Kristiinankaupunki,  Merikarvia,  Suomi

Päiväretki Pohjanmaalle – Kristiinankaupunki ja Merikarvia


Kuten jo viime postauksessa hieman vinkkasin, niin tänä kesänä on tullut harrastettua myös pienempiä reissuja täällä Suomessa. Ihanat kesäilmat ja vapaa kalenteri ovat inspiroineet lähtemään tutkimaan paikkoja myös kotikaupunkini Tampereen ulkopuolelta. Suomen kesä on ihanaa aikaa, silloin kun aurinko paistaa ja lämpö hellii!

Suomessa on paljon upeita matkailukohteita aina mielenkiintoisista kaupungeista avaraan maaseutumaisemaan ja merenrantakohteisiin. Itse olen tänä vuonna nauttinut vähän kaikista näistä ja tällä kertaa otan käsittelyyn pienen roadtrip päiväretkemme kohti merenrantoja ja Pohjanmaan seutuja, tarkemmin sanoen minireissumme Kristiinankaupunkiin ja siitä hieman rantaviivaa alemmaksi valuen Merikarvian seudulle.


Kristiinankaupunki

Kristiinankaupunki, tai ruotsinkielellä Kristinestad, on kaunis merenrantakaupunki Pohjanmaalla. Täällä voit kuulla puhuttavan niin Suomea kuin Ruotsia ja vieläpä enemmän jälkimmäistä, sillä kaupunki on kaksikielinen ja yli 50% väestöstä ovat äidinkieleltään ruotsinkielisiä.

Kristiinankaupungissa on kaunista luontoa ja historiallista nähtävää. Kaupungissa on 35 järveä sekä tietysti Kristiinankaupungin saaristoalue. Täältä seudulta löytyy myös esimerkiksi Lapväärtin kosteikot ja yksi Länsi-Suomen arvokkaimmista kallioalueista, Pyhävuori.

Kristiinan keskusta on kaunista puutaloaluetta ja täällä sijaitsee myös Suomen kolmanneksi kapein katu, Kissanpiiskaajakuja. Raatihuoneen pohjoispuolella komeilee kaupungin ehkä suosituin matkailukohde, 1700-luvulla valmistunut Ulrika Eleonoran punainen puukirkko. Kirkko on kesäkohde ja myös suosittu vihkikirkko. Meidän extempore päiväreissun aikana kirkko ei valitettavasti ollut auki, mutta pihalla oli silti mukava ihastella ulkopuolta.

Kristiinankaupungista en tiennyt mitään etukäteen, sillä kyseessä oli hätäpäiten mars matkalle -tyyppisesti toteutettu päiväretki eräänä toimeettomana kesäpäivänä. Kuten olen aiemminkin kertonut, olen erittäin huono kotimaan matkailija ja kaikki matkani tapahtuvat vähän vahingossa. Tämäkään ei siis tehnyt poikkeusta sääntöön.

Kokemus oli mielenkiintoinen ja kohdevalinta osui ihan nappiin. Kyllähän tässä kaupungissa mieluusti viettäisi päivän jos toisenkin, erityisesti jos pitää vanhoista puutaloista, kaksikielisestä kulttuurista ja leppoisasta tunnelmasta.

Lisää Kristiinankaupungista: Visit Kristiinankaupunki


Merikarvia

Samaisen päiväreissumme yhteydessä ajelimme Kristiinankaupungista rannikkoa pitkin vielä nautiskelemaan Merikarvian luonnon tarjonnasta.

Merikarvialla on niin järvimaisemaa kuin upeaa merenrantamaisemaakin ja paikka on aikoinaan 1800-luvulla ollut tärkeä laivan- ja veneenrakennuskeskus. Toisena tärkeänä elinkeinona on toiminut kalastus ja vanhoja kalastusveneitä, eli rääkipaatteja, on nähtävissä edelleen esimerkiksi Merikarvian kalastusmuseossa. Muuta nähtävää tarjoaa myös Krookan ranta, sekä Merikarviajoen koski nimeltä Lankoski, joka sijaitsee keskustasta noin 15km päässä.

Merikarvialta löytyy lisäksi aurinkoenergialla toimiva majakka sekä Pohjoismaiden suurin ympärivuotisessa käytössä oleva puukirkko. Rannikolla nähtävää ja koettavaa tarjoaa myös Ouran saaristoalue, joka on mantereelta vain noin 4-6km päässä.

Valitettavasti oman retkemme kohdalla alkoivat jo aikataulut paukkua ja pitkä päivä tien päällä rupesi jo tuntumaan sen verran, että merimaisemien ihailua kummemmin emme ehtineet/jaksaneet enää kaupunkia lähteä kiertelemään. Jälkikäteen tätä postausta varten halusin kuitenkin ottaa paikasta vielä hieman enemmän selvää ja ensi kertaa varten onkin nyt hyviä vierailun arvoisia tärppejä muutama jo valmiiksi tässä tallessa.

Lisää Merikarviasta: Merikarvian matkailu


Seuraavassa postauksessa jatkuu kesämatkailu Suomessa. Oletko sinä käynyt tänä kesänä tai lähivuosina Kristiinankaupungissa tai Merikarvialla? Mitä pidit? Kokemuksia saa linkittää myös kommenttikenttään! 🙂

<3: Tiina Johanna

Seuraa matkassa mukana:
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

Tietolähteenä: Wikipedia

12 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

×