Peniche,  Portugali

PENICHE & BERLENGAS ISLAND – IHANA VIIKONLOPPUKOHDE LISSABONISTA


*Artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä

Peniche ja Berlengas Island yhdessä ovat aivan ihana viikonloppukohde Lissabonista. Peniche on pieni, mutta viihtyisä rantakaupunki ja erinomainen surffauskohde Oesten maakunnassa, alle kahden tunnin bussimatkan päässä Lissabonista pohjoiseen. Täällä pääsee nauttimaan ihanan kalastajakaupungin tunnelman lisäksi hyvistä vesiurheilumahdollisuuksista ja pitkistä rantaviivoista, historiallisista nähtävyyksistä sekä parhaimpana ja suosituimpana Berlengasin saaret, jotka ovat rannikon tuntumassa oleva saariryhmä ja luonnonsuojelualue.

Kävimme ystäväni kanssa Penichessä viettämässä hauskaa viikonloppulomaa viime vuoden syksyllä ja lämmin sää, kauniit merimaisemat ja idyllinen tunnelma hellivät koko viikonlopun ajan. Majoituimme pienessä, mutta toimivassa huoneistossa keskustassa ja joka paikkaan oli lyhyt kävelymatka. Artikkeli on jäänyt julkaisematta aiemmin siksi, että ennen joulua varastetun puhelimeni mukana hävisi myös suurin osa kuvistani, mutta nyt kun osa on metsästetty takaisin, niin oli hyvä hetki vihdoin artikkelin pariin palata.

Penichessä on kaiken kaikkiaan ihan kiva oleskella ja sillä tavalla rento meno ja meininki, että hirveästi ei huonoa sanottavaa paikasta kyllä keksi. Kaupungissa on mukavia kahviloita ja pikkuputiikkeja kierreltäväksi kaiken muun lisäksi ja kyllähän tänne voisi palata, ihan vain koska miksi ei?

Peniche linnoitus museo
Peniche satamaMITÄ TEHDÄ PENICHESSÄ?

Peniche on kalastajakaupunki, joten ehdoton ykkönen on nauttia ravintoloiden kala- ja äyriäistarjonnasta, jota todellakin riittää. Satama on viihtyisä paikka aurinkoisesta päivästä nautiskeluun ja kävelyyn ja Penichen nähtävyydet ovat kaikki sopivan kävelymatkan päässä toisistaan. Näistä tärkeimmät ovat katolinen kirkko Santuário de Nossa Senhora dos Remédios, São Pedro da Misericórdia kirkot lähellä satama-aluetta sekä Penichen linnoitus.

PENICHE FORT

Penichen linnoitus rakennettiin 1500-1600 -luvuilla puolustamaan rannikkoa yhdessä Consolação beachin linnoituksen sekä Berlengasin saarten linnoituksen kanssa. Linnoitus on ollut isossa osassa Portugalin historiassa useasti, mutta sen viimeisin tarkoitus on ollut toimia poliittisena vankilana monille suurille henkilöille taistossa fasismia vastaan. Linnoitus toimii nykyään museona, jossa pääsee tutustumaan näihin aiheisiin ja historiaan tarkemmin.

Peniche linnoitus museoBERLENGAS ISLAND

Berlengasin saariryhmä on luonnonsuojelualuetta Penichen rannikon edustalla ja saaret ovat asumattomia, vaikkakin pääsaarella on kävijöille pientä ravintola- ja majoitustarjontaa. Berlengas on suosittu paikka sukeltajien keskuudessa sen rikkaan merielämän vuoksi ja ainakin osan vuodesta Berlengasin linnoitus toimii hostellina, joka tarjoaa hieman erilaista ja mielenkiintoisempaa majoituskokemusta hakeville erinomaiset puitteet rentoutumiseen upeissa merimaisemissa.

Tutustu tästä Penichen ja Berlengasin majoitusmahdollisuuksiin!


BERLENGASIN HISTORIA

Berlengas on historian saatossa ollut niin vierailupaikka viikingeille kuin myöhemmin myös turvapaikka lukuisille haaksirikkoutuneille munkkien saarelle perustaman Monastery of the Misericórdia da Berlenga luostarin myötä, mutta jo 1600-luvulla luostarin toiminta kuihtui vaihtelevista sääolosuhteista johtuneen huonon kommunikaation ja tarvikkeiden puutteen vuoksi. Sittemmin saarelle rakennettiin Berlengasin linnoitus rannikkoa turvaamaan ja jo 1600-luvun puoliväliin mennessä linnoitus oli turvannut peräti kolme hyökkäystä barbaareja merirosvoja vastaan. Berlengasin nykyään aurinkopaneeleilla toimiva majakka rakennettiin saarelle 1800-luvulla ja nykyisten aurinkopaneelien avulla majakka tarjoaa jopa yli 50 kilometrin edestä näkyvyyttä.

Berlengas saari
Berlengas saari
Berlengas linnoitus
Berlengas linnoitus


MITEN JA MILLÄ BERLENGASIIN PÄÄSEE?

Berlengasiin pääsee veneellä tai valmiin retken muodossa, joita suurin osa enimmäkseen suosii. Berlengasiin järjestetään erilaisia opastettuja päiväretkiä suoraan helposti Penichen satamasta, joihon sisältyy kaikki aina venematkoista oppaan tietämykseen sekä lisätarjontaan, kuten vaikkapa luolakierrokseen. Mukaan voi ottaa omat eväät tai ruokailla paikan päällä, mutta me suosimme eväitä tällä kertaa ja valinta oli hyvä, sillä suppea ravintolatarjonta on melko olematon ja ihmisiä voi olla paikalla paljonkin. Saarella on hyviä paikkoja piknikille mahtavien näköalojen kera ja saarella on mahdollista pysähtyä myös uimaan ja nauttimaan auringosta esimerkiksi sen viehättävään kirkasvetiseen rantapoukamaan.

Tutustu tästä Berlengasin retkiin ja lähde ihanalle luontoseikkailulle!

Berlengas
Berlengas saari


PINNAA ARTIKKELI TALTEEN PINTERESTISSÄ!


Oletko sinä käynyt Penichessä ja Berlengasissa? Jaa kokemuksesi kommentteihin! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

*Kaikki artikkelin kuvat: Tiina Johanna, bloggaaja / Andrada Steliana (@incaduda)
*Kuvien editointi: Loov.fi “Tropical blues” presets – tutustu!

8 Comments

 • Mari / Kodinvaihtaja

  Linnoitushostellissa olisi kiva yöpyä. Olen ollut luostarihostellissa Santiago de Compostelan vaelluksella – en nyt muista missä Portugalissa, mutta se oli upea – vahvat kiviseinät!!

  • Tiina Johanna

   Itseäni myös kiinnostelisi kovasti tuo, viime vuonna sen saatavuudet löytyi kyllä mutta nyt en ihan äkkiseltään hostellin saatavuuksia löytänyt. Ehkä sesonki ei ole vielä alkanut, sillä ei käsittääkseni ole ympäri vuoden avoinna. 🙂

 • Eveliina / Reissukuume

  Itselleni tuntemattomia kohteita! Jäinkin pitkäksi aikaa ihastelemaan kuvia 🙂 Penichen linnoitus muistuttaa todella paljon Alanyan linnoitusta. Katsoinkin ensin nopeasti, että kuvat ovat sieltä! 😀

  • Tiina Johanna

   Ajattelin, että olisi kiva tämä kohde saada blogiin laitettua ennen kuin sieltä Suomesta moni tänne Portugaliin alkaa eksymään tänä kesänä (jos eksyy) 🙂 Pääsee sitten tännekin kohteeseen tutustumaan jos itselle tuntematon kohde kyseessä. Alanyassa en ole koskaan käynyt enkä Turkissa muutenkaan, ehkä joskus!

 • Anna | Tämä matka -blogi

  On kyllä tullut roadtrippailtua Portugalissa, mutta tästä paikasta en ole koskaan kuullutkaan. Katsoin kartasta ja tutkin hieman muistiinpanojani niin selvisi, että tammikuussa 2019 olen yhden yön viettänyt keskiaikaisessa Obidosin kylässä, joka on tuossa aivan vieressä.

  Kauniin näköistä, joskin karua.

  • Tiina Johanna

   Tämä on hieman tuntemattomampi kohde, ehkä surffaajien keskuudessa tunnetumpi hyvien surffirantojensa vuoksi, mutta harvoin Portugaliin matkaavat tänne suuntaavat ensimmäisenä. Kiva kohde jota voin kyllä suositella! 🙂 Obidosissa en ole vielä käynyt, toivottavasti sekin asia korjaantuu nyt tänä kesänä!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: