Suomi,  Tampere

KAP VERDELTÄ SUOMEEN – SAARIELÄMÄ VAIHTUI LUMIHANKIIN


*Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä

Saarielämä vaihtui lumihankiin matkattuamme Kap Verdeltä Suomeen syksyllä 2023. Saimme idean lähteä seikkailemaan Eurooppaan ja vaihtaa hieman maisemaa kotisaareltamme Salilta, Kap Verdeltä. Rakastamme aurinkoa, lämpöä ja turkoosia merimaisemaa yli kaiken, mutta naimisiinmenomme myötä oli mielestäni tärkeää viedä mieheni Suomeen tutustumaan myös minun kotimaahani ja sukulaisiini. Näin ollen syyskuussa 2023 pakkasimme laukkumme ja lähdimme kohti Eurooppaa.

Ensimmäinen etappimme oli Portugali. Lissabon on itselleni kuin toinen kotikaupunki ja siksi halusin esitellä sen ensimmäisenä miehelleni. Syyskuussa ei vielä ole suoria lentoja Suomen ja Kap Verden välillä, sillä turistisesonki ei ole vielä käynnissä, joten myös tämän vuoksi vaihtolento Portugalin kautta oli sopiva valinta. Lisää Lissabonin vierailuistamme voi lukea täältä.HAUSKA TUTUSTUA HARMAA SUOMI!

Suomeen pääsimme lokakuun alusta. Lentomme saapui niin myöhään, että vietimme ensimmäisen yön hotellissa Helsingissä, jonka jälkeen suuntasimme kotikaupunkiini Tampereelle. Se oli unohtumaton hetki, kun mieheni astui Helsinki-Vantaalla ulos ovista ja sai maistaa kylmää lokakuista Suomi-ilmaa ensimmäistä kertaa. Hotellissa hän kääriytyi paksuun peittoon korvia myöten ja minä hyppäsin höyryävän kuumaan suihkuun hetkeksi lämmittelemään. Näin olivat aurinkosaaren asukit saapuneet Pohjolaan.

Tampere


Ensimmäinen kuukausi tuli vietettyä AirBnb -asunnossa, sillä minulla ei ollut Suomessa kuin muutama pahvilaatikko ja vaatekassi äitini varastossa odottamassa. Kärräsimme viisi matkassa rähjääntynyttä matkalaukkuamme pieneen, mutta viihtyisään asuntoomme Tampereen keskustan kupeessa ja aloimme asettua. Tarkoituksena olisi siis viettää aikaa tutkien Suomea, tutustuen perheeseeni ja ystäviini, sekä reissata ympäri Eurooppaa ja ehkä muuallakin. Tämän jälkeen, sitten kun siltä tuntuu, palaamme takaisin Afrikkaan ja Kap Verdelle.

Ensimmäiset päivät ja viikot vietimme sukulaisia ja kavereita nähden sekä kotikaupunkiin tutustuen. Eihän lokakuussa nyt paljoa puuhaa ole, sillä ulkona harmaudessa ei kovin pitkään viihdy. Keskityimme myös etsimään hieman parempaa asuntoa ja hoitelemaan asioita, joita minulla oli yritykseni sekä opintojeni puolesta täällä Suomessa hoidettavana.


Pispala


TOINEN KOTI SUOMESSA, TOINEN KAP VERDELLÄ

Marraskuussa pääsimme vihdoin asettumaan uuteen asuntoomme Tampereen keskustaan. Asunto on oikein viihtyisä ja sijainti loistava, juuri sellainen kuin halusimme. Moni kyselee meiltä jatkuvasti, olemmeko muuttaneet pysyvästi Suomeen. Vastaus on: Ei tietenkään! Suomi on liian kylmä ja synkeä maa pysyvään asumiseen pitkällä tähtäimellä tällaisille auringon lapsille. Toinen kotimme on ja pysyy Kap Verdellä. Kuten jo aiemmin avasin, olemme täällä toistaiseksi, kunnes taas lähdemme. Heh.

Tähän mennessä mieheni on päässyt näkemään syksyn ja talven, joka onkin ollut pitkä, valkoinen ja luminen. Olemme pyörineet niin Helsingissä kuin Tampereella ja mikä parasta, saimme viettää valkoisen joulun suomalaisin jouluperintein. Kävimme Joulutorilla lähes päivittäin! Siinä missä joulu oli ihana ja tunnelmallinen, oli suomalainen uusi vuosi taas melkoinen pettymys. Suomen parhaus on aina ollut kesä, joten kesää ja kesäfestivaaleja odotamme jo innolla.

Kap Verde edustettuna nyt myös Tampereella
Tampereen Joulutori
Tampereen Joulutori


TAMPEREEN AINOA KAPVERDELÄINEN

Suomessa ei ole montaa kapverdeläistä, itseasiassa vain muutama ja kaikki pääkaupunkiseudulla. Hauskana säväyksenä Suomessa oleskeluumme on se, että mieheni on nyt Tampereen ainoa kapverdeläinen. Kyselin mieheltäni tunnelmia ja mietteitä Suomesta, suomalaisista ja täällä olosta nyt näin kevään tehdessä tuloaan.Tässä mieheni ajatuksia Suomesta:

Mitä mieltä olet Suomesta?
– Suomi on kiva ja rauhallinen maa. Täällä Tampereella ei ihmiset puhu toisten asioista samalla tavalla kuin meillä Kap Verdellä. Kylmä on!

Helsinki vai Tampere? Miksi?
– Tampere. Tämä on helppo, rauhallinen ja viihtyisä kaupunki, eikä liian suuri. Helsinki on vaikea, kiireinen ja hektisen tuntuinen ja siellä eksyy.

Mitä ikävöit Kap Verdellä ja mikä on parempaa Kap Verdellä kuin Suomessa?
– Aurinko ja meri! Kauniit uimarannat ja rento tunnelma. Catchupa (paikallinen perinneruoka) ja rantasandaalit. Suomessa pitää käyttää kenkiä! 😀

Mikä on parempaa Suomessa kuin Kap Verdellä?
– Moni asia. Ostosmahdollisuudet, terveydenhuolto, työmahdollisuudet ja hyvä palkkataso, rajattomat opiskelumahdollisuudet ilmaiseksi. Kierrätys. Jokainen purkki pitää kierrättää erikseen. Tämä on hyvä asia, vaikka vaikea olikin oppia alkuun.

Mitä olet kokenut haastavaksi Suomessa ollessa?
– Ikävä aurinkoa ja lämpöä, sekä omia ystäviä. Suomessa on rentoa olla, mutta toki välillä uupuu tekemistä tai on hetkiä, kun ikävöi kavereiden kanssa oleskelua ja aurinkoa. Täällä ei ole paljoa juttuseuraa, sillä suomalaiset eivät ole kovin helposti lähestyttävää kansaa. Täällä ei voi vain tervehtiä ihmisiä kaduilla samaan tyyliin kuin Kap Verdellä, tai sinua pidetään hulluna. Kielimuuri on haastava välillä myös.

Kivoja joka päivän juttuja Suomesta?
– Oma polkupyörä! Meidän asunnon mukana tuli fillari ja rakastan pyöräilyä. Jos käy aika tylsäksi, lähden pyörälenkille ja kaakaolle. Meillä on kiva asunto keskustassa, joten pääsee päivittäin ihmisten ilmoille.

Suomalainen vai kapverdeläinen ruoka?
– Suomalainen ruoka on ihan hyvää ja perus raaka-aineet on ihan samat, mutta kyllä kapverdeläinen ruoka on parasta!

Mitä mieltä olet Suomen talvesta?
– Mielenkiintoinen kokemus. En ole koskaan kokenut talvea ja nähnyt lunta. Vähän liian pitkään kestää, mutta ihan kiva. Suomalaiset ovat ihan hulluja, kun uivat kylmässä vedessä keskellä talvea.

Terveisiä suomalaisille?
– Suomessa on asiat hyvin ja Suomi on kaunis maa. Suomalaiset voisivat olla avoimempia ja iloisempia! Ei aina kaiken tarvitse olla niin vakavaa, suorituskeskeistä tai negatiivista. Rasismia tai syrjintää en ole kokenut kertaakaan, korkeintaan muutaman hieman ennakkoluuloisen hetken johtuen varmasti lähinnä kielimuurista ja väärinymmärryksestä. Suomalaiset on pääosin hiljaisia, mutta ihan mukavia. Kap Verdellä näkee monenlaista turistia Pohjoismaista ja he ovat lomalla ihan erilaisia kuin kotimaassaan. Lomalla ollaan lomalla, mutta sitä samaa avoimuutta, energiaa ja iloa voisi pitää yllä enemmän täälläkin. No stress Finlandia! 😀

Pyynikin näkötorni
Suomen parhaat munkit löytyy Pyynikin Munkkikahvilasta
Tampereen tyttö on palannut
Tampere, Näsijärvi, Särkänniemi


KATSO TÄSTÄ TAMPEREEN PARHAAT AKTIVITEETIT JA OPASTETUT RETKET MANSEN MATKALLESI:Seuraavaksi luvassa meidän reissutunnelmia minisaarihyppelystä Kanariansaarilla sekä lisää tutustumista Eurooppaan. Tulossa myös lisää tunnelmia ja kokemuksia Suomen ja Kap Verden välillä, kunnes palaamme takaisin kotisaarelle! 🙂

MITÄ AJATUKSIA JA KYSYMYKSIÄ ARTIKKELI HERÄTTI? MISTÄ AIHEISTA TOIVOISIT LISÄÄ SISÄLTÖÄ? JAA TOIVEESI, MIETTEESI JA IDEASI KOMMENTTEIHIN ALAPUOLELLE! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinaunderthecoconut
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

*Kaikki artikkelin kuvat: Tiina Johanna, bloggaaja
*Kuvien editointi: Loov.fi “Tropical blues” presets – tutustu!

22 Comments

  • Tiina Johanna

   Heheh joo, ei paljoa mietitty vuodenaikaa silloin kuin päätimme Eurooppaan suunnata. 😀 Kaikki on niin erilaista ja uutta, että onnistuu löytämään hyviä puolia mitä ihmeellisimmistä asioista!

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Miksi suomalainen uusi vuosi oli pettymys? Itsekään en kyllä uudesta vuodesta niin välitä, mutta kysynpä silti. Enkä edes tiedä vietetäänkö Kap Verdellä juurikaan uutta vuotta. Olivatko odotukset sen suhteen korkealla? Joskus muuten täytyy käydä itsekin tuolla Pyynikin munkkikahvilassa. Tampereella olen ollut varsin paljon, mutta siellä en ole käynyt, vaikka kehuja olen paljon kuunnellut – tamperelaiset ovat siinä kylläkin hyviä! 🙂

  Onko miehelläsi ollut kertaakaan luistimet tai sukset jalassa? 😀

  • Tiina Johanna

   Heh, uusi vuosi oli lähinnä juhlimisen suhteen pettymys, sillä Kap Verdellä uutta vuotta juhlitaan todella isosti ja näyttävästi isoin ilotulituksin ja kadut ovat täynnä juhlivaa kansaa, samaten esimerkiksi Portugalissa. Musiikkityyli esimerkiksi baareissa on myös enemmän meidän makuun Kap Verdellä ja Portugalissa kuin Suomessa. Suomen juhlimistyyli ei vain ole meidän makuun yleisesti, mutta se on vain meidän mielipide ja tottumus. 😀 Munkkikahvilaa todellakin suosittelen! On ihan parasta ensin lenkkeillä Pyynikin metsäreittejä ja Rosendahlin rantaa ja sitten nousta Näkötornille munkkikahville 🙂 Luistimet ovat olleet jalassa miehellä ja se oli outoa, mutta sukset eivät vielä. Siinä seuraava projekti, en itsekään ole mikään hiihtelijä niin saa nähdä mitä tulee 😀

  • Tiina Johanna

   No juu, pitkä on talvi ollut ja jatkuu näköjään edelleen kun lumet tulivat takaisin maahan. 😀 Omasta mielestäni suomalainen ruoka on parempaa.. <3

 • Mare

  Vau, kiinnostava ajankohta saapua lokakuiseen Suomeen. Todellisuus löytyy heti 😀 Kiinnostavaa oli lukea kokemuksia tästä ja kaikkea sitä hyvää ja kaunista mitä on pitkän talven mukana löydetty. On varmasti yhdenlainen kulttuurishokki niin toisenlainen maailma ja elämäntapa. Mukavaa kesäkautta teille. Itse olen kesän lapsi ja nautin kevät kaudesta niin paljon enemmän kuin syyskuun jälkeisestä vuodenajasta.

  • Tiina Johanna

   Kiitos kommentista! 🙂 Juu usein ihmiset tulee vain kesällä ulkomailta Suomeen, mutta mepä päätimme tehdä poikkeuksen sääntöön, heh. Onhan tämä ollut kyllä kieltämättä melkoisen pitkä talvi. En ole itsekään tottunut, kun olen asunut ulkomailla nyt muutamat viime vuodet auringosta nauttien. 😀 Kivaa tulevaa kevättä ja kesää sinne!

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Musta on aina mielenkiintoista ja kiva kuulla, mitä ulkomaalaiset on suomesta pitänyt. Ymmärrän hyvin, että on kulttuurishokki suomeen kun on kylmää ja ihmiset hiljaisempia. Mut oon huomannut tuon saman, ulkomailla suomalaiset puhuu ja lähestyy toisiaan paljon helpommin ja avoimemmin, sitten heti kun ollaan takasin kotimaassa, niin kukaan ei kato päinkään saatikka puhuisi tai kommentoisi mitään tuntemattomalle 😀 et lomalla jotkut lukot vaan aukeaa 😀 Tää oli kiva postaus!

  • Tiina Johanna

   Kiitos paljon! 🙂 Täällä varmasti miehelleni isoin shokki oli tosiaan tuo ihmisten käyttäytyminen. Hän tulee kulttuurista, jossa puhutaan kovaan ääneen ja tervehditään kaikkia ja aina on aikaa päivitellä kuulumisia ja istua rupattelemaan ja nauramaan. Hän aina kavereilleen päivittelee puhelimessa, että kun ei nämä suomalaiset täällä puhu mitään ja tuijottavat kadulla vain puhelintaan eivätkä näe edes eteensä kävellessään! 😀 Heh. Niinpä. Kivaa kesän odotusta sinne! <3

 • Ne Tammelat

  Ihania talvifiiliksiä Tampereelta. Se on kyllä kiva kaupunki näin helsinkiläisenkin silmissä 🙂

  Mahtavaa, että pääsitte sinne viettämään joulua ja kiva lukea kapverdeläisen ajatuksia Suomesta. Meillä on kyllä tosi moni asia mahtavan hienosti täällä ja voimme olla ylpeitä siitä <3

  • Tiina Johanna

   Kiitoksia kommentista! 🙂 Samaa mieltä, vaikka nyt välillä jotkut asiat voisivat kohentua, mutta suuremmassa mittakaavassa kun katsoo ja henkilön silmin, joka tulee maasta jossa ei tulisi mieleenkään esimerkiksi lakkoilla jos palkkataso on yli tonnin kuussa. (Siellä kk palkka siis 200-300e/kk eikä kata edes keskimääräisiä vuokrakuluja). Kyllä täällä välillä vähän turhasta nuristaan kun pääosin asiat on erittäin hyvin! Toisaalta taas kaikki on aina suhteellista ja sitä rataa. 🙂 😀

 • Cilla Maria Travel

  Kiinnostava postaus! Oli hyvä idea kysellä mieheltäsi Suomen tunnelmia. Mieltä lämmitti erityisesti tuo, että kierrätys on pistetty merkille 🙂 Onko miehesi nähnyt vielä revontulia tai aiotteko käydä Lapissa? Kesällä kannattaa pistäytyä täällä Itä-Suomessa ja näyttää vaikka jotkut Pohjois-Karjalan suomaat ja kansallispuistot sekä Järvi-Suomen saaristomaisemat.

  • Tiina Johanna

   Kiitos kommentista! Hän ei ole vielä nähnyt revontulia emmekä ole ehtineet vielä Lappiin. Tänä vuonna olisi se reissu tarkoitus tehdä. En itsekään kovin paljoa ole pohjoisessa käynyt, vain Kuusamossa. Kiitos vinkeistä, olisi todella toiveena kesällä niitä maisemia sinne tulla ihastelemaan! 🙂

 • Kohteena maailma / Rami

  Tampere, Hirvikadun portaat ja Pyynikki – siinä on sitä jotain kotipaikkarakkautta parhaimmillaan. Maailma pyörii Näsinneulan ympäri, kiva että viihdyit toisessa kodissakin! Kivoja talvikuvia, mitä ei aina muista ottaa kotikaupungissa pyöriessä.

  • Tiina Johanna

   Nimenomaan! Joskus sitä unohtaa ne oman kotimaan ja kotikaupungin helmet ja parhaat maisemat, kun tottuu asioihin liikaa. Itsekin olen joutunut oppimaan näkemään Tamperetta ja Suomea nyt vähän uusin silmin ja ihanaa, kun toinen ihastelee lehtipuiden lehtiä ja ensilunta, kaikkea sellaista pientä mitä ei itse edes tajua! 🙂

 • Aila ja Juha

  Olipa mukava lukea syntyperäisenä tamperelaisena juttua ja katsella tuttuja paikkoja! Mev vietämme joulun aikaa lukuun ottamatta kylmän ja pimeän vuodenajan Aurinkorannikolla. Reissupostauksia lukiessa mietin usein, että voisihan sitä muuallakin olla valoa ja lämpöä talvisaikaan.
  Juha

  • Tiina Johanna

   Ihanaa, hyvä me tamperelaiset! 🙂 Kyllähän Aurinkorannikko on mahtava paikka talvehtia ja asua, mutta toki lämpöä ja aurinkoa on muuallakin. itse tykkäsimme Kanarialla käydessä Gran Canarian Las Palmasista sen ns. tavallisen kaupunkitunnelman ja paikallisen fiiliksen vuoksi. Turisteja on toki, mutta siellä kaikki sekoittuivat ja tavallisen pääkaupungin elämä oli läsnä. Tästä matkasta tulossa blogiin lisää myöhemmin. Seuraavaksi ajattelimme tosin suunnata talvehtimaan johonkin vielä eksoottisempaan maahan, mutta en vielä paljasta minne! 😀

 • Pirkko / Meriharakka

  Kap Verdeen verrattuna jo pelkkä talvi tosiaan lienee eksoottista!
  Avioliiton myötä Schengen-viisumikin ilmeisesti järjestyy kohtuullisella paperisodalla – välillä aina muistuttelen itseäni ja joskus matkailijakavereitakin viisumihaasteiden tiimoilta, että ajattele vaan miten haastavaa tännekin on tulla ja paljonko se maksaa, eli ei kannata, suomalaisena, paljoa valittaa, jos jonkun, yleensä afrikkalaisen maan, viisumi teettää töitä ja vaatii rahaa!

  • Tiina Johanna

   Ilman muuta, itsekin pääsi näkemään kuinka hienolta se ensilumi voi tuntua kun ihan uusi juttu. 🙂 Vähän erilainen kokemus tämä talvi siispä itsellenikin. Viisumi oli helpompi avioliiton myötä, se on totta. Kap Verdellä tehdään paikallisten elämästä ja eri prosesseista tahallisesti vaikeaa ja toisille halutaan lähtökohtaisesti enemmän pahaa kuin hyvää kateuden vuoksi. Viisumiprosessi on yksi osa tätä myös, eli siitä on tehty niin kallista ja vaikeaa perus paikallisille pienipalkkaisille, että eivät nuoretkaan voi kuin haaveilla miltä muualla maailmassa näyttää. Avioliitto tai muut läheiset perhesuhteet Euroopan puolella auttavat asiaa ja pääsee halvemmalla, sillä ei tarvitse varata viisumia varten isoja summia rahaa esimerkiksi. En silti enää koskaan haluaisi käydä prosessia läpi, se oli todella uuvuttavaa ja vaivalloista. Kyllä täällä Suomessa vaan on helppoa ja hyvin hoidetaan nämä asiat! 🙂

 • Virpi / Virpin Maailma

  Kyllähän lokakuinen Suomi on varmasti melkoinen kulttuurishokki Kap Verden aurinkoon tottuneelle. 😀 Mua aina naurattaa tuo, että jos Suomessa tervehtii kadulla tuntemattomia, pidetään hulluna. Sehän on aivan absurdi ajatus, mutta täysin totta. Me suomalaiset emme itsekään käsitä miksi näin on.

  • Tiina Johanna

   Oli juu ja itsellekin se oli aikamoinen lämpötilavaihdos, kun kaksi vuotta viettänyt täysin Suomen ulkopuolella putkeen. 🙂 Suomalaiset on vähän jöröjä kyllä, mutta onneksi mitään sen vakavampaa ei olla kohdattu tai tullut vastaan kuitenkaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *