitä kivikävelykengiksi. Jossain paikoissa on niin kivistä rantaa ja pohjaa, että olisi ollut muuten tosi ikävä mennöä uimaan. Vesi on vissiin lämmintä? Aika aallokkoista kuitenkin eli tuulista on? Ainakin Gambiassa meri pauhasi koko viikon, kun kerran siellä oltiin, niin Atlantti on vissiin sellainen.

  • Tiina Johanna

   Nyt täytyy vielä varmistaa tuo asia kyllä mieheltäni, sillä en ole varma saako turistit mennä haiden sekaan ilman opasta. Itse kun olin paikallisessa seurassa ja oppaat tuttuja, niin pääsimme menemään omin päin, mutta meidätkin ohjattiin erään paikalla valmiiksi olleen ryhmän viereen menemään, joten varmasti fiksuinta on varata opastettu retki valmiiksi. Heh. Rannalla on tarkkaa se, että kuinka syvälle saa kahlata, sillä isojen haiden sekaan ei suositella menemään kahlailemaan suorin tein. Omat kengät toki hyvä ratkaisu, niin ei tarvitse lainakenkiä laittaa. Vesi on lämmintä, ainakin omasta mielestäni, kun olen tähän Portugalin kylmään veteen tottunut. 🙂

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  En oo käynyt ja ymmärtääkseni se yleinen mielikuva Kap Verdestä on se, että siellä tuulee, on vain hiekkaa eikä mitään tekemistä (muutakuin vaan olla). Siks onkin kiva ku tuodaan laajemmin esille, mitä saarella oikeasti on ja mitä siellä voi tehdä! Joskus luin muistaakseni toisenkin jutun Kap Verdestä ja silloinkin yllätyin, et kuinka kivalta paikalta se näyttää. Voisin joskus harkita Kap Verdelle menoa ja silloin se olis kyllä lähinnä akkujenlataus loma.

  • Tiina Johanna

   Kyllähän saarilla löytyy kaikenlaista, joten ehdottomasti kannattaa reissuun suunnata kun sopiva tilaisuus eteen tulee. 🙂 Saarissa on mistä valita ja saarihyppelykin voi olla hauskaa. Itse palaan Salille takaisin jo kolmannen kerran parin viikon päästä ja aiomme mieheni kanssa suunnata reissuun myös Boa Vistalle tutustumaan tällä kertaa. 🙂 Siitäkin tulen tänne blogiin sitten kirjoittelemaan.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Kap Verdeen emme ole vielä koskaan matkanneet, mutta kuvien perusteella Salin saari näyttää varsin houkuttelevalta! Jos tuonne päädymme, niin varmastikin tekisimme jonkinlaisen saarihyppelykierroksen, jotta pääsisi näkemään saarten erilaisia tunnelmia.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *