Espanja,  Gandia,  Valencia

Gandia – vierailun arvoinen kesäkaupunki Espanjassa


Lähes kuukauden mittainen irtiotto Suomen arjesta takaisin Espanjan ja Valencian lämpöön sisälsi runsain määrin rentoutumista ihanassa kodinvaihtokodissamme, hyvästä ruoasta nauttimista, rantaelämää ja ystävien kanssa oleskelua. Ehdimme kuitenkin tehdä myös yhden hauskan päiväretken ystäviemme kanssa Valencian ja Alicanten välissä sijaitsevaan Gandian kaupunkiin, joka olikin erittäin positiivinen yllätys ja mukava paikka!

Gandia kuuluu Valencian maakuntaan ja on erittäin suosittu kaupunki- ja rantalomakohde erityisesti kesäisin. Gandiasta löytyy kaunis kaupunkipuolisko kahviloineen, ravintoloineen ja nähtävyyksineen ja noin kahden kilometrin välimatkan päässä pääsee nautiskelemaan suuresta rantaviivasta auringonpalvojineen ja rantabaareineen.


Kulttuurinharrastajille Gandia tarjoaa vuosittain järjestettäviä kirjallisuuskilpailuja, taidenäyttelyitä, urheilutapahtumia, sekä kansainväliset klassisen musiikin festivaalit ja jokavuotiset huhtikuiset animaatiofestivaalit. Ravintola- ja yöelämän ystäville tarjontaa löytyy yhtä lailla runsain määrin laidasta laitaan niin keskustan kuin rannankin alueen tuntumassa.

Nähtävyyksiä kaupungista löytyy vierailtavaksi myös, kuten esimerkiksi keskustan keskiöstä löytyvä Gandian pääasiallisena kirkkona tunnettu Collegiate Basilica of Gandia ja sen läheisyydessä sijaitseva Santa Claran nunnaluostari, sekä tietysti vastaavasti noin 8km päässä Gandian kaupungista sijaitseva Sant Jeroni de Cotalban munkkiluostari.


Gandiasta löytyy myös arkeologinen museo sekä omana ehdottomana suosikkinani Gandian herttuallinen palatsi, Palau Ducals del Borja, jonne pääsee vierailemaan pientä sisäänpääsymaksua vastaan. Palatsi viettää aina iltapäivällä siestaa, joten kannattaa suunnata paikalle joko aamulla tai alkuillasta, jottei joudu kipaisemaan paikkaa läpi alle 20 minuutin varoitusajalla, kuten meidän kohdallamme kävi. Palatsi on mielenkiintoinen ja kaunis nähtävyys ja helppo vierailukohde vaikka vain päiväretkelläkin käytäväksi. Palatsin kauneutta edustaa muun muassa kultainen barokkilaistyylinen galleria, kruununsali sekä vanha Valencian goottilaistyyli.

Palatsi on toiminut kotina Gandian kuninkaalliselle herttuaväelle 1400-luvulta alkaen ja erityisesti vuodesta 1485 lähtien Borjan aatelissuvulle. Borjan suku oli tunnettu poliittisesti ja myös siksi, että peräti kaksi suvun jäsenistä nousivat paaviksi, Paavi Callixtus III (Alfons de Borja) ja Paavi Alexander VI (Rodrigo Lanzol Borgia). Erityisesti jälkimmäisen hallinnon aikaan heräsi useita rikosepäilyjä sisältäen epäilyjä varkauksista, insestistä, lahjonnasta ja jopa murhasta. Suku himoitsi valtaa ja saikin aikaan monia vihamiehiä ja ovat tunnettuja juurikin edellämainituista kyseenalaisista teoistaan tai niiden epäilyistä.

Lisää Borjan suvun tarinasta saa selville vierailemalla palatsissa sekä lukemalla esimerkiksi Wikipediasta.


Oma Gandian-vierailumme oli vain päiväretken muotoinen, mutta kaupungista löytyy varmasti paljon tekemistä ja näkemistä useammallekin päivälle. Lisäksi lähistöltä löytyy paljon lisää erinomaisia päiväretkikohteita, niin isojen kuin pientenkin kaupunkien muodossa. Junayhteydet ovat Espanjassa hyvät, joten autonvuokraus ei ole pakollista halutessaan reissata paikasta toiseen halvalla ja erinomainen roadtrip/junatrip reitti voisikin olla reitti Alicantesta Valenciaan rannikkoa pitkin, pysähtyen haluamissaan pienemmissä kaupungeissa matkalla. Ainahan voi myös jatkaa aina Barcelonaan saakka tai poiketa vaikkapa lautalla Baleaarien saarille!

Lisää Valencian matkailusta ja erilaisista Valencian maakunnan päiväretkikohteista voit lukea täältä.


Oletko sinä käynyt Gandiassa? Mitä pidit? Kerro kommenttikenttään 🙂

<3: Tiina Johanna

Seuraa matkassa mukana:
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

Lähde: Wikipedia
Kuvat: Bloggaaja itse


Matkailu- ja lifestylebloggaaja jonka lempikahvi on cappuccino, lempikieli on espanja ja matkakohteena vain taivas on rajana.

4 Comments

 • Piyya

  Enpä ole kuullut aikaisemmin Gandiasta.
  Näyttää kuvista oikein kivalle paikalle, pitää pistää paikka mieleen 👍
  Aina kiva saada tietoa uusista kohteista

  • Tiina Johanna

   Gandia on hieman pienempi paikka ja moni matkailija Suomesta jääkin yleensä vain Alicanteen ja/tai Torreviejaan pyörimään suorien lentoreittien ja helppouden vuoksi. Itse voin kyllä suositella kovasti sitä, että lähtisikin Alicantesta liikkumaan rantaviivaa ylöspäin kohti Valenciaa, sillä siinä välissä löytyy monia todella kauniita pienempiä kohteita! 🙂 Tämäkin vain yksi niistä. 🙂

   Tiina

 • Maarit - niceMatkaaja

  Pitääpäs pitää Gandia mielessä, kun suunnittelen seuraavaa Espanjan reissua. Parhaat paikat löytyvät usein turistirysien välimaastosta. Ja juna tai bussi on mainio tapa matkustaa Espanjassa – molemmista on rutkasti kokemusta ja toimivat hyvin. Eikä ole kallistakaan tämä lysti.

  • Tiina Johanna

   Suosittelen kyllä! 🙂 Se on niin totta, kun malttaa hieman vaeltaa kauemmaksi suuremmista turistikeskittymistä. Valencia on myös kaupunkina ihanteellinen paikka turistirysiä vältteleville Espanjan matkailijoille, sillä ainakaan suomalaisten turistien keskuudessa se ei ole se ensisijainen kohde. Suuri osa matkustavat edelleen Aurinkorannikolle, Barcelonaan tai sitten Alicanteen. Joten jos eteläpuoli on hallussa ja vaihtelua haluaa, niin Alicanten ja Barcelonan koko välimaasto on täynnä ihania paikkoja tutkittavaksi! 😉 Ja nimenomaan, ei ole edes kovin kallista lystiä. 🙂

   Tiina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *