Matkailuala,  Matkailualan opinnot,  Yhteistyö

Elämyksellinen ja monipuolinen matkailuala – Opiskele ammattilaiseksi AhlmanEdussa


*Kaupallinen yhteistyö: AhlmanEdu

Se olisi se aika vuodesta taas!

Kevät tuli, lumet suli ja kevät tuo tullessaan myös uusia haasteita sekä vähintään yhtä paljon uusia mahdollisuuksia. Moni meistä on varmasti pohtinut viimeisen vuoden aikana elämää ja puntaroinut omia haaveita sekä tulevaisuuden näkymiä ja ainakin itse voin todeta, että nyt jos koskaan on tärkeää tarttua tilaisuuteen sellaisen eteen tullessa ja toteuttaa ne omat unelmat jahkailematta. Tämä vuosi jos mikä on muistuttanut, että elämä ei odota, vaan se on tässä ja nyt.

Maailman tilanteesta johtuen matkailuala elää murrosaikaa ja uusille idearikkaille tekijöille on aina tilaa. Valmistuin itse Tampereen AhlmanEdusta matkailupalvelujen tuottajaksi viime vuoden toukokuussa ja opiskelu AhlmanEdun oppimisympäristössä oli todella kokemusrikasta aikaa. Tällä hetkellä haku on auki, joten jos matkailuala ja sen tuomat mahdollisuudet kiinnostavat – hae mukaan!AHLMANEDU – OPISKELE MAASEUTUMILJÖÖN KESKELLÄ, LÄHELLÄ KESKUSTAA

AhlmanEdu on vankat perinteet omaava opinahjo, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä Tampereen keskustasta. AhlmanEdun kaunis maaseutumainen miljöö tarjoaa viihtyisän ympäristön opiskelulle ja matkailualan lisäksi AhlmanEdussa voi opiskella myös hotelli- ja ravintola-alaa, eläintenhoitoa, viheralaa sekä esimerkiksi pelialaa. Oppiminen on käytännönläheistä ja omien vahvuuksien löytämistä. AhlmanEdu sopii niin nuorille kuin aikuisille ja tutkintojen lisäksi AhlmanEdussa voi opiskella ja täydentää osaamistaan myös erilaisten lisäkurssien muodossa.

AhlmanEdun pihapiiristä löytyy majoitus- ja kokouspalveluita tarjoava kaunis Ahlmanin Kartano, herkullisiä oman tilan tuotteita sekä lähiruokaa myyvä Kahvila Tilapuoti, Ravintola Anna ja kesäisin aina niin värikäs perinnepuutarha. AhlmanEdun miljöössä järjestetään myös useita erilaisia tapahtumia, kuten pieniä markkinoita ja lähiruokatoreja sekä sesonkitapahtumia, joissa myös opiskelijoilla on iso rooli toteutuksessa. Omien opintojeni aikana järjestimme esimerkiksi suositun AhlmanEdun koko perheen halloweentapahtuman ja osa luokkamme opiskelijoista teki muun muassa markkinointia lähiruokatoria varten. Myös Kartanolla on mahdollista saada tuntumaa vastaanottovirkailijan työhön käytännössä.MIKSI MATKAILUALA JA MIKSI AHLMANEDU?

Lähdin itse aikoinaan opiskelemaan alaa siksi, että matkailu on ollut kasvavassa määrin suuri intohimoni jo pitkään ja AhlmanEdun opintotarjontaa selatessani huomasin, että kyseinen matkailualan opintolinja tarjoaa paljon mielenkiintoisia työharjoittelumahdollisuuksia sekä oppia niihin matkailualaan liittyviin asioihin, joista en vielä hirveästi mitään entuudestaan tiennyt. En myöskään ollut vielä halukas hakeutumaan ammattikorkeakouluopintoihin enkä muuttamaan sen vuoksi pois Tampereelta. AhlmanEdun matkailualan perustutkinnossa itseäni veti puoleensa myös markkinointiviestinnän harjoittelu, tapahtumajärjestämisen työharjoittelujakso sekä mahdollisuus ulkomaan työharjoitteluun, joista lopulta jälkimmäinen vei sydämeni lopullisesti mennessään Espanjan Valenciaan.

Matkailualan opintojen laajuus on 180 osaamispistettä ja se pitää sisällään sekä ammatillisia (145 op) että yhteisiä (35op) tutkinnonosia. AhlmanEdussa on mahdollisuus hyödyntää aiempaa osaamista ja halutessaan voi myös hyväksilukea tutkinnonosia aiempien suorittamiensa tutkintojen avulla. Matkailualan opinnot koostuvat sekä pakollisista että valinnaisista tutkinnonosista ja opintojen kesto on noin 2-2,5 vuotta omasta osaamisesta riippuen. Opinnot ovat käytännönläheistä oppimista ja tutustumista matkailualan eri osa-alueisiin esimerkiksi vierailemalla mielenkiintoisissa alan yrityksissä.

AhlmanEdussa painotetaan omatoimisuutta ja omien siipien kokeilemista, sekä verkostoitumisen tärkeyttä ja tämä käytännönläheinen oppimisympäristö on mitä parhain alusta omaa tulevaisuutta ajatellen. Työssäoppimisjaksoista suosittelen ottamaan kaiken irti kokeilemalla uutta ja haastamalla itseään ja mikäli ulkomaan työharjoittelu kiinnostaa, niin älä epäröi lähteä, sillä ainakin itselläni Valencian jakso oli elämäni siihen mennessä paras kokemus!MIHIN TYÖLLISTYÄ JA MITÄ VALMISTUMISEN JÄLKEEN?

Matkailuala on todella laaja, muuntautumiskykyinen ja mahdollisuuksia täynnä ja monipuolisten työllistymismahdollisuuksien lisäksi myös jatko-opinnot matkailualan restonomiksi ovat erinomainen vaihtoehto siitä kiinnostuneille. Itsellä tämä on harkinnassa lähitulevaisuudessa. 🙂

Työllistymisesimerkkejä valmistumisen jälkeen:

 • Hotelli- ja majoituspalvelut
 • Ravintolapalvelut
 • Messu- ja tapahtumapalvelut
 • Markkinointi ja myynti
 • Matkailu- ja matkatoimistopalvelut
 • Kansainväliset työmarkkinat
 • YrittäjyysAHLMANEDU YLITTI ODOTUKSET – LUE NYKYISEN OPISKELIJAN KOKEMUKSIA!

Sain ilon haastatella AhlmanEdussa parhaillaan matkailualaa opiskelevaa Outi Sainiota ja samalla oli ihanaa vaihdella kokemuksia ja ajatuksia niin opiskelusta AhlmanEdussa kuin matkailusta yleisesti nykytilanteen vallitessa. Tapasimme tunnelmallisen Tilapuodin kahviossa ja yhteinen sävel löytyi heti – mikäpä yhdistäisi paremmin kuin hauskat matkakokemukset!

Outi on opiskellut AhlmanEdussa viime elokuusta lähtien ja kiinnostui opinnoista erityisesti sen tarjoaman Ciao Italia – jakson vuoksi, jossa on mahdollisuus suorittaa tutkinnon osa Italiassa.

– Mahdollisesta opintomatkasta Italiaan on myös ollut puhetta, mikäli maailman tilanne sen sallii, Outi iloitsee varovaisesti.

Outi on aiemmin käynyt muun muassa kauppaopiston ja työskennellyt taloushallinnon tehtävissä, mutta nyt tuli sopiva hetki lähteä toteuttamaan haaveita matkailualan parissa. AhlmanEdun hän löysi netistä googlettelemalla mahdollisuuksia. Matkailutaustaa häneltä löytyy yli 20 kierretyn maan verran, joista ehdoton kestosuosikki on Kreikan saaristo ja erikoisin wau-matka taas oli Länsi-Saharaan.

Tällä hetkellä Outi viihtyy kotimaassa matkaillen ja tuleva työharjoittelujakso suuntautuu Turun kauniiseen saaristoon, jota hän odottaa oikein innolla. Monen muun matkailijan tavoin veri vetää kuitenkin aina eniten ulkomaille.

Mistä asioista tykkäät opiskelussa AhlmanEdussa?

– Käytännönläheisyys ja työssäoppimisen huikeat mahdollisuudet, erilaiset projektit ryhmissä ja tietysti hyvä yhteishenki! Tämä ihastuttava miljöö tietysti myös virkistää, Outi vastaa.

Minkälaista opiskelu on ja mitä päivät pitävät sisällään?

– On paljon teemaviikkoja, kuten esimerkiksi majoituspalveluihin tai ohjelmapalveluihin keskittyen, asiantuntijavierailuja ja tällä hetkellä meillä on myös oma projektimme kieli- ja kulttuurikahvila, johon olemme kutsuneet tuttaviamme eri maista puhumaan. Kaikki tosin tapahtuu tällä hetkellä etänä ainakin toistaiseksi.

Minkälaisia työharjoittelumahdollisuuksia ja onko matkailualan opiskelu korona-aikana uhka vai mahdollisuus?

– Paljon on meidän luokalta harjoitteluja tehty Lapissa sekä ihan täällä Tampereella. Itse olen tehnyt ensimmäisen harjoitteluni Herrankukkarossa ja siellä asiakkaita riitti. Korona ei siis ole este, vaikka nyt tänä keväänä onkin ollut haastavampaa löytää paikkoja rajoitusten vuoksi. Parempaan suuntaan mennään ja toiveikkaana olen, sillä yrittäjillä on kuitenkin selkeä tahto tarjota harjoittelupaikkoja. Tämä aika ehkä vaatii alalta kekseliäisyyttä, Outi tuumaa.

Minkälaisia tulevaisuuden näkymiä ja haaveita valmistumisen jälkeen?

– Olen muutama vuosi sitten valmistunut myös kokiksi, joten haluaisin ehkä yhdistää matkailualan ja kokin osaamisen jollain tavalla. Myös ulkomailla työskentely kiinnostaa.

Onko opiskelu AhlmanEdussa täyttänyt odotuksesi?

– On ja enemmänkin! Olen oppinut paljon uutta ja käytännönläheinen ja itsenäinen oppiminen on todella hyvä juttu ja tekee tästä paikasta erilaisen verrattuna muihin. Työssäoppimiset antavat huikean kokemuksen.

Mitä sanoisit niille, jotka harkitsevat alalle hakeutumista?

– Kannattaa rohkeasti hakea, tämä on monien mahdollisuuksien ala. Matkailuala on kansainvälinen ala ja mahdollistaa haaveiden toteuttamisen missä vain monien erilaisten työtehtävien muodossa. Maailma on avoinna, virkistävää!

Kiitoksia haastattelusta ja juttutuokiosta Outille! 🙂

Innokas opiskelija Outi Sainio! 🙂HAKU MATKAILUALALLE ON NYT AUKI, HAE MUKAAN!

Haku auki 1.2.-31.3.2022

Lue lisää matkailualan koulutuksesta:

Matkailualan perustutkinto

Tai tutustu AhlmanEdun muuhun opintotarjontaan:

Opiskelu AhlmanEdussaOnko AhlmanEdun ympäristö sinulle entuudestaan tuttu? Haaveiletko kenties matkailualan opinnoista? Kerro kommenttikenttään, vastailen myös mielelläni kysymyksiin! 🙂

<3: Tiina Johanna

Muista seurata blogia myös somessa!
Instagram:@tiinajohannaaa
Facebook:Kookospalmun alla
Blogit.fi:Kookospalmun alla

20 Comments

 • Maija

  Täytyy kyllä matkailualan restonomina sanoa, että vaikka ala kuinka kiehtova ja vetävä onkin, niin työllistämisen suhteen ei ole näin nykypäivänä. Suosittelisin ennemmin jatko-opintoja Tradenomiksi, jossa huomattavasti parempi tilanne erikoistumisopintojen, ja työllisyyden suhteen.
  Mutta sinulla on nyt hyvä pohja matkailualaan 🙂

  • Tiina Johanna

   Työllistymisessä vaikuttavina tekijöinä on paljolti ne asiat, mitä kukakin itse haluaa työkseen tehdä. Matkailuala on todella laaja ja pitää sisällään erilaisia työtä tarjoavia yrityksiä, joista varmasti jossain kohtaa kiinnostuneelle työtä löytyy. Itse en tradenomia näe vaihtoehtona, sillä se ei varsinaisesti ole itseäni kiinnostava polku, matkailuala kun vetää itseäni henkilökohtaisesti enemmän puoleensa. Nyt ilman muuta on haastavaa aikaa, mutta ei silti mahdotonta aikaa. Olen itse juuri työllistänyt itseni ulkomaille matkailualan hommiin, joten uskon kyllä vahvasti, että mahdollisuuksia on jatkossakin. 🙂 Mitä omiin jatko-opintoihin tulee, niin aika näyttää tartunko niihin vai en, sillä tällä pohjalla pärjää alalla jo vallan mainiosti! 🙂 Ihanaa kevättä sinne!

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Itselleni ei tällä hetkellä ole mitkään opinnot ajankohtaisia eikä kyllä varmaan tulevaisuudessakaan ole. Opinnot kuulostavat kuitenkin todella mielenkiintoisilta antavat varmasti valmiuden hyvinkin monipuolisiin eri työtehtäviin. Ja tuo mahdollisuus suorittaa työharjoittelu ulkomailla on ihan mahtava juttu!

  • Tiina Johanna

   Kiitos kommentistasi! 🙂 Kyllä itsekin yllätyin omien opiskeluaikojeni aikana siitä, että kuinka laajalti tämä ala itseasiassa kaikenlaista pitää sisällään ja loppujen lopuksi rajat ovat aika häilyvät sen suhteen, mitä kaikkea voi työkseen tehdä. Voi toki ilman opintojakin, mutta jos nyt alalle opiskelemaan siis haluaa. Ulkomaan harjoittelu on varmasti monella se isoin houkutus opintoihin lähdettäessä! Ihanaa, että koulut tätä mahdollisuutta tarjoavat ja tukevat, sillä kuten kaikki tiedämme, matkailukokemukset aina kasvattavat ja avartavat 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Taitaa olla haastavia aikoja edessä matkailualalla vielä jonkin aikaa. Mutta tietysti, jos nyt vasta on aloittamassa opintoja alalla, joka tuntuu omalta, niin ajat ehtivät, TOIVOTTAVASTI, muuttua vielä opintojen aikana paremmiksi!

  • Tiina Johanna

   Kyllä varmasti haasteita tulee olemaan vielä. Onneksi matkailuala on todella monipuolinen ja laaja ja uskon, että tilanteet vielä elpyvät paremmiksi, vaikka se aikaa veisikin. Varmasti myös asioita saattaa muuttua uudenlaisiksi, se jää nähtäväksi mitä tuleman pitää. Töitä kyllä on, mutta etsiä saa ehkä hieman pidempään ja syvemmin ja mieli kannattaa pitää avoimena työnhaussa (kuten aina, heh), jos se oma unelmien työ ei olisi juuri nyt saatavilla. Itse olen juuri työllistänyt itseni ulkomaille matkailualan töihin, joten tämän vuoksi uskallan kannustaa muita alan opiskelijoita ja alasta haaveilevia, mutta kyllähän sitä valmistumisen jälkeen hetken jännitti viime vuonna, että mitenhän tässä käy. Aika näyttää miten tilanteet etenee, mutta peukut pystyssä ja positiivisin mielin! 🙂

 • Anne | Elämää Nomadina

  En muita aiemmin kuulleeni Ahlmanista, mutta opiskelumiljöö ainakin näyttää olevan ihastuttava ja inspiroiva, ja mahdollisuus kansainvälisiin harjoitteluihin ulkomailla on mahtava juttu! Matkailuala elää tosiaan tällä hetkellä melko haastavia aikoja, mutta pidemmälä aikavälillä matkailu tuskin on mihinkään hiipumassa.

  • Tiina Johanna

   Miljöö toden totta on viihtyisä ja ihana, tykkäsin itse kovasti opiskella Ahlmanin ympäristössä. 🙂 Työharjoittelut ja kansainvälisyys on huikea lisä ja mahdollisuus opinnoissa ja erityisesti matkailualaa ajatellen, ne antavat ehdottomasti sen parhaan käytännön opin, jos ulkomaille töihin haluaa. En myöskään usko että matkailu hiipuu mihinkään, joitain muutoksia saattaa tulla/jäädä voimaan ja aina tulee jotain uutta vanhan tilalle. Katsotaan miten homma etenee. 🙂

 • Stacy

  Enpä tiennyt, että Ahlmanilla voi opiskella matkailua. Kävin siellä ainoan kerran kirjanjulkistajaisissa ja olen tietoinen myös tilapuodista. Matkailun tulevaisuudennäkymät kyllä pelottavat nykyisessä fasistisessa maailmantilanteessa. Minun arveluni on, että kun taas populistisesti raotetaan pakotteita vaalien sun muun takia, niin ihmiset ryntäävät museoihin ja huvipuistoihin niin kuin lehmät laitumelle pitkän talven jälkeen. Minullakin viime vuonna oli se, että piti käydä museot, mutta ehdin oikeasti käymään vain parissa. Onnellinen olen siitäkin vähästä.

  • Tiina Johanna

   Et ole ainoa, heh. Hyvin harva itseasiassa edes Tampereella on tästä opiskelumahdollisuudesta tietoinen eikä kaikki edes tiedä koko Ahlmanin oppilaitosta. Tämä kävi ilmi omina opiskeluaikoina jonkun yleisöhaastattelun tiimoilta, heh. Tuo on ihan hyvä vertaus, että ihmiset rynnivät ulos kuin lehmät laitumelle, niinhän tässä nyt vappuna juuri esimerkiksi kävi. No, katsotaan mitä tulevaisuus nyt eteen tuo sekä meille ihmisille että matkailulle. Toivottavasti vielä parempia aikoja jossakin kohtaa. 🙂

 • Elina

  Matkailuala on kiinnostanut aina, mutta polku on johdattanut muualle. Hyvänä kompromissina oon sitten vaan päätynyt harrastamaan matkailua, mutta olisi kyllä tosi kivaa / mielenkiintoista jos olis vaikka sivuammattina tuo matkailuala opiskeltuna 🙂

  • Tiina Johanna

   Matkailu harrastuksena on ihan yhtä hyvä ratkaisu ja toivottavasti tätä harrastusta saataisiin kaikki toteuttaa vielä tulevaisuudessa paljon lisää! 🙂 Kieltämättä matkailualan ammatista on hyötyä, sillä se pitää sisällään niin monia erilaisia työmahdollisuuksia erilaisilla saroilla aina majoitusalasta ravintoloihin ja tapahtumiin, sekä myyntiin ja markkinointiin. Vain muutama mainitakseni. 🙂

 • Laura Linnea

  Onpa viihtyisän oloinen opinahjo ja kiinnostava ala! Mulle jäi vähän epäselväksi, onko tämä siis ns. yksityinen, maksullinen koulu? Joka tapauksessa vaikuttaa kiinnostavalta.

  Mua voisi kiinnostaa opiskella matkailua, ja nimenomaan vastuulliseen matkailuun liittyviä asioita. Toistaiseksi yritän vain puurtaa graduni valmiiksi, että saisin tämän nykyisen tutkintoni loppuun. 😀 Olisi kuitenkin kiinnostavaa käydä jotain yksittäisiä kursseja tai opintokokonaisuuksia myös matkailun puolesta!

  Tuo ulkomaille työharjoitteluun kannustaminen on kyllä kiva plussa. Tykkäsin paljon, että meidän yliopistossa myös kannustettiin vaihtoon lähtemistä ihan tosissaan. Ainakin viestinnän opintoihin kuului jopa pakollisen 5op Kansainvälistyminen, jonka pystyi kyllä suorittamaan Suomessakin, mutta suosituin tapa taisi olla vaihtoon lähtö.

  • Tiina Johanna

   Ahlmanin ympäristö teki kyllä opiskelusta mielekkäämpää, sillä olihan oman laitumen lehmiä hauska ikkunasta katsella koulutehtäviä tehdessä! 😀 Ei ole suinkaan maksullinen koulu, vaan ihan normaaleista perusopinnoista ja tutkinnoista kyse. Tuo vastuullinen matkailu kiinnostaa itseäkin ja toki omatoimisesti aiheeseen on hieman tullut perehdyttyä, mutta jossain vaiheessa olisi kiva jatko-opintojen muodossa sitä opiskella paremminkin. On kyllä tosi kiva, että ulkomaan vaihtomahdollisuuksia on oppilaitoksilla ja siitä saa kyllä niin hyvän kokemuksen omaan elämään, että ei voi kuin suositella aina ja kaikille. 🙂 Ihanaa, että siihen tosiaan kannustetaan noin hyvin!

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Kiinnostava juttu! Olen itse opiskellut aikoinaan Oriveden opistolla ennen kuin kirjoituslinjakin siirrettiin Ahlmanin huomaan Tampereelle. Kivannäköinen tuo paikka siellä kyllä on. 🙂 En tiennytkään, että Ahlmanilla voi opiskella myös tutkintoon johtavia opintoja. Toivottavasti töitä riittää tulevaisuudessa tällä alalla, uskon kyllä, sitten kun koronasta päästään. 🙂 Ihmisen halu matkustaa on niin vahva.

  • Tiina Johanna

   Ai niin, en muistanutkaan, että Oriveden Opistolta tuli Ahlmanille nämä linjat. Sielläkin tuli kerran käytyä yhden koulumme tapahtuman tarvikkeidenhakureissun yhteydessä. 🙂 Tarjonta on kyllä kasvanut kivasti, monenlaista löytyy pienemmistä kursseista ammattitutkintoihin. 🙂 Uskon kyllä vahvasti myös, että töitä riittää, sillä aina asiat myös kehittyy ja tulee uusia innovaatioita.

 • katri / kotona ja kaupungilla

  Tämä on mulle ihan uusi koulu, siis en ole ennen kuullut tästä.
  Itse aikanaan hain matkailualalle ammattikorkeakouluun, mutten päässyt sisään ja
  sitten suuntauduinkin toiselle alalle. Matkailusta tykkään edelleen, harrastuksena.
  Mutta varmasti työnkin kautta tuolla alalla mahdollisuuksia nähdä upeita paikkoja.

  • Tiina Johanna

   Ahlman on monella jäänyt vähän isompien oppilaitosten varjoon, samaa olen kuullut ihan tamperelaisiltakin, vaikka oman kaupungin koulu onkin kyseessä. Toivottavasti nyt kuitenkin hiljalleen nousee muiden rinnalle ja saa ansaitsemaansa näkyvyyttä, sillä Ahlman on oppimisympäristönä mitä ihanin! 🙂 Hyvä matkailuala, todellakin!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *