Joulu,  Lissabon,  Portugali

Joulukortti Lissabonista – Ensimmäinen joulu Portugalissa


*Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä


Moni matkustaa Portugalin viihtyisään pääkaupunkiin lämmön ja auringon perässä, mutta kuinka moni lähtee katsomaan kaupunkia kesken viilenevän joulukuun, kun aurinko laskee kuuden aikaan ja ilmakin on aika ajoin kolea? Mikäli jostain syystä Lissabonin joulu kuitenkin osuu omalle kohdalle, niin kaupungilla on paljon kaunista annettavaa ihastelijoilleen ja itse intohimoisena jouluihmisenä odotan jo innolla ensimmäistä jouluani täällä Lissabonin valojen välkkeessä ja paikallisen glögin tuoksussa. Ja onhan se ihanaa, että edelleen joulukuunkin keskellä voi nauttia aurinkoisista päivistä ja lähes 20 asteen lämpötiloista!

Tämä joulu tulee olemaan itselleni erilainen monellakin tapaa, sillä tämä on ensimmäinen jouluni Portugalissa, mutta myös ensimmäinen jouluni poissa Suomesta ja poissa omien sukulaisten ja läheisten luota. Olen reilun puolen vuoden aikana luonut uuden elämän tänne Portugaliin ja saanut ihania uusia ihmisiä ja hyviä ystäviä kasapäin elämääni. Saan asua aivan mahtavien kämppisten kanssa, joiden kanssa olemme yhtä suurta perhettä ja tänä vuonna vietän joulua tämän uuden ja mahtavan sekopäisen perheeni kanssa yhdessä lahjoja jaellen, erilaisia jokaisen kotimaan omia joulun perinneruokia kokaten ja syöden sekä vain yhdessäolosta nauttien. Olemme jo käyneet tunnelmoimassa myös paikallisia joulumarkkinoita ja olimmepa paraatipaikalla Praca do Comercio – aukiolla valmiina silloinkin yhdessä, kun kaupungin jouluvalot sytytettiin.

Tästä uudesta sekavasta pikku perheestäni olen erityisen kiitollinen myös nyt, kun kahdeksan vuoden yhdessäolon jälkeen päättyi pitkä parisuhteeni ja vietän ensimmäistä kertaa pitkään aikaan joulua sinkkutyttönä. Istuessani meidän sekalaisten halloween- ja joulukoristeluidemme keskellä olohuoneessamme Lissabonin keskustan kupeessa, en voisi olla aidosti onnellisempi juuri nyt. Jos olisin keväällä saanut kuulla, kuinka paljon elämäni tulee muuttumaan tänne muuton myötä, en olisi uskonut, mutta muutto on tuonut vaikeistakin hetkistä huolimatta enemmän hyvää kuin huonoa elämääni, joten onneksi päätin lähteä.

Uudenlaisesta joulusta ja tästä upeasta kaupungista inspiroituneena halusin jakaa myös Portugalin joulutunnelmia ja omia parhaita vinkkejäni joulunviettoon täällä Lissabonissa tänne blogin puolelle!


MITÄ TEHDÄ JOULUNA LISSABONISSA?


ROSSION JOULUTORI

Praca do Rossio -aukio sijaitsee ihan kaupungin keskustan sykkeessä ja aukiota ympäröi upeat maisemat niin Alfaman kauniin rosoista vanhaakaupunkia kohti kuin toisella puolella kohoavaa Bairro Alton suosittua iltaelämän sykettä ja mielenkiintoisia kapeita kujia baareineen ja ravintoloineen. Rossio täyttyy jouluisin useista kojuista ja käsityömyyjistä sekä tietysti herkullisista ruoka- ja juomakojuista, joissa pääsee maistamaan myös kuuluisaa paikallista kuumaa glögiä. Rossiolla komeilee myös tietysti jouluvalokuusi, joka ei kuitenkaan vedä vertoja Praca do Comercio -aukion upealle jättivalokuuselle, jonka sisälle pääsee myös ihastelemaan valoja lähemmin.


WONDERLAND LISBOA JOULUTORI

Wonderland Lisboa on omasta mielestäni upein joulutori Lissabonissa. Wonderland sijaitsee Parque Eduardo VII:ssa, eli Eduardon puistossa aivan Avenida de Libertaden yläpäädyssä upeiden kaupunkimaisemien kera. Täältä löytyy niin ihastuttavia kojuja erilaisten käsitöiden ja löytöjen kera kuin maittavia herkkujakin glögin ja viinin kanssa. Alue on koristeltu kauniilla jouluvaloilla ja suuri maailmanpyörä sekä tekoluistinrata houkuttelee monia uudelleen ja uudelleen nauttimaan torin joulutunnelmasta.


JOULUVALOKUUSI JA KAUPUNGIN JOULUVALOT

Koko Lissabonin keskusta on valaistu kauniin jouluvaloin ja jokainen katu on erilainen. Praca do Comercion kauniisti valaistu jouluvalokuusi on suurin vetonaula ja kuusen sisällä on ihana istuskella valoja ihastelemassa. Viereiset kadut välkkyvät erilaisista jouluvalokoristeluista ja moni käykin tutustumassa valoihin oikein omatoimisen jouluvalokierroksen muodossa. Itse rakastan Avenida de Libertaden valosydämiä, joita on ripusteltu pitkin puunoksia, sekä suurimpana lempparina on Baixa-Chiadon alueelta löytyvät valomeduusat, jotka ovat todella suosittu ja hieno näky. Varaa itsellesi tästä* jouluvalokierros läpi Lissabonin parhaiden jouluvalojen ja keskustan tunnelmallisten tärppien!


PORTUGALILAISIA JOULUPERINTEITÄ

Portugalilaisiin jouluperinteisiin kuuluu yleensä nauttia turskapainotteinen jouluillallinen 24.päivä ja jälkiruokana toimii Bolo-Rei, eli hedelmäkoristeltu leivonnainen. Perinteen mukaan kakun sisällä on piilotettuna myös papu ja se, joka nappaa itselleen siivun jossa tuo papu piileskelee, joutuu ostamaan tai leipomaan Bolo-Rein seuraavana vuonna kaikille. Joulupöydästä löytyy turskan ja kakun lisäksi toki myös monia muita herkullisia ruokia ja portugalilaisia leivonnaisia laidasta laitaan. Lahjoja vaihdetaan perinteen mukaan yleensä vasta 25.päivänä, mutta jokainen luo toki nykyään omat perinteensä ja tapansa. Meidän joulumme ei tule noudattamaan ehkä portugalilaista kaavaa, mutta tänä jouluna luomme omat uudet perinteet ja nautimme joka tapauksessa täysillä.


TUTUSTU LISSABONIN PARHAUKSIIN LISBOA CARD*ILLA, JOKA ON MATKAILIJAN PARAS VALINTA KAUPUNKIIN TUTUSTUMISEEN HELPOSTI JA EDULLISESTI!

Lisboa Card*illa kuljet kätevästi julkisilla kulkuneuvoilla rajattomasti ja samalla pääset hyödyntämään hyviä tarjouksia sekä ilmaisia sisäänpääsyjä esimerkiksi museoihin ja erilaisiin nähtävyyksiin. Valitse itsellesi sopivin vaihtoehto ja nauti rennosti kaupungin tarjonnasta kortin avulla. 🙂


PINNAA LISSABONIN JOULUTUNNELMAT TALTEEN PINTERESTISSÄ!


OLETKO SINÄ VIETTÄNYT JOULUA PORTUGALISSA? MITÄ PIDIT? JAA OMAT JOULUVINKKISI PORTUGALISTA TAI MUUTEN VAIN MAAILMALTA KOMMENTTEIHIN! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinaunderthecoconut
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

16 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  On tosiaan hienoja kuvia! En ole itse viettänyt ikinä joulua Portugalissa tai muutenkan Etelä-Euroopassa. Chilessä olen ollut yhden joulun, samoin Australiassa. Kummassakaan paikassa ei joulu juurikaan näkynyt, mutta Lissabonissa joulu näköjään sen sijaan näkyy katukuvassakin varsin voimakkaasti. Uskon, että Portugalissa olisi mukava viettää joulua.

  • Tiina Johanna

   Kiitos kovasti! 🙂 Chile ja Australia ovat molemmat itselläni haaveissa joskus käydä, harmi että joulu ei tosin kummassakaan näy kovasti, edes Australiassa. Täällä kyllä juu joulua vietellään ja positiivisena yllätyksenä tuli itsellekin, että kuinka suuresti se tosiaan täällä onkin esillä! 🙂

 • FinInTirol

  Kauniita jouluvaloja. Nuo alkukuvan turkoosit meduusat on upeita.
  Onko tuo Bolo-Rei vähän kuin Italian Banettone?
  Oikein pihi suuressa seurassa taisaisi nielaista pavun eikä kertoa sitä löytäneensä niin ei tarvitsisi hankkia kakkuja kaikille 😀

  • Tiina Johanna

   Nuo meduusat ovat omiakin suosikkejani! 🙂 En valitettavasti ole perehtynyt Italian perinteisiin vielä, niin en osaa sanoa olisiko samaa juttua 😀 Mutta noin siinä voisi kyllä käydä, heh. 😀 Hyvät joulut sinne! 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Ihania nuo meduusat! Taitaa muutenkin olla paljon enemmän – ja näyttävämpiä – jouluvaloja Lissabonissa kuin Helsingissä. Jotenkin Suomessa ainakin osa kansasta taitaa edelleen arvostaa tietynlaista nostalgista metsäläisyyttä, että aitoa havua ja jotain pientä punaista sen pitää olla, siinä missä nykyisin olisi rahkeita paljon näyttävämpäänkin!

  • Tiina Johanna

   Kieltämättä täällä on kyllä hyvin panostettu näyttävyyteen ja laajuuteen, valoja on joka puolella ympäri keskustaa ja lähiseutujen katujakin. 🙂 Kyllä Suomen joulu on tunnelmallinen ja kodikas, mutta tämä on myös kivaa vaihtelua! Ihanaa joulua sinne teille! 🙂

 • Ismo / Please Be Seated for Take Off

  Hauskaa, että elämä on luiskahtanut kohdilleen uudessa maassa ja kaupungissa! Lissabon on meidänkin lempikaupunkejamne, vaikkei muutamaan vuoteen olla ehditty käymään.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *