Espanja,  Kanariansaaret,  Soolomatka,  Teneriffa

Masca – Teneriffan luonnonkaunis vuoristokylä


Edellisessä artikkelissani jaoin kokemuksia Teneriffan suosituimmasta matkailuvaltista, tulivuori Teidestä, joka kuului kansallispuistoineen osaksi isompaa jeeppisafariretkeäni. Aiemman postauksen Teidestä ja Teiden kansallispuistosta voit lukea täältä.

Seuraavaksi safarimme suuntasi pitkin kiemurtelevia ja kapean kauniita serpentiiniteitä ja vuorten rinteitä kohti Mascan kuvankaunista vuoristokylää, joka sijaitsee vuorten kätköissä Tenon kansallispuistossa.

Masca on pieni ja idyllinen alle 100 asukkaan vuoristokylä, jossa voi nautiskella jylhistä maisemista niin ympäröiviin vuoristoihin, rotkoihin kuin alas merellekin. Maisemat kylästä ovat todellakin vertaansa vailla ja kylää ympäröi kauniin vehreät rinteet taatelipalmuineen. Masca on kaukana Teneriffan saaren turismikeskittymistä ja on suosiostaan huolimatta onnistunut säilyttämään luonnollisen kauneutensa ja koskemattoman tunnelmansa.


Masca on helpoiten saavutettavissa omatoimisesti Santiago del Teiden kautta, joko omalla autolla tai julkisilla linja-autoilla, jotka kulkevat väliä Santiago del Teide – Masca – Buenavista. Lisätietoa Teneriffan bussiyhteyksistä saat täältä. Reitti alas kohti kylää on rakennettu vasta vuonna 1991 ja tie on todella kapoinen ja mutkitteleva, jossa varmasti voi tuntea pienen muljahduksen vatsassa jokaisen vastaantulevan auton kohdalla, isommista busseista puhumattakaan. On siis ehkä suositeltavaa pitää nämä vuorenrinteet mielessä omaa autoa vuokratessa.

Parkkipaikoilta kuljetaan kylään alas vielä jalkaisin jonkun matkaa ja parkkipaikkoja on vain rajoitetusti, joten tähän kannattaa varautua liikkeelle lähtiessä. Vaikka Masca onkin suosittu nähtävyys, on kylässä mahdollista nauttia täysin rauhallisesta tunnelmasta ja omasta tilasta. Kylässä näkyy aito kanarialainen maalaistalojen kirjo ja matkailijoita varten kylään on rakennettu muutama ravintola ja matkamuistomyymälä. Näköalapaikkoja maisemien ihasteluun löytyy runsain määrin ja välillä tuntui, kuin olisin ihan yksin koko kylässä. Älä siis jää heti ensimmäiselle tasanteelle muiden joukossa vaan suuntaa tutkimaan omia reittejäsi, sillä ihme kyllä, täällä on mahdollisuus nauttia omastakin rauhasta.


Mascasta pyörii monia tarinoita, kuten se, että legendan mukaan tämä suojaisa kylä olisi aikoinaan toiminut merirosvojen piilopaikkana. Tämä on joidenkin paikallisten mielestä täyttä puppua, mutta käyhän se tavallaan järkeenkin, sillä Masca on aina ollut täysin saavuttamattomissa ja näkymättömissä mereltä käsin ja tiereittikin on ollut olemassa vasta alle kolmekymmentä vuotta. Mascassa on uskottu harjoitettavan myös useita noituuksia ja paikallisilla riittää varmasti enemmänkin uskomuksia ja tarinoita kerrottavaksi kiinnostuneille kuulijoille.

Mikäli patikointi alas kohti Mascan rantaa kiinnostaa, kannattaa siihen varata hyvät jalkineet ja noin kolmisen tuntia aikaa. Vuorenrinnettä alas kulkee pieni polku, jota pitkin rannalle pääsee. Ranta on suojaisa ja varmasti koko saaren rauhallisin ja matkalla pääsee nauttimaan kauniista kasvillisuudesta ja ihastuttavista maisemista. Takaisin ylös kapuaminen onkin sitten kuulemma haastavampi juttu, joten tämä vaihtoehto lienee sopiva vain erittäin hyväkuntoisille patikoijille.


Mascan rannikkoa on mahdollista ihastella myös mereltä päin, mutta itse kylä ei rannalle näy. Etelä-Teneriffalla on useita eri retkijärjestäjiä, joiden kyydissä pääsee nauttimaan päivästä tai puolikkaasta merillä. Tämä lysti ei ole kovin kallista ja merimaisemat ovatkin mielestäni ihan sitä parasta Teneriffaa. Suurin osa näistä muutaman tunnin veneretkistä lipuu läpi suosituimpien eteläisten lomakylien aina Los Gigantesin jylhien kalliomaisemien ohi Mascaan saakka. Veneistä pääsee hyppäämään uimaan kristallinkirkkaaseen meriveteen ja matkalla hyvin todennäköisesti pääsee näkemään myös iloisia delfiinejä ja pallopäävalaita.

Veneretkien järjestäjät ovat suurin osa myös ympäristöä hyvin kunnioittavia turistisuudestaan huolimatta ja paikalla veneellä on monesti myös Atlantin mertensuojeluun perehtyneitä vapaaehtoisia, joiden kanssa voi halutessaan jutella mieltä askarruttavista asioista. Itse voin lämpimästi oman vapaaehtoistyöjaksoni innoittamana suositella lähtemään katsastamaan Teneriffaa sekä Mascan laaksoa myös meriltä käsin, delfiinejä unohtamatta!

Lisää vapaaehtoistyöstäni valaiden ja delfiinien parissa Teneriffalla voit lukea täältä.


Kaiken kaikkiaan olin hyvin tyytyväinen koko jeeppisafariin, sillä tiukan aikatauluni vuoksi en olisi bussilla ehtinyt kulkea kaikkia haluamiani paikkoja ja samalla sain kuitenkin sitä oman auton tuntua matkalle. Oman auton vuokraus ei olisi tullut kuuloonkaan, sillä en omista edes ajokorttia ja olisihan se yksin ollut vähän tylsääkin. Tämä retki oli hyvin mutta rennosti suunniteltu ja omaa aikaa oli sopivan runsaasti, kuitenkin niin että aikataulut toimivat ja kuskitkin olivat hauskaa seuraa. Tilanteeseeni tämä vaihtoehto sopi oikein hyvin ja vaikka en yleensä valmiita retkijärjestäjiä tykkääkään hyödyntää, niin tämä oli positiivinen yllätys.


Oletko sinä käynyt Mascassa? Teitkö retken omatoimisesti autolla, julkisilla kulkuvälineillä vaiko kenties retkijärjestäjän kyydissä? 🙂

Seuraavassa postauksessa suunnataan kohti Teneriffan saaren pohjoispuolta ja pääkaupunkiseutua. Pysy siis kuulolla!

<3: Tiina Johanna

Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

12 Comments

 • Saija

  Itse Teneriffalla käyneenä olen jäänyt harmittelemaan, ettei tullut kierreltyä enemmän saarella. On ihanaa löytää jotain koskematonta näinkin turistivilkkaalta saarelta. Kiitos vinkeistä!

  • Tiina Johanna

   Ihana kuulla! 🙂 Juu, en itsekään rannalle lähtenyt patikoimaan, kun sen verran olin kuitenkin aikataulujen varassa liikenteessä. Tyydyin kuuntelemaan ja lukemaan muiden patikoinneista vain, heh. 🙂 Hyvää Mascan reissua teille!

 • Maarit - niceMatkaaja

  Onpas kaunista! Pitäisi varmaan lähteä Teneriffalle 😊. Edellisestä reissusta on aikaa jo kohta 30 vuotta, ja vaikka tuolloin vietin saarella työn merkeissä 3 kuukautta, Masca jäi näkemättä. Kertonee hyvin siitä, miten monipuolinen matkakohde Tensku on.

  • Tiina Johanna

   Oi että, kolme kuukautta Teneriffan auringossa kelpaisi minullekin! Tämä pari viikkoa tuntui ihan liian lyhyeltä! 🙂 Jos ikinä takaisin saarelle eksyt, niin suosittelen kyllä Mascassa käymään, se on kaunis paikka. Kyllähän tuo koko saari vain on ihan uskomattoman kaunis ja miellyttävä paikka. Todella monipuolinen ja varmasti jokainen matkailija löytää oman juttunsa ja paikkansa sieltä. 🙂

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Mascan mutkat tuli koettua ensimmäisen kerran muistaakseni 2014. Ja vuonna 2016 kävin uudestaan. Kiva paikka. Vuokra-autolla ollaan oltu liikenteessä.

  Paikallinen vitsi muuten kertoo: Mascan pappi ja sinne ihmisiä kuljettaneen bussin kuljettaja Pedro sattuivat kuolemaan samana päivänä. Taivaan portilla Pyhä Pietari laski sisälle ensiksi kuljettajan. Tästä pappi närkästyi, olihan hän sentään pappi ja halusi tietää syyn Pietarin ratkaisuun. Pietari sanoi: Ihmiset kyllä kuuntelivat kirkossa kun puhuit, mutta en nähnyt monenkaan rukoilevan. Kun Pedro kuljetti ihmisiä bussillaan pitkin Mascaan vievää tietä, lähes kaikki rukoilivat!

  • Tiina Johanna

   Ihana että tekin tykkäsitte, se on kyllä todella kaunis paikka! 🙂 En olekaan ennen tuota vitsiä kuullut, hauska! Kaikenlaista tarinaahan sitä tuollaisesta paikasta varmasti löytyy. On kyllä ihan todellinen helmi Teneriffan matkailussa. 🙂

 • Anna K. - Kaukaa haettua

  Onpa karun kaunista maisemaa. Teneriffalla en ole käynyt, mutta naapurisaarella Gran Canarialla asustelin itse 15 vuotta sitten. Siellä on samantyyppistä maisemaa, tosi jylhää ja rosoista. Kivan näköinen tuo kyläkin. Isoista turistipaikoista kannattaa aina lähteä tutkimaan turistisaarten muita osia.

  • Tiina Johanna

   Gran Canarialla en ole itse vielä päässyt käymään, mutta toivottavasti sillekin mahdollisuus vielä jossakin kohtaa aukenee. Teneriffa ainakin on koettu todella käymisen arvoiseksi, nyt jo toistamiseen. 🙂 Ehdottomasti komppaan, täytyy lähteä tutkimaan muita mantuja ja etsimään niitä kiinnostavia nähtävyyksiä ja kohteita niiden turistikaupunkien ulkopuolelle. Kanariansaarilla on paljon hienoutta, kunhan vain ymmärtää poistua niistä hotellikeskittymistä. 🙂

  • Tiina Johanna

   Kanariansaaret ovat kyllä aliarvostettu paikka, ehdottomasti. Tietysti turistikeskittymät kannattaa suosiolla jättää taakseen ja lähteä tutkimaan sitä upeaa luontoa, jota saaret tarjoavat. Saarethan ovatkin erityisesti vaeltajien ja luontomatkailijoiden suosiossa ja esimerkiksi pääkaupungit ovat aika hyvin paikallisuutta edustavia kaupunkeja, ei niinkään turistipainotteisia kuin eteläpuolen lomakylät. Omatoiminen kiertäminen on helppoa ja nopeaa pienten etäisyyksien vuoksi. 🙂 Tästä kirjoitankin lisää seuraavassa postauksessa. 🙂 Suosittelen kyllä käymään, jos joskus mahdollisuus tulee!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *